IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дисциплина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дисциплина

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дисциплина
    Испратена: 12.Јуни.2007 во 13:53
ДИСЦИПЛИНА (лат:disciplina) стега; навика за покорување кон определен поредок; збир на прописи што го определуваат начинот на одржувањето на поредокот во определени установи и организации (на пр., во војската, во училиштата и сл.); дел или гранка од науката, од уметноста или од спортот.

ДИСЦИПЛИНАТА  е она што го воодушевува цивилизираниот хомосапиенс-
автобуси кои стигаат на време, чисти јавни ВЦ-а, војска која маршира, деца кои сложно пеат во хор, организиран аеродром, болници кои функционираат перфектно....
Цивилизација значи дисциплина... за викенд или за празник, можеме да бидеме планинари, велосипедисти, хакери, еротомани, но битно нашето време,  она време што ни останува да биде вклопено во грандиозната шема на ‘машината‘.
Некои тврдат дека се работи за принуда, дека некој и нешто го злоупотребило развојот и  напредокот на технологијата и  науката. Но, таквите никогаш не биле во фабрика, каде самиот процес на стварање БАРА дисциплина и потчинетост. Капиталот гради школи -за дисциплинирање, затвори и лудници за оние кои ке отпаднат и тешко се контролираат,
Иако сме среќни кога гледаме машина која прецизно работи, војници кои беспрекорно маршираат, превоз кој функционира беспрекорно, чисти јавни Вц-а, и општо, колку и  да е голема моќта на цивилизираните роботи-какви што постануваме, во самата дисциплина се крие семе на пропаст на цивилизацијата каква што ја знаеме. Дисциплината со огромна брзина ги троши природните ресурси и е нестабилна затоа што го уредува светот спрема една идеолошка сила. Замислете што би се случило во најцивилизираните земји, ако би била укината полицијата на неколку години, или, ако школото стане необавезно а работното време да биде индивидуален избор. Ermm

Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 17:27
Кон врв
sandrica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sandrica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2007 во 14:04
Koga site nie bi bile disciplinirani svetov bi bil sovrsen.
Just love
Кон врв
Goddes of Chaos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Април.2007
Локација: Ecuador
Поени: 337
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Goddes of Chaos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 23:31
Toa ti e pogolemite ribi gi jadat pomalite..
koj ne e discipliniran i na vreme ne gi izvrsuva
zadadenite obvrski avtomatski e pregazen od
vremeto i od okolinata drugite luge okolu sebe
i propaga poleka no sigurno toa ti e kapitalizam
borba za zivot surova realnost e toa
Кон врв
sweet angel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Мај.2007
Поени: 172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sweet angel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 00:39
Disciplinata kako poim e dobredojdena i e progresivna no e izmanipulirana vo forma na poslusnost sprema nekoj stalez (produkt na komunistickiot-"fashisticki" rezim)  koj asocira na provokator i okupator na slobodnata misla de fakto borba protiv obicniot intelegenten  i sovremen covek... borba protiv negoviot "zdiv" prozapadno  orientiran so cel - normalen zivot kade se pocituvaat zakonite na edno opstestveno i liberalno kapitalisticko ureduvanje.
Ete taka ja definiram disciplinata vo Makedonija.
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 12:03
Ama paranoicno i pristapi na temava LOL
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
LouWeed Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
I AM THE KING OF ROCK&ROLL

Регистриран: 28.Мај.2005
Поени: 13012
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LouWeed Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 12:06
za disciplina ti treba hitler.....onaka so kamsik...
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 01:16
Vaka sega:
nas covek-balkanec odi da zivee vo Svedska na pr.i posle samo nekolku
nedeli stanuva discipliniran.
Ne frla otpad po ulici,ne pluka po trotoari,djubreto si go frla na tocno
opredeleno mesto.......kao prav svedjanec.
Se vraka po 1 god.doma- tuka na balkanot uste pomalku vreme mu treba i....pak e nediscipliniran.
Ovde nikoj ne go kaznuva sto :gazi po treva,trese pepelnik od kolata na
parking,jade kifla i hartijata si ja frla onaka vo let po ulica.......
Neznam dali za takva disciplina stanuva zbor vo temata...
jas samo dadov primer

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 01:22
eh,mori mammo,....pa,zatoa i im e najubava nivnata"ebanovina",.....i toa shto go kaza ,..najmnogu im fali koga se nadvor,....se drugo e na vtoro mesto,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sweet angel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 01:37
Originally posted by sensei sensei напиша:

Ama paranoicno i pristapi na temava LOL

Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sweet angel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 01:43
Originally posted by mamma mamma напиша:

Vaka sega:
nas covek-balkanec odi da zivee vo Svedska na pr.i posle samo nekolku
nedeli stanuva discipliniran.
Ne frla otpad po ulici,ne pluka po trotoari,djubreto si go frla na tocno
opredeleno mesto.......kao prav svedjanec.
Se vraka po 1 god.doma- tuka na balkanot uste pomalku vreme mu treba i....pak e nediscipliniran.
Ovde nikoj ne go kaznuva sto :gazi po treva,trese pepelnik od kolata na
parking,jade kifla i hartijata si ja frla onaka vo let po ulica.......
Neznam dali za takva disciplina stanuva zbor vo temata...
jas samo dadov primer

Toa se banalni i raboti koi ne zasluzuvaat vnimanie nego ajde malku taka  podetalno  da razgovarame za disciplinata  koja  ja nametnuvaat  politickite partii  vrsejki "discipliniran" pritisok  vrz  pametniot  i obrazovan covek  koi go opisuvaat istite kako DIVJAK bidejki ne e nivni poslusnik a srekjata i pocituvanjeto kako i dobrata kariera ja nasol vo nekoja stranska zemja kade postoi DISCIPLINA vo instituciite a eve kako sto spomna ti pa duri  i na samata ulica....na peshachki premin...Sleepy 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 01:59
A jas i ti li ke razgovarame?
Toa se mozebi banalni raboti,sto jas gi spomenav no se mnogu
vistiniti.
A za ova drugoto:politicki partii,politicki pritisoci(disciplinirani)nemozam da
komentiram mene nikoj nemoze da me "disciplinira"do tolku za da jas
si ja baram srekata,karierata i pocituvanjeto na drugo mesto.
Koga ke mi se sluci takvo nesto-ke go spodelam so vas

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 11:53
Ниедно дисциплинирање не е пријатно, туку болно. Но подоцна, произведува изобилна жетва за оние кои биле подвргнати под него...
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 15:10

vistiniti.

Ne ja nerviraj majka mi, oti kako volcica e koga ke se naluti
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 01:07
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

vistiniti.

Ne ja nerviraj majka mi, oti kako volcica e koga ke se naluti

Lavica...potocno

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,145 секунди.