IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Домашни сосови
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Домашни сосови

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака Обратен редослед
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 05:39
Бел сос со сирење и павлака

300 гр. шунка
300 гр. сирење
1 павлака
1 тегличе мало печурки
путер околу 2 лажици
1 главица лукче
сол и други зачини(оригано, чубрица)

Се става прво шунката сецкана на мали коцкички да се пропржи во путерот , се додаваат печурките исто сецкани ... Откако ке се пропржат убаво се додава сирењето ... Од путерот сирењето ке се стопи на ситни трошкички, се додава павлаката кога ке се добие убава смеса се додаваат зачините мегу кои е и лукчето убаво исецкано на најмали парченца(може толчено) после зачинувањето сосот е готов

Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 13:09

Сос од домати

Потребно:

* 1 главица црвен кромид
* 500 г домати
* 3 гранчиња босилек
* 2 чешниња лук
* 2 лажици шеќер
* сол
* бибер
* маслиново масло

Приготвување: загрејте во сад 5 лажици маслиново масло и во него пропржете го ситно сечканиот кромид. Додадете го истолчениот лук, а потоа доматите исечени на коцкички, сечканиот босилек, шеќерот, солта и биберот. Сосот треба подолго време да го варите на тивок оган, т.е. додека не се згусне без да додадете нишесте или брашно. Откако сосот ќе се згусне, со миксер сето тоа испасирајте го и послужете го како прилог за тестенини.

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 17:31
Bravo Glenn, definitivno ke mora da se zgotvi, a nekoj da degustira голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 17:23
Сос од нане
 
50 гр свежи листови од нане, сецкани
25гр жолт шеќер
150мл  засладен оцет (со слад)
Сол и бибер, прстофат
 
Во сад се стават заедно сецакното нане и шеќерот и се посипуваат со 4 супени лажици врела вода. Се оставаат да одстојат едно 3 мин. Се додава оцет, се наросува со солта и биберот и се меша (матка) добро се тоа заедно.
Се остава да одстои во фрижидер до 1 недела пред конзумација, за подобро да се впијат состојките, но може и по малку ладење да се јаде.
Овој сос е идеален за печено јагнешко.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 17:15

Француски прелив

250мл масло од семе од репка или маслиново масло
110мл бел вински оцет
1 Лимон/свежо цеден сок
Прстофат сол, шеќер и бибер
 
Се матат рачно сите состојки (освен солта и биберот) во овален сад.
Отпосле се посолува и се наросува со црн пипер(бибер) и се става во тегла со капаче.
Се чува една недела и пред употреба се протресува добро.
 
овој прелив најчесто се користи за свежи салати.
 
 
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 17:07
Холандез Сос
 
2 жолчки
Лимонов сок исцеден од пола лимом
225 гр путер, стопен
Прстофат Кајеен(cayenne) бибер зачин
3/4 супена лажица сол
 
Се матат жолчките, лимонов сок и 2 супени лажици вода. Полека се додава путерот, само онаа путер маса која е провидна без грутките, најпосле се додава Кајеен биберот и солта.
Се служи свежо најчесто со рецепти со јајца или меко барен аспарагус, но добар е и како прелив за црвена, како и бела риба.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:25
Tartar Sos


6 jajca
6 laz maslo
2 laz senf
2 laz kisela pavlaka
1 limon
sol

-Tvrdo varenite jajca se pasiraat i se dodavaat ostanatite namirnici. Se miksira vo gusta smesa.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:24
Sos od pechurki среќа


250 gr svezi pechurki
50 gr brashno
1 chashka kisela pavlaka
1 glavica luk
sol, maslo

-Na zagreano maslo go przime iseckaniot luk i gi dodavame iseckanite pechurki i sol. Se dinstat pokrieni da omeknat. Pavlakata se mesha so brashnoto i se dodava vo pechurkite. Se ostava da se dinsta ushte 5 min.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.