IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Суетата на модерното општество и човечката личнос
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Суетата на модерното општество и човечката личнос

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 00:27
нашата народна култура е пребогата со дела, ајде песни на пример, под кои на местото на авторот стои -народна песна- или -непознат автор-
Кога некој текст ќе ми фати око, ќе ме дрмне онака (а ме дал господ лесно здрмливаплазење) , јас сакам да прочитам и друго од тој автор. И баш би сакала да бил потпишан. И не го гледам тоа како ,,суетна реклама,,

Знаеш што е ,,суетна реклама,,??????
еве ти пример, баш ми текна

Сакаш да бидеш хуман? да помагаш на болни, сиромашни и други кои ги има многу околу тебе? ок, прави го тоа, секоја чест за тебе. Ама зошто мораш да се пофалиш после со тоа? Еј, знаете, јас донирав сретства за операцијата на она дете! Гледајте ме, чудете се, јас сум хуман!!! Глупост жива. Ако си стварно хуман, нема со тоа да се фалиш! И еве едно вакво смајли, оти ова секојдневно многу ме лути! лутина
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 00:40
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

нашата народна култура е пребогата со дела, ајде песни на пример, под кои на местото на авторот стои -народна песна- или -непознат автор-
Кога некој текст ќе ми фати око, ќе ме дрмне онака (а ме дал господ лесно здрмливаплазење) , јас сакам да прочитам и друго од тој автор. И баш би сакала да бил потпишан. И не го гледам тоа како ,,суетна реклама,,

Е тоа сакам и ја да кажам ...

Значи човекот порано не се интересирал за идентитетот на авторот, а за суштината на содржината...

Ние денес просто навикнати сме да “купуваме“ автор, а не содржина...
И често се случува кога еден добар автор произведува едно прекрасно дело, и се останато после него е “суета и бизнис“...
за жал тоа е така скоро со сите “автори“... и сега можам да се навратам и на првите постови т.е. со ова би требало праволно да бидат разбрани...

Интересно е самото општество денес и неговата “етосна уреденост“ - како околностите (за човек да не остане на улица) го тераат да биде “панаѓур на суета“...

Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Знаеш што е ,,суетна реклама,,??????
еве ти пример, баш ми текна

Сакаш да бидеш хуман? да помагаш на болни, сиромашни и други кои ги има многу околу тебе? ок, прави го тоа, секоја чест за тебе. Ама зошто мораш да се пофалиш после со тоа? Еј, знаете, јас донирав сретства за операцијата на она дете! Гледајте ме, чудете се, јас сум хуман!!! Глупост жива. Ако си стварно хуман, нема со тоа да се фалиш! И еве едно вакво смајли, оти ова секојдневно многу ме лути! лутина

Па хуманоста е суетно лицемерие токму поради овие причини...,
дури па еден автор авва Јустин Попович се осмелува па вика: Хуманизам = Сатанизам, сатанизам, сатанизам...

дури сега живеејќи во ова време неговите зборови допреа до моето срце... и почнав да разбирам што сака да каже и на што мисли... 

(хуманитерен концерт - панаѓур на суети... важно “хуманистите си направија добра реклама“, па цел свет знае дека они се хумани..., а не се замислуваат дека со финансиските сретства што ги издвојуваат за “организација на хуманитарните манифестации“ во целост може да ја покријат “целта“ на акцијата...

кажете ми - што е ова ако не “сатанизам“ ...
ако не панаѓур на лицемерие, гордос и суета...

п.с.
сатанизмот треба да се разбере во неговата суштинска етимолошка смисла а не комерцијално холиводската, како што денес нормално се разбира во светот...

Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 00:45
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 00:46
изгледа ,,случајно,, ама сите големи дами, стануваат хумани во моментот кога нивните мажи ќе добијат премиерски или претседателски мандат

не си вистински хуман, ако со тоа се фалиш
и таа темата тука на идивиди за хуманост, ич не ми се допаѓа
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 00:50
Suetata e manifestacija na egoto.

Trgni go egoto, kje trgnesh i suetata.

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Што е човекот односно човечката личност...?

Rezultanta od negovoto genski mejkap, obrazovanieto, moralnte vrednosti, verskite ubeduvanja i nasobraniot bagazh od minatite generacii vo negovata komuna i nacija.

дали е тоа “кариерата“?

Karierata ne e toa, no taa pomalu ili povekje mozhe da ja reflektira lichnosta na chovekot.

Дали се тоа парите?

Kako mozhe parite da bidat choveka lichnost? Parite se materijalna nagrada za vlozhen trud.

Дали е тоа надворешниот изглед?

Nadvoreshniot izgled mozhe, no ne mora da ja reflektira lichnosta na chovekot.

Дали е тоа добрата работа?

Istiot odgovor kako na prethodnoto prashanje.

Дали е тоа секојдневното ласкање?

Laskanjeto mozhe da bide del od chovekovata lichnost, no najchesto pod nego se podrazbira delenje na komplimenti koga ima mesto za takvo neshto, kako oddavanje javen pochit i zadovolstvo od nechie odnesuvanje, znaenje ili rabota. Laksanje, kako umilkuvanje so namera da se kapitalizira na nego, ne se smeta za doblest ili kulturno odnesuvanje. No bezdrugo, kako takvo mnogu odgovara na chovekovata sueta.

Дали е тоа лицемерието?

Licemerieto mozhe da bide del od nechija lichnost.

Дали е тоа човекот - роб на секојдневните навики?

Za ova ne sum potpolno siguren... zavisi kako gledash na taa rabota. Za nekoi lugje toa mozhe da znachi disciplina, za nekoi ogranichenost...

Која е целта и смислата на “суетниот живот“

Toa nema realna smisla bidejki se bazira na imaginarna forma (egoto) konstruirana od sekojdnevniot um . Egoto za takviot um e "gazdata" namesto vistinskiot gazda (svesta). Suetata e karakterot na egoto i toa se manifestira preku nea... so nea se vozdiga, zashtituva, hrani... toa e nejzinata cel - odrzhuvanje vo zhivot i davanje vazhnost na egoto.

И најголемиот и сериозен проблем е тоа дали човекот денес е свесен за неговото секојдневно лицемерие и робување на суетните навики?

Toa bio vechen problem, ne samo denes.
Dodeka ima lugje, kje ima sueta. Prosvetluvanjeto e individualen proces i za zhal toa ne se staknuva po nekoj avtomatizam so pristapuvanje vo nekoja verska grupa ili so zavrshuvanje na nekakov univerzitet.

Се прашувам, ако ова се поврзи со личноста, како е можно еден ист човек додека е “ин“ го сакаат сите..., додека се “издугнува“ во суетните работи и површното лицемерие, а нема мир во душата;

Ednostavno... sekoj koj kje bide "in", znachi koga kje pristapi vo edna grupa, bidnuva prifaten kako "soborec", "istomislitel", "brat"...grupata ima kjar od nego i suetata tuka ne pretstavuva nekakov "deal breaker". Dali ima ili nema mir vo dushata e problem za individuata, a ne tolku za bratstvoto. Sekoj si ima nekakvi neraschisteni dilemi.

додека истиот тој е добар со сите, односно “забавен и интересен“ за сите... тогаш сите го сакаат, и кога истиот тој ќе реши да се повлече доброволно и да се бори со суетата барајќи го мирот - истиот тој во истиот момент станува “непожелен“, за сите...

Normalno... za bratstvoto polezno e zgolemuvanjeto na brojnosta, a ne nejzino namaluvanje. Patem, kako shto vekje rekovme, pristapuvanjeto kon bratstvoto znachi podrshka i soborstvo, dodeka izlaganjeto kje znachi neslozhuvanje, odzemanje na podrshkata i so menuvanjeto na lichnite stavovi eventualno svrtuvanje protiv nego. Zatoa vo nekoi religii i sekti lesno se vleguva so dve noze, a ushte polesno se izlaga vo mrtovechki sandulk.

Дали тоа е вистина... дали истата личност има свои вистински пријатели и луѓе што навистина го сакаат или се е “суета“...

S'e e mozhno. Pojdi prvin od sebe...

за жал ова е сурова секојдневна реалност за луѓето што трагаат по духовните вредности... и се борат со сопствената суета...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.

затоа темелите на овој современ свет се темели на суетата и човечкото лицемерие...

Taka bilo sekogash. Ova ne e karakteristichno samo za nashiov sovremen svet. Mozhebi tebe taka ti izgleda bidejki ti ziveesh sega. Za srekja, imame sochuvani skoro negibnati zidovi koi bile potrupani so pepel od Pompei na koi togashnite lugje pishuvale murali tokmu so istite zborovi kako shto pishuvash i ti sega na ovaa tema.

Sepak, deneshnite lugje se na povisoko svesno nivo otkolku onie pred nekolku iljada godini. Znam deka zvuchi neverojatno...

се што не опкружува е “панаѓур на суетата“ ... малкумина се оние “црни овци“ што се замараат со “проблемите на душата“ и вистинските вредности и љубов, борејќи се со суетата... барајќи скромност...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje.

Суетните не можат да разберат дека најлесно од се е “човек да биде суетен“. Така е зашто човек заробен во суетата не може да ги види другите вредности на душата... и да ја задржи вистинската личност...

Taka bilo sekogash... i nikogash ne bilo lesno. Ako beshe sprotivnoto denes ne kje mozheve da se razmineme od prosvetleni lugje. Prosvetluvajeto e individualna rabota.

да се избори за човечкото достоинство... и да биде нормален...

Chovekovoto dostoinstvoto i normalnost se menlivi kategorii koi zavisat od domashnoto vospituvanje, moralot, obrazovanieto, tradiciite, verata... taka da za niv ne e ednostavno da se govori. Za "nenormalniot" nenormalnosta e sosem normalna rabota.

животот е “тест“!!! -  се е минливо...

дните минуваат и исчезнуваат тонејќи во океанот на суетата...

Nekoi lugje sigurno bi se slozhile so tebe.

некои “продаваат и купуваат суета“... суетните што не ја ценат и разбираат вистинската личност и љубов... и кога се дел од суетното уживање - може само да жалат кога ќе станат свесни што губат со нивната суета...

Kako shto rekovme, nemozhesh da izgubish onoa shto go nemash.

Губејќи го мирот на душата луѓето суетни многу страдаат...

Toa e gore-dolu definicija za Budizam.

така страдајќи го искористуваат “духовното“ да ја “утешат душата во мака“, а бидејќи суетата е еднаква на лицемерие и е дел од нивниот сегашен и предходен живот, истите тие кога малку закрепнуваат, повторно живеат и се враќаат кон суетата...

S'e e mozhno... i toa ne samo kako del od Budizmot.

Така тоа кружи постојано... но некои грешки не се поправаат и времето не се враќа назад... 

Toa e gore-dolu definicija za Karma.

Затоа “црните овци“ некогаш нема да бидат разбрани од “панаѓурот на суетата“ и секојдневнота лицемерна монотонија што ја труе човечката душа...

Kako shto rekovme, onoa shto bilo napishano po zidovite na kukjite vo Pompei bilo voocheno odamna... i si postoi i den denes.

Изменето од Messenger - 08.Март.2010 во 01:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 00:54
е ова е во стилот на МАРКО СК...
уште он ни фали...

брее мессс ти докторат напиша...голема%20насмевка
сега од кај да почнам да ти реплицирам...
има ли смисла да ја направиме темава (дуо - трио.)
или и другите да напишат нешто...збунетост

Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 00:55

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 01:06
Nema potreba od nikakvo repliciranje.

Ti go prasha tvoeto, jas go odgovoriv moeto...

Vreme e za tishina.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 01:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nema potreba od nikakvo repliciranje.

Ti go prasha tvoeto, jas go odgovoriv moeto...

Vreme e za tishina.
исихија... длабоко во ноќта - уште снег ни фали...
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Кон врв
kapo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2009
Локација: Macedonia
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kapo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 01:42
karierata vlijae mnogu, zosto modernoto opstestvo vrednuva po uspehot vo karierata. (zosto site dzandari se strogi, ili site biznismeni pregovaraat za najmala tema).vo navika im e taka da razmisluvaat.

parite vlijaat so toa sto reflektiraat svoja pretstava za svetot. (pobogat covek sekogas poveke ja ceni umetnosta i istorijata otkolku posiromasniot.Zosto siromasniot go zabole dali mikelandzelo smirglal nekoj kamen koga on nema pari kolata da si ja registrira)

nadvoresniot izgled vlijae na samodoverbata , a so toa i na zivotniot uspeh i na kontaktite so lugjeto i na se ostanato. (sigurno imas nekoj na izgled grd drugar sto misli deka site se sponzorusi samo zosto niedna neke nego da go pogledne. znaci si pravi svoja, pogresna pretstava za svetot.so toa mu paga samodoverbata ,a cim ne si siguren vo sebe zaebuvas se)

dobrata rabota gradela licnost vo socijalizmot mnogu poveke nego sega. vo toa vreme sekoj covek bil profiliran spored svojata profesija, i svoite dostignuvanja.deneska imame moznost da si ja prosirime psihata vo poveke navrati.

licemerieto e obelezje na denesnicata.moras da bides prevarant za da uspees da ostavis svoj trag.od pricina sto se cini deka sekoj glumi gordost, i neophodno e da znaes kako na sekoj da mu go svrtis muabetot i da go navleces kon tvoja korist.lugeto koi se dobri vo toa se denesnite najdobri komercijalisti.

sekojdnevnite naviki se odraz na domasnoto vospituvanje.znaci sami po sebe se eden od najbitnite aspekti.

sueten zivot postoi samo kaj kategoricno sebicni luge koi ne osekaat gordost pri pokazuvanje vernost, ili ljubov ili muda.mislam deka tie luge se pricina zosto psihologijata e tolkava nauka:)

sto e do prijatelite.ima prijateli koi gi poznavas os najmala vozrast.tie ti se kako semejstvo.te poznavale dodeke si bil dete, koga si rastel, kako si se razvivala licnosta i na svoj nacin vlijaele vrz tvojata licnost. retko koj seuste e najdobar prijatel so prvot prijatel.zosto koga ke dostignes nekoja vozrast i ke zaposnaes nov prijatel primetuvas deka toj gi ima istite interesi kako tebe i negovoto drustvo ti e poprijatno od drustvoto na onoj koj go znaes cel zivot. (primer ti si stanal uspesen programer a drugarot od dete stanal moler.tesko e da se druzis so nego zosto ne moze da si spodelite isti problemi, isti iskustva i so tek na vreme se poveke se odalecuvate.zatoa ke se druzis so nekoj tvoj kolega. ama koga ke "prdnes u cefka" ke primetis deka molerov e tuka za tebe za razlika od noviot "prijatel")

ne veruvam vo problem na suetata.zosto suetata moze samo da pomogne.sto poveke gi vozdignuvas svoite postapki ,toa pouspesen ke bides vo niv.za zal lugeto dobivaat pogresni vrednosti i so toa i pogresni postapki, pa se gordi na pogresni raboti. (pr: eden od komitite sto vcera recisi usmrtija 11 godisno dete e moj maalski poznanik.i deneska cel den site komsii za toa zboruvaat i kazuvaat kolku toj bil gord na svoeto delo i kolku oni bile opasni.pogresna vrednost, pogresna sueta i tragicno delo)

veruvam deka zivotot e test ,,ali tolku e tesko da ne se prepisuva:)))

okolu crnite ovci vo opstestvoto, mislam deka tie likovi samo odbiraat da bidat crni ovci i na svoj nacin se gordeat so toa iako izgledaat gnevni.inaku polesno e da stanes lice vo tolpata.

ova se samo moi mislenja
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 09:45

Размислуваш интересно... нормално е кога постојано “одиш напред“ да се случува тоа што го наброи.

Проблемот се состои во друго. Дали човек треба постојано да биде таков, во очите на светот, или неговите познаници, или не мора секога да се докажува, иако тоа за него не е проблем.
Е сега некој ќе рече: е па ако он може секогаш да се докажува, зашто не се докаже тогаш кога тоа навистина треба.
И токму за ова прашувам и се чудам и негодувам.
Зарем кога околностите, ближните и општеството допринесуваат и те присилуваат да се “докажуваш“, зарем не е тоа суета, кога е против твојата волја,збунетост
Зарем она што те присилува да се бориш со суетата треба да се смета како доблест...

Во спротивно, губиш многу работи...
тоа секој дневно се случува...
ако решиш да се бориш со суетата, тогаш се бориш против се она што те опкружува,,,
за жал денес секоја врска, скоро 99% од браковите е суетен интерес и ништо друго...
она вистинското останува како ретроспективна илузија на минатото, или добри или лоши спомени...

Во зависност од духовната состојба на човекот, понекогаш таквите спомени му помагаат да погледне малку подлабоко и за момент он се “поправа“...

но тоа е така само кога он има мака, само тогаш се сеќава и ги бара вредностите на душата. Само тогаш кога има духовен, внатрешен проблем; проблем со себе си; односно кога страда..., само тогаш се сеќава на “лицемерната суета“ и сака да се бори против “себе си“...

се знае како војната завршува... додека му е тешко, он лесно наоѓа утеха во “духовните вредности“... но кога повторно застанува на “здрави нозе“ он повторно се покорува на “суетата“ и станува верен лецемер и суетен слуга...

затоа има и толку несреќни луѓе, цели семејства, млади, старци и т.н...

Добро го лоцирам проблемот, и одговорот ми е познат... тука има отсуство на встински ведности и во општеството, и кај нашите ближни или љубени, па и кај нас самите...

Сакам да кажам дека денес светот те приморува да “носиш етикета на суетата“ за “убаво да живееш во него“...
во спротивно - ти не си разбран од светот...
тешко е да се бориш со суетата на светот, бидејќи на крај остануваш сам.......... неразбран, “црна овца“ и сл. ... само затоа што сакаш да не си дел од секојдневниот синџир на суетна монотонија што владее во современото општество...

Дадовме пример со делата на “древните уметници и поети“ ...
колку ли од нив не ги оставиле нивните имиња,...
Едноставно - во нивно време тоа е начин на “култура во општеството“...
тоа е нешто “второстепено“, нешто неважно... нешто суетно...
бидејќи авторите пред се духовно се издигнати на тој проблем и се замараат со суштината а не формата и лицемерието...

А и оние што тоа го “консумираат“ нивниот “производ“ пред се` се интересираат за содржината на нивните дела... сакаат, или барем се обидуваат да ја разберат суштината на тоа што го предава авторот, а не неговиот идентитет.

Денес е многу поразлично бидејќи денес како што спомна kapo суетата продава; суетата - купува... и суетата те прави “да се чуствуваш добро во општеството“.... ете тоа е суровата реалност и проблемите на внатрешната борба кај некои личности “црни овци“ денес...
ако денес не живееш во “суета“ - тогаш многу тешко ќе бидеш разбран од многумина...

На ова последното - многу ќе негодуваат ... но им порачувам дека за секоја работа треба духовен опит, за правилно да бидат разбрани “тешките зборови“...

Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 10:03

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 14:34
Mislam deka razlichni raboti sobirash ili podrazbirash pod terminot sueta.

Inaku, znaejkji gi tvoite veruvanja, mene mi e mnogu interesno kako komentirash za suetata i posledicite od nea... tvojata ekspresija vo vrska so toa e chist budizam. So ova ne sakam da kazham deka si budista, tuku kako neshtata, dodeka ne gi etiketirame, prestavuvaat tolku priroden element od nashata lichnost i sekojdnevniot zhivot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 14:45

Mislam deka razlichni raboti sobirash ili podrazbirash pod terminot sueta.

Inaku, znaejkji gi tvoite veruvanja, mene mi e mnogu interesno kako komentirash za suetata i posledicite od nea... tvojata ekspresija vo vrska so toa e chist budizam. So ova ne sakam da kazham deka si budista, tuku kako neshtata, dodeka ne gi etiketirame, prestavuvaat tolku priroden element od nashata lichnost i sekojdnevniot zhivot.
бате... земи читај Палама...за “будизмот“...

човекот во 19 и 20 век се замара со шаблонизација и граница (дефиниција) на душата, па мисли дека открил топла вода...
ние читаме стари книги, а не овие “ново-суетно преџваканите“...
п.с.
лелеееее
ама звучи суетно...

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 14:59
Zvuchi suetno... i toa mnogu.

Patem, koga cvetal Budizmot, od Hristijanstvoto ne postoela nitu bukvata H. Sega, nekoj od nekogo sigurno uchel...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 15:01

Zvuchi suetno... i toa mnogu.

Patem, koga cvetal Budizmot, od Hristijanstvoto ne postoela nitu bukvata H. Sega, nekoj od nekogo sigurno uchel...
поли кала... поли ореа...големо%20гушкање

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 15:02
Suetnosta e bolest na moderniot vek i kako takva ni gi jade site preduslovi za sreka
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.