IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Суетата на модерното општество и човечката личнос
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Суетата на модерното општество и човечката личнос

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 21:43
imav eden poznat
toj ne bil ic sueten toa mu bese dobra strana
losha strana bila deka beshe robot.

Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 21:45
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 21:44
imav drug prijatel
toj bil  sueten toa mu bila losa strana
a dobra strana bila deka beshe chovek

Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 21:45
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 21:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vo toa ima direktna kauzalnost:

Pogolema prosvetlenost - pomala sueta.

Pogolema sueta - pomala prosvetlenost.
како што кажуваш “просветлувањето“ е индивидуално...

затоа оној просветениот, бидејќи не робува на “суетата“ и е “просветлен“ останива на улица, сам со својата “просветленост“ (его) и се забавува сам со себе си...

Бидејќи просветлениот е “противен“ (според тебе) на принципите и правилата на современиот свет... нели предходно разговараме за ова...

разговараме за творечкиот и креативен дух, како “производ“ или “жртва“ на суетата и современото општество...

секое време и секоја работа си носат свои последици и “правила“...

Затоа токму тука е проблемот кога “просветлениот“ притиснат од околината треба да избира што ќе прави...
дали ќе се бори со суетата (ближните и сегашното време) или ќе се “просветлува“ себе си... онака бидејќи он знае дека е “просветлен“ па нека живее САМ “просветлено“....
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 21:49
jo men забава

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 22:17
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Vo toa ima direktna kauzalnost: Pogolema prosvetlenost - pomala sueta. Pogolema sueta - pomala prosvetlenost.

затоа оној просветениот, бидејќи не робува на “суетата“ и е “просветлен“ останива на улица, сам со својата “просветленост“ (его) и се забавува сам со себе си...

Бидејќи просветлениот е “противен“ (според тебе) на принципите и правилата на современиот свет... нели предходно разговараме за ова...

разговараме за творечкиот и креативен дух, како “производ“ или “жртва“ на суетата и современото општество...

Затоа токму тука е проблемот кога “просветлениот“ притиснат од околината треба да избира што ќе прави...

дали ќе се бори со суетата (ближните и сегашното време) или ќе се “просветлува“ себе си... онака бидејќи он знае дека е “просветлен“ па нека живее САМ “просветлено“....

Izgleda nishto ne sme se razbrale.

Ne sum siguren shto podrazbirash pod sueta bidejki spored komentarite i replikite mislam deka podrazbirash nekolku raboti pod toj termin. Eve neshto za suetata.

Najkuso definirano bi bilo, sueta e koga egoto si dava pogolema vrednost i vazhnost otkolku shto zasluzhuva.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 22:25
а знаеш ли ти за “суета“ на светот? или општеството?
или ова е премногу “мистично“ па не се разбира...

п.с.
не знаев дека постоеле други форуми и тоа на латиница...голема%20насмевка

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 22:41

Nikoj ne zboruva za nikakva "protivnost". Prosvetlenosta ne e protivna na neprosvetlenosta. Prosvetluvanjeto ne e protivno na nishto.Toa e samo edna sostojba na svesta. Povisokata sostojba na svesta ne ja negira poniskata, tuku ja absorbira. Taa mozhe da bide dovolna samata za sebe, no toa ne znachi deka po nekakov avtomatizam "ostanuva na ulica". Se raboti za sloboden izbor.

Tuka vekje te gubam... ne znam kako ja podrazbirash kreativnosta kako nekakov "prizvod" ili "zhrtva" na suetata...

[/QUOTE]

Prosvetlenosta ne e determinirana od neprosvetlenosta, tuku obratno. Ne sum siguren shto mislish so kazhanoto, no kako shto te razbiram velish oti prosvetlenosta go oddeluva chovekot od sekojdnevieto na onie ostanatite. Spored intonacijata na kazhanoto, mi se chini deka toa go sogleduvash kako nekakov gubitok, kako neshto tazhno i nesakano.

Sega... treba da odberesh shto e povredno za tebe. Letanjeto vo s'e pogolemi visochini kje te odeluva s'e povekje od jatoto, no zatoa kje ti otvara s'e pogolemi horizonti i kje bidesh vo sostojba da go vidish i razberesh onoa shto drugite ne kje mozhat.

A toa doveduva do pomalo patenje.

Prochitaj ja knigata "Galebot Livingston". Malechka e, se chita za chas-dva... No dobra e... dava odgovor na prashanjava koi si gi postavuvash vo ovoj moment.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 22:44

п.с.

Najiskreno, ne te razbiram shto sakash da kazhesh so "sueta na svetot" ili "sueta na opshetstvoto".

Ne znam dali mozhe voopshto svet i opshetstvo da se suetni. Suetata e manifestacija na egoto, a egoto e chovechka kategorija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:01

Najiskreno, ne te razbiram shto sakash da kazhesh so "sueta na svetot" ili "sueta na opshetstvoto".

Ne znam dali mozhe voopshto svet i opshetstvo da se suetni. Suetata e manifestacija na egoto, a egoto e chovechka kategorija.

Човечката категорија ја креира доблеста на “општеството и времето“/...

“уметноста“ и “авторството“ е добар пример за суета на светот...
и времето

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:11

Човечката категорија ја креира доблеста на “општеството и времето“/...

“уметноста“ и “авторството“ е добар пример за суета на светот...
и времето

Значи дека сите луѓе се суетни па од тука произлегува дека човекот како автор на општеството и припадник на светот  својата суета ја шири како заразна болест од која никој не е поштеден .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:12

п.с.

taka e mesi ROBOTO ne e sueten
inaku ima kompenzacija na suetata
naprimer jas nemozam da razberam so pisuvate
no zatoa mozam da pravam fotografii koi ne mozete da zamislite
ene ja kompenzirav tvoreckata sueta so manjako um газење%20од%20смеење

Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 23:13

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:24
има некои коментари на почеток на темата ... некој успеа да ја дефокусира..., па сега ако некој погрешно нешто разбира - не чуствувам призив да му одговорам... се е напишано, треба само да се чита...

Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 23:26

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:27

има некои коментари на почеток на темата ... некој успеа да ја дефокусира..., па сега ако некој погрешно нешто разбира - не чуствувам призив да му одговорам... се е напишано, треба само да се чита...

to ti se zove UDAR U SUETA големо%20гушкање

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:30

A toj nekoj koj e ?
Jas odnovo gi prochitav prvite komenatri i ne te svakjam (sega) sho sakash da kazesh . I ako jas sum ja defokusiral poenata , toa bilo nenamerno .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,813 секунди.