IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Суетата на модерното општество и човечката личнос
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Суетата на модерното општество и човечката личнос

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака Обратен редослед
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 13:50
Sekogas edna po edna,i nikogas poveke od tri minuti...
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:54
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

ти тврдиш дека тоа не постои и се е само “мисла“...

Сите мислат, во една секунда ти прелетват 300 мисли.

Изменето од DragancoLeskoec - 11.Март.2010 во 11:55
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:37
да си здрав и жив бре дејане...

тоа е идејата - духовниот опид дава духовни дефиниции...
академските институции - онемуваат пред термините на религиозните луѓе/...

затоа парадокс е кога некој себеси се претставува како “лекар на душата“ во академската средина, па измислил дефиниции...
како светот да започнал од 19-ти века на наваму...

жално....
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:28
sueta-sempler
vreme 1960 pa navaka-moderno opstestvo
pojava na indigo deca  koi vo slednite generacii  ke se  prerodat vo uste pousovrseni megamemorii.

ovie  nekolku fakti  objasnuvaat   se  .sekoe  lice  za  da  resi  nekoj  za  nego  vazen  problem edinstven  instrument  koj  go  koristi  kako  osnova    e  semplovajneto  na postapki  ,toa  sto  velis  ti  suetnost.no  site  teorii  i  principi  koi  sne  gi  semplovale  dali  se  spored  prirodnite  zakoni  na  coveckiot  organizam  pogodni   da  ne  mu  nastetat.odtuka posledovatelno  i  mnogu  vazno  e  religioznoto pokajanie  koe  se  koristi  za  otfrlajne na  stetni  podatoci.toa  kaj  kompjuterite  se  vika  antivirus  sistem.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 10:47
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Не е комплицирана работата.

Шо е всушност Јас?Само мисла,ништо поеќе.

На вистинското Јас, не му треба ништо од надвор за да биди среќно.Бидеешчем самото е среќа по дефиниција.
Бараме бараме, па пак бараме, па уште бараме, цел живот бараме, ама нема да најдиме.

Зошто ?Оти само си ја бркаме нашата опашка.

ти тврдиш дека тоа не постои и се е само “мисла“...
па ако беше само “мисла“ - тогаш немаше да има никакви проблеми...
како што гледаш - проблемот денес е што никој не мисли...

Проблемот денес е тоа што опашката не брка, а не обратно...

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:49
Не е комплицирана работата.

Шо е всушност Јас?Само мисла,ништо поеќе.

На вистинското Јас, не му треба ништо од надвор за да биди среќно.Бидеешчем самото е среќа по дефиниција.
Бараме бараме, па пак бараме, па уште бараме, цел живот бараме, ама нема да најдиме.

Зошто ?Оти само си ја бркаме нашата опашка.

Изменето од DragancoLeskoec - 13.Март.2010 во 01:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 16:36

Монотонијата ја рани суетата...

Суетата те прави “дел од кругот“ и ти го движи “тркалото на среќата“...
убаво е човек да се бори против суетата, но не е лошо понекогаш да биде суетен... за оние што не го разбираат во општеството или неговите ближни не ја разбираат суетната војна... да видат што губат и со кого си имаат работа...

Со човечкото его, суета и инает... не се игра...
не е убаво да се “закача„ човечката душа...
некој да си поигрува со “човечките чуства“ само затоа што има недостаток на опит или искуство во духовниот живот, а истиот е издигнат на врвот на светската суета...

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 19:06
Originally posted by pagane pagane напиша:

и кога доjде до свестта дека вообразеното не совпага со реалността...го заменуваме со нов предмет на преокупациjа или има распад на личносттазбунетост

Svesta e vistinskoto JAS, egoto e imposter, lazhlivo JAS, surogat koj ja zema pozicijata na svesta kako umstveno-duhovna tvorba na meterijalnoto telo.

Umot raboti mnogu pobrzo od svesta. Toa e potrebno zatoa shto sekoj moment treba da presmetuva i reshava problemi koi chesto pati se bitni za fizichkiot opstanok na chovekot. Bidejki svesta raboti posporo i so globalni voopshteni vrednosti vo sporedba so umot, umot kreira nejzin surogat (ego) kako avtoritet za koordinacija, kontrola i brzo razreshuvanje na onoa so shto toj se srekjava vo sekoj moment. Problemot e shto poradi svojata postojana aktivnost i vazhnost za umot, egoto ja zaglushuva svesta i nabrzo pochnuva da se eksponira i dominira kako nejzin imposter, kako "gazda" namesto gazdata, kako "kalif" namesto kalif. Egoto veli "mislam, reshavam, komanduvam i od mene zavisi opstanokot na chovekot, znachi jas sum glavniot, jas sum sushtinata", "nema nishto drugo povrvno od mene, znachi chovekot - toa sum JAS". Toa e voobrazuvanjeto na egoto, toa e negovata sueta.

Kako shto egoto se zgolemuva, taka se namaluva vlijanieto na svesta, kako shto toa se namaluva, taka se zgolemuva dominatnosta na svesta.

Skrotuvanjeto i ischeznuvanjeto na voobrazenosta (suetata) go stava egoto na negovoto vistinsko mesto - sluga na umot koj se zanimava samo so praktichnata rabota na odrzhuvanje na sigurnista na materijalnoto telo spored podatocite shto se sobiraat i obrabotuvaat od umot.

Nie toa go narekuvame "ischeznuvanje na egoto" zatoa shto povekje ne se srekjavame so suetnosta kako negova manifestacija. Bez voobrazenosta egoto povekje ne se eksponira i za nas stanuva nevidlivo.

---------------------------

Egoto, dvizheno od potrebata da se dokazhuva preku svojata voobrazenost (sueta) kako JAS, chesto pati go pridvizhuva umot i teloto vo deluvanje i sozdavanje samo za svoja sopstvena afirmacija i potvrda. Za taka sozdadenite chovekovi kreacii velime deka se "proizvod na suetata".

No toa ne znachi deka sekoe tvorenje e pridvizheno od suetata.

Изменето од Messenger - 10.Март.2010 во 15:32
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:46

неспретна сум со македонскиот...но всуштност така го разбрав и jас...и тоа се обидував да кажам...но имам некои маки во смислово точното изразуване...црвенеење
и кога доjде до свестта дека вообразеното не совпага со реалността...
го заменуваме со нов предмет на преокупациjа или има распад на личносттазбунетост
Во тој случај кај повеќето денес “преокупацијата“ се претворува со суета...
ако судиме според старите мајстори на ораторското искуство...
ова не е добро...

но ако ја погледнеме реалноста денес - факт е дека суетата во нас понекогаш твори многу позитивни работи, а за тоа “виновник“ е времето во кое живееме...голема%20насмевка

затоа “копмилацијата на здравата свести правилниот начин на расудување и спојот на минатото и реалноста“ даваат “суета на ужеивање“,,,

пс.
бреее....
и после Марков нека да ми напише “6-ка“... а јас како да не го сакам...збунетостсреќа

Изменето од Tetratka - 09.Март.2010 во 18:47

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Мене единствената  ми мана е  дека сакам да ми сакат предметот...дисциплината или како се кажува на македонски...ако тоа е суета---нека е...но по мене суетна ке беше една такова желба само во случаj да jас не се трудев да jа направам дисциплината си привлечна и сакана.

Toa voopshto ne e sueta.

Za sueta ima mnogu ubav mnakedonski zbor - voobrazenost.

Zhelbata da gi zainteresirash lugjeto za predmetot ne e voobrazenost.
Ако направам аналог со бугарскиот, значи суетата продуцира воображаеми добродетели во свеста на индивидуидата, нели???

Suetata e voobrazenost - koga egoto si pridava pogolema vrednost i vazhnost otkolku shto zasluzhuva, koga toa se poistovetuva (voobrazuva) so neshto imaginarno (neshto shto ne postoi) i se bori po sekoja cena da go zadrzhi, neguva i zgolemuva toa.

Voobrazenosta (suetata) e manifestacija na egoto i sekoe chepkanje po nea egoto go interpetira kako direkten atak na nego.

неспретна сум со македонскиот...но всуштност така го разбрав и jас...и тоа се обидував да кажам...но имам некои маки во смислово точното изразуване...црвенеење
и кога доjде до свестта дека вообразеното не совпага со реалността...
го заменуваме со нов предмет на преокупациjа или има распад на личносттазбунетост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:34

Мене единствената  ми мана е  дека сакам да ми сакат предметот...дисциплината или како се кажува на македонски...ако тоа е суета---нека е...но по мене суетна ке беше една такова желба само во случаj да jас не се трудев да jа направам дисциплината си привлечна и сакана.

Toa voopshto ne e sueta.

Ако направам аналог со бугарскиот, значи суетата продуцира воображаеми добродетели во свеста на индивидуидата, нели???

Suetata e voobrazenost - koga egoto si pridava pogolema vrednost i vazhnost otkolku shto zasluzhuva, koga toa se poistovetuva (voobrazuva) so neshto imaginarno (neshto shto ne postoi) i se bori po sekoja cena da go zadrzhi, neguva i zgolemuva toa.

Voobrazenosta (suetata) e manifestacija na egoto i sekoe chepkanje po nea egoto go interpetira kako direkten atak na nego.

Изменето од Messenger - 09.Март.2010 во 18:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:27

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

но знаеш дека е злиот гениj на Моцарт...и си слушнал за Фантомот на операта...нели???

Fantomot na operata od Salieri li e?[/QUOTE]Уффф...па злиот гениj е Салиери, води Моцарт до лудило...Фантомот на операта е од Моцарт...творен во време на психичка криза, провоцирана намерно од Салиери!И доста...Голиатов терминаторе!!плазењеголемо%20гушкање[/QUOTE]

OK pagane , ne se nerviraj tolku de . Samo te prasav

Изменето од KINGDAVID - 09.Март.2010 во 18:34
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:26

Мене единствената ми мана е дека сакам да ми сакат предметот...дисциплината или како се кажува на македонски...ако тоа е суета---нека е...но по мене суетна ке беше една такова желба само во случаj да jас не се трудев да jа направам дисциплината си привлечна и сакана.

Toa voopshto ne e sueta.

Za sueta ima mnogu ubav makedonski zbor - voobrazenost.

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 18:25

Toa voopshto ne e sueta.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.