![]() |
|
Србоман, Србофрон, Македоно-Србин |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 17> |
Автор | ||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Се гледа на кого колкав му е капацитетот, а и личната култура. Оддалеку се гледа.
Изменето од Pat - 12.Април.2010 во 00:19 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Ај сега,кај неможеш да најдеш одговор ке вртиш на лична навреда - сепак јасно е по овој твој пост.
Благодарам на одговорот,кој колку знае и каква култура следи и наследи сега е јасно ![]() |
||
![]() |
||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
|
Kako shto kazav , bez precizna definicija za Srbin - Bugar , ne se mozni komparacii za karateristikite na nivnite jazici . Ako ste realni , barem malku , ke vidite deka "mljako" ne e tipicno bugarski zatoa shto ima Bugari shto upotrebuvaat i "mleko" . Vo toj slucaj ne e mozna komparacija so srpskiot jazik . Vo Tetovo se zboruva makedonski dijalekt samo zatoa shto toj grad e vo granicite na neshto so ime Makedonija , ni po eden drug osnov toj dijalekt nema pricina da se narece makedonski . Rekov , ne sakam da sporam za jazikot , ne vo ovaa tema . |
||
![]() |
||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
|
Jas ne sum doziveal vo Makedonija od ni eden istoricar , politicar , akademik , obicen graganin da reagira burno ili bilo kako so negativen naboj zatoa shto Rajko Zinzifov e ime na shkolo , da gi kritikuva akademicite i da gi narece bugaromani , slugi na Sofija , prodolzena raka na bugarskiot shovinizam i sl.
Bi Ve zamolil ova da go iskomentirate i da mi kazete dali vie kako bugarofil ste imale poinakvo iskustvo ? |
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|
Едно национално име се добива како резултат на некакви историски соодноси. Како вели Мисирков, па и Херодот, што го прави еден народ- народ? Ја знаеш ли таа дефиниција? Според истата таа дефиниција не толку одамна мнозинството од овој народ се идентификувал со оној отаде Рила, и за тоа има немал број свидетелства, а тие не потекнуваат од 19 век, како што на пример се обидуваат некои да наметнат, има свидетелства за истото и во 16 и 17 век, да кажеме во турските извори на пример. Историските околности во 19 век всушност ја раѓаат денешната македонска нација (при што и не треба да се исклучува можноста за некакво паметење на некое уште подалечно минато, никој не ја оспорува можноста за ревизионизам на историјата преку откривање на нови факти, кои од оваа или онаа прилина биле сокриени за нас) Македонската нација си има свој легитимен почеток и легитимитет како таква, има само една маана, почива на ксенофобија упатена кон сопствената историја. Еден дел од населението се сметало и за српско, и тоа исто така никој не го оспорува. Меѓутоа, како дојдено до тоа бугарското да биде анатемисано и сатанизирано на секое можно ниво, додека никој Србин во Македонија не може да се пожали на такво нешто? Одговорот е толку очигледен... Тука се вклопуваат србоманите, србофроните и македоносрбите. Затоа и ја отворив оваа тема, да видиме кои биле тие, кои биле нивните дејства, и како тие се вклопуваат во македонската историја, меѓутоа до тоа никако да дојдеме. Изменето од Pat - 12.Април.2010 во 00:37 |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Убаво напиша - што го прави еден народ народ ако не сопственото потекло - тоа што Бугарите во 19 век се вештачко измислена нација или барем вештачко измислени оние Бугари кои не се поистоветуваат со Аспарух и неговата ТуркоМонголска родна група станува прашање од пропагандна моќност на тоа кој,што и зошто сакал да направи од балканот место на раздор?
Многу е јасно дека Бугарите и Србите се ист народ во средниот век,браќа но крвници едни на други,едните сакале да бидат ТуркоМонголи а другите несакале да бидат па се поистоветиле со Срби. Зошто ТуркоМонголите несакале да станат Срби,зошто ја одбрале ТуркоМонголската страна и се спровеле во изумирачка нација,прашање за историска вистина ![]() |
||
![]() |
||
|
Се разбира дека ќе коментирам, мене комуникацијата не ми претставува никаков проблем. Ако мислиш на реакцијата на Георгиевски, тоа е затоа што личности кои се дел од нашата историја досега беа прикажувани во искривено светло на тенденциозен начин, а сега се раѓа и нова тенденција значајноста на истите да се минимизира, а за сметка на тоа да се воведуваат нови. Тоа изгледа како дел од внимателно осмислен план. Еве јас те прашав конкретно- дали ти се согласуваш во делата на Брадина да има фусноти во кои ќе се објаснува како Брадина не бил национално освестен? На таква дискусија не те повикувам од позиција бугарофил контра србофил, туку како човек со човек. Како луѓе кои ги интересира историјата. |
||
|
||
![]() |
||
|
Толку од македонштината, а? ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Кажавме без етикети,ако уште еднаш те опоменам ке имаш подолг одмор - ако ти се искажуваш како Бугарски слуга(Бугарофил) други не се изјаснија како нешто слично или различно
![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Која врска има Македонштината со Аварско(Српско) и ТуркоМонголско(Бугарско) племе ![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Тоа е меѓу мене и Ептендосадно. А јас за бугарофил се изјаснив во сосема поинаков контекст од оној во кој што ме споменува Ептендосадно, па пак не се бунам во интерес на дискусијата. А сеедно ти тоа бугарофил контра србофил не си го ни сфатил како што треба. Изменето од Pat - 12.Април.2010 во 00:50 |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Без разлика - несакам етикети лепење,јас од ептендосадно нигде не прочитав тој да се изјаснува како било каков - последно предупредување ти е ова да знаеш
|
||
![]() |
||
|
Ако е така, тогаш не сакам ни јас да бидам етикетиран. А ти како прво и немаш врска од тоа што конкретно значи зборот бугарофил. Значи од сега, не сакам ниту мене никој вклучително и ти кој што си модератор да ме етикетира на било кој начин.
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Ти сам се изјасни,тоа веке не е етикетирање
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |