Испечати | Затвори го прозорот

Самоповредување (self - harm)

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25230
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 16:44
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Самоповредување (self - harm)
Постирано од: ekszi88
Наслов: Самоповредување (self - harm)
Датум на внесување: 03.Декември.2011 во 20:17
Ова е нешто кое што многумина го критикуваат како емо појава, но тоа за жал е многу далеку од вистината... себеповредувањето  не настанува како резултат заради некоја си мода туку напротив, тоа се случува заради многу причини кои лежат во позадина.

Многумина ја критикуваат оваа појава без претходно да размислат дека нешто се случува длабоко во психата на човекот. Верувам дека и многумина не знаат дека станува збор за зависност,  некогаш се работи за огромно чувство на вина, потиснување на огромно количество на лутина, стискање на тагата итн.

Многумина и би рекле дека сето тоа се прави за привлекување на внимание.. работата е тоа што, да, можеби на таков начин се повикува на помош, но никој всушност не ги покажува јавно раните, изгорениците, модриците дури ја мавал главата буквално од ѕид, не раскажува наоколу дека во очај си ја кубел косата. Работата е што овие луѓе можеби наоколу комумницираат но во душата се многу осамени.

Не знам каде би одвела дискусијава, можеби и никаде, но јас сум секогаш за тоа подлабоко да и се погледне на одредена проблематика отколку да се суди за истата. Сите имаме проблеми, ДА, но тоа е последното нешто што треба да и се каже на една личност која се повредува себеси. Станува збор за длабока депресија, пострауматски стрес итн., значи станува збор за нешто кое бара многу пажливост, а не судење. Исто така мислам дека и не смее да се спомене дека некој поминува низ нешто многу потешко, тоа никому не му го симнува товарот...

Сте имале ли средба со ваква личност? Што би му рекле некому доколку ви се довери? Како би постапиле? Какво е всушност вашето расудување на оваа тема?

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Декември.2011 во 21:02
Vo pravo si deka toa "sebe kaznuvanje" ima podlaboki koreni i vo sushtina korenite gi vleche od "sebe nezadovolstvoto".

Koga kje dojde moment koga poradi bilo koja prichina chovek povekje ne se saka sebe si, se sluchuva onoa shto go zachnuvash ti vo temava... se pochnuva taka i mozhe da se zavrshi i so neshto daleku podramatichno.

Razreshuvanjeto na takviot odnos lezhi vo razreshuvanjeto na psihichkite problemi so koi se srekjava taa lichnost. Sovetite od tipot "ne pravi taka, ne e ubavo" ili "shto kje pomislat lugjeto za tebe" ne samo shto se potpolno neplodni, tuku se i kontraproduktivni.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 03.Декември.2011 во 21:41
Сосема разумно кажано Меси. Според мене мошне воодушевувачки коментар.големо гушкање

Постирано од: brza
Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 18:45

Samopovredjivanje - namerno nanošenja povreda sebi paljenjem (cigaretom, upaljačem..) , posecanjem dela tela ili na bilo koji drugi način.
Nekada, razlog se nalazi u privlačenju pažnje što je najčešće u tinejdzerskom periodu. Mladi u tinejdzerskom periodu traže sebe, žele da pripadaju odredjenoj grupi, razreše na neki način unutrašnje konflikte koje imaju ili prosto takvim činom traže pomoć ( posecanje sebe i direktno pokazivanje drugima ili indirektno otkrivanje tog dela tela).
Samopovredjivanje se javlja i sa ciljem da se duševna, emocionalna bol zameni fizičkom.
Pogrešno je mišljenje da je samopovredjivanje korak do samoubistva. To je samo čin kojim osoba želi da rastereti psihički pritisak koji oseća i oseti se bolje. Samopovredjivanje nije samo sebi cilj već je posledica problema kojima je osoba pritisnuta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...me mrzi da preveduvam  ama, ako na nekoj ne mu chini neka pravi kako shto mu e naredeno !

inache,...i tetoviranjeto i pirsingot ne se nishto drugo tuku samopovreduvanje,....i toa  za pokazuvanje.

...koga bi bil sam na nekoj ostrov...bash me interesira dali nekoj ke se tetovira?

...i samopovreduvanje  e (po)pravilno !намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 18:52
Зависност.

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 19:52
a , moze  slikichka?

..gadna e ama ...toa e self harm !

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 21:55

Ljubovta koja e nashata sushtina ne poznava self harm! I tochka. Toa go pravi nashata mentalna svest...svesno(mentalno) ili podsvesno. Reshenieto, spored mene, e vo chistata svesnost! Kolku povekje ja vnesuvame vo nashata zhivotna prikazna-vo sekoj moment, tolku povekje se "priblizhuvame" do Vistinskite Sebe.

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:07
А до таму има многу пат за одење... овој пат со сигурност кажувам пат.. или бара многу да се исфрли однатре за д се стигне до таа такаречена љубов.. 

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:10
Ama otkako kje go izodish... kje vidish dek za pat nema nitu peda mesto...

Se' e vo Nas...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:12
Sepak e proces koj trae... ne se poglednuva tek taka vo toa ako covek ne gi zasuka rakavite i ne zacisti... vtoro stanuva zbor za zavisnost, se slusuva i nesto hemiski, fizioloski vo teloto... so eden zbor, strashna rabotaтага koga ke imam poveke vreme i koga ke bidam poodmorena ke napisam mnogu poveke za ova

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:30
Tokmu taka.

S'e e do nashiot um... a dodeka ne se smiri toj, nishto od drugoto.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:31
само што нажалост... не се смирува тек така...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:37
Samo nabljuduvaj bez brborenje i kje vidish kako kje si se smiri

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:39
... во тоа... нема набљудување.. има само еден сеопшт хаос каде се губи сета контрола.. цинтрифуга која те вшмукува и те врти... безброј врисоци, крикови, нокти, црвено во темнина...  лудило. Тогаш човек во таква состојба не е возможно да биде набљудувач.. затоа што се губи себеси.. не знам ни јас што се случува.. 

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:42
Kako nema!??? Zarem nemozhesh da nabljuduvash bez komentar???

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:43
Станува збор за психичко да речам пореметување.. проследено со нешто во кое што не си во состојба разумно да расудуваш што е најпаметно да правиш...  едноставно човек бара било каков  начин да излезе од таа неподнослива болка..

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:47
No "ti" ne si psihichoto poremetuvanje., tuku Onoj koj e svesen za nego...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:49
А кој е тоа ТОЈ!? Нема над.. тоа се научени механизми и интроекти. Ние не се бориме со себеси, туку со интроектите во нас. 

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:53
Toj ne e nekoj- onoj ama nekako mora da go narecham Toa e svesta, kako i da ja narechesh...

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:54
Дефинитивно одам да отспијам зевање ја нисам одавде, ништо не капирам.. кога ќе имам повеќе време ќе  напишам нешто повеќе за да ви ја доближам темата од еден психолошки аспект... 

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 22:58

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 23:12
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

А кој е тоа ТОЈ!? Нема над.. тоа се научени механизми и интроекти. Ние не се бориме со себеси, туку со интроектите во нас. 

Obidi se so ovaa vezhba:

Koga kje ti se javi nekoja misla, samo registriraj ja deka se pojavila, kako i za shto se odnesuva... pa deka kje sozade sozdade nekakva zhelba za toa za shto se odnesuva... deka se javuva attachment... i koga kje si otide registriraj deka si otishla.

Kje zabelezhish deka skoro sekogash, ushte vo prviot moment koga kje ja registrirash novata misla, ovaa kje pochne da se gubi... duri nema da imash potreba da odish ponatamu...

I postepeno na toj nachin kje go smirish umot. Ednostavno, toj nema da ima drug izbor bidejkji so postojanoto sledenje ne kje mozhe haotichno da te vodi kade shto toj kje posaka.

Taka ti kje ja prevzemesh kontrolata nazad vo svoite race!

Probaj barem eden den, kje se iznenadish od rezultatot !  да

-------------

Датум на внесување: 05.Декември.2011 во 22:16
Ќе пробам... затоа што таму ми е страшно.. многу страшно.

-------------

Датум на внесување: 15.Декември.2011 во 13:14

-------------

Датум на внесување: 24.Декември.2011 во 15:44
Zavisnost... sebekaznuvanje poradi cuvstvo na vina... obid za stisuvanje na emociite... no i da se izleze od onaa umrtvenost. Najcesto kako posledica od trauma... sto go socinuva sebepovreduvanjeto? Kubenje na kosata, gre**nje na kozhata, udiranje na glava ili teloto od dzid, udiranje shamari na samiot sebe... mnogu luge go narekuvaat emo, no ovie raboti ne se pravat od moda. Mnogu e vazno da ne se ignorira vakvata pojava. Da, sebepovreduvacite ne sakaat da se samoubijat, no toa ne znaci deka ne mozat da dojdat do stadium koga ke pocnat da razmisluvaat za toa... Mnogu pogreshen pristap e: Te molam prestani da go pravis toa zaradi mene, me povreduva koga te gledam takva/takov,

Prvo, jas kako vakva licnost i onaka nosam dovolno vina vo sebe, ne mi e potreben dotur. Vtoro, i onaka se cuvstvuvam kako greshka i ke kazam pak, ne mi e potreben dotur. Treto, jas ne go pravam toa za da povredam nekoj, se slucuva vo tie momenti nesto podlaboko... a so takvata replika nema da gi izvlecete korenite, a sekoj problem so resava koga ke mu se izvadat korenite...

Nikoj ne saka da bide tamu... vo toa

-------------

Датум на внесување: 24.Декември.2011 во 17:03
Verojatno vo momentov nema da mozhe da ti pomogne ova shto kje go kazham sega, no mozhebi vo idnina kje se setish na zborovive...

... vistinskata sloboda od sekoj aspekt na zhiveenjeto se postiga koga povekje nema da se ima nikakvi ochekuvanja i zelbi za postiganje nishto, vkluchuvajkji ja i zhelbata za sloboda. Toa e momentot na predavanjeto na Egoto, na umiranje na sebe za povtorno da se rodi Sebe vo Segashnosta onakva kakva E. I koga neshtata kje se prifatat onakvi kakvi shto doagjaat bez Egoto da se buni zoshto tokmu nemu mu se sluchuvaat takvi neshta, zoshto ne mu se sluchuva neshto drugo, zoshto ova i zoshto ona... togash pochnuvame da zhuiveeme SEGA vo Ovoj Edinstven Moment so ovie edinstveni zbidnuvanja.

Togash, koga umirame so Egoto, povtorno se ragjame kako novi lugje. I toa e preroduvanjeto, prosvetluvanjeto, izlaganjeto od majata, razbuduvanjeto...

Znam deka tehsko se osoznava koga zhiveeme nurmati vo majata i vodeni od Egoto, no toa e TOA.

Tokmu sega po telefon govorev so eden mnogu blizok chovek koj mina niz celiov proces i sega e novoroden chovek, vistinski apostol koj im pomaga na drugite lugje shto go dostignale patosot na svojot zhivot. Bidejkji sum ochevidec na negoviot sluchaj mozham da svedocham deka prethodno kazhanoto e verno.

-------------

Датум на внесување: 24.Декември.2011 во 17:07
Zalam sto moram da kazam deka mene seuste mi e dalecno. Razbiram sto govoris - racionalno, no pred nekolku minuti nadminuvav od moite krizi - vo dozivuvanjata... izdrzav,ne zabegav.. no za tamu muabetov seuste mi e dalecen. Skeptikus sum za se, mi treba da ispitam... fala sepak

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 11:52
Krizi... pak... Se drzam, se nemam odamna povredeno, no me lupaat nekoi flashevi, kako da gi recam ne znam ni jas veke.. No ajde, i da go iskontroliram odnesuvanjeto.. sto so razorot vo dusata? Mnogu od lugeto se grizat za grebanicite koi realno se nisto vo odnos toa sto se nosi vnatre.. загриженост

- - - - - 

Ne uspeav... such a failure.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 14:45
И што постигна со тоа ? 

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 14:58
Licam na nekoj sto postignuva?

-------------

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:00
Да личиш. Многу постигнуваш, само не се прифаќаш себе си како таква. Бегаш од сопствениот успех, од љубовта што сама себе си ја пружаш.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:03
И тоа е изворот на сите патења.

Никој нема да те сака ако првин ти не се сакаш себе си... и никого не можех навистина да сакаш ако првин не се сакаш себе си.

Смени се себе си за да го смениш светот.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:04
Nemam pricina..

Izvinete sto ne sum dobro.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:06
Како немаш причина ?

Без причина не се чувствуваш добро, имаш флешови и без причина се повредуваш ?

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:10
Ne e bezpricinski.. imam fleshovi. Cry for help? Da, mozda.. i mi treba ocigledno. Porano molcev za ova, no gledam deka toa ne me odnese nikade pa pocnav da si cmizdram vaka online i na grupa po malku... zasto mi e sram, da, ama moram da si priznaam i pred sebesi deka imam problem, deka ova e problem, deka ne e zdravo, nesto sto mi pravi da se mrazam uste poveke, nesto sto me uzasnuva i tera da vrishtam, a sum nemokna, paralizirana... sakam i ne sakam nekomu da mu e bitno ova. Mi treba pomos, a se sramam od sebesi i od ova. Katastrofa! 

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:20
Нема зошто да се срамиш. Ти си таква и како таква си совршена и посебна. Самото признавање треба да те радува, се случи! Нема да замине, нема да се избрише ниту една меморија, било, е и ќе биде дел од тебе кој цел живот ќе го носиш. Токму тоа те прави совршена. И помни, Бог никогаш нема да ти наметне товар кој не можеш да го носиш. Значи, можеш да го носиш.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:24
Vo pravo si.. toa sum sepak jas, toa se moi mehanizmi.. i ne mozam da ocekuvam deka preku nok ke nadminam se samo zatoa sto vlozuvam za svoe dobro.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:46

Vo pravo si.. toa sum sepak jas, toa se moi mehanizmi.. i ne mozam da ocekuvam deka preku nok ke nadminam se samo zatoa sto vlozuvam za svoe dobro.

Ние те прифаќаме таква каква што си, ние те сакаме таква каква што си.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 17:12
Токму така!

ексзи88, сите деца мислат дека нивните родители се караат и се оставаат поради нив. Мислат дека тие се причината, сметаат дека не се сакани, им  недостасува љубов и потврда од родителите дека се вредни за љубење, дека вредат како човечки битија... и колку што повеќе навлегуваат вио тие свои мисли и емоции с'е повеќе им стануваат реалност на живеењето. Тоа резултира со невреднување на себе си, постојаано барање на некаква потврда од другите дека се валидни членови на општеството вредни за почит и љубов... и наместо да разберат дека секој одговара за себе и дека немаат ништо со оноа што го направиле нивните родители, тие сета кривица ја земаат на свите плеќи, се омаловажуваат, се обезвреднуваат, се сожалуваат и постојано бараат милост од другите...

... а тоа никогаш не вродува со плод.

Другите можат да ги прифатат, другите ги љубат и им помагаат, но не можат со сила да ја сменат нивната психа, нивниот калуп во кој се затвориле и не можат постајано да им го докажуваат својот став кон нив.

Знаеш... после некое  време тоа станува непотребна тежина...   

Секој може да се однесува кон тебе како рамен со себе си с'е додека ти се прифаќаш како таква... ако гледа дека ти самата не се љубиш, не си веруваш, не си стабилна и постојано бараш од другиот доказ за своите квалитети и вредности... тогаш тој некој ќе се запраша дали треба постојано да го носи твоето исмислено бреме на своите плеќи ?

Разбираш каде лежи зајакот ?

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 19:03
Messenger.. nekoi raboti ne se nadminuvaat tuku taka.. borbava trae so godini... ne meseci tuku godini... i za mene e uspeh sto prozborev za toa glasno.,. toa e prviot cekor valjda do nadminuvanje.. kojznae загриженост

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 19:37
Само продолжи напред без самосожалување, без самообвинување и без самообезвреднување.

И не очекувај од другите да ги "потврдат" или "побијат" твоите вредности.

Другите не се ништо подобри од тебе и никој не може да те суди и пресудува.

Знам дека не ти е лесно, но знај дека не си единствената што минала низ вакви периоди на својот живот... не дека кажаново ти помага нешто, туку сакам да ти предочам оти има светло на крајот на тунелот и дека се стигнува до него доколку се оди натаму.

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 19:38
Za poslednovo sum svesna, no ne mozam da go preziveam tugoto kako i drugiot moeto...

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 19:46

Потполно си во право...секој си живее со својата тежина и затоа никој не може да ја носи туѓата на свои плеќи.

Сите си ја носиме својата и му помагаме, колку што можеме, на оној другиот да се справи со својата.

Но, како што се сложивме, ултимативно секој се решава самиот себе си...

А тоа започнува со самоприфаќањето. Оти додека тоа не се случи, додека не престанеме самите да се дефетираме, било што да направиме - ништо нема да даде позитивни резултати. Едноставно самите се минираме. 

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 19:47
Jas sega se cuvstvuvam dobro.. momentalno sum dobro duri i dobro funkcioniram dobro vo drustvo... ama krizite ne gi razbiram vo celost... ne gi razbiram тага

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 20:19
Пробај повеќе да разговараш со психијатарот или психологот околу тоа, зошто ти се навраќаат кризните периоди, што е тоа што ги тригираат ?

Во секој случај, ние те сакаме злато !големо гушкањебакнежголемо гушкање

-------------

Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 20:21
Seuste mi e neprijatno da zboruvam otvoreno, ama ja imam malku nacnato temata. Step by step... fala messenger... fala mnogu љубов

-------------

Датум на внесување: 21.Јануари.2012 во 08:59

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2012 во 10:30
PRV CEKOR DA SE ODVIKNAM OD OVAA NAVIKA E DA RAZBERAM STO MI SE SLUCUVA ZATOA STO MI E KRAJNO NEJASNO I KONFUZNO... so let's begin среќа

Dali koga se cuvstvuvas skrsheno, sovladano se povreduvas sebesi? Ako e taka, znaj deka ne si sam/a. Za mnogu lugje, povreduvanjeto na sebesi e nacin za spravuvanje so problemi. 

Povtreduvanjeto na sebesi pomaga da se izrazat emociite koi ne mozeme da gi pretocime vo zborovi, ne oddeluva od nasiot zivot ili da ne osloboduva od emocionalnata bolka. Otposle, se cuvstvuvame podobro - no ne za dolgo. Podocna emocionalnata bolka se vraka nazad i povtorno se javuva potrebata da urgirame so povreduvane na sebesi koe go ima vo poveke oblici.

Povreduvanjeto na sebesi e zavisnost. Sakame da prestaneme da go pravime toa, no ne znaeme kako ili ne mozeme da se otkazeme od ednostavna pricina sto toa e edinstveniot mehanizam sto go poznavame koe ne drzi ponastrana od kompletno krshenje sto bi rekla jas na milion parcinja. 

Kolku i da zvuci pateticno, ovoj mehanizam pravi covek makar za del od sekunda da se cuvstvuva podobro. Povreduvanjeto na sebesi e edinstveniot nacin da se spravam/spravime so chuvstvata kako shto se taga, prezir kon sebesi, praznina, vina i bes.

Postoi i chuvstvo na sram poradi koe sto ova delo go cuvame kako golema tajna, no toa moze da go napravi problemot uste potezok. Cuvstvoto na sram i stravot deka nema da ne razberat e pricinata poradi koja se krieme. Na kraj, tajnata i cuvstvoto na vina se odrazuva na nasite vrski so prijatelite, clenovite od semejstvoto i vo odnos na toa kako se cuvstvuvame so sebesi. Toa moze da predizvika zgolemuvanje na cuvstvoto na osamenost, bezvrednost.

ZNACI I SIMPTOMI

Povreduvanjeto na sebesi ( self harm ) vklucuva se sto pretstavuva namerno povreduvanje na sebesi:

- Sechenje i gre**nje na kozhata
- Gorenje i poparuvanje
- Udiranje po teloto ili na glavata od dzid
- Frlanje ( udiranje ) na teloto od dzidovi
- Zaboduvanje na raboti vo kozhata
- Goltanje na otrovni supstancii ili nesoodvetni objekti... itn.

KAKO POMAGA POVREDUVANJETO NA SEBESI

Od golema vaznost e da si priznaeme deka ovoj nacin sepak ni pomaga, inaku ne bi go upotrebuvale.  Toj e tuka so nekoja pricina.

- Izrazuvanje na emociite koi ne mozat da se iskazat so zborovi
- Osloboduvanje od bolkata i tenzijata koi gi cuvstvuvame vnatre
- Ni pomaga da se cuvstvuvame pod kontrola
- Ne odvojuva od site onie negativni emocii so silen intenzitet ili teskite okolnosti vo zivotot
- Olesnuvanje od cuvstvoto na vina i sebe - kaznuvanjeto
- Ni pomaga da se pocuvstvuvame zivi ili ednostavno da pocuvstvuvame nesto, bilo sto namesto da bideme umrtveni i ukocheni.

Ednas stom ke razbereme zosto se slucuva ova, mozeme potoa cekor po cekor da naucime kako da ne si go pravime toa poveke, kako i da najdeme nesta koi ke ni mozat da ne poddrzat i da ne dvizat napred dur se ubiduvame da go nadmineme ovoj problem.

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 28.Јануари.2012 во 22:46
да големо гушкање konkreten tekst bez mnogu filozofiranje od patalec

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 18:48
Filozofiite ne pomagaat pri resavanjeto na kionkretniot problem. Dzabe e nekoj da mi zboruva makar i za Ernest  Hemingvej koga mene galvata mi e meshanica, mi se prevrtuva vo stomakot i se sto veruvam deka ke me spasi e nekoj ostar objekt. Togas mi treba gushka silna i da vrishtam ili ne znam sto.. no zatoa sto ne mozam koj sto i da mi kaze - ne sekogas - no znae da bide zaludno. Seto toa zavisi od intenzitetot na sostojbata vo koja se naogam, me sfakjate? Nekogas zapagam do onaa ocajna sostojba vo borba za zivot... itn.. no prezivuvam. Ovoj mehanizam e mozebi e budalest, no istiot toj mene me odrzal vo zivot. Jas vaka preziveav.

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2012 во 20:04
Си ја чекорам својата планина.. таман ќе направам многу чекори и пак ќе се стркалам назад. Ми се раѓа повторно она вознемирувачко чувство, премногу е силно и само сакам да си излезам од кожава. Се измачувам просто... со тоа што сум, со тоа што осознав просто само се измачувам. Кротка сум во овој поглед, давам се од себе да не ги фрлам овие месеци во вода, но преживувањето е многу силно. Се осеќам заробена во еден магичен деструктивен круг од кој нема излегување... како Сизиф.. или кој и да беше... како што и да правам на крајот не е доволно. Немам суицидални искри... освен фактот што посакувам чат пат никогаш да не се родев.. а тоа чат пат е многу често. Се борам, давам се од себе, но знам дека овој механизам ми ги спаси животот еднаш... некогаш... а сега кога не го употребувам - што ли да правам? Да си дозволам да плачам? Јас немам ни воздух во мене, ако ги пуштам созливе само мислам дека ќе се задушам... тонам и се вшмукувам во ново неподносливо сознание за себеси... Не сакам да го прифатам, едноставно не можам а и не знам како. Некогаш толку многу ми е одвратно се... Но знам дека ќе издржам, ги впрегнувам сите мои сили да не се вратам на таа стара м*чана навика

-------------

Постирано од: LGBT
Датум на внесување: 23.Март.2012 во 20:20
И јас се самоповредувам, кубење коса. Во моите кризи, секој ден. Една личност која знае дека сум лезбејка, и сум во дилема дали да почнам да споделувам вакви работи? Не сакам да ме мислат за attention whore бидејки тоа е нешто што го кријам длабоко во себе и не сакам да излезе на виделина пред сите.

Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 23.Март.2012 во 20:50
Originally posted by LGBT LGBT напиша:

И јас се самоповредувам, кубење коса. Во моите кризи, секој ден. Една личност која знае дека сум лезбејка, и сум во дилема дали да почнам да споделувам вакви работи? Не сакам да ме мислат за attention whore бидејки тоа е нешто што го кријам длабоко во себе и не сакам да излезе на виделина пред сите.

Ако мислиш дека си подготвена за тоа, почни. Нема цел живот да се криеш, а животот е краток.

-------------
I'm out bcz of pathetic around here

Датум на внесување: 23.Март.2012 во 20:53
Е да бе, така било лесно да се сподели... човек мора да биде сто посто сигурен во личноста на која и се доверува.. затоа што ако добие негативен фидбек може да биде и многу полошо... не е само кажи и ќе ти олесни. Многу е комплексна темава.. односно преживуањето однатре... 

-------------

Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 23.Март.2012 во 21:26
Не реков дека е лесно, баш напротив. Реков ако мислиш дека си подготвена. Ако е, не треба цел живот да и помине во криење и самоповредување. Ништо нема да постигне, само на себе лошо ќе си направи.

-------------
I'm out bcz of pathetic around here

Датум на внесување: 23.Март.2012 во 21:35
Мене ми е сосема јасно... затоа и ти кажав... не е поентата само да е човек подготвен.. туку да го има и правиот човек, затоа што сето ова е процес кој трае. Е ќе речеме, ризик... никогаш нема да знаеме. Јас многу убаво сфаќам што сакаш да кажеш, но сега, од оваа гледна точка, но верувај ми дека не е така лесно како кога раскажуваме на кој начин пегламе и како сме се опиле минатата ноќ. Ова е зависност за која што сеуште се меле наоколу како е емо и како не е во ред и свашта.. и јас знам дека не е во ред, ама во тие моменти на споделување ми требало тоа да ми потврдат дека сум нормална и дека ќе успеам да го надминам тоа, да ми верува некој. Зошто ќе кажам од моето искуство - колку што не е во ред толку овој механизам мене лично ме има одржано во живот.. и среќа не бев опкружена со луѓе кои би можеле да ме кутнат.. доволно би било само некој да ми каже - ај не се глупирај. Па и ден денес тешко го прифаќам тоа и не зборувам многу за ова. ТУка ми е безбедно, малкумина ме знаат... дури ни на терапии сеуште не зборувам отворено за ова. Ме прифатиле, со мене се, но таа блокада што стои ќе си постои веројатно уште некое време. Срамот кој го носиме и чувството на вина и колку глупо се осеќаме со овој механизам што сме го одбрале не ни дозволува да бидеме толку отворени. Барем за мене е така сеуште. Особено кога ме изиграа таа тема ја затворив за сва времена. Зашто кога човек се отвора за ова тоа значи дека ги вади сите демони, а кога ја отвора човек пред некој друг не е баш играчка.

Јас само да доловам како беше со мене...

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2012 во 18:03

-------------

Датум на внесување: 01.Мај.2012 во 14:02
Што убаво си го поцрвенев образот... милина.

Датум на внесување: 06.Мај.2012 во 20:38
Колку се радувам што се извлеков од ова. Знаат некои кризи да ме спотераат и ден денес, ама борбата сепак се исплатеше. Од денешна перспектива можам да кажам дека животот е прекрасен а јас научив и повеќе да се смеам. Нема да ја заборавам темава, секој пат кога ќе наидам на некое истражување или пак од моето искуство ќе споделувам овде со цел оние кои се заплеткани во ова да излезат и да го видат сонцето. 

Животот можеме да си го направиме многу поубав, но и тоа се учи среќа

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2012 во 20:40
...i mene  ponekogash mi doagja da si mavnam ponekoja ...chvrga!голема насмевка

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2012 во 20:43
Ма нееееее, не смееш да си маваш чврги.. Ела ваму големо гушкање среќа

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2012 во 20:46

Ма нееееее, не смееш да си маваш чврги.. Ела ваму големо гушкање среќа
...ti sakash ...da mi gi mavash?изненадување

-------------

Датум на внесување: 06.Мај.2012 во 20:47
Не сум бе до толку лошотилак! изнервираност

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2012 во 21:56
Некогаш агресијата е причинител за оваа појава.
Некогаш таа агресија е насочена кон самите нас,
некогаш свесно кон некој друг
но немоќни да ја искажеме од внатре надвор
удираме по нас самите.

Кога ќе си дадеме дозвола да ја извадиме надвор
тогаш ќе бидеме безбедни во свои раце.

Имајте си дома по една перница за тепање,
а друга за гушкање.

Се надевам дека оваа метода некому ќе помогне.

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2012 во 21:34
среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2012 во 13:43
Некогаш и занеменоста игра огромна улога.
Кај мене се појавувала занеменост,
како да ме вшмукува нешто нагло,
како да сум во некој простор каде што не се слуша никаков звук,
коктел од емоции кои што не можев да ги препознаам,
безвоздушен простор
и единствен начин на кој сум знаела и умеела да излезам оттаму
било себеповредувањето.
Јас тоа честопати го нарекував лудило
и никогаш не сфатив зошто тоа ми се случуваше,
но сега секој пат кога ќе забележам некаков симптом
не го потхранувам повеќе со асоцијации 
кои ме носат некаде неповратно.
Љубовта е лек
за сите катастрофични фантазии.

-------------

Датум на внесување: 24.Мај.2012 во 21:03
Не сум храбра како тебе екши...

Датум на внесување: 24.Мај.2012 во 23:09

Љубовта е лек
за сите катастрофични фантазии.

Amin !

-------------

Датум на внесување: 24.Мај.2012 во 23:24
Originally posted by LGBT LGBT напиша:

Не сум храбра како тебе екши...

Tи си храбра. Мене ми требаше време да почнам да зборувам отворено за мојот проблем, но не престанав наеднаш со него. Мило ми е што и ти си отворена. Јас бев упорна затоа што си зацртав во глава дека ќе го надминам тоа. И секако, грешев. И види, ќе ти кажам една работа - не се работи за храброста, се работи за упорноста. Сите ние овде некогаш сме преплашени до смрт ќе речам. И јас сум била многу пати кукавица, слабоста и плашливоста се во ред, но јас одлучив и покрај нив да дејствувам. Ова е моето искуство, се надевам дека ќе ти послужи корисно. Не се работи за тоа кој колку е храбар, тргни си го тоа од глава, биди упорна, бори се и кога си преплашена, и кога мислиш дека нема да стигнеш никогаш - продолжи да одиш. Ако сме во шума и е многу темно, магливо нормално е да го имаме чувството дека не стигнуваме никаде... но само со чекорење ние несвесно ќе излеземе од таа шума и за тоа ќе станеме свесни со првиот зрак, со првиот зрак ќе увидиме дека ние сме поминале многу, дека сме стигнале на многу попријатно место. Ти само чекори, ќе стигнеш само со чекорот многу далеку, а сонцето ќе опече и за тебе. Не откажувај се од чекорот, а знај дека мојата рака е подадена кон твојата и земи ја секогаш кога ќе ти затреба.

Само ти продолжи да чекориш. големо гушкање

-------------

Датум на внесување: 25.Мај.2012 во 00:08
големо гушкање

-------------

Датум на внесување: 25.Мај.2012 во 00:09
големо гушкање големо гушкање големо гушкање

-------------

Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 18:03
Иако претходно живеев во една конфузија не знаејќи што поточно ми се случува во тие мигови - вчера конечно успеав да согледам од каде се корените на моите симптоми кои што ме водат до тој степен да посегнувам по себеси. Не знаев дека некој работи дека толку можат да ме изместат и до толку да ми ја искриват сликата во главата за една работа. Ме чека уште многу работа, но ме радува фактот што конечно успеав да се соочам барем со еден од многуте монструми. Да, најстрашните монструми се оние во нашата глава.

И уз пат едно видео. среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 20:37

Да, најстрашните монструми се оние во нашата глава.

Токму така мило, токму така !

Тие се непостоечки страшила кои се креација на нашиот ум, чудовишта кои егзиcтираат во нашата маја.

Шутни ги мислите, шутни го Егото... и ќе се здобиеш со Царството Божје.

Ееее... лесно е ова да се каже, ама портата е многу тесна.

Затоа малкумина се протнуваат низ неа... ама можно е тоа, можно е... помага кога се знае што е работата.
да

-------------

Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 21:25
Многу е тешко, навистина многу. Јас сум прилично вознемирена од самиот тој увид. Но само затоа што е тешко не е доволно силна причина за за да се предадам.

-------------

Датум на внесување: 15.Септември.2012 во 14:34

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 10:44
Nezapirlivo

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:02

Се е во главата и ништо не е надвор од неа.

Знам дека можеби не помага, ама тоа е ТОА. Не помага ништо дојдено од надвор доколку не се прифати и осознае од внатре.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:10
Не помага Месенџер.. затоа што тоа што го кажа го знам уште пред ти да го пишеш, ама мене ми се дешава пак... 

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:12
 И некои луѓе имаат сјеб*на глава... и не туку онадете со главате веќе, аман.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:16

Баба ми земаше медикаменти за истиот проблем и тоа многи помогна.

Знам и еден млад човек кој буквално се препороди со соодветна медицина и денес е извонреден студент и успешен млад човек.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:18
Ако, нека земаат медикаменти... јас упорно овде кажувам дека не сакам веќе ништо и сакам сите да ми се симнат од врат. тоа е се што сакам да објаснам.. 

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:20
OK, објаснето. среќа

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2012 во 11:21
ајт создравје.. јас не се ни убацувам на форумов веќе... или било каде дургде

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk