Испечати | Затвори го прозорот

Не знам, не можам

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18856
Датум на принтање: 02.Август.2025 во 23:13
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Не знам, не можам
Постирано од: Mindy
Наслов: Не знам, не можам
Датум на внесување: 30.Април.2009 во 13:22
Правете ли разлика меѓу овие 2 изрази ?

Мене ми се лини дека во Македонија  голем процент од  луѓето поима немаат кога да ги користат , а сега ке ви кажам зошто мислам така.

95 % кога ке прашаш некој да ти помогне во нешто , македонецот се срами да рече  НЕ ЗНАМ, па  тогаш во такви моменти го користи изразот НЕ МОЖАМ

Во споредба со странците кои искрено знаат да ти речат  Извини , НЕ ЗНАМ , не би можел да ти помогнам ,,,македонецот умира од срам  поради  тој  наш менталитет да не помислат дека не си доволно учен , дека ништо не знаеш, па затоа  го заменува со изразот НЕ МОЖАМ

Ај некој нека  ми докажи дека не сум во право

-------------

Коментари:
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 30.Април.2009 во 16:10
Ne mozam da dokazam deka ne si vo pravo.

-------------

Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 01:17
Незнам дали си во право и неможам да ти помогнамсреќа

-------------
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 02:16
Да, голем број луѓе ќе ти кажат не можам, кога всушност и да можат, поим немаат како би го направиле нештото.
Веројатно и тоа е во склоп на нашиот менталитет, но јас сепак не би генерализирала и тука, го има тоа секаде, можеби само во помал процент, а и зависи од лушето со кои контактираш.
Веројатно тоа произлегува од желбата да се биде сезнајко и од недоволна самокритичност и непризнавање на сопствените недостатоци (мислам на ментални, од кои и произлегува било кое незнаење), или од едноставно лицемерие на личноста, која ете не сака да ти каже дека НЕ ЗНАЕ, туку дека НЕ МОЖЕ, со што самата си ствара фикција за некакво оправдување во твои очи...губитник
Таквиот став на непризнавање на сопственото незнаење, за било што, не овозможува интелектуален напредок на личноста.
Ако се срамам да признаам (самата на себе или на некој друг) дека нешто не знам, никогаш нема да научам толку убави и корисни нештанамигнување

И убаво кажа Маца: НЕ ЗНАМ дали си во право и НЕ МОЖАМ да ти помогнамне%20знам

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 11:31
Не знам за ова сум налетала на секакви, но многу повеќе на лицемерни умислени кои велат-аха ќе завршиме работа а уствари нема никаква намера ништо да направи.
А искрено и си мислам подобро да ти кажат-неможам-или незнам-барем не те задржуваат.
Јас сум помалку-повеќе директна, велам-не можам-зошто не сакам и тука завршува се, особата ја прима пораката и преку гестикулацијата и изразот на лицето.
А доколку сакам да помогнам а незнам точно како, барам начин кај кого да ги преусмерам луѓето.
Инаку во различни средини-земји и различен е пристапот кон решавањето на проблемите, тоа е многу точно!

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: bla bla
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 15:34
Многу е лесно да кажеш не знам, не можам. Големината е во тоа да кажеш: ќе се обидам, ќе научам...

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 16:14
95 % кога ке прашаш некој да ти помогне во нешто , македонецот се срами да рече  НЕ ЗНАМ, па  тогаш во такви моменти го користи изразот НЕ МОЖАМ

Можеби си во право, но во секој случај е подобо од тоа да ти кажат дека нема проблем ке ти помогнат,и се да си остане  на пусто ветување.

-------------
always look on the bright side of the life!

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 01.Мај.2009 во 19:15
Ne mozam zatoa sto ne znam. Mnogu luge se vo sranja zatoa sto nemaat validni informacii

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 19:43
Браво за  храбрите кои имале муда да коментираат на темава аплауз
Кој си признава , пола му се простува среќа

Епа јбг , вистината боли , ама тоа е тоа , такви се македонците , се прават сезнајковци , а поима немаат од животот плазење

-------------

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 20:04
Ama ako dojde nekoj da mu pomognam .....
da mu pozajmam pari ???
Kako da mu kazam ako ne sakam ili ne mozam.....
Ne znam da ti pozajmam??? Ne ojt....
Ne mozam ....ke kazam..

-------------

Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 20:17
Originally posted by CST CST напиша:

Епа јбг , вистината боли , ама тоа е тоа , такви се македонците , се прават сезнајковци , а поима немаат од животот плазење

Znaci problemot e do nas Makedonciteзбунетост

A drugive narodi se koj od koj posovrseniзбунетост

-------------

Постирано од: bla bla
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 20:33
Не би рекла дека само Македонците се такви. Тоа е човечка особина без разлика од каде си, не е тоа до менталитетот. бар јас така мислам

Постирано од: Eli
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 20:37
Обично тоа не можам е замена за не знам,само што ретко кој сака да го употреби тоа не знам,нема тука ништо страшно нели,нешто да не се знае..

-------------
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..

Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 20:46
Originally posted by bla bla bla bla напиша:

Не би рекла дека само Македонците се такви. Тоа е човечка особина без разлика од каде си, не е тоа до менталитетот. бар јас така мислам

аплауз аплауз аплауз

-------------

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 02:38
da te svatam

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 09:36
Ne znam dali ke mi dade, ama sto ako ne mi se digne od trema ? изненадување 

-------------

Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 13:57
Ne znam do koga vaka ke izdrzam

-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor

Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 17:14
ne znam da mozam ama ako mozam ke mnozam

-------------
SEMPER ETIAM UBIQUE SUPERIORES

Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 19:41
Ne znam sto ponataka

-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 23:00
Originally posted by Wonderful_Life Wonderful_Life напиша:

Ne znam sto ponataka

i nemoj da se zamaras

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 04.Мај.2009 во 08:35
ne znam,ne mozam ...
cesto go koristam

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 05.Мај.2009 во 09:10
mi se slucilo na rabota da ne znam nesto da srabotam koga dojdov prvata godina. primer eve ke dadam za prv pat koa trebase da peram eritrociti. mene nikoj ne me prasa dali znam ili ne znam ..samo mi rekoa-isperi gi eritrocitite i daj gi dalje na test. i sto ke pravam? jasno, prasuvam nekoj sto znae. dovolno e ednas da mi se pokaze, lesno pamtam.
sakam da kazam....ne mozam go koristam koga me mrzi, koga mi e tesko da napravam nesto, ili koga nemam vreme da go storam toa. dodeka ne znam go koristam koga navistina ne znam. i ne go krijam so ne mozam. zasto podobro da stanam da naucam otkolku da recam ne mozam me mrzi.

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 22:33
Од не знам и од не можам поарно нема

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 07.Мај.2009 во 22:34
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

Од не знам и од не можам поарно нема
a ke vidime збунетост

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 20:11
 кога ти кажуват Не знам и Не можам мораш да разбираш   НЕ САКАМ.
Малку се тие кои не можаат, уште по малку се тие кои не знаат.
Наj голема е количината на тие кои НЕ САКАТ.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 20:30
koga znam ,..mozam!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 15:39
Originally posted by pagane pagane напиша:

кога ти кажуват Не знам и Не можам мораш да разбираш   НЕ САКАМ.
Малку се тие кои не можаат, уште по малку се тие кои не знаат.
Наj голема е количината на тие кои НЕ САКАТ.

аплауз

Јас секогаш се кријам позади зборот не можам. И комплетно се сложувам со pagane. Нема не знам и не можам. Има не сакам.
Една професорка кога одев на приватни часови секогаш ми викаше..Ти можеш да научиш математика ама НЕ САКАШнамигнување.А јас секогаш не можам па не можамплазење

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 15:43
Jas toa za prv pat go nauchiv koga bev vo vojska.

Tamu koj kazha "ne sakam", go obra bostanot.

No ako kazheshe "pravam s'e, ama ne mozham..." vednash go smenuvash umot kaj pretpostaveniot.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Charmedgirl18
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 16:05
ретко користам не знам, не можам.не знам скоро ич, јас сум големата сезнајка... а и да не знам нешто ќе ѕирнам на нет или во некоја книга, и после ќе знам
а не можам, најчесто го користам кога некој ќе ми каже да направам нешто, а мене ме мрзи...

-------------
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 16:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jas toa za prv pat go nauchiv koga bev vo vojska.

Tamu koj kazha "ne sakam", go obra bostanot.

No ako kazheshe "pravam s'e, ama ne mozham..." vednash go smenuvash umot kaj pretpostaveniot.

изненадувањеизненадувањеизненадување

Правам се ама не можам...Па да - тоа значи дека ќе проба, а колку ќе успее тоа е друга работа. Лесно им е на тие што не употребуваат не сакам.ухох ....Јас само не можамтага

изненадување

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 11:22
Кога бев у војска ни‘ велеа за “Не сакам - притвор “, за “ Не можам - амбуланта “.

И “Доручекот изеди го сам, ручекот подели го со пријателот, а вечерата остави му ја на непријателот.“

Бев у Љубљана, во Шентвид. Едно замочиште големо, у прво време не можев да го истрчам наоколу,ама јбг мораш. Имав десетар едно сељачко говедо стално влегував во конфликт со него. Ама како не бев само ја малтретиран следуваше “ Ќебовање “ во една невнимателна ноќ. И од тогаш тој беш фин со нас. среќа

Послемто ја и уште некои другови добивме по десет дена затвор оти не бевме умни во една кафана, а мораше бргу да се реагира...

-------------

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:32
Не знам - си кажувам кога  навистина не знам нешто и пробувам да дознаам,а не можамтагае културно зборче за нешто што не сакаш да направиш па викаш не можам.

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk