IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Не знам, не можам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не знам, не можам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 02:16
Да, голем број луѓе ќе ти кажат не можам, кога всушност и да можат, поим немаат како би го направиле нештото.
Веројатно и тоа е во склоп на нашиот менталитет, но јас сепак не би генерализирала и тука, го има тоа секаде, можеби само во помал процент, а и зависи од лушето со кои контактираш.
Веројатно тоа произлегува од желбата да се биде сезнајко и од недоволна самокритичност и непризнавање на сопствените недостатоци (мислам на ментални, од кои и произлегува било кое незнаење), или од едноставно лицемерие на личноста, која ете не сака да ти каже дека НЕ ЗНАЕ, туку дека НЕ МОЖЕ, со што самата си ствара фикција за некакво оправдување во твои очи...губитник
Таквиот став на непризнавање на сопственото незнаење, за било што, не овозможува интелектуален напредок на личноста.
Ако се срамам да признаам (самата на себе или на некој друг) дека нешто не знам, никогаш нема да научам толку убави и корисни нештанамигнување

И убаво кажа Маца: НЕ ЗНАМ дали си во право и НЕ МОЖАМ да ти помогнамне%20знам

Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 01:17
Незнам дали си во право и неможам да ти помогнамсреќа

Изменето од marija1000 - 01.Мај.2009 во 01:18
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 16:10
Ne mozam da dokazam deka ne si vo pravo.
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14599
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2009 во 13:22
Правете ли разлика меѓу овие 2 изрази ?

Мене ми се лини дека во Македонија  голем процент од  луѓето поима немаат кога да ги користат , а сега ке ви кажам зошто мислам така.

95 % кога ке прашаш некој да ти помогне во нешто , македонецот се срами да рече  НЕ ЗНАМ, па  тогаш во такви моменти го користи изразот НЕ МОЖАМ

Во споредба со странците кои искрено знаат да ти речат  Извини , НЕ ЗНАМ , не би можел да ти помогнам ,,,македонецот умира од срам  поради  тој  наш менталитет да не помислат дека не си доволно учен , дека ништо не знаеш, па затоа  го заменува со изразот НЕ МОЖАМ

Ај некој нека  ми докажи дека не сум во право
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.