![]() |
|
Суетата на модерното општество и човечката личнос |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 10> |
Автор | ||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() очигледно дека некој не ја разбра поентата... и тоа е тоа.
па кога ќе се запази суштината и мистиката на пдф, а не “разно, ама на повисоко ниво“... тогаш се ќе биде во ред...
бре... “суетиштето“ вришти ли вришти...
и после светот бил “розов“... и просветлен, т.е. светол (да не ме азбере некој погрешно...)....
![]() |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
![]() |
||
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
|
Ama i nema neshto posebno filozovsko sho ne moze da se razbere .
Sepak prvo kje pochekam tetratka da mi odgovori pa mozebi i kje kazam toa sho vchera sakav da go napisham koga prv pat go prochitav tekstot .
Ok...
Изменето од zenmaster - 08.Март.2010 во 23:36 |
||
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
па слободно кажи го... нема проблем.
нели целта е да дискутираме - ако се зезаме - нема проблем...
![]() |
||
|
||
![]() |
||
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
|
Nema vekje atmosfera za kvalitetna debata .
|
||
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
||
![]() |
||
|
ај малку пауза со музика... па покасно...
![]() |
||
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
aj da se vratime na temata
koj nema sueta koja moze da bide povredena, neka pod itno si nabavi oti toa kje go napravi prekrasno nesovrsen covek moj sovet ako nekoj dade drugi soveti.... citajte gi ... poanataka na temata Изменето од anakin - 09.Март.2010 во 00:04 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Ako dobro te razbiram, spored tebe seto chovekovo kreiranje e rezultat na suetata ?
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
|
А да те прашам - дали според тебе суетата е дел од човечката духовна состојба или не?
И дали постои човек без его, гордост и суета? (три во едно - едно во три)
п.с.
Древните автори “не биле суетни“, затоа што за нив (спомнав неколку пати) не е важен иднетитетот на личноста (односно авторството или личносниот идентитет на авторот), а самата содржина и суштина на делото (и неговата порака или поука).
На тој начин се занемаруваат последиците од суетата и се победува егото...
ако не вистински (бидејќи внатрешната борба е постојана) барем површно, и со тоа се поставуваат општествени критерии и норми на човечки цености...
Денес за жал не е така!
Тоа е јасно како ден...
денес “купува“ и “продава“ човечката суета и човечкото его...
п.с.
тоа не треба да се разбира екстремно и да се тврди дека денес нема луѓе “изроди“ што не робуваат на “принципите на современиот свет“ ... Изменето од Tetratka - 09.Март.2010 во 08:12 |
||
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Jasno e deka suetata e chovechka duhovna karakteristika i deka najverojatno ne postoi chovek bez pomala ili pogolema sueta , no toa ne e nikakva potvrda deka seto chovekovo sozdavanje e dvizheno od suetata.
Zatoa tvoeto tvrdenje...
... e definitivno verodostojno za del od chovekovata aktivnost, no ne i za nejzinata sevkupnost. Patem, suetata bila sekogash del od chovekoviot karakter i koren za negovoto patenje. Ako ne bilo taka nemalo pred skoro tri milenijuma da se sozdade cela zhivotna filozofija za spravuvanje so nea. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
|
Toкму за тоа идеата на темата е да се обидеме да ја “дефинираме“ суетата, односно “формата или пројавата“ на суетата во денешно време... како, што и дали за тоа “духот на денешницата“ има заслуга или ја креира структурата на потсвеста и менталитетот на човечката суета..
Или просто кажано, со прост пример и споредба на “творците“ од минатото и денес..., гледаме дека суетата е иста, само нејзината форма и манифестација е различна...
факт е дека во секое време суетата е дел од човекот, иако не е негова онтолошка карактеристика, а се придобива по “сопствена волја“ и слободата, правото на избор што го има човекот...
месс...
интересно е кога иста работа - и двајцата, различно дефинирајќија - добиваме дијалог на суетите...
е сега за да ја размрдаме темава.... ете во некој случај суетата е и корисна...
тоа, исто така го потврдуваат и древните уметници...
п.с.
вечер ако имам време - поопширно ќе објаснам што ми е поентата кога кажувам: “корисна“ суета... Изменето од Tetratka - 09.Март.2010 во 14:51 |
||
|
||
![]() |
||
|
Ajde pishi... pa potoa kje prodolzhime.
![]() |
||
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
"Sueta nad suetite"- veli mudriot car Solomon- "se e sueta !" ![]() Изменето од KINGDAVID - 09.Март.2010 во 16:21 |
||
![]() |
||
|
не е тука поентата кој шо кажал... капиш...
![]() |
||
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Da, taka e , i car Solomon ima pisuvano za suetata. I toa mnogu poucno e toa sto go napisal. ![]() Nemu mu bilo krivo sto tolku mnogu izgradil i napravil vo zivotot, a na krajot toa treba da ostane na drug i se prasuva samiot dali negoviot naslednik ke bide mudar da go socuva seto toa. I mudriot Solomon pogodil deka negoviot naslednik, sinot negov Rovoam se ke upropasti. Ne za dzabe carot Solomon bil narecen vo svoe vreme najmudriot covek na svetot ![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |