IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Его-епидемија, нарцисоидност...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Его-епидемија, нарцисоидност...

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Его-епидемија, нарцисоидност...
    Испратена: 29.Декември.2009 во 20:15
  Deneska citav statija za Narcisoidnosta ..... spored statistikata na istrazuvacite imame ego - epidemija koja e vo porast .... Mnogumina gi imaat simptomite : samovaznost , tezneenje kon voodushevuvanje od drugite , cuvstvo deka toj ili taa se posebni bilo toa fizicki ili intelektualno, nemoznost da se sporedat so drugite, nesposobnost za priznavanje na greska ....
Se zabeguva vo tolkava mera sto veke imame "umisleni poznati licnosti" ... "umisleni bogatasi" ...." umisleni ubavici ili macho tipovi" ..... "umisleni prijateli" .... psiholozite predupreduvaat na narusuvanje na licnosta poradi predoziranje ...

Sto mislite vie?
Kolku ste vo dopir so narcisot vo vas?

Изменето од Blue Scarlet - 29.Декември.2009 во 23:44
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 20:37
Uhhh... znaci celo vreme sum se umisljal samo...
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 21:27
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

.... psiholozite predupreduvaat na narusuvanje na licnosta poradi predoziranje ...

Многу интересно е кој предупредува за “егото“ и “суетата“ (ματαιοδοξία)...

Самата наука “психологија“ е невозможна и себе, т.е. егоцентрична наука... која последните 200 години мисли дека ја открила топлата вода...

има ли поголем егоизам од тоа некој да тврди дека душата може да се ограничи и систематизира... т.е. дефинира,,,

не можам да разберак како некој се осмелува себе да се претстави како (психолог) демек он знае и ја проучува душата на човекот...

и за нецели 200 год... открива се.... демек ја разгатна тајната на човештвото и дефинира “кој каков бил“ на принципот на смешни “психотестови“....

има ли поголем егоизам од социолозите и психолозите... (ова не е навреда а културна дискусија на темата....) кои со своето учење дефинираат и определуваат што била душата...

Дали “интроспекцијата“ на Вилхем Вунд ги откри тајните на душата...збунетост

...ова е повеќе од смешно... а само егото и злоупотребената “рационална“ свест доведуваат до она невозможното: да мислиш дека си открил топла вода, а потоа да ти се смее светот...

Кажете ми, ве молам, дали човек може да поставува такви дефиниции и да измислува такви смешни правила и тестови, ако во него не работи неговото “его“...

Која е целта и причината за докажување, ако не “егото“

Како светот и душата (па и егото) да не постоело пред 200 години... па егоистите денес ќе кажуваат кои се потребите на душата...

целата работа е недостаток на духовна и моралноетичка свест кај човекот... па затоа денес тој (човекот) е принуден да ја лечи душата кај лажните исцелители... мотивирани од егото...

Треба да се чита историјата... треба да се проучува традицијата...
едноставно човекот треба длабоко во себе да ги бара, да ги разбуди своите цености и вредности зашто тој е ЧОВЕК, а не животно... иако денес мотивиран од “себељубието“ честопати е полош од животните...

п.с.
ова е израз на “егоистичен“ револт кон застарениот монолошки диалог на современото општество... а не навреда или провокација кон некои струку, зашо и ја сум дел од “струката“... затоа и револтирано пишувам за работата на колегите...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
johnnie Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Поени: 108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johnnie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 21:35

Хм.... горниов коментар ми личи како да е од некој скиентолог.... и воопшто не се согласувам со тоа...
... Во врска со темата... За жал изгледа дека е тоа вистина... Нарцисоидноста станува се повеќе потреба кај поголемиот дел од популацијата... но и се согласувам со тоа дека сето тоа е само вештачки и со сила... за да се добие на важност, да се издвои од останатите и на тој начин да се задоволи глатта на егото...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 21:44
добро е прво: некој да дефинира : Што е ЕГО...?

потоа: дали Вистината е его...збунетост
и дали Вистината е болна...збунетост

п.с.
немам никаква врска со
скиентолозите...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 21:44
лесно е секој да напише... Ние сме егоистични.... ние сме сурови... и што со тоа...
а никој не кажува што е его... или суровост...

не знам до кога и до каде со ваков пристап...

Кон врв
johnnie Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Поени: 108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johnnie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 21:56

Не реков јас дека ти си скиентолог, туку дека коментарот ми личи како да е од некој скиентолог, бидејќи е очигледно дека е "позајмен"
Што се однесува до Егото.... тоа е јасно... Го дефинирал и објаснил Фројд (според мене еден од најголемите умови на сите времиња).... во објаснувањето на Структурата на личноста... ИД (ТОА) ; ЕГО (ЈАС) и СУПЕР-ЕГО (НАД ЈАС), односно - несвесниот дел на личноста (биолошката страна), свесното (психичката страна на личноста) и социјалната страна на личноста....
Дури и сликовито го објаснил тоа, правејќи споредба со леден брег кој плови во вода....
Тоа би било на кратко, да не навлегуваме во детали....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 23:22
Originally posted by johnnie johnnie напиша:

Не реков јас дека ти си скиентолог, туку дека коментарот ми личи како да е од некој скиентолог, бидејќи е очигледно дека е "позајмен"

..........газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
на ова човек може до сабајле да се смее и да си го рани егото...

Фројд име еден себецентричен проблем, мала реплика до него:  Ако човекот или душата е роб на страстите како што тој кажува, тоа не означува дека човекот онтолошки и суштински е “страст“ или “его“

значи ако човекот робува на определена пасија - тоа не означува дека истата е непобедлива и суштинска дел од човекот...

но да не пишувам многу... не е добро моите коментари да предизвиката сомнежи кај тебе...  п.с. се прашувам, а и се чудам... дали тоа што го пишувам е “позајмено“ од моето его...газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 12:47
Site nie go imame Narcisot vo nas , samo prasanjeto e kolku go pokazuvame na nadvoresniot svet ..... Cudno e kako moze da deluva na lugjeto i kolku lesno moze da gi prevzeme i da gi ponese... da gi krene visoko pred da gi tresne od zemja .... Ima stoici primeri na "umisleni parajlii"do gusa zaglaveni vo krediti i dolgovi ..... imam stotici primeri za "umisleni ubvici" so edno cudo plasticni operacii ....... a sepak nie go gledame samo onaa sto tie sakaat da go istaknat i da go pokazat ..... go gledame odrazot na Narcisot zatoa sto tie mu dozvolile da bidat negovoto ogledalo .... 
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 13:11
Светот се претвора во градинка на размазени деца кои од некакви извесни причини(само поради возраста) мислат дека се зрели личности. Особено во високо развиените земји. Тешко се живее со такви луѓе. А ги има во се поголем број. Мамини и татини мази кои не гледаат (и не ги интересира!) ништо друго освен себе.

Изменето од chuchuliga - 30.Декември.2009 во 13:12
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 15:51
Prazno ego bez nikakov kapacitet na percepcija za rabotite okolu sebe e kako naduvan balon,ne znaes koga ke pukne....среќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 18:42
 Сешто гази по земјава.
Јас си го сакам Нарцисот во мене, да не е тој, ќе ми се разниша самодовербата. Инаку од сопственото искуство не можам да кажам дека самобендисаност во неограничени количини ми донела некаква слава или повеќе почит.
Секогаш на аголот некој одвај чека да ти ги скастри крилцата.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 19:36
едно е “достоинство“ и “вистина“... а друго е его...

значи да вистината и достоинството, ако треба и се гине...трепкање

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 19:41
jas sum egocentrik no nesum narcis.. toa mozam ruka u ogin da dadam
taka da nekako ne mi lici deka tie dva pojma se povrzani
no kje se najdat tuka desetak strucnjaci na forum koi kje ubeduvaat vo sprotivnoto
намигнување
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.