IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Велигденска трпеза
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Велигденска трпеза

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Велигденска трпеза
    Испратена: 05.Март.2020 во 18:32

Велигденска чоколадна бомба




Состојки:

За кората:

4 јајца

100 г кафеав шеќер

1 ванилин шеќер

100 мл зејтин

70 г брашно

30 г какао

½ прашок за пециво

За кремот:

500 мл павлака за шлаг

300 г чоколадо за готвење

200 г млечно чоколадо

Приготвување:

  1. Помешајте ги сувите состојки за кората.
  2. Белките изматете ги со малку сол, а жолчките со шеќерот и со ванилиниот шеќер па додадете им го зејтинот, и наизменично додавајте по малку од изматените белки и по малку од сувите состојки и полека мешајте додека сите состојки не се соединат.
  3. Ставете хартија за печење на дното од калапот за печење па истурете ја смесата и печете околу 15-20 минути на 180° C. 4. Оставете го тестото во калапот 15-тина минути да се разлади и во меѓувреме пригответе го кремот.
  4. Ставете ја во тенџерче павлаката и искршеното чоколадо и загревајте на тивок оган додека чоколадото не се стопи. Прелијте го кремот преку млакото тесто.
  5. Тортата оладете ја до крај на собна температура а потоа во фрижидер, најдобро преку ноќта.
  6. Украсете со чоколадни зајчиња и јајца, а можете да ставите и малку зелен кокос (кокос обоен со зелена прехранбена боја за колачи, течна или во гел) како имитација на трева.


Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2020 во 18:04

Велигденски десерт од Сицилија

Рисо Неро, односно Црниот ориз е необично обичен десерт со потекло од Сицилија. Не станува збор за некој специјален вид на ориз, туку за десерт кој се прави со какао


Црниот ориз со својот состав и начинот на подготвување потсетува на арапските десерти богати со шеќер и со зашеќерено овошје. Начинот на подготвување се разликува од семејство до семејство па ова е само еден од начините за негово подготвување. Количината е голема па ако подготвувате десерт само за четиричлено семејство, преполовете ја количината на наведените намирници. Состојките можат да варираат и се лесно достапни, а резултатот е десерт со вкуден и раскошен изглед.

Состојки:

500 г ориз

1-1,5 л млеко

300 г шеќер

200 г чисто горчливо какао во прав

100 г црно чоколадо скршено на парчиња

200 г груби исечкани и излупени бадеми

100 г кандирано овошје (ситно исечкано)

Кора од 1 портокал

Цимет во прав

2 лажички ванилин шеќер

Прстофат сол

По желба за поросување:

Шеќерни трошки, кандирано овошје или препечени ливчиња бадеми.

Приготвување:

Оризот измијте го и ставете го да се вари во млекото, заедно со прстофат сол, шеќер и ванилин шеќер.

Кога е оризот речиси сварен, ал денте, полека, со постојано мешање додавајте го какаото и ситно изренданата кора од портокал.

Оризот не смее да се превари, ниту да се залепи за дното од садот. Ако е потребно, додадете малку врела вода (ако е оризот недоволно сварен, а смесата станала премногу густа.

Тргнете го од оган и додадете ги веднаш грубо исчеканите бадеми или почекајтесмесата малку да се олади, потоа додадете ги парченцата чоколадо.

Ставете ја смесата во садови за послужување и поросете со препржени ливчиња бадмеи, со кандирано овошје или шеќерни трошки и малку цимет во прав.

Напомена:

Количината на шеќер можете да ја намалите или зголемите според вкусот. Дел од млекото можете да го замените со вода.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2018 во 10:19

Велигденско мени: Салати

Салатите се дел од оброкот, без кои главното јадење нема да може никако да стане врвен специјалитет. Постојат безброј комбинации на продукти од кои може да се направат салати за сечиј вкус. За овогодинешното велигденско мени, ние одвоивме три салати кои може да бидат дел од главното мени.

Цезар салата со јагнешко месо

СОСТОЈКИ (за 5 лица)
• 500 гр јагнешко месо без коска, исечкано на ситни парчиња
• 5 листови зелена слата, исечкана
• 1 лименка грав
• 1 виолетов кромид, ситно исечкан
• 120 мл сос за Цезар салата
• 125 гр кравјо сирење, издробено

ПОДГОТОВКА
Загрејте ја рерната. Наредете го јагнешкото месо на хартија за печење и печете 8-12 минути (со едно вртење) на умерена температура. Потоа, оставете да се излади.

Во голем сад за салата, ставете ги парченцата месо, зелената салата, гравот, кромидот и сосот за салата. Добро измешајте и на крај покријте со ситно кравјо сирење.

.

Салата со јајца и мајонез

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
• 8 јајца
• 1 голема лажица мајонез
• 1 голема лажица сенф
• 1 мала лажица микс од зачини
• 1 мала лажица црвен пипер
• ½ виолетов кромид, ситно исечкан
• сол и бибер

ПОДГОТОВКА
Сварете ги јајцата. Откако ќе се сварат, оставете ги да стојат во топлата вода 10-тина минути. Потоа, излупете ги и исечкајте ги јајцата.

Во голем сад за салата ставете ги сите состојки. Добро измешајте со дрвена лажица. Можете да ја служите на лебче како сендвич, или како салата нанесена на листови зелена салата.

.

Салата од спанаќ и јагоди

СОСТОЈКИ (за 8 лица)
• 1 кг спанаќ
• 650 гр јагоди, тенко исечкани
• 120 мл масло
• 60 мл бел оцет
• 100 гр шеќер
• 20 гр сусам
• 10 гр афион
• ½ мала лажица црвен пипер

ПОДГОТОВКА
Во голем сад, измешајте ги спанаќот и јагодите.

Во друг, помал сад, измешајте ги маслото, оцетот, шеќерот, црвениот пипер, сусамот и афионот. Оваа смеса прелијте ја преку спанаќот и јагодите.

Related Posts with Thumbnails


Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:34
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2018 во 10:17

Првиот дел од статијата го посветуваме на две вкусни предјадења – зелен ролат и солени кифлички, со кои одлично можете да ја започнете Велигденската трпеза.

Солени кифлички

СОСТОЈКИ
• 800 гр брашно
• ¼ маргарин или путер
• 4 јајца (2 јајца за премачкување)
• 1 свеж квасец
• 300 мл млеко
• сол
• сусам или ким
• 200 гр сирење (гауда)

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: изматете го свежиот квасец со 100 мл млеко и една лажица шеќер. Оставете на топло за да се подигне. Во меѓувреме, брашното промешајте го со 2 јајца, сол и растопен путер. На крајот, додадете го и стасаниот квасец и по потреба малко топло млеко.

Чекор 2: мешајте ги сите состојки со помош на миксер. Миксирајте сè додека смесата не започне да се одвојува од садот. Потоа, садот покријте го со крпа и оставете го на топло за да стаса.

Чекор 3: откако тестото двојно ќе се зголеми, разделете го на неколку топки. Измесете ја секоја од топките и од неа сечете триаголници. На секој триаголник ставете малку гауда и затворете го. Наредете ги во тава за печење обложена со хартија за печење. Разматете две јајца со малку млеко и премачкајте ги кифличките. Попрскајте со ким или сусам. Печете во загреана рерна на 200℃, додека кифлите не добијат златна боја.

.

Зелен ролат

СОСТОЈКИ
• 4 јајца
• 4 лажици брашно
• 1 прашок за пециво
• сол
• 1 л јогурт
• 10 лажици спанаќ (пасиран)
• крем сир (по желба)

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: измиксирајте ги јајцата со јогурт и пасиран спанаќ. Потоа, полека додавајте го брашното помешано со прашокот за пециво.

Чекор 2: смесата излијте ја во сад за печење. Загрејте ја рерната и печете околу 20 минути на 180℃. Испечениот ролат веднаш завиткајте го во влажна крпа.

Чекор 3: кога ќе се излади, отворете го и намачкајте го со крем сирење. Повторно затворете го. Ставете го во фолија и оставете го на ладно. Се сече на парчиња и се служи како ладно предјадење или како прилог со месо.



Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:35
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2018 во 10:16

Денешниот ден го започнуваме со два вксуни предлози кои можат да се најдат на вашата Велигденска трпеза – Пилешко месо на алпски начин и Телешко месо со суви сливи. Едниот или двата предлози можете да ги приготвите како дополнување на нашата традиционална Велигденска трпеза.

Пилешко месо на алпски начин

СОСТОЈКИ
• 1 кг пилешко месо
• 300 мл павлака
• 250 гр комири
• 100 гр моцарела
• 100 гр рукола
• 100 гр вргањ (или други печурки)
• рузмарин
• 150 мл бело вино
• 4 пиперки
• 100 гр мали домати
• 1 главица кромид
• маслиново масло

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: исечете ги малите домати и моцарелата на парчиња. Измешајте ги со рукола и маслиново масло. Потоа, земете парче пилешко месо, направете отвор во средината и наполнете го со оваа смеса. Печете на скара, а ако немате услови за тоа, тогаш во рерна.

Чекор 2: во меѓувреме, подгответе го сосот. Пропржете ги печурките, додадете малку кромид, рузмарин, бело вино и продолжете со динстање. Кон крајот, додадете ги павлаката и рузмаринот.

Чекор 3: направете гарнир од потпечени компири и пиперки на скара. Сервирајте во празничен сервис. Најпрвин наредете ги компирите и пиперките во круг, во средина ставете го сосот и врз него наредете го пилешкото месо исечено на парчиња.

.

Телешко месо со суви сливи

СОСТОЈКИ
• 500 гр телешко месо
• 100 гр лешници
• 100 гр суви сливи
• млад лук
• 10 мл оцет балсамико
• сол, шеќер и масло
• малку густин

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: на загреано маслиново масло испечете ги парчињата телешко месо. Извадете го месото од садот и во истото масло пропржете ги и сувите сливи кои претходно сте ги пресекле на помали парчиња.

Чекор 2: во садот за печење додадете млад лук, балсамико, малку вода и оставете да се динста. На крајот додадете малку густин и лешници. Исечете го телешкото месо на парчиња и прелијте го со сосот.



Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:34
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2018 во 10:13
Козињак со суво грозје


Козињак со суво грозје

Состојки
За тесто
1кг. просеано брашно
прстофат сол
1 ванила
2 кесички шеќер со вкус на лимон или кора од 1 лимон
250гр. шеќер
1 пресен квасец
150мл. масло
300-350мл. топло млеко
3 јајца
1 жолчка
100гр. суво грозје
За премачкување
1 белка
по потреба шеќер

Вкусно и одлично за со чаша топло млекце во овие ладни утра. :)

Во садот кој ќе се меси се става брашното,  се додава солта, се прави вдлабнатинка и тука се активира квасецот со 1 лажиче шеќер и малку од млекото.
Јајцата се разматуваат со вилушка, се додаваат шеќерите и се убаво се меша.
Штом се активирал квасецот ги додаваме јајцата со шеќерите, маслото и со додавање на млекото замесуваме средно меко тесто кое не се лепи на дланки. Тестото треба убаво да се измеси едно 15 на минути. Го премачкуваме со масло, покриваме со најлонска фолија и уште некоја *покривка* и го оставаме на топло да го дуплира волуменот. Да напоменам дека овој процес е бавен, најмалку 2 часа.
Потоа тестото го истресуваме на намрсена работна површина, го расплескуваме со дланките, го додаваме сувото грозје, кратко го премесуваме. Го делиме на два дела.
Од секој дел правиме по три топчиња.
Секое топче го обликоваме во ваљак. Ги оставаме малку колку да се опуштат.
Уште малку ги издолжуваме и ги плетиме во плетенки. Од ова количина две плетенки.
Ги ставаме во правоаголни намрсени калапи со малку маргарин. Можи и во форма за куглоф.
Оставаме повторно да надојдат убаво, пак околу 2 часа.
Пред печење премачкуваме со благо разматена белка и наросуваме со кристален шеќер.
Ги печеме на 150 степени околу 50-60мин., (зависно од вашата рерна) во претходно загреана рерна.
После печење ги премачкуваме со малку путерче или маргаринче.
На здравје!



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2018 во 10:11
Велигденски Делимано Колаци


Велигденски Делимано Колачи

Состојки
300 грама брашно
100 грама шеќер
200 грама путер
2 лажици какао
1 јајце
1 лажица канела

Ги мешаме брашното и шеќерот на работна површина и правиме мала дупка на средината од тестото во неа го стабаме јајцето и путерот, па 2 лајци какао и 1 лајца канела .
Го месиме тестото додека не стане мазно. Правиме топка и ја завиткуваме во фолија ја оставаме 30 тина минути во фрижидер. Потоа со помош на делимано калапите правиме разни фигури, декорираме по желба колаците ги печеме на 180 степени додека тестото не почне да ја менува бојата .


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2018 во 11:55

Бомбици во форма на јајце

3-deserti-sovrsheni-za-veligden-1.jpg

Потребни состојки:

  • ½ шолја путер на собна температура
  • ¾ шолја кафеав шеќер
  • 2 шолји брашно
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 300ml кондензирано млеко
  • 1 шолја рендано чоколадо
  • Бело чоколадо и прехранбени бои за декорирање

Подготовка:

Во сад мешајте ги путерот и шеќерот додека не се соединат. Додадете ги екстрактот од ванила и брашното и продолжете со мешање.

Понатаму продолжете со додавање и на кондензираното млеко. Кога сите состојки ќе се соединат додадете го на смесата и ренданото чоколадо.

Од тестото формирајте мали топки од кои ќе направите овални форми на јајца. Преку ноќ замрзнете ги.

Наредниот ден стопете го белото чоколадо, одвојте делови и потоа на секој дел додадете различна прехранбена боја. Готовите колачиња потопете ги во белото чоколадо.

Од остатокот можете да нанесете и интересни линии. Оставете ги да се исушат.

3-deserti-sovrsheni-za-veligden-2.jpg

3-deserti-sovrsheni-za-veligden-3.jpg

Велигденски шарени мафини

3-deserti-sovrsheni-za-veligden4.jpg

Потребни состојки:

  • 4 јајца
  • 1 шолја растително масло
  • ¼ шолја млеко
  • 2 шолји шеќер
  • 2 шолји брашно
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажички прашок за печиво
  • Шлаг пена
  • Прехранбена зелена боја
  • M&M бонбони или било кои други шарени бонбони

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе сад за печење на мафини.

Во голем зад ставете ги јајца, маслото и млекото и мешајте ги додека полека го ставате и шеќерот во смесата. Во истата полека додавајте ги и брашното, солта и прашокот за печиво сè додека не добиете добро соединета смеса.

Распоредете ја во малите вдлабнатини на садот и оставете да се пече 20 до 25 минути додека не забележите дека мафините нараснале и добиле златно-жолта боја.

На страна во сад изматете ја шлаг пената со малку млеко и боја. Откако ќе се оладат мафините, декорирајте ги со шлагот и бонбоните.

3-deserti-sovrsheni-za-veligden5.jpg

Велигденски чоколадни мафини

3-deserti-sovrsheni-za-veligden-6.jpg

Потребни состојки:

  • 4 јајца
  • 1 шолја растително масло
  • ¾  шолја млеко
  • 2 шолји шеќер
  • 2 шолји брашно
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 шолја какао во прав
  • Шлаг крем од чоколадо
  • Бонбони за декорација по желба
  • Чоколадни трошки

Подготовка:

Начинот на подготвување е ист како и за претходните мафини, загревате рерна на 180 степени, ги мешате сите состојки додека не добиете компактна смеса и печете. Со таа разлика, тука додавате какао за неверојатен чоколаден вкус.

На крајот, откако ќе се оладат мафините, ги декорирате со шлагот, трошките и бонбоните.

3-deserti-sovrsheni-za-veligden-7.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2018 во 10:14
Велигденски колачи
 Велигденски колачи

Изненадете ги најмалите во вашето семејство со овие прекрасни, слатки велигденски колачиња кои се топат во уста. Верувајте откако ќе ги сервирате на маса по празничниот ручек, веднаш сите ќе посегнат да ги пробаат и да ќе ве прашаат за рецепт.

Велигденски колачиња


INGREDIENTS

INSTRUCTIONS

  1. Тесто за колачиња1.Во пластичен сад, со мискер, изматете го путерот, шеќерот и ванилин шеќер. Додадете брашно, јајце и прашок за пецивои месете се додека не добиете мазно тесто. Завиткајте го во фолија и оставете во фрижидер барем половина час да се одмори.
  2. Сукано тесто2.Одмореното тесто, помеѓу две проѕирни филии, расукајте го со дебелина од околу 2мм.
  3. Вадење на форми од тестото3.Со помош на модли (велидгенски) вадете форми. Остатокот од тестото повторно расукајте го и повторно вадете форми.
  4. Колачиња спремни за печење4.Тавата за печење (доколку не е тефлонска) обложете ја со хартија за печење и врз неа ставете ги колачињата. Печете на 180 степени не повеќе од 10 минути. Внимавајте да не ви загорат.
  5. Фондан5.Фондан: желатинот се растовара во 50 мл вода и се остава да набабри (околу 2-3 минути). 100 г фруктоза (ја има во сите) се растопува, на оган, со 20 мл вода и постојано се меша.
  6. Шарање на колачињата6.Откако ќе зоврие, се остава уште 30 секунди на оган, се трга на страна, се меша со желатинот и се додава една голема лажица путер. Во сад, се меша 900 г шеќер во прав со смесата и се меси се додека не добиеш фина, хомогена смеса.
  7. Цветчиња од фондан7.Вака добиениот фондан, се витка во проѕирна фолија, се остава малку да се олади и може да се користи. Се бои со бои за храна (ако се во прав, се раствараат со малку алкохол) и се меси се додека не се добие подеднаква боја. Се сука врз мазна површина, врз шеќер во прав.
  8. Сервирани велигденски колачиња8.Испечените колачиња намачкајте ги со малку слатко или џем и врз нив ставете од фонданот. Бидете креативни, шарајте ги и ветуваме дека резултатот ќе биде одличен.


Изменето од Valerija - 01.Април.2018 во 11:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2018 во 10:12

СЛАТКИ ПОЛНЕТИ ЈАЈЦА - ПИЛИЊА

Што да направите со толку јајца на Велигден? Направете слатки и вкусни полнети јајца во облик на пилиња. Децата ќе им се радуваат, а интересни се и за возрасните. Доколку не сакате да ги декорирате јајцата искористете го основниот рецепт за да ги зачините варените јајца. 

post cover photo

СОСТОЈКИ

  • тврдо варени јајца, оладени и излупени

  • мајонез

  • кисели краставички

  • маслинки, исечкани на мали парчиња (ќе ги користите за очи)

  • моркови, исечкани на тријалогници (за клунот)

  • сол, бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Внимателно исечете тенко парче од едниот крај на јајцето, но внимавајте да не ја исечете жолчката. Парчето белка, изедете го или фрлете.

Исечете една третина од јајцето. 

Со мала лажичка, испразнете го горниот и долниот дел од јајцето, и ставете ја жочката во мал сад. Измешајте ја жолчката со малку мајонез, сечкани кисели краставички, сол и бибер, по вкус. Почнете со помалку од состојките, и потоа додавајте додека не го добиете посакуваниот вкус. 

Смесата со мала лажичка ставете ја подлабоката белка, која претходно ја издлабивте, правејќи купче на врвот кое ќе биде главчето на пилето. 

Внимателно ставете две маслинки како „очи“, и ставете морков како „клун“. 

Потоа ставете го малото парче белка како капче и имате слатко јајце - пиле. 

Повторете го истото со сите јајца.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2018 во 09:13

МАФИНИ ВО ЈАЈЦЕ

Велигденски идеи

Наполнете ги јајцата со вашето омилено тесто за мафини и испечете ги за да ги изненадите вашите гости и семејството. Доколку немате идеја, следете го следниов рецепт.

Состојки

9јајца (само едно се користи за рецептот)
½ шолјашеќер
2 мали лажичкибрашно
¼ голема лажицапрашок за пециво
прстофатсол
½ шолјашеќер
¼ шолјапутер
½ голема лажицаизрендана кора од лимон
¼ шолјапавлака

Подготовка

  1. Измешајте ги брашното, пецивото и солта во длабок сад.
  2. Во поголем сад изматете со миксер едно јајце со шеќерот. Потребно е смесата да биде светла и кремаста, а потоа додајте ја кората од лимон и омекнатиот путер и матете додека нѐ се соединат состојките.
  3. Во садот со изматената смеса додајте ги сувите состојки и промешајте.
  4. На крајот додајте ја и павлаката и мешајте додека не се изедначи смесата.

На секое од јајцата направете му дупка во горниот дел и испразнете ги. Измијте ги јајцата под чешма, а потоа потопете ги во вода со сол и оставете ги да стојат половина час. Измијте ги со ладна вода и оставете ги да се исушат.

Пред да ги наполните со смесата, во секое јајце ставете малку масло и со вртење обидете се да ги намачкате ѕидовите на лушпата. Наполнете ги јајцата околу ¾ и ставете ги во тава за мафини. Под секое јајце ставете „гнездо“ од алуминиумска фолија за да стојат јајцата исправени. Печете на температура од 180⁰C околу 20-25 минути.

Велигденски идеи



Изменето од Valerija - 31.Март.2018 во 09:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2018 во 08:42


Велигденски венец со суво грозје

За свечена атмосфера на велигденската трпеза подгответе го велигденскиот венец со суво грозје.

 Велигденските празници се пред нас, тие не зближуваат, не собираат на заедничка трпеза, а атмосферата е посвечена кога трпезата е убава и за очите, подеднакво исто како и за непцето.

veligdenska 1234

Велигденскиот венец со суво грозје  е традиционален во повеќе земји за оваа пригода, се разбира и во Македонија, и ако до сега не сте го подготвиле, пробајте го нашиот проверен рецепт.

Потребни намирници: 500 грама брашно, 1 свеж квасец, 250 милилитри млако млеко, 100 грама шеќер, 1 лимон, 80 грама суво грозје, 1 ванилин шеќер, малку сол, 2 јајца, 100 грама путер.

За украсување ние ви предлагаме ( а украсувањето може да биде и по ваша желба) – 2 жолчки, 40 грама бадеми, велигденски јајца.

Подготовка

Ставете го брашното во подлабок сад и во средината направете длабнатина. Во длабнатината ставете ги нараснатиот квасец и една лажица шеќер. Замесете го тестото и оставете го да стасува 15 минути. Размесете го тестото и додадете ги преостанатиот шеќер, ванилиниот шеќер, изренданата лимонова кора, јајцата, путерот и преостанатото млеко. Оставете го да стасува уште 15-тина минути, па додадете го сувото грозје свалкано во брашно.

Поделете го тестото на три еднакви дела и формирајте ленти со должина од 50 сантиметри. Од лентите направете плетенка и свиткајте ја во венец со пречник од 35 сантиметри. Венецот ставете го во немрснета тава обложена со хартија и оставете го да стасува 30-тина минути. Премачкајте го венецот со изматени жолчки и наросете го со исечкани бадеми (рендана чоколада, суво грозје, или по желба).

Печете 30-тина минути на температура од 170 степени.

Изладениот венец ставете го на елеагантна чинија, а во средината ставете неколку велигденски јајца.



Изменето од Valerija - 31.Март.2018 во 09:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2018 во 08:40

Велигденски рецепт: печена јагнешка нога на традиционален начин

Трпезата за прославата на најголемиот христијански празник, Велигден, нема да биде потполна доколку не ги подготвите традиционалните јадења коишто се задолжителни. Секако, најважното меѓу нив е печеното јагнешко месо, на традиционален начин.

За ова јадење Ви се потребни следниве состојки:

- Една јагнешка нога (приближно 2 килограми);
- Три чешниња лук, пресечени на половина;
- Една супена лажица сол;
- Едно кафено лажиче бибер;
- Едно кафено лажиче оригано;
- Малку лимонов сок;
- Две супени лажици омекнат путер; и 
- Една чаша жешка вода.

Времето на подготовка е приближно два часа и дваесеттина минути.

Велигденски рецепт: Печена јагнешка нога на традиционален начин

1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Убаво измијте ја и исушете ја јагнешката нога. Со остар нож направете мали засеци по должината на месото.

2. Попрскајте го месото со мешавина од сол и бибер. Вметнете ги половинките од лукот во засеците.

3. Направете смеса од лимоновиот сок, солта, биберот и ореганото и со неа истријте го месото по целата површина. 

4. Месото поставете го врз решетка за печење поставена во тава. На горната страна од месото намачкајте го путерот, а во тавата истурете ја жешката вода.

5. Печете го месото откриено 25 минути. Потоа превртете го и намалете ја температурата на 175 степени. Печете го уште приближно два часа, повремено додавајќи вода во тавата, по потреба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2018 во 21:16
Колач за Велигден за кој не треба да вклучите рерна: Може да експериментирате со смесата


Колач за Велигден без печење

Супер вкусни чоколадни коцки за велигденската трпеза.

СОСТОЈКИ:

  • 100 гр. ореви 
  • 100 гр. лешници 
  • 100 гр. урми 
  • 100 гр. суво грозје 
  • 1 лажица екстракт од ванила 
  • 20 гр. какао во прав 
  • 1 лажица мед

 

ПРЕЛИВ:

  • 80 гр. урми 
  • 15 гр. какао 
  • 25 гр. кокосово масло 
  • 90 мл. вода

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Оревите и лешниците ситно се мелат, па се мешаат и се додаваат сите состојки за кора. 
  2. Треба да се добие леплива смеса, па се става во плех и се стиска со рацете за да се изедначи. 
  3. На кората се става прелив кој се добива кога ќе ги измешате сите состојки за прелив во блендер. 
  4. Се става врз кората, се става во ладилник и се полсужува. 
  5. Украсете по избор. 
  6. Наместо ореви и лешници може да користите бадеми или индиски ореви или нешто по избор.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.