Испечати | Затвори го прозорот

Суетата на модерното општество и човечката личнос

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21923
Датум на принтање: 02.Август.2025 во 07:36
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Суетата на модерното општество и човечката личнос
Постирано од: Tetratka
Наслов: Суетата на модерното општество и човечката личнос
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 21:20
.....Кога веќе станува збор за човечката личност (п.с. започнувам со 3 точки - проблемот нема нити почеток нити крај...) тогаш повеќе од логично е човек што размислува да си го постави ова прашање...

Што е човекот односно човечката личност...?
дали е тоа “кариерата“?
Дали се тоа парите?
Дали е тоа надворешниот изглед?
Дали е тоа добрата работа?
Дали е тоа секојдневното ласкање?
Дали е тоа лицемерието?
Дали е тоа човекот - роб на секојдневните навики?
Која е целта и смислата на “суетниот живот“
И најголемиот и сериозен проблем е тоа дали човекот денес е свесен за неговото секојдневно лицемерие и робување на суетните навики?

Се прашувам, ако ова се поврзи со личноста, како е можно еден ист човек додека е “ин“ го сакаат сите..., додека се “издугнува“ во суетните работи и површното лицемерие, а нема мир во душата;
додека истиот тој е добар со сите, односно “забавен и интересен“ за сите... тогаш сите го сакаат, и кога истиот тој ќе реши да се повлече доброволно и да се бори со суетата барајќи го мирот - истиот тој во истиот момент станува “непожелен“, за сите...

Дали тоа е вистина... дали истата личност има свои вистински пријатели и луѓе што навистина го сакаат или се е “суета“...

за жал ова е сурова секојдневна реалност за луѓето што трагаат по духовните вредности... и се борат со сопствената суета...

затоа темелите на овој современ свет се темели на суетата и човечкото лицемерие...

се што не опкружува е “панаѓур на суетата“ ... малкумина се оние “црни овци“ што се замараат со “проблемите на душата“ и вистинските вредности и љубов, борејќи се со суетата... барајќи скромност...

Суетните не можат да разберат дека најлесно од се е “човек да биде суетен“. Така е зашто човек заробен во суетата не може да ги види другите вредности на душата... и да ја задржи вистинската личност...
да се избори за човечкото достоинство... и да биде нормален...

животот е “тест“!!! -  се е минливо...
дните минуваат и исчезнуваат тонејќи во океанот на суетата...

некои “продаваат и купуваат суета“... суетните што не ја ценат и разбираат вистинската личност и љубов... и кога се дел од суетното уживање - може само да жалат кога ќе станат свесни што губат со нивната суета...

Губејќи го мирот на душата луѓето суетни многу страдаат...
така страдајќи го искористуваат “духовното“ да ја “утешат душата во мака“, а бидејќи суетата е еднаква на лицемерие и е дел од нивниот сегашен и предходен живот, истите тие кога малку закрепнуваат, повторно живеат и се враќаат кон суетата...

Така тоа кружи постојано... но некои грешки не се поправаат и времето не се враќа назад... 

зашто “суетата е најлесна работа“ , а не цел на животот...

Затоа “црните овци“ некогаш нема да бидат разбрани од “панаѓурот на суетата“ и секојдневнота лицемерна монотонија што ја труе човечката душа...

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Коментари:
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 21:32

Станува збор за лицемерието и духовниот обид сврзан со суетата на модерното општество... за ова мислам дека не се дискутира, ова според мене е сериозен проблем и го пишувам лично.

Верувам дека многумина се судруваат со ваков или сличен проблем...

Кога сакам да живеам нормално, тогаш тоа на некој не му се допаѓа; ако човек се труди да биде нормален и сериозен - односно посветен и скромен...

Кога сум центар на внимание за многу работи (без разлика за што се работи) - тогаш сите ме сакаат... ласкаат, за сите си најдобар и сл...
Кога со нешто го привлекуваш вниманието на некои луѓе, повторно исто...

се прашувам, зашто човек секогаш треба да биде центар на внимание за да некој го почитува и сака...
Зарем човек постојана треба да се бори со суетата и да се докажува пред другите или едноставно другите погрешно го разбираат, иако си мислат дека тоа е правилно...

А кога сакаш да бидеш скромен и да не се занимаваш со суетата на светот... тогаш некако се се променува,,,
ете тоа е духовен опит, човекот е склон да експериментира, да размислува за животот, иднината и се она што носи секој нов ден...

ете тоа е најтешко... човек да се победи самиот себе си...
борбата започнува кога човекот престанува да биде роб на секојдневната монотонија и бара нешто подлабоко... нешто реално и Вистинско, а не лицемерие и лага...

Еееее.... колку е тешко денес човек да ја живее  секојдневната помрачувачка монотонија во време на ерата на светската суета и да се бори со себе си...

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 21:42
лицемерие= суета???
ммм...има нешто...но дали лицемерниот има дупе да биде суетен?размислување

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 21:42
Целта на дискусијата е внатрешната (духовната) борба, и проблемите на душата поврзани со секојдневието...

ми се причинува дека светот заминал предалеку... или почнале да ми растат (умници) и бели влакна....
гадно е иако млад по години да се чуствуваш “старец“... само затоа што денес секојдневието заминало во неповрат...

-------------

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 21:47
Originally posted by pagane pagane напиша:

лицемерие= суета???
ммм...има нешто...но дали лицемерниот има дупе да биде суетен?размислување

Таткото на сите “добродетели“ е егото...

тоа од самиот почеток кога човек ќе се роди и додека е бебе, егото во него е најгласно...вика ли вика... и како што човек расте, така егото се смалува...

Малото дете не знае за “НЕ“... па треба да го воспиташ да го скроти егото во него...

да не забораваме...

-------------

Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 22:11

Pa Tetratka... i prasanje i odgovori vo isto vreme.

Da, lesno e da bides sueten. Vo eden moment, koga kje go svatis toa ( a vekje si go svatil), kje go otkries seto licemerie, niskost na opstestvoto koe te opkruzuva, iskompleksiranosta na onie koi go sozdavaat toa opstestvo, onie koi ni gi nametnale site onie pogresni vrednosti na denesnicata, kje posakas da go najdes covekot vo sebe. I kje go najdes, i toa e lesno.
No da, togas kje se najdes vo svet koj ne te razbira...
Ti kje bides razlicniot...

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 22:19
Originally posted by Marko Polo 1 Marko Polo 1 напиша:

Pa Tetratka... i prasanje i odgovori vo isto vreme.

Da, lesno e da bides sueten. Vo eden moment, koga kje go svatis toa ( a vekje si go svatil), kje go otkries seto licemerie, niskost na opstestvoto koe te opkruzuva, iskompleksiranosta na onie koi go sozdavaat toa opstestvo, onie koi ni gi nametnale site onie pogresni vrednosti na denesnicata, kje posakas da go najdes covekot vo sebe. I kje go najdes, i toa e lesno.
No da, togas kje se najdes vo svet koj ne te razbira...
Ti kje bides razlicniot...

Тоа е идеата... мислам дека ако не на друго место - човек може и во виртуелната реалност да ги “отвори“ овие проблеми...

работите се повеќе од јасни... а и причините за тоа се премногу...
едноставно со креирање на јавното мислење допринесуваме нешто да се промени... водени од “суетата“ или против “суетата“ ...

интересен парадокс...
добро би било ако има сериозни дискутанти...

-------------

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 22:47
некако... ми се чини дека секогаш кога се на дневен ред човечките несовршености, ние се оградуваме од нив ставајќи ги во трето лице.
со тоа, на некој несвесен вообразен начин се претставуваме себе си како мали богови, издигнати високо над лошиот, лицемерниот, суетниот ЧОВЕК.
Па се прашуваме бескрајно, Зошто има неправди по светот? Зошто е човек на човека волк? Зошто се луѓето лоши?збунетост

Сте се фатиле ли себе си како под диригентска палка на сопствената суета, громогласно обвинувате некого дека е суетен?

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 22:55
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

некако... ми се чини дека секогаш кога се на дневен ред човечките несовршености, ние се оградуваме од нив ставајќи ги во трето лице.
со тоа, на некој несвесен вообразен начин се претставуваме себе си како мали богови, издигнати високо над лошиот, лицемерниот, суетниот ЧОВЕК.
Па се прашуваме бескрајно, Зошто има неправди по светот? Зошто е човек на човека волк? Зошто се луѓето лоши?збунетост

Сте се фатиле ли себе си како под диригентска палка на сопствената суета, громогласно обвинувате некого дека е суетен?

Интересно и реално размислуваш... и токму за тоа станува збор...
за внатрешната борба... и причините што ја поттикнуваат суетата, а ако сакаш да не бидеш суетен - ти си никој и ништо денес...
Никој не те гледа... без разлика што правиш...

значи мора денес да си направиш “суетна реклама“ за некој да ја види “твојата работа“...

ова е многу грубо кажано... зашто под “твоја работа“ спаѓаат многу формални и духовни добродетели... и тука настапува кулминација на “парадоксот“ за кој што ти говориш...

затоа има вистина во тоа... но нема дефиниција - т.е. не е така едноставно како што ти го кажуваш...

-------------

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 23:07
па да го поедноставиме тогашнамигнување

значи мора денес да си направиш “суетна реклама“ за некој да ја види “твојата работа“...

пример, јас сакам на нет просторите да ги пастирам моите песни. Зошто? за да си направам суетна реклама?збунетост
Мојата професија е нешто сосема друго и нема никакви допирни точки со П од поезија. Ниеден сериозен критичар не би рекол за неа дека е добра. Ама мене ми е преубаво чувството кога го правам тоа и верувам дека и некој друг ќе го почувствува истото. Суетна сум?

или... ти имаш потреба да дебатираш на разни теми кои тебе ти се интересни, и уживаш кога креираш издржани постови со кои го победуваш (условно се разбира) противникот. Нагласувам - приметливо е дека уживаш! Суетен си?

Датум на внесување: 07.Март.2010 во 23:16
а ако мислиш на рекламите за бизнисот, ги правам и јас
и да, во нив се фалам на велико, НЕМА ДРУГИ КАКО НАС!!!!плазење
ама тоа да го нарекуваме суета..... што знам.....

Постирано од: Џо
Датум на внесување: 07.Март.2010 во 23:27
Се согласувам со првичните постови на Тетратка.
Бев суетен, имав таква ‘суета‘.
Можеби само уживав во одредени доблести.
Но потоа се променив , и откако ‘видов‘ некои работи , истите задоволства некако ги занемарив , престанаа да ми чинат живот.И откако ја изгубив суетата , изгубив и многу задоволства од животот , правопропорционално открив и многу нови , ситни но моќни и истрајни.Фактички ја најдов патеката до мирот и хармонијата.
Но што највеќе ми пречи , е тоа што изгубив и многу пријателства , кога всушност јас отварав простори за нови.
Сега сам ја орам таа патека , повремено ќе ми довикне некој , еј друже како иде , ја му викам да дојде да виде , овај ми врте грб...
Ќе се обидам да дополнам со мислења во наредниве денови, лични искуства.

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:10

па да го поедноставиме тогашнамигнување

пример, јас сакам на нет просторите да ги пастирам моите песни. Зошто? за да си направам суетна реклама?збунетост
Мојата професија е нешто сосема друго и нема никакви допирни точки со П од поезија. Ниеден сериозен критичар не би рекол за неа дека е добра. Ама мене ми е преубаво чувството кога го правам тоа и верувам дека и некој друг ќе го почувствува истото. Суетна сум?

или... ти имаш потреба да дебатираш на разни теми кои тебе ти се интересни, и уживаш кога креираш издржани постови со кои го победуваш (условно се разбира) противникот. Нагласувам - приметливо е дека уживаш! Суетен си?

Мислам дека проблемот лично меѓу нас е решен на самиот почеток... затоа постојат и интерпункциски знаци... (а ја морам суетно да одговарам...голема%20насмевка - се шалам не ме сваќај сериозно...)

“Суетна реклама“ не е “професија“... нели...збунетост а духовна “доблест“ или внатрешен проблем... значи човек во мислите може да си прави “суетна реклама“ или тоа е она што многу пати го спомнувам: “монолошки дијалог“...

Ја кога зборувам за ова, пред се мислам на проблемите сврзани со душата и самиот човек, за внатрешната борба:
 - дали да го направам ова или не...?
 - не требаше вака... но ете... се случи... и сл...
значи кога човек прави некоја работа свесно или несвесно за на тој начин да се “докаже“ (без да сака - во многу случаи), дека нешто “работи“; “разбира“ и сл...

Знаеш дека ете на пример кога станува збор за многу генијални дела од минатото, ние не знаеме кој е автор на истит...
Значи во тој случај или тоа време има многу такви примери (затоа има и такви дела) кај што човек од мал е воспитан да се бори против суетата, и затоа наквиот начин на живот или општо општествена практика е дел од секојдневието на човекот...

Сакам да кажам дека денес не е така!

и проблемот се состои во друго...

Факт е дека има премногу “кич“ (лажни) “уметници“ ...

денес се е сведено на ретроспективна критика, затоа користам термин “кич уметник“ бидејќи таков не постои, како што не постои и “кич дело“ - зашто се што е створено има своја вредност,... во некое време.

Дене имаме правила и граници што е кич а што не... што е суета, а што не... и сл...

За тоа викам и лично протестирам против многу работи...
ако станува збор за наука, историја, археологија, музика или нешто што е  дефинирано, тогаш според современите стандарди се знае што е што...

Зашто денес нема пејач како Сариевски... или нема виолона како Садило...
многу јасно...

Старата екипа не живее и твори за “суетата на светот“ а за радоста на душата и чистотата на срцето... творат со љубов...

За жал денес таквите “уметници“ се маргинализирани и избришени од лицето на земјата! (тука мислам на тие што денес творат и работат во таков дух...) 

п.с.
како најпрост секојдневен и достапен пример е “музиката“.

По ваквиот начин на расудуање, може да анализираме и прокоментираме многу работи...

сега мислам дека малку по малку се открива смислата на суштинската намена на темата...

целта е да навлеземе подлабоко и да размислуваме за овие навистина сериозни проблеми, а не да живееме секојдневен монотонски “ад“...

.....зевање

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:21
Значи ете уште ако на самиот почеток е тешко да се разговара за проблемите на “суетната душа“ интроспективно...
тоа нека биде за творечкиот дух, или дух на суетата во уметноста...
немам ништо против...
сепак тоа е поврзано со општеството денес и некогаш...

па затоа денес немаме “креативност“

на сила убавина не бидува!
треба огромна љубов за секоја работа, но љубов вистинска а не љубов суетна...

така е скоро за се што е поврзано со животот на човекот...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:27
нашата народна култура е пребогата со дела, ајде песни на пример, под кои на местото на авторот стои -народна песна- или -непознат автор-
Кога некој текст ќе ми фати око, ќе ме дрмне онака (а ме дал господ лесно здрмливаплазење) , јас сакам да прочитам и друго од тој автор. И баш би сакала да бил потпишан. И не го гледам тоа како ,,суетна реклама,,

Знаеш што е ,,суетна реклама,,??????
еве ти пример, баш ми текна

Сакаш да бидеш хуман? да помагаш на болни, сиромашни и други кои ги има многу околу тебе? ок, прави го тоа, секоја чест за тебе. Ама зошто мораш да се пофалиш после со тоа? Еј, знаете, јас донирав сретства за операцијата на она дете! Гледајте ме, чудете се, јас сум хуман!!! Глупост жива. Ако си стварно хуман, нема со тоа да се фалиш! И еве едно вакво смајли, оти ова секојдневно многу ме лути! лутина

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:40

нашата народна култура е пребогата со дела, ајде песни на пример, под кои на местото на авторот стои -народна песна- или -непознат автор-
Кога некој текст ќе ми фати око, ќе ме дрмне онака (а ме дал господ лесно здрмливаплазење) , јас сакам да прочитам и друго од тој автор. И баш би сакала да бил потпишан. И не го гледам тоа како ,,суетна реклама,,

Е тоа сакам и ја да кажам ...

Значи човекот порано не се интересирал за идентитетот на авторот, а за суштината на содржината...

Ние денес просто навикнати сме да “купуваме“ автор, а не содржина...
И често се случува кога еден добар автор произведува едно прекрасно дело, и се останато после него е “суета и бизнис“...
за жал тоа е така скоро со сите “автори“... и сега можам да се навратам и на првите постови т.е. со ова би требало праволно да бидат разбрани...

Интересно е самото општество денес и неговата “етосна уреденост“ - како околностите (за човек да не остане на улица) го тераат да биде “панаѓур на суета“...

Знаеш што е ,,суетна реклама,,??????
еве ти пример, баш ми текна

Сакаш да бидеш хуман? да помагаш на болни, сиромашни и други кои ги има многу околу тебе? ок, прави го тоа, секоја чест за тебе. Ама зошто мораш да се пофалиш после со тоа? Еј, знаете, јас донирав сретства за операцијата на она дете! Гледајте ме, чудете се, јас сум хуман!!! Глупост жива. Ако си стварно хуман, нема со тоа да се фалиш! И еве едно вакво смајли, оти ова секојдневно многу ме лути! лутина

Па хуманоста е суетно лицемерие токму поради овие причини...,
дури па еден автор авва Јустин Попович се осмелува па вика: Хуманизам = Сатанизам, сатанизам, сатанизам...

дури сега живеејќи во ова време неговите зборови допреа до моето срце... и почнав да разбирам што сака да каже и на што мисли... 

(хуманитерен концерт - панаѓур на суети... важно “хуманистите си направија добра реклама“, па цел свет знае дека они се хумани..., а не се замислуваат дека со финансиските сретства што ги издвојуваат за “организација на хуманитарните манифестации“ во целост може да ја покријат “целта“ на акцијата...

кажете ми - што е ова ако не “сатанизам“ ...
ако не панаѓур на лицемерие, гордос и суета...

п.с.
сатанизмот треба да се разбере во неговата суштинска етимолошка смисла а не комерцијално холиводската, како што денес нормално се разбира во светот...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:46
изгледа ,,случајно,, ама сите големи дами, стануваат хумани во моментот кога нивните мажи ќе добијат премиерски или претседателски мандат

не си вистински хуман, ако со тоа се фалиш
и таа темата тука на идивиди за хуманост, ич не ми се допаѓа

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:50
Suetata e manifestacija na egoto.

Trgni go egoto, kje trgnesh i suetata.

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Што е човекот односно човечката личност...?

Rezultanta od negovoto genski mejkap, obrazovanieto, moralnte vrednosti, verskite ubeduvanja i nasobraniot bagazh od minatite generacii vo negovata komuna i nacija.

дали е тоа “кариерата“?

Karierata ne e toa, no taa pomalu ili povekje mozhe da ja reflektira lichnosta na chovekot.

Дали се тоа парите?

Kako mozhe parite da bidat choveka lichnost? Parite se materijalna nagrada za vlozhen trud.

Дали е тоа надворешниот изглед?

Nadvoreshniot izgled mozhe, no ne mora da ja reflektira lichnosta na chovekot.

Дали е тоа добрата работа?

Istiot odgovor kako na prethodnoto prashanje.

Дали е тоа секојдневното ласкање?

Laskanjeto mozhe da bide del od chovekovata lichnost, no najchesto pod nego se podrazbira delenje na komplimenti koga ima mesto za takvo neshto, kako oddavanje javen pochit i zadovolstvo od nechie odnesuvanje, znaenje ili rabota. Laksanje, kako umilkuvanje so namera da se kapitalizira na nego, ne se smeta za doblest ili kulturno odnesuvanje. No bezdrugo, kako takvo mnogu odgovara na chovekovata sueta.

Дали е тоа лицемерието?

Licemerieto mozhe da bide del od nechija lichnost.

Дали е тоа човекот - роб на секојдневните навики?

Za ova ne sum potpolno siguren... zavisi kako gledash na taa rabota. Za nekoi lugje toa mozhe da znachi disciplina, za nekoi ogranichenost...

Која е целта и смислата на “суетниот живот“

Toa nema realna smisla bidejki se bazira na imaginarna forma (egoto) konstruirana od sekojdnevniot um . Egoto za takviot um e "gazdata" namesto vistinskiot gazda (svesta). Suetata e karakterot na egoto i toa se manifestira preku nea... so nea se vozdiga, zashtituva, hrani... toa e nejzinata cel - odrzhuvanje vo zhivot i davanje vazhnost na egoto.

И најголемиот и сериозен проблем е тоа дали човекот денес е свесен за неговото секојдневно лицемерие и робување на суетните навики?

Toa bio vechen problem, ne samo denes.
Dodeka ima lugje, kje ima sueta. Prosvetluvanjeto e individualen proces i za zhal toa ne se staknuva po nekoj avtomatizam so pristapuvanje vo nekoja verska grupa ili so zavrshuvanje na nekakov univerzitet.

Се прашувам, ако ова се поврзи со личноста, како е можно еден ист човек додека е “ин“ го сакаат сите..., додека се “издугнува“ во суетните работи и површното лицемерие, а нема мир во душата;

Ednostavno... sekoj koj kje bide "in", znachi koga kje pristapi vo edna grupa, bidnuva prifaten kako "soborec", "istomislitel", "brat"...grupata ima kjar od nego i suetata tuka ne pretstavuva nekakov "deal breaker". Dali ima ili nema mir vo dushata e problem za individuata, a ne tolku za bratstvoto. Sekoj si ima nekakvi neraschisteni dilemi.

додека истиот тој е добар со сите, односно “забавен и интересен“ за сите... тогаш сите го сакаат, и кога истиот тој ќе реши да се повлече доброволно и да се бори со суетата барајќи го мирот - истиот тој во истиот момент станува “непожелен“, за сите...

Normalno... za bratstvoto polezno e zgolemuvanjeto na brojnosta, a ne nejzino namaluvanje. Patem, kako shto vekje rekovme, pristapuvanjeto kon bratstvoto znachi podrshka i soborstvo, dodeka izlaganjeto kje znachi neslozhuvanje, odzemanje na podrshkata i so menuvanjeto na lichnite stavovi eventualno svrtuvanje protiv nego. Zatoa vo nekoi religii i sekti lesno se vleguva so dve noze, a ushte polesno se izlaga vo mrtovechki sandulk.

Дали тоа е вистина... дали истата личност има свои вистински пријатели и луѓе што навистина го сакаат или се е “суета“...

S'e e mozhno. Pojdi prvin od sebe...

за жал ова е сурова секојдневна реалност за луѓето што трагаат по духовните вредности... и се борат со сопствената суета...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.

затоа темелите на овој современ свет се темели на суетата и човечкото лицемерие...

Taka bilo sekogash. Ova ne e karakteristichno samo za nashiov sovremen svet. Mozhebi tebe taka ti izgleda bidejki ti ziveesh sega. Za srekja, imame sochuvani skoro negibnati zidovi koi bile potrupani so pepel od Pompei na koi togashnite lugje pishuvale murali tokmu so istite zborovi kako shto pishuvash i ti sega na ovaa tema.

Sepak, deneshnite lugje se na povisoko svesno nivo otkolku onie pred nekolku iljada godini. Znam deka zvuchi neverojatno...

се што не опкружува е “панаѓур на суетата“ ... малкумина се оние “црни овци“ што се замараат со “проблемите на душата“ и вистинските вредности и љубов, борејќи се со суетата... барајќи скромност...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.

Суетните не можат да разберат дека најлесно од се е “човек да биде суетен“. Така е зашто човек заробен во суетата не може да ги види другите вредности на душата... и да ја задржи вистинската личност...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje. Prosvetluvajeto e individualna rabota.

да се избори за човечкото достоинство... и да биде нормален...

Chovekovoto dostoinstvoto i normalnost se menlivi kategorii koi zavisat od domashnoto vospituvanje, moralot, obrazovanieto, tradiciite, verata... taka da za niv ne e ednostavno da se govori. Za "nenormalniot" nenormalnosta e sosem normalna rabota.

животот е “тест“!!! -  се е минливо...

дните минуваат и исчезнуваат тонејќи во океанот на суетата...

Nekoi lugje sigurno bi se slozhile so tebe.

некои “продаваат и купуваат суета“... суетните што не ја ценат и разбираат вистинската личност и љубов... и кога се дел од суетното уживање - може само да жалат кога ќе станат свесни што губат со нивната суета...

Kako shto rekovme, nemozhesh da izgubish onoa shto go nemash.

Губејќи го мирот на душата луѓето суетни многу страдаат...

Toa e gore-dolu definicija za Budizam.

така страдајќи го искористуваат “духовното“ да ја “утешат душата во мака“, а бидејќи суетата е еднаква на лицемерие и е дел од нивниот сегашен и предходен живот, истите тие кога малку закрепнуваат, повторно живеат и се враќаат кон суетата...

S'e e mozhno... i toa ne samo kako del od Budizmot.

Така тоа кружи постојано... но некои грешки не се поправаат и времето не се враќа назад... 

Toa e gore-dolu definicija za Karma.

Затоа “црните овци“ некогаш нема да бидат разбрани од “панаѓурот на суетата“ и секојдневнота лицемерна монотонија што ја труе човечката душа...

Kako shto rekovme, onoa shto bilo napishano po zidovite na kukjite vo Pompei bilo voocheno odamna... i si postoi i den denes.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 00:54
е ова е во стилот на МАРКО СК...
уште он ни фали...

брее мессс ти докторат напиша...голема%20насмевка
сега од кај да почнам да ти реплицирам...
има ли смисла да ја направиме темава (дуо - трио.)
или и другите да напишат нешто...збунетост

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 01:06
Nema potreba od nikakvo repliciranje.

Ti go prasha tvoeto, jas go odgovoriv moeto...

Vreme e za tishina.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 01:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nema potreba od nikakvo repliciranje.

Ti go prasha tvoeto, jas go odgovoriv moeto...

Vreme e za tishina.
исихија... длабоко во ноќта - уште снег ни фали...
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Постирано од: kapo
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 01:42
karierata vlijae mnogu, zosto modernoto opstestvo vrednuva po uspehot vo karierata. (zosto site dzandari se strogi, ili site biznismeni pregovaraat za najmala tema).vo navika im e taka da razmisluvaat.

parite vlijaat so toa sto reflektiraat svoja pretstava za svetot. (pobogat covek sekogas poveke ja ceni umetnosta i istorijata otkolku posiromasniot.Zosto siromasniot go zabole dali mikelandzelo smirglal nekoj kamen koga on nema pari kolata da si ja registrira)

nadvoresniot izgled vlijae na samodoverbata , a so toa i na zivotniot uspeh i na kontaktite so lugjeto i na se ostanato. (sigurno imas nekoj na izgled grd drugar sto misli deka site se sponzorusi samo zosto niedna neke nego da go pogledne. znaci si pravi svoja, pogresna pretstava za svetot.so toa mu paga samodoverbata ,a cim ne si siguren vo sebe zaebuvas se)

dobrata rabota gradela licnost vo socijalizmot mnogu poveke nego sega. vo toa vreme sekoj covek bil profiliran spored svojata profesija, i svoite dostignuvanja.deneska imame moznost da si ja prosirime psihata vo poveke navrati.

licemerieto e obelezje na denesnicata.moras da bides prevarant za da uspees da ostavis svoj trag.od pricina sto se cini deka sekoj glumi gordost, i neophodno e da znaes kako na sekoj da mu go svrtis muabetot i da go navleces kon tvoja korist.lugeto koi se dobri vo toa se denesnite najdobri komercijalisti.

sekojdnevnite naviki se odraz na domasnoto vospituvanje.znaci sami po sebe se eden od najbitnite aspekti.

sueten zivot postoi samo kaj kategoricno sebicni luge koi ne osekaat gordost pri pokazuvanje vernost, ili ljubov ili muda.mislam deka tie luge se pricina zosto psihologijata e tolkava nauka:)

sto e do prijatelite.ima prijateli koi gi poznavas os najmala vozrast.tie ti se kako semejstvo.te poznavale dodeke si bil dete, koga si rastel, kako si se razvivala licnosta i na svoj nacin vlijaele vrz tvojata licnost. retko koj seuste e najdobar prijatel so prvot prijatel.zosto koga ke dostignes nekoja vozrast i ke zaposnaes nov prijatel primetuvas deka toj gi ima istite interesi kako tebe i negovoto drustvo ti e poprijatno od drustvoto na onoj koj go znaes cel zivot. (primer ti si stanal uspesen programer a drugarot od dete stanal moler.tesko e da se druzis so nego zosto ne moze da si spodelite isti problemi, isti iskustva i so tek na vreme se poveke se odalecuvate.zatoa ke se druzis so nekoj tvoj kolega. ama koga ke "prdnes u cefka" ke primetis deka molerov e tuka za tebe za razlika od noviot "prijatel")

ne veruvam vo problem na suetata.zosto suetata moze samo da pomogne.sto poveke gi vozdignuvas svoite postapki ,toa pouspesen ke bides vo niv.za zal lugeto dobivaat pogresni vrednosti i so toa i pogresni postapki, pa se gordi na pogresni raboti. (pr: eden od komitite sto vcera recisi usmrtija 11 godisno dete e moj maalski poznanik.i deneska cel den site komsii za toa zboruvaat i kazuvaat kolku toj bil gord na svoeto delo i kolku oni bile opasni.pogresna vrednost, pogresna sueta i tragicno delo)

veruvam deka zivotot e test ,,ali tolku e tesko da ne se prepisuva:)))

okolu crnite ovci vo opstestvoto, mislam deka tie likovi samo odbiraat da bidat crni ovci i na svoj nacin se gordeat so toa iako izgledaat gnevni.inaku polesno e da stanes lice vo tolpata.

ova se samo moi mislenja

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 09:45

Размислуваш интересно... нормално е кога постојано “одиш напред“ да се случува тоа што го наброи.

Проблемот се состои во друго. Дали човек треба постојано да биде таков, во очите на светот, или неговите познаници, или не мора секога да се докажува, иако тоа за него не е проблем.
Е сега некој ќе рече: е па ако он може секогаш да се докажува, зашто не се докаже тогаш кога тоа навистина треба.
И токму за ова прашувам и се чудам и негодувам.
Зарем кога околностите, ближните и општеството допринесуваат и те присилуваат да се “докажуваш“, зарем не е тоа суета, кога е против твојата волја,збунетост
Зарем она што те присилува да се бориш со суетата треба да се смета како доблест...

Во спротивно, губиш многу работи...
тоа секој дневно се случува...
ако решиш да се бориш со суетата, тогаш се бориш против се она што те опкружува,,,
за жал денес секоја врска, скоро 99% од браковите е суетен интерес и ништо друго...
она вистинското останува како ретроспективна илузија на минатото, или добри или лоши спомени...

Во зависност од духовната состојба на човекот, понекогаш таквите спомени му помагаат да погледне малку подлабоко и за момент он се “поправа“...

но тоа е така само кога он има мака, само тогаш се сеќава и ги бара вредностите на душата. Само тогаш кога има духовен, внатрешен проблем; проблем со себе си; односно кога страда..., само тогаш се сеќава на “лицемерната суета“ и сака да се бори против “себе си“...

се знае како војната завршува... додека му е тешко, он лесно наоѓа утеха во “духовните вредности“... но кога повторно застанува на “здрави нозе“ он повторно се покорува на “суетата“ и станува верен лецемер и суетен слуга...

затоа има и толку несреќни луѓе, цели семејства, млади, старци и т.н...

Добро го лоцирам проблемот, и одговорот ми е познат... тука има отсуство на встински ведности и во општеството, и кај нашите ближни или љубени, па и кај нас самите...

Сакам да кажам дека денес светот те приморува да “носиш етикета на суетата“ за “убаво да живееш во него“...
во спротивно - ти не си разбран од светот...
тешко е да се бориш со суетата на светот, бидејќи на крај остануваш сам.......... неразбран, “црна овца“ и сл. ... само затоа што сакаш да не си дел од секојдневниот синџир на суетна монотонија што владее во современото општество...

Дадовме пример со делата на “древните уметници и поети“ ...
колку ли од нив не ги оставиле нивните имиња,...
Едноставно - во нивно време тоа е начин на “култура во општеството“...
тоа е нешто “второстепено“, нешто неважно... нешто суетно...
бидејќи авторите пред се духовно се издигнати на тој проблем и се замараат со суштината а не формата и лицемерието...

А и оние што тоа го “консумираат“ нивниот “производ“ пред се` се интересираат за содржината на нивните дела... сакаат, или барем се обидуваат да ја разберат суштината на тоа што го предава авторот, а не неговиот идентитет.

Денес е многу поразлично бидејќи денес како што спомна member_profile.asp?PF=23440&FID=43 - kapo  суетата продава; суетата - купува... и суетата те прави “да се чуствуваш добро во општеството“.... ете тоа е суровата реалност и проблемите на внатрешната борба кај некои личности “црни овци“ денес...
ако денес не живееш во “суета“ - тогаш многу тешко ќе бидеш разбран од многумина...

На ова последното - многу ќе негодуваат ... но им порачувам дека за секоја работа треба духовен опит, за правилно да бидат разбрани “тешките зборови“...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 14:34
Mislam deka razlichni raboti sobirash ili podrazbirash pod terminot sueta.

Inaku, znaejkji gi tvoite veruvanja, mene mi e mnogu interesno kako komentirash za suetata i posledicite od nea... tvojata ekspresija vo vrska so toa e chist budizam. So ova ne sakam da kazham deka si budista, tuku kako neshtata, dodeka ne gi etiketirame, prestavuvaat tolku priroden element od nashata lichnost i sekojdnevniot zhivot.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 14:45

Mislam deka razlichni raboti sobirash ili podrazbirash pod terminot sueta.

Inaku, znaejkji gi tvoite veruvanja, mene mi e mnogu interesno kako komentirash za suetata i posledicite od nea... tvojata ekspresija vo vrska so toa e chist budizam. So ova ne sakam da kazham deka si budista, tuku kako neshtata, dodeka ne gi etiketirame, prestavuvaat tolku priroden element od nashata lichnost i sekojdnevniot zhivot.
бате... земи читај Палама...за “будизмот“...

човекот во 19 и 20 век се замара со шаблонизација и граница (дефиниција) на душата, па мисли дека открил топла вода...
ние читаме стари книги, а не овие “ново-суетно преџваканите“...
п.с.
лелеееее
ама звучи суетно...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 14:59
Zvuchi suetno... i toa mnogu.

Patem, koga cvetal Budizmot, od Hristijanstvoto ne postoela nitu bukvata H. Sega, nekoj od nekogo sigurno uchel...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:01

Zvuchi suetno... i toa mnogu.

Patem, koga cvetal Budizmot, od Hristijanstvoto ne postoela nitu bukvata H. Sega, nekoj od nekogo sigurno uchel...
поли кала... поли ореа...големо%20гушкање

-------------

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:02
Suetnosta e bolest na moderniot vek i kako takva ni gi jade site preduslovi za sreka

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:09
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Suetnosta e bolest na moderniot vek i kako takva ni gi jade site preduslovi za sreka
ја би додал дека ги јаде сите “човечки вредности“...
Мислам дека општественото глобално уредување и “имиџ“ на светот произведува “духовни шизофреничари“...
“социјо-патолози“... само затоа што некој не сака да игра како што “некој свири“...тага

Каде е слободата на човекот...?
Каде е неговиот избор...?

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:13

ја би додал дека ги јаде сите “човечки вредности“...
Мислам дека општественото глобално уредување и “имиџ“ на светот произведува “духовни шизофреничари“...
“социјо-патолози“... само затоа што некој не сака да игра како што “некој свири“...тага

Каде е слободата на човекот...?
Каде е неговиот избор...?

Go znaes fenomenot na lavot vo kafez neli?
Izborot sepak zavisi od nas samite...i normalno kade sakame sebesi da se smestime
Nekoj vo korsokak
Nekoj vo temni ulici
Nekoj na pat so svetla na spora lenta
Nekoj na brzata

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:16

Zvuchi suetno... i toa mnogu. Patem, koga cvetal Budizmot, od Hristijanstvoto ne postoela nitu bukvata H. Sega, nekoj od nekogo sigurno uchel...

поли кала... поли ореа...големо%20гушкање

Efharisto.

ЧЕТИРИ ВОЗВИШЕНИ ВИСТИНИ НА БУДИЗМОТ

1. Страдањето и патењето се реалност.
2. Постои причина за страдањето - тоа е желбата да се поседуваат и да се контролираат работите во животот од секој можен аспект и форма (chitaj: sueta).
3. Има крај на страдањето - тоа се случува со постигање на Нирвана, доживувањето на потполната и комплетната слобода од зависноста од желби и задоволства и потребата за контрола (chitaj: osloboduvanje od suetata).
4. За да се достигне крајот на страдањето треба да се следи Осумкратниот Пат.

ОСУМКРАТНИОТ ПАТ НА БУДИЗМОТ

1. Разбирање на Четирите Возвишени Вистини.
2. Правилно размислување и следење на вистинскиот животен пат.
3. Внимателно и коректно говорење и комуницирање со луѓето без лажење, осудување, критицизам, оговарање или употреба на груб и невкусен јазик.
4. Однесување според Десетте Заповеди.
5. Подржувај се себе си без да им наштетиш на другите.
6. Промовирај и негувај добри мисли, а победувај и отфрлај лоши мисли.
7. Биди секогаш свесен и буден за своето тело, ум и чувства.
8. Медитирај за да постигнеш повисок степен на свесност.

Chitaj: ne ja pothranuvaj suetata, tuku sledi gi praktichnive soveti za sekojdnevniot zhivot za da se oslobodish od nea.

БУДИСТИЧКИ ВРЕДНОСТИ

- сопствено просветлување
- неконформирање со материјалните вредности
- непрекината будност на свеста која не е афектирана од моменталните материјални збиднувања
- независност и ослободување од било какво материјално искушение
- потполен умствен мир и спокојство
- безрезервно и неограничено милосрдие
- апсолутна скромност
- незаинтересираност за постигање било какви цели
- неприфаќање на илузијата како интерпретација на реалноста

Chitaj: vaka zhivee chovek koj e osloboden od suetata.

Ubavo praktichno sozrcevanje na problemot i proveren nachin na negovo reshavanje bez nepotrebni teologii ili misticizmi.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:20
Mesi ke odime na Tibet,ha?

Super post....да

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:23

Месс сакаш да кажиш дека будизмот е врв на суетата....?????

збунетостзбунетостзбунетост

не го разбирам ова а и не можам да го поврзам со темата....тага

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:25
Tra la la Tetratka...среќа
Svrti se kon sebe...toa ne e znak na sueta...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:32

Tra la la Tetratka...среќа
Svrti se kon sebe...toa ne e znak na sueta...

да медитирам ли?
.........ангел

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:36
Meditacijata e del od ona sto sakame da go rabotime so sebe
Zosto da ne?

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:44
и сега ја треба да постирам “православни постови“ како решение за внатрешниот проблем.... и да ја “расипеме темата“... водејќи се од нашите суети?

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 15:52
Koj te brani da ja rasipes ako sakas...?

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 16:04

Tra la la Tetratka...среќаSvrti se kon sebe...toa ne e znak na sueta...

да медитирам ли?
.........ангел

Sigurno! Pa shto se molitvite i molenjata ako ne meditacii obueni vo nekakva teoloshka odora?

I kako inaku smetash deka se doagja do prosvetluvanje?

Onoa shto lugjeto ne sakaat ili nemozhat da go postignat so slobodna volja, teoloshki se potkrepuva preku mavtanje so stap ili nudenje shekjerche. Znachi, ako ne se odnesuvash "vaka" kje go jadesh stapot, a ako se odnesuvash "vaka" na krajot kje dobiesh shekjerche.

Iako na prv pogled vakviot priod ne deluva losho, problemot e shto so vreme lugjeto povekje ne ja gledaat vistinskata cel na procesot, tuku nea ja zamenuvaat so izbegnuvanje na jadenjeto stap i so dobivanjeto shekjerche.

Celta stanuvaat stapot i shekjercheto, shto kazhano na podrug nachin znachi "od drvata ne se gleda shumata" ili "mnogu arno ne e na arno".

Zatoa sveticata Rabija trchala vo fakel vo ednata raka i kofa voda vo drugata, velejki im na lugjeto deka saka da go izgasni pekolot i da go zapali Rajot.

Celta ne se stapot i shekjercheto, tuku lichnoto prosvetluvanje... ili povrzano so temava shto si ja otvoril - osloboduvanjeto od suetata i egoto kako nejzin generator.

Budizmot ne e nishto drugo tuku tokmu toa, bez stap i shekjerche.

Razbirajki go ova stanuva jasno deka sekakvo postiranje na bilo kakvi religijski pisanija ednostavno ne fakja mesto.

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 16:05
Од све си патам по малку.голема%20насмевка Ама човек сум.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 20:55
Човечкото просветлување и човечката усета....

интересен наслов...среќа

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 21:38
Vo toa ima direktna kauzalnost:

Pogolema prosvetlenost - pomala sueta.

Pogolema sueta - pomala prosvetlenost.

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 21:43
imav eden poznat
toj ne bil ic sueten toa mu bese dobra strana
losha strana bila deka beshe robot.

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 21:44
imav drug prijatel
toj bil  sueten toa mu bila losa strana
a dobra strana bila deka beshe chovek

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 21:49

Vo toa ima direktna kauzalnost:

Pogolema prosvetlenost - pomala sueta.

Pogolema sueta - pomala prosvetlenost.
како што кажуваш “просветлувањето“ е индивидуално...

затоа оној просветениот, бидејќи не робува на “суетата“ и е “просветлен“ останива на улица, сам со својата “просветленост“ (его) и се забавува сам со себе си...

Бидејќи просветлениот е “противен“ (според тебе) на принципите и правилата на современиот свет... нели предходно разговараме за ова...

разговараме за творечкиот и креативен дух, како “производ“ или “жртва“ на суетата и современото општество...

секое време и секоја работа си носат свои последици и “правила“...

Затоа токму тука е проблемот кога “просветлениот“ притиснат од околината треба да избира што ќе прави...
дали ќе се бори со суетата (ближните и сегашното време) или ќе се “просветлува“ себе си... онака бидејќи он знае дека е “просветлен“ па нека живее САМ “просветлено“....

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 21:49
jo men забава

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 22:17

Vo toa ima direktna kauzalnost: Pogolema prosvetlenost - pomala sueta. Pogolema sueta - pomala prosvetlenost.

затоа оној просветениот, бидејќи не робува на “суетата“ и е “просветлен“ останива на улица, сам со својата “просветленост“ (его) и се забавува сам со себе си...

Бидејќи просветлениот е “противен“ (според тебе) на принципите и правилата на современиот свет... нели предходно разговараме за ова...

разговараме за творечкиот и креативен дух, како “производ“ или “жртва“ на суетата и современото општество...

Затоа токму тука е проблемот кога “просветлениот“ притиснат од околината треба да избира што ќе прави...

дали ќе се бори со суетата (ближните и сегашното време) или ќе се “просветлува“ себе си... онака бидејќи он знае дека е “просветлен“ па нека живее САМ “просветлено“....

Izgleda nishto ne sme se razbrale.

Ne sum siguren shto podrazbirash pod sueta bidejki spored komentarite i replikite mislam deka podrazbirash nekolku raboti pod toj termin. Eve neshto za http://www.google.ca/search?client=safari&rls=en&q=Sujeta,+definicija&ie=UTF-8&oe=UTF-8&redir_esc=&ei=FGWVS8GeIYS1tgfc1pXVCg - suetata .

Najkuso definirano bi bilo, sueta e koga egoto si dava pogolema vrednost i vazhnost otkolku shto zasluzhuva.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 22:25
а знаеш ли ти за “суета“ на светот? или општеството?
или ова е премногу “мистично“ па не се разбира...

п.с.
не знаев дека постоеле други форуми и тоа на латиница...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 22:41

Nikoj ne zboruva za nikakva "protivnost". Prosvetlenosta ne e protivna na neprosvetlenosta. Prosvetluvanjeto ne e protivno na nishto.Toa e samo edna sostojba na svesta. Povisokata sostojba na svesta ne ja negira poniskata, tuku ja absorbira. Taa mozhe da bide dovolna samata za sebe, no toa ne znachi deka po nekakov avtomatizam "ostanuva na ulica". Se raboti za sloboden izbor.

Tuka vekje te gubam... ne znam kako ja podrazbirash kreativnosta kako nekakov "prizvod" ili "zhrtva" na suetata...

[/QUOTE]

Prosvetlenosta ne e determinirana od neprosvetlenosta, tuku obratno. Ne sum siguren shto mislish so kazhanoto, no kako shto te razbiram velish oti prosvetlenosta go oddeluva chovekot od sekojdnevieto na onie ostanatite. Spored intonacijata na kazhanoto, mi se chini deka toa go sogleduvash kako nekakov gubitok, kako neshto tazhno i nesakano.

Sega... treba da odberesh shto e povredno za tebe. Letanjeto vo s'e pogolemi visochini kje te odeluva s'e povekje od jatoto, no zatoa kje ti otvara s'e pogolemi horizonti i kje bidesh vo sostojba da go vidish i razberesh onoa shto drugite ne kje mozhat.

A toa doveduva do pomalo patenje.

Prochitaj ja knigata "Galebot Livingston". Malechka e, se chita za chas-dva... No dobra e... dava odgovor na prashanjava koi si gi postavuvash vo ovoj moment.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 22:44

п.с.

Najiskreno, ne te razbiram shto sakash da kazhesh so "sueta na svetot" ili "sueta na opshetstvoto".

Ne znam dali mozhe voopshto svet i opshetstvo da se suetni. Suetata e manifestacija na egoto, a egoto e chovechka kategorija.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:01

Najiskreno, ne te razbiram shto sakash da kazhesh so "sueta na svetot" ili "sueta na opshetstvoto".

Ne znam dali mozhe voopshto svet i opshetstvo da se suetni. Suetata e manifestacija na egoto, a egoto e chovechka kategorija.

Човечката категорија ја креира доблеста на “општеството и времето“/...

“уметноста“ и “авторството“ е добар пример за суета на светот...
и времето

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:11

и времето

Значи дека сите луѓе се суетни па од тука произлегува дека човекот како автор на општеството и припадник на светот  својата суета ја шири како заразна болест од која никој не е поштеден .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:12

п.с.

taka e mesi ROBOTO ne e sueten
inaku ima kompenzacija na suetata
naprimer jas nemozam da razberam so pisuvate
no zatoa mozam da pravam fotografii koi ne mozete da zamislite
ene ja kompenzirav tvoreckata sueta so manjako um газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:24
има некои коментари на почеток на темата ... некој успеа да ја дефокусира..., па сега ако некој погрешно нешто разбира - не чуствувам призив да му одговорам... се е напишано, треба само да се чита...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:27

има некои коментари на почеток на темата ... некој успеа да ја дефокусира..., па сега ако некој погрешно нешто разбира - не чуствувам призив да му одговорам... се е напишано, треба само да се чита...

to ti se zove UDAR U SUETA големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:30

A toj nekoj koj e ?
Jas odnovo gi prochitav prvite komenatri i ne te svakjam (sega) sho sakash da kazesh . I ako jas sum ja defokusiral poenata , toa bilo nenamerno .

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:34
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

A toj nekoj koj e ?
Jas odnovo gi prochitav prvite komenatri i ne te svakjam (sega) sho sakash da kazesh . I ako jas sum ja defokusiral poenata , toa bilo nenamerno .
Не бе брате... нема врска тоа... ти не зборуваш за будизам...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
газење%20од%20смеење...големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

очигледно дека некој не ја разбра поентата... и тоа е тоа.
па кога ќе се запази суштината и мистиката на пдф, а не “разно, ама на повисоко ниво“... тогаш се ќе биде во ред...

бре... “суетиштето“ вришти ли вришти...
и после светот бил “розов“... и просветлен, т.е. светол (да не ме азбере некој погрешно...)....газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:34
Ama i nema neshto posebno filozovsko sho ne moze da se razbere .
Sepak prvo kje pochekam tetratka da mi odgovori pa mozebi i kje kazam toa sho vchera sakav da go napisham koga prv pat go prochitav tekstot . 

Ok...

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:38

Sepak prvo kje pochekam tetratka da mi odgovori pa mozebi i kje kazam toa sho vchera sakav da go napisham koga prv pat go prochitav tekstot . 

Ok...

па слободно кажи го... нема проблем.
нели целта е да дискутираме - ако се зезаме - нема проблем...големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:39

Ok...

па слободно кажи го... нема проблем.
нели целта е да дискутираме - ако се зезаме - нема проблем...големо%20гушкање

Nema vekje atmosfera za kvalitetna debata .

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:40

Nema vekje atmosfera za kvalitetna debata .  

ај малку пауза со музика... па покасно...намигнување

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:03
aj da se vratime na temata

koj nema sueta koja moze da bide povredena, neka pod itno si nabavi
oti toa kje go napravi prekrasno nesovrsen covek

moj sovet

ako nekoj dade drugi soveti.... citajte gi ... poanataka na temata

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 01:13

и времето

Ako dobro te razbiram, spored tebe seto chovekovo kreiranje e rezultat na suetata ?

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 08:10

и времето

Ako dobro te razbiram, spored tebe seto chovekovo kreiranje e rezultat na suetata ?

А да те прашам - дали според тебе суетата е дел од човечката духовна состојба или не?
И дали постои човек без его, гордост и суета? (три во едно - едно во три)

п.с.
Древните автори “не биле суетни“, затоа што за нив (спомнав неколку пати) не е важен иднетитетот на личноста (односно авторството или личносниот идентитет на авторот), а самата содржина и суштина на делото (и неговата порака или поука).

На тој начин се занемаруваат последиците од суетата и се победува егото...
ако не вистински (бидејќи внатрешната борба е постојана) барем површно, и со тоа се поставуваат општествени критерии и норми на човечки цености...

Денес за жал не е така!

Тоа е јасно како ден...
денес “купува“ и “продава“ човечката суета и човечкото его...

п.с.
тоа не треба да се разбира екстремно и да се тврди дека денес нема луѓе “изроди“ што не робуваат на “принципите на современиот свет“ ...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 13:48
Jasno e deka suetata e chovechka duhovna karakteristika i deka najverojatno ne postoi chovek bez pomala ili pogolema sueta , no toa ne e nikakva potvrda deka seto chovekovo sozdavanje e dvizheno od suetata.

Zatoa tvoeto tvrdenje...

Тоа е јасно како ден...

денес “купува“ и “продава“ човечката суета и човечкото его...

... e definitivno verodostojno za del od chovekovata aktivnost, no ne i za nejzinata sevkupnost.

Patem, suetata bila sekogash del od chovekoviot karakter i koren za negovoto patenje. Ako ne bilo taka nemalo pred skoro tri milenijuma da se sozdade cela zhivotna filozofija za spravuvanje so nea.

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 14:48

Toкму за тоа идеата на темата е да се обидеме да ја “дефинираме“ суетата, односно “формата или пројавата“ на суетата во денешно време...

како, што и дали за тоа “духот на денешницата“ има заслуга или ја креира структурата  на потсвеста и менталитетот на човечката суета..

Или просто кажано, со прост пример и споредба на “творците“ од минатото и денес..., гледаме дека суетата е иста, само нејзината форма и манифестација е различна...

факт е дека во секое време суетата е дел од човекот, иако не е негова онтолошка карактеристика, а се придобива по “сопствена волја“ и слободата, правото на избор што го има човекот...

месс...
интересно е кога иста работа - и двајцата, различно дефинирајќија - добиваме дијалог на суетите...

е сега за да ја размрдаме темава.... ете во некој случај суетата е и корисна...

тоа, исто така го потврдуваат и древните уметници...

п.с.
вечер ако имам време - поопширно ќе објаснам што ми е поентата кога кажувам: “корисна“ суета...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:06
Ajde pishi... pa potoa kje prodolzhime.

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:20

"Sueta nad suetite"- veli mudriot car Solomon- "se e sueta !"

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:44
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

"Sueta nad suetite"- veli mudriot car Solomon- "se e sueta !"

соломон кажал “вонвременски“ универзално...
не е тука поентата кој шо кажал... капиш...збунетост

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:58

Da, taka e , i car Solomon ima pisuvano za suetata. I toa mnogu poucno e toa sto go napisal.

Nemu mu bilo krivo sto tolku mnogu izgradil i napravil vo zivotot, a na krajot toa treba da ostane na drug i se prasuva samiot dali negoviot naslednik ke bide mudar da go socuva seto toa.

I mudriot Solomon pogodil deka negoviot naslednik, sinot negov Rovoam se ke upropasti.

Ne za dzabe carot Solomon bil narecen vo svoe vreme najmudriot covek na svetot

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:05

и времето

neznam dali go kazal

covekotovo kreiranje poteknuva od darwin, od borba za opstanok
potoa porbata za opstanok od osnovnata funkcija za prezivuvanje se pretvori vo borba za opstanok za pokvaliteten zivot , nema vrska sueta so toa
i ako dosta dela se stvoreni od takmicenje megju lugjeto za dokazuvanje koj e podobar... ama i toa ne e bash sueta....
taka da sueta e vsusnost glup termin za da ima tolkava tema za neso zeznacajno

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:08
интересно е... -
нели убаво знаеш дека светот на суетата не започнува од Дарвин и неговите дефиниции...

според неговото (дарвиновото)- може он (Дарвин) има право - ограничена личност со липса на опит... 

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:09
svetot zapocnuva so HAOS
potoa se se drugoto
големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:10

интересно е... -
нели убаво знаеш дека светот на суетата не започнува од Дарвин и неговите дефиниции...

според неговото (дарвиновото)- може он (Дарвин) има право - ограничена личност со липса на опит... 

Tokmu taka. Svetot na suetata e mnogu poodamna, uste od pocetokot na covekovata istorija.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:11
Originally posted by anakin anakin напиша:

svetot zapocnuva so HAOS
potoa se se drugoto
големо%20гушкање
затоа “Хаосот“ - кажува многу! - се сложувам со тебе...големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:11

интересно е... -

Tokmu taka. Svetot na suetata e mnogu poodamna, uste od pocetokot na covekovata istorija.

Suetni se poveketo od lugjeto , ako ne i site. Koj pomalku, koj povekje... za zal.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:12
не е суета да нацрташ слика
не е суета да напишеш стих или расказ од душа
не е суета да градиш небодери
не е суета да сакаш да бидеш на лугето потребен
не е суета да сакаш да растеш
не е суета кога сакаш да бидеш сакан
....

суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата.
  Не е виновен човекот дека е суетен, виновна е природата дека го создала човекот секогаш да биде во натпревар со самиот себе си и со другите...и затоа што по законот на джунглата по слабиот ке биде изjаден...а тоа важи и за општеството во което живеем...затоа секогаш човек за човекот ке биде волк...и не се промениле многу времинjата од Томас Хопс до Бил Геjтс.

Само на жал во нашиот свет  ке опстане Салиери, а не Моцарт.
збунетост

збунетост

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:16

Suetata se naogja vo nasata nesovrsena covecka priroda.

Kaj nekogo e povekje izrazena, kaj nekoi pomalku .

Inaku denesnoto ziveenje , a i vo minatoto e svedeno na gola borba za opstanok.

Taka ke bide se dodeka trae ovoj vakov svet .

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:18
more brate moj
bre u se butate tova religiju голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:19

не е суета да нацрташ слика
не е суета да напишеш стих или расказ од душа
не е суета да градиш небодери
не е суета да сакаш да бидеш на лугето потребен
не е суета да сакаш да растеш
не е суета кога сакаш да бидеш сакан
....

суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата.
  Не е виновен човекот дека е суетен, виновна е природата дека го создала човекот секогаш да биде во натпревар со самиот себе си и со другите...и затоа што по законот на джунглата по слабиот ке биде изjаден...а тоа важи и за општеството во което живеем...затоа секогаш човек за човекот ке биде волк...и не се промениле многу времинjата од Томас Хопс до Бил Геjтс.

Само на жал во нашиот свет  ке опстане Салиери, а не Моцарт.
збунетост

збунетост

Во предходните постови начнавме идеа за ваков разговор...
Креативноста (онаа од љубов; реалната - а не лицемерната, кај која “вдахновеноста“ е мотив за креација, а не нешто друго), не е суетна работа...

Проблем е тоа што денес современиот свет ги извитоперил основните принципи и морал на човекот (нормално дека човекот сам го креира општеството) и затоа денес нема “таков оргинален творечки дух“, бидејќи новото време едноставно те ограничува и поттикнува “да твориш од суета“...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:20
ego i dusha e edno te isto
samo nekoj koj saka da napravi nauka od nisto, kje kaze deka ne e taka
i kje napise 30 toma knigi..kako toa ne e isto

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:23

more brate mojbre u se butate tova religiju голема%20насмевка

HAHAHA, kaj vide gore vo moite postovi religija brat, zarem ne se slozuvas deka zivotot e takov i deka lugjeto se suetni? Realnosta e takva

Taka li e? Pozdrav do tebe anakine !

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:23

ego i dusha e edno te isto
samo nekoj koj saka da napravi nauka od nisto, kje kaze deka ne e taka
i kje napise 30 toma knigi..kako toa ne e isto
денес е така, зашто човек избира да е така 

онтолошки - душата не е “его“...

па затоа има лудаци па пишуваат томови за проста работа...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:27

more brate mojbre u se butate tova religiju голема%20насмевка

HAHAHA, kaj vide gore vo moite postovi religija brat, zarem ne se slozuvas deka zivotot e takov i deka lugjeto se suetni? Realnosta e takva

Taka li e? Pozdrav do tebe anakine !

member_profile.asp?PF=859&FID=43 - anakin
Сениор
Сениор

Unidentified Flying Object
Регистриран: 08.Август.2005 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 16253
new_reply_form.asp?M=Q&PID=2200764&PN=7&TR=92">Цитирај anakin   new_reply_form.asp?PID=2200764&PN=7&TR=92">Одговор forum_posts.asp?TID=21923&PID=2200764#2200764">bullet Испратена: од вчера во 21:43
imav eden poznat
toj ne bil ic sueten toa mu bese dobra strana
losha strana bila deka beshe robot.

Изменето од anakin - од вчера во 21:45
IP IP логиран edit_post_form.asp?PID=2200764&PN=4">Измени%20порака

member_profile.asp?PF=859&FID=43 - anakin
Сениор
Сениор

Unidentified Flying Object
Регистриран: 08.Август.2005 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 16253
new_reply_form.asp?M=Q&PID=2200766&PN=7&TR=92">Цитирај anakin   new_reply_form.asp?PID=2200766&PN=7&TR=92">Одговор forum_posts.asp?TID=21923&PID=2200766#2200766">bullet Испратена: од вчера во 21:44
imav drug prijatel
toj bil  sueten toa mu bila losa strana
a dobra strana bila deka beshe chovek

Изменето од anakin - од вчера во 21:4

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:27

Pagane, i Salieri umre,i site go zaboravija, a Mocart se uste zivee so negovata muzika. .

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:31
сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...
е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??
без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???

Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:33

Pagane, i Salieri umre,i site go zaboravija, a Mocart se uste zivee so negovata muzika. .

Не. кога споминеш Моцарт....логично следното име е Салиери.намигнување

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:40

сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??

Za tebe samata treba da ti bide satisfakcija deka uspevas svoite casovi da gi napravis interesni za mladite,zosto ti treba odobruvanje od drug ?

No eve , jas sakam da ti priznam deka dobro si ja vrsis rabotata i da ti cestitam. Imas od mene golema poddrska

Inaku, vo denesno vreme retko se slusa zborot "blagodaram", ili "bravo". Pusta sueta, strav im e na lugjeto da ne se voobrazis

Sum pravel tolku mnogu ubavi raboti za sebe i za drugite ama ne cekam od lugjeto blagodarnost. Koj ke mi cestita mu zablagodaruvam.

Ne vikam deka ne sum sueten,lugje sme, ama se trudam da ja namalam suetata kolku sto mozam .

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:42
ego znaci JAS
 JAS bez dusha nesum JAS

tomovi .... za broenje jajca....poarno da si procitate son na letnata nokj
i slunete rigoletto .... nego da broite jajca u nekoisi vlakna

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:43

сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...
е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??

Ете како насловот почнува да добива смисла...

пагане ...големо%20гушкање ... да се знае кој ни е фан: сп до Сашо Марков...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???

Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??

тоа е “позитивна страна на суетата“... ако може така да се каже...црвенеење
Но сепак времето во кое живееме не тера да бараме признание...

тоа ми е поентата.... на темата...
пагане големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:44
Мене единствената  ми мана е  дека сакам да ми сакат предметот...дисциплината или како се кажува на македонски...
ако тоа е суета---нека е...
но по мене суетна ке беше една такова желба само во случаj да jас не се трудев да jа направам дисциплината си привлечна и сакана.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:48
да се знае кој ни е фан: сп до Сашо Марков...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Треба да ти кажам отворено дека во почетокот на студирането ми го гледав ко теле камера...ништо не му разбирах...
но кога ми светна бушона----што да ти кажам човекот е гениален...толку многу гестикулира дека не ми и требаха зборови---по гестовете ми беше веке jасно за кого ке зборува во наредната лекциjа.голема%20насмевкасмеење

Опссс...сори за офтопикот...ипак...во врска со темава...колегите-филозофи се многу суетни...сакам да кажам.плазење

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:54

Koga mi go spomnat Mocart, mislam na ubava prolet, ubav zivot... Simfonija g-mol, Simfonija Jupiter , Mala nokna muzika, Turskiot mars..... Prekrasno!

Koj go ferma Salieri. Ne znam od nego niedna kompozicija.   

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:55

да се знае кој ни е фан: сп до Сашо Марков...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Треба да ти кажам отворено дека во почетокот на студирането ми го гледав ко теле камера...ништо не му разбирах...
но кога ми светна бушона----што да ти кажам човекот е гениален...толку многу гестикулира дека не ми и требаха зборови---по гестовете ми беше веке jасно за кого ке зборува во наредната лекциjа.голема%20насмевкасмеење

Опссс...сори за офтопикот...ипак...во врска со темава...колегите-филозофи се многу суетни...сакам да кажам.плазење
Бреее... само ја и ти знаеме за каков генијалец се работи ... другите нека суетно ни завидуваат...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:08
Ете доказ дека не сум суетна:

знам дека првиот наслов на темава на Тетратка беше ист како и на моjата одамно отворена тема...сакам да се избрише моjата тема / оти причините за отварането и беа само за моментотплазење/ и ако , се разбира, Тетратка држи на првиот си наслов тогаш нека остане само таа тема како Панагjур на суетата  со автор ---Тетратка.големо%20гушкање

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:10

Koga mi go spomnat Mocart, mislam na ubava prolet, ubav zivot... Simfonija g-mol, Simfonija Jupiter , Mala nokna muzika, Turskiot mars..... Prekrasno!

Koj go ferma Salieri. Ne znam od nego niedna kompozicija.   

но знаеш дека е злиот гениj на Моцарт...и си слушнал за Фантомот на операта...нели???

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:10

знам дека првиот наслов на темава на Тетратка беше ист како и на моjата одамно отворена тема...сакам да се избрише моjата тема / оти причините за отварането и беа само за моментотплазење/ и ако , се разбира, Тетратка држи на првиот си наслов тогаш нека остане само таа тема како Панагjур на суетата  со автор ---Тетратка.големо%20гушкање
е сега целта на оваа тема е да се разговара за причините на денешната суета...

за тоа како општеството и нашата професија влијае на нашата суета и околна среда...голема%20насмевка

ти тоа многу убаво го објасни...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:12

е сега целта на оваа тема е да се разговара за причините на денешната суета...

за тоа како општеството и нашата професија влијае на нашата суета и околна среда...голема%20насмевка

ти тоа многу убаво го објасни...

па и ти многу убаво си поjаснил коjа е поентата на темава ...така да насловот си е таман...мислам на Панагjурот.намигнувањеголемо%20гушкање

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:14
Пагане нели знаеш дека тоа зависи од “шефот на суетите“...
п.с.
имам цела страна избришани коментари од вчера (тука покажува 8, кај мене е 9...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка)

сори шефе за офтопикот...
ќе продолжиме таму кајшто застанав поручекта...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 18:17

не е суета да нацрташ сликане е суета да напишеш стих или расказ од душане е суета да градиш небодерине е суета да сакаш да бидеш на лугето потребенне е суета да сакаш да растешне е суета кога сакаш да бидеш сакан....суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата.  

Ubavo opishano koja e razlikata megju tvorenjeto i suetata.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk