IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Салати
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Салати

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2011 во 05:38

Салата од зелка со киви

Потребно:

* 200 г свежа зелка
* 2 моркова
* 2 киви
* сок од 1 лимон
* 1 лажица мед
* сол
* бибер
* 1 лажица маслиново масло

Приготвување: исечете ја исчистената зелка на тенки резанки. Исчистете ги морковите и изрендајте ги на крупно ренде. Посолете ги зелката и морковите. Излупете го кивито и исечете го на тркалца. Измешајте го сето тоа, па прелијте го со маринадата. За маринадата, измешајте го маслото со медот, додајте го сокот од лимон, па зачинете со сол и со бибер. Така подготвената салата оставете ја да отстои еден час, па сервирајте ја.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 14:00

Компир салата со прелив

Потребни производи:
 
 
 
 

4 варени компири
4 кисели краставички
4 варени јајца
1 чашка павлака или лесен мајонез
сок од лимон
магдонос, сол и бибер

Начин на приготвување
Исечете ги компирите и краставичкитена на парчиња а белките на летни. Испасирајте ги жолчките со вилушка и додадете го сокот од лимот и павлаката (мајонезот), посолете и промешајте. Половина од сосот сипете го во смесата од компирите, промешајте и ставете во чинија. Потоа залејте со одтатокот од сосот и посипете со ситно сецкан магдонос или праз. Салатата можете да ја комбинирате со виршли или со колбаси.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:26

Веганска мексиканска салата со грав

Еден од топ десетте извори на калциум за вегетаријанците е гравот. Исто така, гравот е и еден од десетте продукти кои ги штитат срцето. Оваа салата е толку добра, вкусна и здрава што ако ја направите еднаш, ќе ја правите потоа многу често.

Потребно за 4 лица:

  • 1/2 конзерва црн грав, исцеден
  • 1/2конзерва бел грав, исцеден
  • 1/2 бел грав со мали зрна, исцеден
  • 1/2 зелена пиперка, сечена на коцки
  • 1/2 црвена пиперка, сечена на коцки
  • 1/2 црвен кромид, сечен на кругови
  • 1/4 маслиново масло
  • 1/4 вински оцет
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажица бел шеќер
  • 1-1/2 лажица сол
  • 1/2 чешне лук, сецкано
  • 1/2 конзерва пченка
  • 2 лажици ситно сецкан магдонос
  • 3/4 мелен ким
  • 3/4 бибер
  • 1/2 табаско сос
  • 1/4 лажица чили прашок

Подготовка: Во голема здела, ставете ги трите вида грав, пченката,кромидот на полумесечинки и пиперките. Измешајте. Во мал сад, помешајте ги маслиновото масло, лимоновиот сок, лукот, магдоносто, кимот и биберот. зачинете со сол, по вкус, табаско сос и чили. Овој дресинг ставете го врз зеленчукот. Убаво промешајте и сервирајте ладно.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:25

Салата со лубеница, фета и црни маслинки

Лубеница! Сочна, крцкава и свежа. Погледнете го рецептот, направете ја салатата и викнете ги пријателите и блиските.

Потребно за 8 лица:

  • 1 главица црвен кромид
  • 3 лимони
  • 1,5 кг. лубеница
  • 300 гр. фета сирење
  • неколку ливчиња свежо нане
  • 4 големи лажици маслиново масло
  • 100 гр. црни маслинки
  • бибер

Подготовка: Лубеницата исечете ја на коцки. Црвениот кромид исечете го на полумесечинки. Во сад за салата ставете ги коцките лубеница и кромидот. нането ситно исецкајте го и ставете го во салатата. Ставете ги маслинките. Зачинете со бибер, сок од лимон и ладно цедено маслиново масло. Промешајте ја целата салата. На крај, ставете парчиња фета сирење.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:18

Жетварска салата

Ова е една од оние салати кои сакате да ги подготвувате во овие жештини. Всушност, не се сеќавам на некоја поосвежителна од оваа. А за тоа колку е лесна и едноставна за подготовка, ќе оставам на Вас да се уверите.

Потребно за 4 лица:

  • две свежи краставици, исецкани на ситни коцки
  • вода
  • јаболков оцет
  • сол
  • 1 чешне лук многу ситно сецкан, по желба

Подготовка: Во длабок сад ставете ги сецканите краставици и лукчето. Ставете вода колку да ги покрие и плус еден прст над нив. Оцет ставете по желба(некој сака покисело, некој не). Посолете по вкус

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:14

Секси салата со печени пиперки и домати

Потребно:

  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1 лажица оцет балсамико
  • 1 мало чешне лук, ситно сецкано
  • 1/4 ладно цедено маслиново масло
  • сол, бибер
  • 1/2 кг. црвени пиперки (за ајвар) може и бабури
  • 1 лажица ситно сецкан босилек
  • 1/2 кг. свежи домати
  • пола китка марула
  • 300 гр. кравјо сирење

Подготовка:  Најпрво, направете го дресингот. Во мал сад, помешајте ги јаболковиот оцет, балсамико, лукот и маслиновото масло. Зачинете со сол и бибер, по вкус.

Во рерна, печете ги доматите и пиперките. Може да ги печете исто така и на скара или на рингла. Откако ќе се испечат пиперките, исечете ги на ленти. Доматите исечете ги на коцки. Попрскајте ги со дресингот, додајте малку босилек и измешајте. Листовите марула искинете ги на мали парчиња. Додадете ги во садот со пиперки и доматите. Измешајте ја целата смеса. Додадете ги коцките кравјо сирење. Измешајте. Оваа салата може да се јаде и топла и ладна.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 14:11

Класична Валдорф салата

Интересни податоци за салатата: Валдорф салатата е созадена во Хотел Асторија, во Њујорк во 1896 од менаџерот на кујнскиот оддел Oscar Tschirky и од тогаш салатата е вистински успех. Оригиналната верзија на салатата била со јаболка, целер и мајонез. Подоцна во неа додавале сецкани ореви, кои станале главната состојка во салатата. Салатата Валдорф се служи на листови од марула.

Потребно:

  • едно зелено јаболко Granny smith, сецкано на коцки
  • една лажица сок од лимон
  • пола страк целер, исецкан на коцки
  • 1/4 мајонез
  • 1/4 суво грозје
  • 1/4 сецкани ореви
  • неколку листови марула

Подготовка: Сецканите јабока полијте ги со сокот од лимон. Додадете ги целерот, сувото грозје, оревите и мајонезот. Измешајте ја целата салата. Послужете во листовите од марула.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 13:02

Салата Капрезе

Малку историја за салата:  Insalata Caprese е едноставна салата, со потекло од островот Капри, Кампања, регион во Италија уште во 1950 година. Традиционалната Капрезе салата се прави со моцарела од крајво млеко, домати и маслиново масло зачинето со оригано и аругула. Секаде во Италија, при декорирање на салата се користат и ливчиња босилек.

Потребно:

  • 4 домати
  • 400 гр. моцарела
  • маслиново масло
  • сол, бибер
  • босилек

Подготовка:  Доматите и моцарелата исечете ги на еднакви кругови. Почнете да ги редите во круг на голема чинија. Едно парче домат, па моцарела и пак домат па моцарела и така се во круг. Под секој пар моцарела и домат, ставете ливче босилек. Зачинете со маслиново масло, оригано, сол и бибер по вкус

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 12:50

Освежителна салата со компир

 

Потребно за 4 лица:

  • 1/2 кг. млади компири
  • 3-4 млади кромидчиња
  • маслиново масло
  • сол, бибер
  • две големи лажички мајонез
  • две големи лажици павлака
  • јаболков оцет

Подготовка: Компирите сварете ги. Додека се уште топли излупете ги и исечете ги на помали коцки. Така топли, компирите зачинете ги со малку сол и бибер. Во мал сад помешајте ги јаболковиот оцет, маслиновото масло, солта и биберот. Промешајте. Со смесата полијте ги топлите компири. Промешајте. Во друг сад помешајте ги павлаката, мајонезот и ситно исецканите млади кромидчиња заедно со зелените перките. Промешајте. Додајте го сосот во компирите. Целата смеса убаво промешајте ја за да се соедини сосот со компирите.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2011 во 23:31
Не си во право Бисерна.Тука веќе зборуваме за различен вкус на сирењето.Немој да ја подценувааш моцарелата намигнување 
 
-----------------------------------------------------------------
 

Салата со цвекло и целер

Потребно:

* 500 г цвекло
* 4 гранчиња целер
* 1 китка младо кромитче
За преливот:
* сол
* 1 лажица јаболков оцет
* 50 мл масло
* 2 лажици сок од јаболка
* бибер
* 1 лажица ситно сечкан магдонос
* 1 лажица ситно сечкан копар

Приготвување: цвеклото излупете го и изрендајте го на покрупни резанки. Гранчињата целер исечете ги на потенки тркалца, а младото кромитче ситно исечкајте го. Солта измешајте ја со оцетот, маслото, сокот од јаболката, биберот и со ситно сечканите магдонос и копар. Сето тоа добро измешајте го, а потоа со смесата прелијте ја салатата.

Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2011 во 18:10
Originally posted by емил емил напиша:

<SPAN id=ArticleTitle =WB_VEST_Naslov>Домати со моцарела</SPAN>


Потребно:* 6 домати* 2 парчиња сирење моцарела (по 125 г)* 1/2 китка свеж босилек* 4 тенки парчиња пршута* сол* крупно мелен бибер* 4 лажици маслиново маслоПриготвување: доматите измијте ги, а сирењето исцедете го. Сирењето и доматите исечете ги на тркалца, дебели половина сантиметар. Наизменично наредете ги во чинија. Измијте го и исушете го босилекот, па ситно исечкајте го и посипете го врз доматите и сирењето. Пршутата завиткајте ја во вид на ролнички и распоредете ги околу доматите и сирењето. Салатата зачинете ја со сол, бибер и со маслиновото масло.



подобро од патлиџанче и сиренце нема,... дури и пршутата не е потребна
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2011 во 03:12

Салата од црна трупка

Потребно:

* 500 г црна трупка
* 3 лажици масло од тиква
* 1 лажица вински оцет
* сол

Приготвување: црната трупка излупете ја и изрендајте ја. Потоа посолете ја, па прелијте ја со маслото и оцетот. Сето тоа добро измешајте го. Салатата од црна трупка послужете ја со месни јадења.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2011 во 08:05

Домати со моцарела

Потребно:

* 6 домати
* 2 парчиња сирење моцарела (по 125 г)
* 1/2 китка свеж босилек
* 4 тенки парчиња пршута
* сол
* крупно мелен бибер
* 4 лажици маслиново масло

Приготвување: доматите измијте ги, а сирењето исцедете го. Сирењето и доматите исечете ги на тркалца, дебели половина сантиметар. Наизменично наредете ги во чинија. Измијте го и исушете го босилекот, па ситно исечкајте го и посипете го врз доматите и сирењето. Пршутата завиткајте ја во вид на ролнички и распоредете ги околу доматите и сирењето. Салатата зачинете ја со сол, бибер и со маслиновото масло.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2011 во 22:41

Салата од целер

Потребно:

* 400 г корен од целер
* 300 г кисели јаболка
* 100 г ротквици
* 100 г едамер (кашкавал)
* 100 г ореви
* 3 лажици сок од лимон
За преливот:
* 50 мл сок од портокали
* 1 лажичка зачинал
* 200 мл павлака за готвење

Приготвување: коренот од целер и јаболката излупете ги, изрендајте ги и испрскајте ги со сокот од лимонот. Додадете ги ротквиците исечени на тркалца, кашкавалот исечен на коцкички и грубо мелените ореви. Павлаката за готвење измешајте ја со зачиналот и со сокот од портокали и оставете ја да отстои 10 минути. Со смесата прелијте ја салатата, добро измешајте ја и пред да ја послужите изладете ја.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.