![]() |
|
Суетата на модерното општество и човечката личнос |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Автор | ||||||||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() ![]() Ете како насловот почнува да добива смисла...
пагане ...
![]() ![]() ![]() ![]()
тоа е “позитивна страна на суетата“... ако може така да се каже...
![]() Но сепак времето во кое живееме не тера да бараме признание...
тоа ми е поентата.... на темата...
пагане
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|||||||||||
ego znaci JAS
JAS bez dusha nesum JAS tomovi .... za broenje jajca....poarno da si procitate son na letnata nokj i slunete rigoletto .... nego da broite jajca u nekoisi vlakna |
||||||||||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|||||||||||
Za tebe samata treba da ti bide satisfakcija deka uspevas svoite casovi da gi napravis interesni za mladite,zosto ti treba odobruvanje od drug ? No eve , jas sakam da ti priznam deka dobro si ja vrsis rabotata i da ti cestitam. Imas od mene golema poddrska ![]() Inaku, vo denesno vreme retko se slusa zborot "blagodaram", ili "bravo". Pusta sueta, strav im e na lugjeto da ne se voobrazis ![]() Sum pravel tolku mnogu ubavi raboti za sebe i za drugite ama ne cekam od lugjeto blagodarnost. Koj ke mi cestita mu zablagodaruvam. Ne vikam deka ne sum sueten,lugje sme, ama se trudam da ja namalam suetata kolku sto mozam . ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
|||||||||||
Не. кога споминеш Моцарт....логично следното име е Салиери. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
|||||||||||
сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...
е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин?? без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат??? Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава?? |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|||||||||||
Pagane, i Salieri umre,i site go zaboravija, a Mocart se uste zivee so negovata muzika. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|||||||||||
Изменето од anakin - 09.Март.2010 во 17:27 |
||||||||||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|||||||||||
онтолошки - душата не е “его“...
па затоа има лудаци па пишуваат томови за проста работа...
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
HAHAHA, kaj vide gore vo moite postovi religija brat, zarem ne se slozuvas deka zivotot e takov i deka lugjeto se suetni? Realnosta e takva ![]() Taka li e? Pozdrav do tebe anakine ! ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
ego i dusha e edno te isto
samo nekoj koj saka da napravi nauka od nisto, kje kaze deka ne e taka i kje napise 30 toma knigi..kako toa ne e isto |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
Во предходните постови начнавме идеа за ваков разговор...
Креативноста (онаа од љубов; реалната - а не лицемерната, кај која “вдахновеноста“ е мотив за креација, а не нешто друго), не е суетна работа...
Проблем е тоа што денес современиот свет ги извитоперил основните принципи и морал на човекот (нормално дека човекот сам го креира општеството) и затоа денес нема “таков оргинален творечки дух“, бидејќи новото време едноставно те ограничува и поттикнува “да твориш од суета“...
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
more brate moj
bre u se butate tova religiju ![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
Suetata se naogja vo nasata nesovrsena covecka priroda. Kaj nekogo e povekje izrazena, kaj nekoi pomalku . Inaku denesnoto ziveenje , a i vo minatoto e svedeno na gola borba za opstanok. Taka ke bide se dodeka trae ovoj vakov svet . |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|||||||||||
не е суета да нацрташ слика
не е суета да напишеш стих или расказ од душа не е суета да градиш небодери не е суета да сакаш да бидеш на лугето потребен не е суета да сакаш да растеш не е суета кога сакаш да бидеш сакан .... суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата. Не е виновен човекот дека е суетен, виновна е природата дека го создала човекот секогаш да биде во натпревар со самиот себе си и со другите...и затоа што по законот на джунглата по слабиот ке биде изjаден...а тоа важи и за општеството во което живеем...затоа секогаш човек за човекот ке биде волк...и не се промениле многу времинjата од Томас Хопс до Бил Геjтс. Само на жал во нашиот свет ке опстане Салиери, а не Моцарт. ![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |