![]() |
|
Не знам, не можам |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Автор | |
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14599 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 30.Април.2009 во 13:22 |
Правете ли разлика меѓу овие 2 изрази ?
Мене ми се лини дека во Македонија голем процент од луѓето поима немаат кога да ги користат , а сега ке ви кажам зошто мислам така. 95 % кога ке прашаш некој да ти помогне во нешто , македонецот се срами да рече НЕ ЗНАМ, па тогаш во такви моменти го користи изразот НЕ МОЖАМ Во споредба со странците кои искрено знаат да ти речат Извини , НЕ ЗНАМ , не би можел да ти помогнам ,,,македонецот умира од срам поради тој наш менталитет да не помислат дека не си доволно учен , дека ништо не знаеш, па затоа го заменува со изразот НЕ МОЖАМ Ај некој нека ми докажи дека не сум во право |
|
![]() |
|
![]() |
|
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne mozam da dokazam deka ne si vo pravo.
|
|
![]() |
|
Delicia ![]() Сениор ![]() *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Незнам дали си во право и неможам да ти помогнам
![]() Изменето од marija1000 - 01.Мај.2009 во 01:18 |
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Да, голем број луѓе ќе ти кажат не можам, кога всушност и да можат, поим немаат како би го направиле нештото.
Веројатно и тоа е во склоп на нашиот менталитет, но јас сепак не би генерализирала и тука, го има тоа секаде, можеби само во помал процент, а и зависи од лушето со кои контактираш. Веројатно тоа произлегува од желбата да се биде сезнајко и од недоволна самокритичност и непризнавање на сопствените недостатоци (мислам на ментални, од кои и произлегува било кое незнаење), или од едноставно лицемерие на личноста, која ете не сака да ти каже дека НЕ ЗНАЕ, туку дека НЕ МОЖЕ, со што самата си ствара фикција за некакво оправдување во твои очи... ![]() Таквиот став на непризнавање на сопственото незнаење, за било што, не овозможува интелектуален напредок на личноста. Ако се срамам да признаам (самата на себе или на некој друг) дека нешто не знам, никогаш нема да научам толку убави и корисни нешта ![]() И убаво кажа Маца: НЕ ЗНАМ дали си во право и НЕ МОЖАМ да ти помогнам ![]() |
|
![]() |
|
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Не знам за ова
![]() А искрено и си мислам подобро да ти кажат-неможам-или незнам-барем не те задржуваат. Јас сум помалку-повеќе директна, велам-не можам-зошто не сакам и тука завршува се, особата ја прима пораката и преку гестикулацијата и изразот на лицето. А доколку сакам да помогнам а незнам точно како, барам начин кај кого да ги преусмерам луѓето. Инаку во различни средини-земји и различен е пристапот кон решавањето на проблемите, тоа е многу точно! Изменето од GlenKlouz - 01.Мај.2009 во 11:33 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
![]() |
|
bla bla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 421 |
Многу е лесно да кажеш не знам, не можам. Големината е во тоа да кажеш: ќе се обидам, ќе научам...
|
|
![]() |
|
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
95 % кога ке прашаш некој да ти помогне во нешто , македонецот се срами
да рече НЕ ЗНАМ, па тогаш во такви моменти го користи изразот НЕ
МОЖАМ
Можеби си во право, но во секој случај е подобо од тоа да ти кажат дека нема проблем ке ти помогнат,и се да си остане на пусто ветување. |
|
always look on the bright side of the life!
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Ne mozam zatoa sto ne znam. Mnogu luge se vo sranja zatoa sto nemaat validni informacii
|
|
![]() |
|
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14599 |
Браво за храбрите кои имале муда да коментираат на темава
![]() Кој си признава , пола му се простува ![]() Епа јбг , вистината боли , ама тоа е тоа , такви се македонците , се прават сезнајковци , а поима немаат од животот ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Ama ako dojde nekoj da mu pomognam .....
da mu pozajmam pari ??? Kako da mu kazam ako ne sakam ili ne mozam..... Ne znam da ti pozajmam??? Ne ojt.... Ne mozam ....ke kazam.. ![]() |
|
![]() |
|
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Znaci problemot e do nas Makedoncite ![]() A drugive narodi se koj od koj posovrseni ![]() Изменето од bounty_hunter - 02.Мај.2009 во 20:18 |
|
![]() |
|
bla bla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 421 |
Не би рекла дека само Македонците се такви. Тоа е човечка особина без разлика од каде си, не е тоа до менталитетот. бар јас така мислам
|
|
![]() |
|
Eli ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Обично тоа не можам е замена за не знам,само што ретко кој сака да го употреби тоа не знам,нема тука ништо страшно нели,нешто да не се знае..
![]() |
|
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |