![]() |
|
Суетата на модерното општество и човечката личнос |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Автор | |||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
imav eden poznat
toj ne bil ic sueten toa mu bese dobra strana losha strana bila deka beshe robot. Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 21:45 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
imav drug prijatel
toj bil sueten toa mu bila losa strana a dobra strana bila deka beshe chovek Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 21:45 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
затоа оној просветениот, бидејќи не робува на “суетата“ и е “просветлен“ останива на улица, сам со својата “просветленост“ (его) и се забавува сам со себе си...
Бидејќи просветлениот е “противен“ (според тебе) на принципите и правилата на современиот свет... нели предходно разговараме за ова...
разговараме за творечкиот и креативен дух, како “производ“ или “жртва“ на суетата и современото општество...
секое време и секоја работа си носат свои последици и “правила“...
Затоа токму тука е проблемот кога “просветлениот“ притиснат од околината треба да избира што ќе прави...
дали ќе се бори со суетата (ближните и сегашното време) или ќе се “просветлува“ себе си... онака бидејќи он знае дека е “просветлен“ па нека живее САМ “просветлено“....
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
![]() |
|||
||
jo men
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Izgleda nishto ne sme se razbrale. Ne sum siguren shto podrazbirash pod sueta bidejki spored komentarite i replikite mislam deka podrazbirash nekolku raboti pod toj termin. Eve neshto za suetata. Najkuso definirano bi bilo, sueta e koga egoto si dava pogolema vrednost i vazhnost otkolku shto zasluzhuva. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
а знаеш ли ти за “суета“ на светот? или општеството?
или ова е премногу “мистично“ па не се разбира...
п.с.
не знаев дека постоеле други форуми и тоа на латиница...
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Nikoj ne zboruva za nikakva "protivnost". Prosvetlenosta ne e protivna na neprosvetlenosta. Prosvetluvanjeto ne e protivno na nishto.Toa e samo edna sostojba na svesta. Povisokata sostojba na svesta ne ja negira poniskata, tuku ja absorbira. Taa mozhe da bide dovolna samata za sebe, no toa ne znachi deka po nekakov avtomatizam "ostanuva na ulica". Se raboti za sloboden izbor.
Tuka vekje te gubam... ne znam kako ja podrazbirash kreativnosta kako nekakov "prizvod" ili "zhrtva" na suetata...
Prosvetlenosta ne e determinirana od neprosvetlenosta, tuku obratno. Ne sum siguren shto mislish so kazhanoto, no kako shto te razbiram velish oti prosvetlenosta go oddeluva chovekot od sekojdnevieto na onie ostanatite. Spored intonacijata na kazhanoto, mi se chini deka toa go sogleduvash kako nekakov gubitok, kako neshto tazhno i nesakano. Sega... treba da odberesh shto e povredno za tebe. Letanjeto vo s'e pogolemi visochini kje te odeluva s'e povekje od jatoto, no zatoa kje ti otvara s'e pogolemi horizonti i kje bidesh vo sostojba da go vidish i razberesh onoa shto drugite ne kje mozhat. A toa doveduva do pomalo patenje. Prochitaj ja knigata "Galebot Livingston". Malechka e, se chita za chas-dva... No dobra e... dava odgovor na prashanjava koi si gi postavuvash vo ovoj moment. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
||
Najiskreno, ne te razbiram shto sakash da kazhesh so "sueta na svetot" ili "sueta na opshetstvoto". Ne znam dali mozhe voopshto svet i opshetstvo da se suetni. Suetata e manifestacija na egoto, a egoto e chovechka kategorija. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Човечката категорија ја креира доблеста на “општеството и времето“/...
“уметноста“ и “авторството“ е добар пример за суета на светот...
и времето
|
|||
|
|||
![]() |
|||
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
||
Значи дека сите луѓе се суетни па од тука произлегува дека човекот како автор на општеството и припадник на светот својата суета ја шири како заразна болест од која никој не е поштеден .
|
|||
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|||
![]() |
|||
||
taka e mesi ROBOTO ne e sueten inaku ima kompenzacija na suetata naprimer jas nemozam da razberam so pisuvate no zatoa mozam da pravam fotografii koi ne mozete da zamislite ene ja kompenzirav tvoreckata sueta so manjako um ![]() Изменето од anakin - 08.Март.2010 во 23:13 |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
има некои коментари на почеток на темата ... некој успеа да ја дефокусира..., па сега ако некој погрешно нешто разбира - не чуствувам призив да му одговорам... се е напишано, треба само да се чита...
Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 23:26 |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
to ti se zove UDAR U SUETA ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
||
A toj nekoj koj e ?
Jas odnovo gi prochitav prvite komenatri i ne te svakjam (sega) sho sakash da kazesh . I ako jas sum ja defokusiral poenata , toa bilo nenamerno .
|
|||
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |