IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Револуција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Револуција

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Статус: Офлајн
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Револуција
    Испратена: 04.Март.2012 во 01:35
Иако зборот може да го опфати значењето на револуција во повеќе свери сепак јас би го нагласил воениот аспект и со таа цел ја отварам темата.
-дали ја оправдуваме?
-ако ја оправдуваме,дали револуција по мирен пат или со крв и оружје?
Ако би решиле дека нема друг излез и би требало да се фатиме за последното нешто за да ја промениме од темел состојбата во државата,а тоа е оружјето и војната.
-како тоа да го направиме?
-со кои сретства?
Може ли народот сам да ја направи револуцијата или секогаш на тоа стоела подршка од друга земја,како на пример тморо која била на моменти подржувана и обезбедена со оружје и опрема од Бугарија,Ернесто Че Гевара подржан од Куба,Фидел Кастро во почеток од Америка потоа од Русија,Мусолини подржан од Хитлер односно Германија итн.
-ако е така,која би била подршката од другиот политички субјект?
-ако пак некои мисли дека може народот сам да направи војна,тогаш како тоа ќе го постигне,кој би ја финансирал војната и од каде тогаш оружје во таков случај?
Исто така има револуции кои ги назадиле земјите,но има и такви кои се одиграле во позитивна свера.Затоа многу се битни целите зошто се одигруваат борбите всушност.
-ако веќе и посакуваме војна на оваа земја тогаш кои би биле нашите цели на таа војна или бесцелно би војувале за некого да го ставиме на власт и уште повеќе да ни ја отежне ситуацијата?
И за крај,многумина критикуваат,многумина повикуваат на некаква си пролет,многумина се сметаат за патриоти и борци во државата,но сме се запрашале ли ако толку многу неубаво живееме,да не спомнувам во проценти на невработеност за разлика од земјите од арапскиот свет кои ги зафати арапска пролет и кои и го немаа баш тој процент на невработеност како кај нас,тогаш каде се тие патриоти да се изборат?Или само уживатели на патриотски песни и носење на патриотски и револуционерни имиња го сметаме за некаков си патриотизам и на тој начин се споредуваме со македонските револуционери?
Па горди македонски револуционери и патриоти еве ви тема....
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13975
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 01:50
temata tematski ne pripagja tuka i e za vo podrubrika istorija,,,,,,,,,

koga ke bide premestena tamu kaj i e mesto togash ke diskutirame za  majtapenje so"pa gordi makedonski revolucioneri i patrioti,,,,,,,,,,,

ti vo oja grupa pripagjash  vo ovi na majtap shto gi imenuvash ili si del od zdruzhenieto  protiv pol,,,brutalnost,,proiznesi se,,ako sakash diskusija

i PS   nepishano pravilo e prvo ti da se proizneseh po temata shto si ja postavil i da gi obrazlozhish tvoite stavovi,,,,pa posle da barash od drugite chlenovi    mislenja,,,,,,,,,

Изменето од pajser - 04.Март.2012 во 02:14
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 12:48
Дискутирањето во врска со тема револуција е филозовско и токму на тоа и обрнав внимание каде да ја поставам.
На правото место е поставена.
А пак историјата е нешто друдо.
Историјата е минато,а револуцијата може да ја има и во иднина.
Никогаш не застанала во времето.
Инаку за мојата бруталност воопшто не станува збор иако таков впечеток добивам со самото отварање на темата.Сакав да им отворам тема на оние кои се сметаат херои и луѓе кои велат дека народот треба да се бори.
Не секоја револуција е лоша.
Не секоја револуција има лоши намери и цели.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 14:34
Што се однесува до мене јас сум од страната на револуционист,но не патриот и не националист.
За револуција зошто не ми се допаѓа начинот на кој се одвиваат политиките.
Националист и патриот не сум зошто нема корист за народот од тоа ниту во економска свера ниту за некакви си човекови права на народот.Тие времиња поминаа.Токму национализмот ја растури Југославија и го уназади народот во меѓународна смисла.Токму сметам дека истиот тој национализам за кој сега постепено се ослободуваме и влегуваме во европска унија ќе биде причина за растурање на истата.Но само тоа ми се допаѓа што европската унија настана и се проширува без војни и пролевање крв.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 19:00
Originally posted by goran-twin goran-twin напиша:

Дискутирањето во врска со тема револуција е филозовско и токму на тоа и обрнав внимание каде да ја поставам.
На правото место е поставена.
А пак историјата е нешто друдо.
Историјата е минато,а револуцијата може да ја има и во иднина.
Никогаш не застанала во времето.
Инаку за мојата бруталност воопшто не станува збор иако таков впечеток добивам со самото отварање на темата.Сакав да им отворам тема на оние кои се сметаат херои и луѓе кои велат дека народот треба да се бори.
Не секоја револуција е лоша.
Не секоја револуција има лоши намери и цели.

ne znam na koja vozrast si    no  
 -revoluciite se izuchuvaat  vo predmetot istorija
 -ne e na pravo mesto
 -tochno istorijata e tematski del shto gi izuchuva megju drugoto i opshtestvenite sluchuvanja ,,,,kako shto se revoluciite
 -inaku ti voopshto ne si brutalen  samo ne si znael   kako da otvorish tema vo kontekst na poslednite nemili sluchuvanja
 -revolucijata po defolt e  nasilna ,,so toa  "losha :ako si mislel
 -vo pochetokot sekoja revolucija ima elementi na sozdavanje na uslovi za "pravdina"

ako veke sakash revolucijata da ja stavish vo koshot na filozofija  posoodveten naslov -dali revolucijata gi jade sopstvenite cheda-
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 19:10

Што се однесува до мене јас сум од страната на револуционист,но не патриот и не националист.
За револуција зошто не ми се допаѓа начинот на кој се одвиваат политиките.
Националист и патриот не сум зошто нема корист за народот од тоа ниту во економска свера ниту за некакви си човекови права на народот.Тие времиња поминаа.Токму национализмот ја растури Југославија и го уназади народот во меѓународна смисла.Токму сметам дека истиот тој национализам за кој сега постепено се ослободуваме и влегуваме во европска унија ќе биде причина за растурање на истата.Но само тоа ми се допаѓа што европската унија настана и се проширува без војни и пролевање крв.

postov ti e totalka haos
 -da si revolucioner kako shto velish  a vo isto vreme da si apatrid i nenacionalist,,,pogolema kontradiktornost  ne si mozhel da napishesh,,,,,,,ednoto bez drugoto ne mozhe da opstoi i realizira
 -okolu ex yu i eu i tebe lichno   navistina konfuzno i sakam kazhem neznam rechem,neshto shto go osporuvash vo istiot moment go pravdash i obratno
 -si vakov i takov   ama sakash za istoto toa drugite da bidat neshto shto ti  vo tvojata potsvest sakash da bidesh,,,,,,,,,ili bidejki poslednite sluchuvanja  na ovoj forum voopshto ne se ni registriraa   sakash da isprovocirash,,,,,,,,,ili ne si makedonec a si makedonski albanec  ,,,,,ili voopshto ne zhiveesh vo makedonija
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 19:40
Не си во право.Еве пример дека може да функционира едното без другото,да си револуционер,а да не си националист и да не те интересира македонска национална припадност и патриотизам.Правиш социјална револуција.Војна побудена само од економски аспект.Кога ќе дојдеш на власт од капитализам воведуваш социјализам.Значи воопшто не те интересира дали си македонец и воопшто не го делиш народот на македонци,албанци,турци по национална основа,ниту пак те интересира.Исклучиво војната е за економски промени кои од темел ги менуваш.Тоа е само еден пример кој нормално воопшто не го подржувам социјализмот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 20:01

Не си во право.Еве пример дека може да функционира едното без другото,да си револуционер,а да не си националист и да не те интересира македонска национална припадност и патриотизам.Правиш социјална револуција.Војна побудена само од економски аспект.Кога ќе дојдеш на власт од капитализам воведуваш социјализам.Значи воопшто не те интересира дали си македонец и воопшто не го делиш народот на македонци,албанци,турци по национална основа,ниту пак те интересира.Исклучиво војната е за економски промени кои од темел ги менуваш.Тоа е само еден пример кој нормално воопшто не го подржувам социјализмот.

posledna replika  ,,posle toa sam komentiraj,

se shto ti e posocheno vo postot   e veke provereno i raspukano ko balon od sapunica.,   rusija>revolucija>raspad i na sistem i na drzhavata
 kina>politichkiot sistem opstojuva >kapitalizam
 ex yu>ja snemuva po site osnovi
 makedonija >nacionalno socijalna revolucija>kapitalizam>nacionalizam 2001>konstantni tenzii
 -vojnata nikogash nema samo ekonomski aspekt>nato>varshavski pakt

idealiziranje na rabotite ., chista utopija,,,,,,

ponataka ,,,,,,,, od mene tolku   ,,,,,pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 20:05
Инаку за Југославија јасно е дека Тито ја држеше власта токму со братството и единството на народите.Незнам што тука нејасно.Национализмот кој отпосле се појави ја растури државата.Иако имаше и други причини кои следуваа за распадот.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 14:20
Revolucija ZA ili PROTIV neshto ili nekogo?, chisto onaka filozofsko prashanje...намигнување
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 14:31

Инаку за Југославија јасно е дека Тито ја држеше власта токму со братството и единството на народите.Незнам што тука нејасно.Национализмот кој отпосле се појави ја растури државата.Иако имаше и други причини кои следуваа за распадот.

Значи вака. До 70-те години на 20 век, Тито ја држеше Југославија благодарение на КОС и на тајната полиција, пропагадната машинерија и контрола на медиумите и јавното слободно изразување (правеше култ на личноста). Секој кој имал друга политичка идеја и проговорил за тоа, завршил или на Голи Оток или го "ресоцијализирале како би прихватио неспорни идеал социјализма".
По 70-те години, Југославија ја држеа пари, економија, неповратни кредити, к-15, 13-та плата, бесплатно школство, бесплатно здраство и све бесплатно, кое секако е платено од меѓународни кредити. Е, кога дојде времето да се враќаат парите и кога секна, тогаш дојде до "револуции на нациите" и распад на системот.
Никогаш Словенец, Србин и Хрват се сакале, ниту се сметале за браќа, ниту живееле во единство. Тоа е една голема фарса, која секако во 90-те години пукна како балон од сапуница... И тоа пукна во вистинска смисла на зборот.
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 19:22
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Revolucija ZA ili PROTIV neshto ili nekogo?, chisto onaka filozofsko prashanje...намигнување

голема насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 20:26
" Револуцијата ги јаде сопствените чеда"
-резултат на недобра револуционерна организираност.
-лоша структyираност на револуционерната организација.
-лакомоста на владетелот откако ќе дојде на власт.
-горделивоста на потчинетите команданти.
-земањето на удел на странска земја во контра револуционерно дело со превземање на истакнатите револуционери на нивна страна.
Но пред се за да опстој секоја револуција треба да е во политичка согласност барем со една од светските сили.

....приказна за сон што се претворил во кошмар, на апсолутна корупција на апсолутна моќ и на опасностите од поканувањето на лисиците да се борат со волкот .....

Изменето од goran-twin - 31.Мај.2012 во 18:25
Кон врв
mkd76 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Февруари.2012
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mkd76 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 14:41
Револуција, протести улична демократија се работи во минатото Масовно перење на мозок на Широките Народни Маси, и од тоа корист имаат само тие Што ги организираат и им служат само за нивни цели.
целта е да се доведе Негативна хистерија страв итд.
Една реченица од Мајка Тереза:
"Кога ја викнале Мајка Тереза да дојде на АнтиВојни протест таа рекла НЕ,
Кога ке ме викнете за Парада на МИРОТ тогаш ке дојдам."
Ако сакате енергијата Мисловните Активности да ги усмерите за креациаја Божествена Љубов, да ги усмерите наспроти денешното МОДЕРНО РОПСТВО парите(кој не се ништо друго освен парче хартија банкарски долг на некого) Светска Банка ММФ најголемите непријатели на Човештвото тогаш ОК.
Секоја мисла е Енергија мислите се материјализираат тоа е твоето Најголемо Оружје. За ова во некој друг пост овде не е тема на разговор оваа проблематика.
Такви работи како Револуцији веке не поминуваат кај голем број од лугето во Светот,веќе се помалце Будали се Наогаат кој ке излезат на Улица и ке протестираат или војуваат за нечии Интереси.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.