IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Суетата на модерното општество и човечката личнос
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Суетата на модерното општество и човечката личнос

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
Автор
Порака Обратен редослед
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:43
Originally posted by pagane pagane напиша:

сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...
е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Ете како насловот почнува да добива смисла...

пагане ...големо%20гушкање ... да се знае кој ни е фан: сп до Сашо Марков...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???

Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??

тоа е “позитивна страна на суетата“... ако може така да се каже...црвенеење
Но сепак времето во кое живееме не тера да бараме признание...

тоа ми е поентата.... на темата...
пагане големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:42
ego znaci JAS
 JAS bez dusha nesum JAS

tomovi .... za broenje jajca....poarno da si procitate son na letnata nokj
i slunete rigoletto .... nego da broite jajca u nekoisi vlakna
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:40

сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??

Za tebe samata treba da ti bide satisfakcija deka uspevas svoite casovi da gi napravis interesni za mladite,zosto ti treba odobruvanje od drug ?

No eve , jas sakam da ti priznam deka dobro si ja vrsis rabotata i da ti cestitam. Imas od mene golema poddrska

Inaku, vo denesno vreme retko se slusa zborot "blagodaram", ili "bravo". Pusta sueta, strav im e na lugjeto da ne se voobrazis

Sum pravel tolku mnogu ubavi raboti za sebe i za drugite ama ne cekam od lugjeto blagodarnost. Koj ke mi cestita mu zablagodaruvam.

Ne vikam deka ne sum sueten,lugje sme, ama se trudam da ja namalam suetata kolku sto mozam .
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:33
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Pagane, i Salieri umre,i site go zaboravija, a Mocart se uste zivee so negovata muzika. .

Не. кога споминеш Моцарт....логично следното име е Салиери.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:31
сега...за творенето од суета...професиjата ми е од тие, каде останува многу малку место за инспирациjа или креативност...но има еден мал прозор----да го направиш учебниот час привлечен--- затоа се сака не просто инспирациjа , а нагласа и слободен дух...да направиш од досадниот текст занимлив и атрактивен диалог и беседа треба повеке од креациjа...треба душа...
е, да питам сега: кога jас во тоа имам успех / не можам да бидам скромна/---суетно ли е ако сакам да ми биде признато на еден или друг начин??
без врска дали ке биде некоjа грамота, похвала за добро свршената работа или наj-убавото---да гледаш дека млади луге , за които наj важното е да имат последен модел мобилен или фармерки во тренд---да бидат ентусиазирани и заинтригувани , или просто замислени над некоj афоризам на Сократ, шокирани од нихилизмот на Ниче, или од обективно-негативната и субективно- сурова проценка на Хаjдегеер за светот во коjто и самите тие живеат???

Суетно ли е да сакаш да ти признаат дека добре си си свршил работава??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:27

Pagane, i Salieri umre,i site go zaboravija, a Mocart se uste zivee so negovata muzika. .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:27
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by anakin anakin напиша:

more brate mojbre u se butate tova religiju голема%20насмевка

HAHAHA, kaj vide gore vo moite postovi religija brat, zarem ne se slozuvas deka zivotot e takov i deka lugjeto se suetni? Realnosta e takva

Taka li e? Pozdrav do tebe anakine !

anakin
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Август.2005 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 16253
Цитирај anakin Одговорbullet Испратена: од вчера во 21:43
imav eden poznat
toj ne bil ic sueten toa mu bese dobra strana
losha strana bila deka beshe robot.

Изменето од anakin - од вчера во 21:45
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
IP IP логиран Измени%20порака

anakin
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Август.2005 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 16253
Цитирај anakin Одговорbullet Испратена: од вчера во 21:44
imav drug prijatel
toj bil  sueten toa mu bila losa strana
a dobra strana bila deka beshe chovek

Изменето од anakin - од вчера во 21:4

Изменето од anakin - 09.Март.2010 во 17:27

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:23

ego i dusha e edno te isto
samo nekoj koj saka da napravi nauka od nisto, kje kaze deka ne e taka
i kje napise 30 toma knigi..kako toa ne e isto
денес е така, зашто човек избира да е така 

онтолошки - душата не е “его“...

па затоа има лудаци па пишуваат томови за проста работа...

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:23

more brate mojbre u se butate tova religiju голема%20насмевка

HAHAHA, kaj vide gore vo moite postovi religija brat, zarem ne se slozuvas deka zivotot e takov i deka lugjeto se suetni? Realnosta e takva

Taka li e? Pozdrav do tebe anakine !

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:20
ego i dusha e edno te isto
samo nekoj koj saka da napravi nauka od nisto, kje kaze deka ne e taka
i kje napise 30 toma knigi..kako toa ne e isto

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:19

не е суета да нацрташ слика
не е суета да напишеш стих или расказ од душа
не е суета да градиш небодери
не е суета да сакаш да бидеш на лугето потребен
не е суета да сакаш да растеш
не е суета кога сакаш да бидеш сакан
....

суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата.
  Не е виновен човекот дека е суетен, виновна е природата дека го создала човекот секогаш да биде во натпревар со самиот себе си и со другите...и затоа што по законот на джунглата по слабиот ке биде изjаден...а тоа важи и за општеството во което живеем...затоа секогаш човек за човекот ке биде волк...и не се промениле многу времинjата од Томас Хопс до Бил Геjтс.

Само на жал во нашиот свет  ке опстане Салиери, а не Моцарт.
збунетост

збунетост

Во предходните постови начнавме идеа за ваков разговор...
Креативноста (онаа од љубов; реалната - а не лицемерната, кај која “вдахновеноста“ е мотив за креација, а не нешто друго), не е суетна работа...

Проблем е тоа што денес современиот свет ги извитоперил основните принципи и морал на човекот (нормално дека човекот сам го креира општеството) и затоа денес нема “таков оргинален творечки дух“, бидејќи новото време едноставно те ограничува и поттикнува “да твориш од суета“...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:18
more brate moj
bre u se butate tova religiju голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:16

Suetata se naogja vo nasata nesovrsena covecka priroda.

Kaj nekogo e povekje izrazena, kaj nekoi pomalku .

Inaku denesnoto ziveenje , a i vo minatoto e svedeno na gola borba za opstanok.

Taka ke bide se dodeka trae ovoj vakov svet .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 17:12
не е суета да нацрташ слика
не е суета да напишеш стих или расказ од душа
не е суета да градиш небодери
не е суета да сакаш да бидеш на лугето потребен
не е суета да сакаш да растеш
не е суета кога сакаш да бидеш сакан
....

суета е кога цртането, пишуването,граденето, растенето и сакането е просто потребност да си задоволиш Егото...а не да нахраниш душата.
  Не е виновен човекот дека е суетен, виновна е природата дека го создала човекот секогаш да биде во натпревар со самиот себе си и со другите...и затоа што по законот на джунглата по слабиот ке биде изjаден...а тоа важи и за општеството во което живеем...затоа секогаш човек за човекот ке биде волк...и не се промениле многу времинjата од Томас Хопс до Бил Геjтс.

Само на жал во нашиот свет  ке опстане Салиери, а не Моцарт.
збунетост

збунетост

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.