|
Панакота |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | ||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Чоколадна панакота Состојки 300мл млечна слатка павлака 200мл чоколадно млеко 50гр шеќер 150гр чоколадо за готвење 10гр желатин плусСе ставаат слатката павлака, чоколадното млеко(може и обично млеко, но додадете плус шеќер), шеќерот(по вкус) и чоколадото на оган да зовријат. На страна во меѓувреме кесичката желатин да се кисне во 50мл вода околу 10мин. Откако убаво ќе се стопи чоколадото се тргаат на страна и му се додава желатинот и се меша додека не се стопи. Веднаш смесата се става во калапи. Прво да стојат на собна температура, а потоа во фрижидер 3-4 саати. Се вадат од калапите и се сервираат со овошен џем. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Чоколадна панакота торта (без печење, без миксер)
Лесна, летна, прецизна, чоколадна, торта која не се пече, а за нејзина подготовка не ви треба ниту миксер. Како сме во летниве горештини, а имаме и едно летно дете, односно роденден на средниот син Виктор, тортава беше вистинско роденденско уживање. Уживајте и вие во чоколаднава панакота! Подготовка 1. Пишкотите ги редиме во тавче со обрач кое сме го премачкале со малку путер колку да се залепат пишкотите. На обрачот местиме најлонска фолија или хартија за печење. 2. Желатинот го прелеваме со 20-30 мл вода и го оставаме да набабри. За белиот крем ја ставаме слатката павлака заедно со белото чоколадо и ванила екстрактот да се топлат на оган ( да не се случи да врие). Кога ќе се растопи чоколадото, и со постојано мешање се изедначи кремот го тргаме на страна и го ставаме желатинот. Со рачната маталка матиме до соединување. На крајот ја додаваме киселата павлака, соединуваме, малку го ладиме кремот (кој е во течна состојба слична на јогурт), сосема кратко и го истураме врз пишкотите, во калапот за торта бр. 22. 3. Го ставаме во фрижидер најмалку 1 час, а може ако сакате побрзо да биде да ја ставите и во замрзнувач. 4. Потоа го правите кафеавиот фил на идентичен начин, па и него го ставате врз белиот крем кој веќе ни е стегнат. Ја оставате во фрижидер за да се стегне неколку часа. Го вадите обрачот и ја отстранувате најлонската фолија. 5. Потоа ја украсувате по желба. Јас изматив слатка павлака и ја премачкав тортата па наредив чоколадни топчиња и чоколадни плочки на неа. Забелешка Најдобро е да се прави навечер, за утредента да ви биде подготвена и да ви остане само украсувањето. Се ставаат по три полни лажици слатка павлака или околу 180-200 гр ако мерите со вага. Додека го ставате белиот крем во калапот кој е во течна состојба може да ви се случи „раздвижување на пишкотите“, само нежно притиснете ги тие ќе се залепат за тавчето и веднаш во фрижидер. За да ви биде побрзо ладењето на белиот крем ставете го калапот во замрзнувач. Ако ја правите во тавче бр. 26 потребно е дупло да ги зголемите состојките. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Чоколадна панакотаПанакота е класичен италијански десерт и слатко кремасто задоволство за вашата уста. За да уживате во неговиот богат вкус и нежна структура, потребно е да си издвоите само 15-ина минути од вашето време. Единствената „лоша“ стана на овој популарен десерт е што за да го вкусите, морате да почекате неколку часа, со цел да се згусне и да го добие примамливиот изглед и свилената текстура. Чоколадната панакота е одличен завршеток на елегантен оброк и идеален партнер на послуженото кафе за пријателките. Пробајте го и сигурно ќе посакате репете. СОСТОЈКИ
ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ
Изменето од Valerija - 05.Октомври.2019 во 12:58 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |