![]() |
|
Велигденска трпеза |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Автор | ||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 05.Март.2020 во 18:32 |
|||||||||||||||||
Велигденска чоколадна бомба![]() За кората: 4 јајца 100 г кафеав шеќер 1 ванилин шеќер 100 мл зејтин 70 г брашно 30 г какао ½ прашок за пециво За кремот: 500 мл павлака за шлаг 300 г чоколадо за готвење 200 г млечно чоколадо
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:33 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Велигденски десерт од СицилијаРисо Неро, односно Црниот ориз е необично обичен десерт со потекло од Сицилија. Не станува збор за некој специјален вид на ориз, туку за десерт кој се прави со какао Црниот ориз со својот состав и начинот на подготвување потсетува на арапските десерти богати со шеќер и со зашеќерено овошје. Начинот на подготвување се разликува од семејство до семејство па ова е само еден од начините за негово подготвување. Количината е голема па ако подготвувате десерт само за четиричлено семејство, преполовете ја количината на наведените намирници. Состојките можат да варираат и се лесно достапни, а резултатот е десерт со вкуден и раскошен изглед. 500 г ориз 1-1,5 л млеко 300 г шеќер 200 г чисто горчливо какао во прав 100 г црно чоколадо скршено на парчиња 200 г груби исечкани и излупени бадеми 100 г кандирано овошје (ситно исечкано) Кора од 1 портокал Цимет во прав 2 лажички ванилин шеќер Прстофат сол По желба за поросување: Шеќерни трошки, кандирано овошје или препечени ливчиња бадеми. Оризот измијте го и ставете го да се вари во млекото, заедно со прстофат сол, шеќер и ванилин шеќер. Кога е оризот речиси сварен, ал денте, полека, со постојано мешање додавајте го какаото и ситно изренданата кора од портокал. Оризот не смее да се превари, ниту да се залепи за дното од садот. Ако е потребно, додадете малку врела вода (ако е оризот недоволно сварен, а смесата станала премногу густа. Тргнете го од оган и додадете ги веднаш грубо исчеканите бадеми или почекајтесмесата малку да се олади, потоа додадете ги парченцата чоколадо. Ставете ја смесата во садови за послужување и поросете со препржени ливчиња бадмеи, со кандирано овошје или шеќерни трошки и малку цимет во прав. Количината на шеќер можете да ја намалите или зголемите според вкусот. Дел од млекото можете да го замените со вода. |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Велигденско мени: СалатиСалатите се дел од оброкот, без кои главното јадење нема да може никако да стане врвен специјалитет. Постојат безброј комбинации на продукти од кои може да се направат салати за сечиј вкус. За овогодинешното велигденско мени, ние одвоивме три салати кои може да бидат дел од главното мени. Цезар салата со јагнешко месо
. Салата со јајца и мајонез
. Салата од спанаќ и јагоди
![]() Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:34 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Првиот дел од статијата го посветуваме на две вкусни предјадења – зелен ролат и солени кифлички, со кои одлично можете да ја започнете Велигденската трпеза. Солени кифлички
. Зелен ролат
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:35 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Денешниот ден го започнуваме со два вксуни предлози кои можат да се најдат на вашата Велигденска трпеза – Пилешко месо на алпски начин и Телешко месо со суви сливи. Едниот или двата предлози можете да ги приготвите како дополнување на нашата традиционална Велигденска трпеза. Пилешко месо на алпски начин
. Телешко месо со суви сливи
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:34 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
![]() Козињак со суво грозје Состојки За тесто 1кг. просеано брашно прстофат сол 1 ванила 2 кесички шеќер со вкус на лимон или кора од 1 лимон 250гр. шеќер 1 пресен квасец 150мл. масло 300-350мл. топло млеко 3 јајца 1 жолчка 100гр. суво грозје За премачкување 1 белка по потреба шеќерВкусно и одлично за со чаша топло млекце во овие ладни утра. :) Во садот кој ќе се меси се става брашното, се додава солта, се прави вдлабнатинка и тука се активира квасецот со 1 лажиче шеќер и малку од млекото. Јајцата се разматуваат со вилушка, се додаваат шеќерите и се убаво се меша. Штом се активирал квасецот ги додаваме јајцата со шеќерите, маслото и со додавање на млекото замесуваме средно меко тесто кое не се лепи на дланки. Тестото треба убаво да се измеси едно 15 на минути. Го премачкуваме со масло, покриваме со најлонска фолија и уште некоја *покривка* и го оставаме на топло да го дуплира волуменот. Да напоменам дека овој процес е бавен, најмалку 2 часа. Потоа тестото го истресуваме на намрсена работна површина, го расплескуваме со дланките, го додаваме сувото грозје, кратко го премесуваме. Го делиме на два дела. Од секој дел правиме по три топчиња. Секое топче го обликоваме во ваљак. Ги оставаме малку колку да се опуштат. Уште малку ги издолжуваме и ги плетиме во плетенки. Од ова количина две плетенки. Ги ставаме во правоаголни намрсени калапи со малку маргарин. Можи и во форма за куглоф. Оставаме повторно да надојдат убаво, пак околу 2 часа. Пред печење премачкуваме со благо разматена белка и наросуваме со кристален шеќер. Ги печеме на 150 степени околу 50-60мин., (зависно од вашата рерна) во претходно загреана рерна. После печење ги премачкуваме со малку путерче или маргаринче. На здравје! |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
![]() Велигденски Делимано Колачи
|
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Бомбици во форма на јајцеПотребни состојки:
Подготовка: Во сад мешајте ги путерот и шеќерот додека не се соединат. Додадете ги екстрактот од ванила и брашното и продолжете со мешање. Понатаму продолжете со додавање и на кондензираното млеко. Кога сите состојки ќе се соединат додадете го на смесата и ренданото чоколадо. Од тестото формирајте мали топки од кои ќе направите овални форми на јајца. Преку ноќ замрзнете ги. Наредниот ден стопете го белото чоколадо, одвојте делови и потоа на секој дел додадете различна прехранбена боја. Готовите колачиња потопете ги во белото чоколадо. Од остатокот можете да нанесете и интересни линии. Оставете ги да се исушат. Велигденски шарени мафиниПотребни состојки:
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе сад за печење на мафини. Во голем зад ставете ги јајца, маслото и млекото и мешајте ги додека полека го ставате и шеќерот во смесата. Во истата полека додавајте ги и брашното, солта и прашокот за печиво сè додека не добиете добро соединета смеса. Распоредете ја во малите вдлабнатини на садот и оставете да се пече 20 до 25 минути додека не забележите дека мафините нараснале и добиле златно-жолта боја. На страна во сад изматете ја шлаг пената со малку млеко и боја. Откако ќе се оладат мафините, декорирајте ги со шлагот и бонбоните. Велигденски чоколадни мафиниПотребни состојки:
Подготовка: Начинот на подготвување е ист како и за претходните мафини, загревате рерна на 180 степени, ги мешате сите состојки додека не добиете компактна смеса и печете. Со таа разлика, тука додавате какао за неверојатен чоколаден вкус. На крајот, откако ќе се оладат мафините, ги декорирате со шлагот, трошките и бонбоните. |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Изненадете ги најмалите во вашето семејство со овие прекрасни, слатки велигденски колачиња кои се топат во уста. Верувајте откако ќе ги сервирате на маса по празничниот ручек, веднаш сите ќе посегнат да ги пробаат и да ќе ве прашаат за рецепт. Велигденски колачињаINGREDIENTS
INSTRUCTIONS
Изменето од Valerija - 01.Април.2018 во 11:53 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
СЛАТКИ ПОЛНЕТИ ЈАЈЦА - ПИЛИЊАШто да направите со толку јајца на Велигден? Направете слатки и вкусни полнети јајца во облик на пилиња. Децата ќе им се радуваат, а интересни се и за возрасните. Доколку не сакате да ги декорирате јајцата искористете го основниот рецепт за да ги зачините варените јајца. СОСТОЈКИ
НАЧИН НА ПОДГОТОВКАВнимателно исечете тенко парче од едниот крај на јајцето, но внимавајте да не ја исечете жолчката. Парчето белка, изедете го или фрлете. Исечете една третина од јајцето. Со мала лажичка, испразнете го горниот и долниот дел од јајцето, и ставете ја жочката во мал сад. Измешајте ја жолчката со малку мајонез, сечкани кисели краставички, сол и бибер, по вкус. Почнете со помалку од состојките, и потоа додавајте додека не го добиете посакуваниот вкус. Смесата со мала лажичка ставете ја подлабоката белка, која претходно ја издлабивте, правејќи купче на врвот кое ќе биде главчето на пилето. Внимателно ставете две маслинки како „очи“, и ставете морков како „клун“. Потоа ставете го малото парче белка како капче и имате слатко јајце - пиле. Повторете го истото со сите јајца. |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
МАФИНИ ВО ЈАЈЦЕ![]() Наполнете ги јајцата со вашето омилено тесто за мафини и испечете ги за да ги изненадите вашите гости и семејството. Доколку немате идеја, следете го следниов рецепт. Состојки
Подготовка
На секое од јајцата направете му дупка во горниот дел и испразнете ги. Измијте ги јајцата под чешма, а потоа потопете ги во вода со сол и оставете ги да стојат половина час. Измијте ги со ладна вода и оставете ги да се исушат. Пред да ги наполните со смесата, во секое јајце ставете малку масло и со вртење обидете се да ги намачкате ѕидовите на лушпата. Наполнете ги јајцата околу ¾ и ставете ги во тава за мафини. Под секое јајце ставете „гнездо“ од алуминиумска фолија за да стојат јајцата исправени. Печете на температура од 180⁰C околу 20-25 минути. ![]() Изменето од Valerija - 31.Март.2018 во 09:14 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Велигденски венец со суво грозје За свечена атмосфера на велигденската трпеза подгответе го велигденскиот венец со суво грозје. Велигденските празници се пред нас, тие не зближуваат, не собираат на заедничка трпеза, а атмосферата е посвечена кога трпезата е убава и за очите, подеднакво исто како и за непцето. Велигденскиот венец со суво грозје е традиционален во повеќе земји за оваа пригода, се разбира и во Македонија, и ако до сега не сте го подготвиле, пробајте го нашиот проверен рецепт. Потребни намирници: 500 грама брашно, 1 свеж квасец, 250 милилитри млако млеко, 100 грама шеќер, 1 лимон, 80 грама суво грозје, 1 ванилин шеќер, малку сол, 2 јајца, 100 грама путер. За украсување ние ви предлагаме ( а украсувањето може да биде и по ваша желба) – 2 жолчки, 40 грама бадеми, велигденски јајца. ПодготовкаСтавете го брашното во подлабок сад и во средината направете длабнатина. Во длабнатината ставете ги нараснатиот квасец и една лажица шеќер. Замесете го тестото и оставете го да стасува 15 минути. Размесете го тестото и додадете ги преостанатиот шеќер, ванилиниот шеќер, изренданата лимонова кора, јајцата, путерот и преостанатото млеко. Оставете го да стасува уште 15-тина минути, па додадете го сувото грозје свалкано во брашно. Поделете го тестото на три еднакви дела и формирајте ленти со должина од 50 сантиметри. Од лентите направете плетенка и свиткајте ја во венец со пречник од 35 сантиметри. Венецот ставете го во немрснета тава обложена со хартија и оставете го да стасува 30-тина минути. Премачкајте го венецот со изматени жолчки и наросете го со исечкани бадеми (рендана чоколада, суво грозје, или по желба). Печете 30-тина минути на температура од 170 степени. Изладениот венец ставете го на елеагантна чинија, а во средината ставете неколку велигденски јајца. Изменето од Valerija - 31.Март.2018 во 09:14 |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
Велигденски рецепт: печена јагнешка нога на традиционален начинТрпезата за прославата на најголемиот христијански празник, Велигден, нема да биде потполна доколку не ги подготвите традиционалните јадења коишто се задолжителни. Секако, најважното меѓу нив е печеното јагнешко месо, на традиционален начин. ![]() За ова јадење Ви се потребни следниве состојки:- Една јагнешка нога (приближно 2 килограми); Времето на подготовка е приближно два часа и дваесеттина минути. Велигденски рецепт: Печена јагнешка нога на традиционален начин 1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Убаво измијте ја и исушете ја јагнешката нога. Со остар нож направете мали засеци по должината на месото. 2. Попрскајте го месото со мешавина од сол и бибер. Вметнете ги половинките од лукот во засеците. 3. Направете смеса од лимоновиот сок, солта, биберот и ореганото и со неа истријте го месото по целата површина. 4. Месото поставете го врз решетка за печење поставена во тава. На горната страна од месото намачкајте го путерот, а во тавата истурете ја жешката вода. 5. Печете го месото откриено 25 минути. Потоа превртете го и намалете ја температурата на 175 степени. Печете го уште приближно два часа, повремено додавајќи вода во тавата, по потреба. |
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
![]() Колач за Велигден без печење СОСТОЈКИ:
ПРЕЛИВ:
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
|
||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |