![]() |
|
Самоповредување (self - harm) |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Автор | |
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Потполно си во право...секој си живее со својата тежина и затоа никој не може да ја носи туѓата на свои плеќи. Сите си ја носиме својата и му помагаме, колку што можеме, на оној другиот да се справи со својата. Но, како што се сложивме, ултимативно секој се решава самиот себе си... А тоа започнува со самоприфаќањето. Оти додека тоа не се случи, додека не престанеме самите да се дефетираме, било што да направиме - ништо нема да даде позитивни резултати. Едноставно самите се минираме. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Jas sega se cuvstvuvam dobro.. momentalno sum dobro duri i dobro funkcioniram dobro vo drustvo... ama krizite ne gi razbiram vo celost... ne gi razbiram
![]() |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Пробај повеќе да разговараш со психијатарот или психологот околу тоа, зошто ти се навраќаат кризните периоди, што е тоа што ги тригираат ?
Во секој случај, ние те сакаме злато ! ![]() ![]() ![]() Изменето од Messenger - 20.Јануари.2012 во 20:20 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Seuste mi e neprijatno da zboruvam otvoreno, ama ja imam malku nacnato temata. Step by step... fala messenger... fala mnogu
![]() |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
PRV CEKOR DA SE ODVIKNAM OD OVAA NAVIKA E DA RAZBERAM STO MI SE SLUCUVA ZATOA STO MI E KRAJNO NEJASNO I KONFUZNO... so let's begin ![]() Povtreduvanjeto na sebesi pomaga da se izrazat emociite koi ne mozeme da gi pretocime vo zborovi, ne oddeluva od nasiot zivot ili da ne osloboduva od emocionalnata bolka. Otposle, se cuvstvuvame podobro - no ne za dolgo. Podocna emocionalnata bolka se vraka nazad i povtorno se javuva potrebata da urgirame so povreduvane na sebesi koe go ima vo poveke oblici. Povreduvanjeto na sebesi e zavisnost. Sakame da prestaneme da go pravime toa, no ne znaeme kako ili ne mozeme da se otkazeme od ednostavna pricina sto toa e edinstveniot mehanizam sto go poznavame koe ne drzi ponastrana od kompletno krshenje sto bi rekla jas na milion parcinja. Kolku i da zvuci pateticno, ovoj mehanizam pravi covek makar za del od sekunda da se cuvstvuva podobro. Povreduvanjeto na sebesi e edinstveniot nacin da se spravam/spravime so chuvstvata kako shto se taga, prezir kon sebesi, praznina, vina i bes. Postoi i chuvstvo na sram poradi koe sto ova delo go cuvame kako golema tajna, no toa moze da go napravi problemot uste potezok. Cuvstvoto na sram i stravot deka nema da ne razberat e pricinata poradi koja se krieme. Na kraj, tajnata i cuvstvoto na vina se odrazuva na nasite vrski so prijatelite, clenovite od semejstvoto i vo odnos na toa kako se cuvstvuvame so sebesi. Toa moze da predizvika zgolemuvanje na cuvstvoto na osamenost, bezvrednost. ZNACI I SIMPTOMI Povreduvanjeto na sebesi ( self harm ) vklucuva se sto pretstavuva namerno povreduvanje na sebesi: - Sechenje i gre**nje na kozhata - Gorenje i poparuvanje - Udiranje po teloto ili na glavata od dzid - Frlanje ( udiranje ) na teloto od dzidovi - Zaboduvanje na raboti vo kozhata - Goltanje na otrovni supstancii ili nesoodvetni objekti... itn. KAKO POMAGA POVREDUVANJETO NA SEBESI Od golema vaznost e da si priznaeme deka ovoj nacin sepak ni pomaga, inaku ne bi go upotrebuvale. Toj e tuka so nekoja pricina. - Izrazuvanje na emociite koi ne mozat da se iskazat so zborovi - Osloboduvanje od bolkata i tenzijata koi gi cuvstvuvame vnatre - Ni pomaga da se cuvstvuvame pod kontrola - Ne odvojuva od site onie negativni emocii so silen intenzitet ili teskite okolnosti vo zivotot - Olesnuvanje od cuvstvoto na vina i sebe - kaznuvanjeto - Ni pomaga da se pocuvstvuvame zivi ili ednostavno da pocuvstvuvame nesto, bilo sto namesto da bideme umrtveni i ukocheni. Ednas stom ke razbereme zosto se slucuva ova, mozeme potoa cekor po cekor da naucime kako da ne si go pravime toa poveke, kako i da najdeme nesta koi ke ni mozat da ne poddrzat i da ne dvizat napred dur se ubiduvame da go nadmineme ovoj problem. |
|
|
|
![]() |
|
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13975 |
![]() ![]() |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
![]() |
|
Filozofiite ne pomagaat pri resavanjeto na kionkretniot problem. Dzabe e nekoj da mi zboruva makar i za Ernest Hemingvej koga mene galvata mi e meshanica, mi se prevrtuva vo stomakot i se sto veruvam deka ke me spasi e nekoj ostar objekt. Togas mi treba gushka silna i da vrishtam ili ne znam sto.. no zatoa sto ne mozam koj sto i da mi kaze - ne sekogas - no znae da bide zaludno. Seto toa zavisi od intenzitetot na sostojbata vo koja se naogam, me sfakjate? Nekogas zapagam do onaa ocajna sostojba vo borba za zivot... itn.. no prezivuvam. Ovoj mehanizam e mozebi e budalest, no istiot toj mene me odrzal vo zivot. Jas vaka preziveav.
|
|
|
|
![]() |
|
Си ја чекорам својата планина.. таман ќе направам многу чекори и пак ќе се стркалам назад. Ми се раѓа повторно она вознемирувачко чувство, премногу е силно и само сакам да си излезам од кожава. Се измачувам просто... со тоа што сум, со тоа што осознав просто само се измачувам. Кротка сум во овој поглед, давам се од себе да не ги фрлам овие месеци во вода, но преживувањето е многу силно. Се осеќам заробена во еден магичен деструктивен круг од кој нема излегување... како Сизиф.. или кој и да беше... како што и да правам на крајот не е доволно. Немам суицидални искри... освен фактот што посакувам чат пат никогаш да не се родев.. а тоа чат пат е многу често. Се борам, давам се од себе, но знам дека овој механизам ми ги спаси животот еднаш... некогаш... а сега кога не го употребувам - што ли да правам? Да си дозволам да плачам? Јас немам ни воздух во мене, ако ги пуштам созливе само мислам дека ќе се задушам... тонам и се вшмукувам во ново неподносливо сознание за себеси... Не сакам да го прифатам, едноставно не можам а и не знам како. Некогаш толку многу ми е одвратно се... Но знам дека ќе издржам, ги впрегнувам сите мои сили да не се вратам на таа стара м*чана навика
Изменето од ekszi88 - 23.Март.2012 во 20:18 |
|
|
|
![]() |
|
LGBT ![]() Сениор ![]() Регистриран: 23.Март.2012 Статус: Офлајн Поени: 114 |
И јас се самоповредувам, кубење коса. Во моите кризи, секој ден. Една личност која знае дека сум лезбејка, и сум во дилема дали да почнам да споделувам вакви работи? Не сакам да ме мислат за attention whore бидејки тоа е нешто што го кријам длабоко во себе и не сакам да излезе на виделина пред сите.
|
|
![]() |
|
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Ако мислиш дека си подготвена за тоа, почни. Нема цел живот да се криеш, а животот е краток.
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
![]() |
|
Е да бе, така било лесно да се сподели... човек мора да биде сто посто сигурен во личноста на која и се доверува.. затоа што ако добие негативен фидбек може да биде и многу полошо... не е само кажи и ќе ти олесни. Многу е комплексна темава.. односно преживуањето однатре...
|
|
|
|
![]() |
|
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Не реков дека е лесно, баш напротив. Реков ако мислиш дека си подготвена. Ако е, не треба цел живот да и помине во криење и самоповредување. Ништо нема да постигне, само на себе лошо ќе си направи.
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
![]() |
|
Мене ми е сосема јасно... затоа и ти кажав... не е поентата само да е човек подготвен.. туку да го има и правиот човек, затоа што сето ова е процес кој трае. Е ќе речеме, ризик... никогаш нема да знаеме. Јас многу убаво сфаќам што сакаш да кажеш, но сега, од оваа гледна точка, но верувај ми дека не е така лесно како кога раскажуваме на кој начин пегламе и како сме се опиле минатата ноќ. Ова е зависност за која што сеуште се меле наоколу како е емо и како не е во ред и свашта.. и јас знам дека не е во ред, ама во тие моменти на споделување ми требало тоа да ми потврдат дека сум нормална и дека ќе успеам да го надминам тоа, да ми верува некој. Зошто ќе кажам од моето искуство - колку што не е во ред толку овој механизам мене лично ме има одржано во живот.. и среќа не бев опкружена со луѓе кои би можеле да ме кутнат.. доволно би било само некој да ми каже - ај не се глупирај. Па и ден денес тешко го прифаќам тоа и не зборувам многу за ова. ТУка ми е безбедно, малкумина ме знаат... дури ни на терапии сеуште не зборувам отворено за ова. Ме прифатиле, со мене се, но таа блокада што стои ќе си постои веројатно уште некое време. Срамот кој го носиме и чувството на вина и колку глупо се осеќаме со овој механизам што сме го одбрале не ни дозволува да бидеме толку отворени. Барем за мене е така сеуште. Особено кога ме изиграа таа тема ја затворив за сва времена. Зашто кога човек се отвора за ова тоа значи дека ги вади сите демони, а кога ја отвора човек пред некој друг не е баш играчка.
Јас само да доловам како беше со мене... |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |