IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ГМО - што ли јадеме?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ГМО - што ли јадеме?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ГМО - што ли јадеме?
    Испратена: 03.Март.2014 во 11:02

Генетски модифицираните организми (ГМО) се организми чиј генетски материјал е изменет со помош на користење на техника на генетско инженерство. Организми кои биле генетски модифицирани вклучуваат микро-организми како што се бактерии, квасци, инсекти, растенија, риби и цицачи. Генетски модифицираните организми се извор на генетски модифицираната храна.

Секојдневно читаме вести за генетски модифицирани организми на животни, кои ни се сервираат како храна, а дали знаеме какви состојки притоа конзумираме, хранејќи се со жива генетика?
Јас не би сакала да јадам вакво нештотага




Дали сте против овој начин на вештачко модифицирање на животинските и растителни организми, кои служат за човечка исхрана или ви е сеедно што јадете?




Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2014 во 11:23

Виолетовите домати се на пат да ги наполнат продавниците



И покрај здравствените бенефиции и хранливата вредност која им се припишува, јас не би јадела вакво нешто.замисленост



Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 13:49

Црни домати – нов гастро тренд!


Благодарение на ГМО инженерингот научниците одгледале црни домати кои содржат повеќе антиоксиданс антоцијан, а се употребува превентивно кај дијабетес и дебелина.

crni-paradajz-490x443

Веќе се одгледуваат виолетови моркови и жолти тикви, а нов гастрономски хит станаа и црните домати кои се наводно уште поздрави од досегашните сорти. Во почетокот на созревањето имаат зелена боја, како и „нормалните“ домати.

Оваа сорта домати први ја произвеле американските научници на Универзитетот Орегон, а благодарение на ГМО манипулациите во неа зголемено е нивото на антоцијан, антиоксиданс што му дава виолетова боја на овошјето и на зеленчукот.

Овој антиоксиданс има противвоспалително дејство, го забавува стареењето, но делува и превентивно кај дијабетес и дебелина. Токму затоа, многумина ги нарекуваат и супердомати.

Во САД веќе можат да се купат, а во ЕУ допрва почнува да се одгледува.



Изменето од Valerija - 02.Февруари.2015 во 08:59
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 13:52
Originally posted by Valerija Valerija напиша:


Во САД веќе можат да се купат, а во ЕУ допрва почнува да се одгледува.

 

Вчера ги гледав на пазарот во Софија . Со цената се како на обичен  домат .
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Статус: Офлајн
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 20:14
Се повеке земји во светот воспоставуваат механизми за заштита од влез на Генетски Модифицирана Храна.

Дали кај нас генетски модифицираните производи се одбележани и колку потрошувачите внимаваат при купувањето на прехрамбени продукти ?
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Статус: Офлајн
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 20:40
Hrvatskoj 99% stanovništva ne zna, u suštini, što znači pojam “GMO”, i što takva hrana koju unosimo u sebe uzrokuje.
Također, narod u Hrvatskoj, kao i većina ljudi u svijetu ne zna kakvu hranu kupuje u prehrabenim trgovinama, a trebali bi znati.
Ne znaju da većinu proizvoda u trgovinama kupuju sa GMO sastojcima, koje izazivaju postupnu genetsku mutaciju stanica u organizmu stvarajući tumore i ostale bolesti i izrasline.
Pogrešna prehrana je uzročnik svih bolesti broj jedan, a kasnije tek slijedi stres, genetske predispozicije, cigarete i alkohol, kao tihe ubojice.
Roditelji hrane svoju djecu prehrambenim i suhomesnatim proizvodima, misleći da im čine dobro, a ustvari ih pune aditivima, otrovima i GMO sastojcima, koji su smrt.
Organizacija “Greenpeace” je nedavno objavila popis tvrtki i proizvoda koji u sebi sadrže razne vrste otrova i GM sastojaka, ali takve informacije ljudi ne primjećuju.
U pitanju su aditivi s kemijskom oznakom E., Koji u kombinaciji s drugim otrovima, između ostalog, hrani daju dugotrajnost, kao i GM kukuruz, u vidu kukuruznog brašna i sirupa (HFCS) koji služi kao sladilo i GM soja, koja je sastavni dio proizvoda ili u njega ulazi kao emulgator u vidu soja lecitina, ne računajući tu i Aspartam koji ulazi u mnoge proizvode kao zaslađivač, a izuzetno je opasna i otrovna umjetna, kemijska tvorevina.
Tako da, kupujući, Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty čokoladice, Cadbury čokolade i kakao, Ferrero Nutelu, Kinder jaje, Kinder Bueno, Nestle juhe, čokolade i Nestle Nesquik, gaizrano pića Coca-Cola, Sprite, Fantu, Pepsi, 7-up, Knorr umak, juhe, i kocke za juhu, Kraft proizvode (Milka čokolade, čips, Jacobs kave, dječje napitke), Heinz Foods (kečap, sokovi, začini, majoneza), Helman ‘s (začini, majoneza, sokovi), McDonalds mreža restorana brze hrane i njihovi obroci, Hipp (dječja hrana), Danone (jogurt, kefir i sir), vi lagano, netko svjesno, a neko nesvjesno, ubijate sebe i svoju djecu.
Genetski modificirani organizmi su organizmi biljaka i životinja čiji je DNK-a osposobljen da se putem genetskog inžinjeringa spaja sa DNK organizama različitih vrsta, gdje će se čak stanice biljaka i životinja križati i miješati, s dodatkom i ugradnjom gena za proizvodnju toksina iz bakterije Bacillus thuringiensis (Bt) u genom biljke. Taj je toksin koji se upotrebljava kao konvencionalni insekticid u poljoprivredi
Tako je stvoren GM kukuruz, soja i pamuk, koji su dizajnirani da u svakoj svojoj stanici proizvedu pesticid, u slučaju da kada ih neki insekt napadne, u istom trenutku bude otrovan i uništen.
Prelaskom na GMO prehranu stoke, smrtnost se udvostručava. Zabilježeno je da je na tisuće ovaca, krava i pilića umrlo u roku od trideset dana od dana prelaska na GMO. Obdukcije su pokazale ozbiljne upale i crne mrlje u crijevima i jetri.
Štakori hranjeni GM rajčicom razvijaju krvarenje želuca i umiru nakon dva tjedna, a njihove majke hranjene GM sojom rađaju mrtve potomke.
Na tisuće svinja, krava, bikova i štakora su ostali sterilni nakon konzumiranja GM kukuruza.
Ako jedemo GMO hranu, naš se DNK počinje trajno mijenjati, kao i kod životinja.
GMO gen se transformira u naše gene i počinje proizvoditi pesticide i nakon što prestanemo jesti GMO hranu.
GMO se na svjetskom tržištu nalazi u najmanje 80 % posto prerađene hrane.
Ako nastavimo da se hranimo kupujući po prehrambenim trgovinama, samo ćemo povećati broj spontanih pobačaja, neplodnosti, gastrointestinalnih poremećaja, alergija i tumora.
Od uvođenja GMO-a na svjetsku scenu u posljednjih desetak godina, broj onih koji imaju tri ili više kroničnih bolesti se udvostručio, a broj spermija kod muškaraca je opao za 50% u odnosu na istraživanja 70-tih godina.
Što se još treba dogoditi, da bi počeli mijenjati svoju svijest, način ponašanja i prehranu



Изменето од Alekxandar - 27.Март.2014 во 20:41
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2014 во 01:12
јас сум си за природно да
и по можност домашно...
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2014 во 01:29

Александар, друг пат текстови на странски јазик ставај ги со линк.
Да не те мачиме да преведуваш толкави фермани.голема насмевка

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2014 во 14:08

Ќе се шокирате која се храна е генетски модифицирана

Некои од овие хранливи продукти веќе се познати, но некои можат да дојдат и како вистинско изненадување.

Доколку потребата за да се запре ГМО, од она што досега го знаете, не ви е доволна , овој текст би требало барем во најмала рака да ве загрижи.

Еве еден поглед за едно потенцијално бизарно ширење на ГМО. Некои од овие хранливи продукти веќе се познати, но некои можат да дојдат и како вистинско изненадување за вас.

Она што го знаеме досега во борбата против ГМО и спасот на органското, не е само борба за она што го знаеме до вчера, што е доволно лошо, туку е борба против иднината и развивањето на ГМО, што претставува нешто страшно, умопомрачено и кое најверојатно, ако не се победи ќе трае долг период.

Во едно истражување се покажало дека 35 видови на риба, освен лососот, се генетски инжинеринг од различни својства.

Шеќерна репка

И покрај фактот дека студијата уште не е завршена, USDA објави дека земјоделците сега можат да посеат „Monsanto’s Roundup“ шеќерно цвекло кое може да издржи хербицид. Ваквата одлука доаѓа и покрај судската наредба во 2010 година која забранува садење на ГМО цвекло, додека студијата е во тек. Од шеќерната репка речиси се произведува половина од шеќерот во Америка.

Пченка

Ако јадете каква било преработена храна, на редовна основа, житарици, чипсови, тортици и др. шансите дека јадете модифицирана храна се неверојатно големи.

Центарот за безбедност на храната проценува дека над 70% од обработената храна во американските продавници, содржи генетски модифицирана пченка или соја. Таа содржи протеини кои ги убиваат инсектите.



Оризот

Оризот често се модифицира за да биде отпорен на хербициди и пестициди, со цел да се зголеми количината и да се генерираат хранливите материи кои не постојат во природниот ориз. Сортите вклучуваат хербициди отпорни на „LibertyLink“ ориз, витамин А „златен ориз“, и бизарниот „Ventria Bioscience“ „Еџпресс Тец“ ориз, кој содржи човечки протеини, кои моожат да се најдат во мајчиното млеко.

Памукот

Ние не мислиме на памукот како храна, затоа што тој технички и не е храна, но, сепак на крајот завршува како јадење. Памукот не е класифицирана прехранбена култра, така што земјоделците можат да користат какви било хемикалии за да го одгледуваат истиот и за да истиот побрзо порасне. Но, од истиот се создава маслото кое е присутно во производите како мајонез, преливите за салата, кои може да се спакувани и полни со пестициди. Заедно со сојата, пченката и памукот се одгледува за масло, една од најчесто генетски модифицираните култури во светот.

Доматите

Тие се меѓу првите модифицирани прехранбени производи. ГМ доматите содржат високи анти-оксиданти, со цел да добијат поголем интезивен вкус и да останат свежи подолг период. Иако во моментов не сите домати се генетски модифицирани низ полиците по продавниците, сепак голем дел од научницит ги користат за проучување на функцијата на гените кои се природно присутни во растенијата.



Сојата

Најчеста генетска модифицирана храна е сојата. Од 1996 година, научниците создаваат сорти на соја кој се отпорни на штетници и хербициди. Еден нов вид на ГМ соја, со повисоко ниво на здрави масла беше одобрен од страна на USDA во 2010 година.

Канола масло

Канолата е семе од репка, кое што најчесто на крајот завршува како прехранбено масло, а во Америка претставува едно од најголемите готовински култури. Она што не е познато многу во јавноста, е тоа што канолата се користи за преработка на „канадско масло, ниско киселина“, нешто на кое се однесува на различните семиња од репка, кои што се развивале во текот на 70-те години. 80% од посевите со канола во САД се генетски модифицирани, а направена студија во 2010 година покажува дека во Северна Дакота модификуванте гени од овие растенија се шират до 80% во пределите со природно семе.

Овошје

По Ригспот вирусот речиси сите култури на овошје на Хаваите беа уништени, а новата сорта на Инжинерите беше со цел да и се спротистават на болеста. Ваквиот нов вид на овошје се одгледува во САД каде што го конзумираат мнозинстовото на граѓани.
„Овошјето ќе биде уникатно во смисла каде што индустријата во Хаваи е зависна од биотехниката. Она што го имаме на Хаваи е доста заразно, изолиран агро-еко систем кој е подлежен на голем број на болести“, вели Кевин Ричардс, директор на регулаторните односи на американската фарма.

Лосос

Лососот може да стане првото генетско модифицирано суштество одобрено за човечка исхрана. FDA одлучи дека голем број на GMO лосос, кои расте два пати побрзо за разлика од природните врсници, е безбеден за прехрана и за животната средина.
„Треба да се соочиме со фактот дека ваквиот вид на животно порано или подоцна ќе заврши во океанот. Мислам дека ако одиме по тој пат, мораме да бидеме подготвени да ги прифатиме некои од потенцијалните непознати последици“, изјавил Брајан Елис биотехнологист на Универзитетот на Британска Колумбија во Ванкувер.

Медот

Можно ли е да модифицираните култури да имаат поврзаност со мистериозните болести кои убиваат колонии колонии на пчели, чија бројка надминува над милијарди?
Некои истражувачи веруваат дека е така. Зоолог во Германија покажал дека гените кои што се користат за менување на семињата кај репките, биле трансформирани во бактерии кои живеат во внатрешноста на пчелите.

GMO во моментов се смета дека е причина за изумирањето на огромниот рој на пчели, но уште пострашно е тоа што ваквите гени кои можат да придонесат до промени во рамките на пчелите, исто така може да предизвикаат промени и кај медот кои истите тие го произведуваат.

Компири

Првата генетска модифицирана храна одобрена за одглдување во Европа во период повеќе од една деценија е компирот, кој во моментов се одгледува во Шведска. Содржи високо количество на скроб, ваквите компири можат да се употребат во производство на хартија, лепило и други комерцијални производи, но, не и за прехрана. Но, тоа не значи дека тие нема да завршат во чинијата на луѓето.

Шеќерна трска

Обезбедувањето на другата половина на шеќерот во Америка доаѓа од шеќерната трска. Бразилските земјоделски истражувачи работат на развивање на шеќерна трска која би можела да биде отпорна на суша и која исто така може да го зголеми приносот во наредните неколку години. Ваква верзија исто така се развива и во Австралија.

Бананите

Откако културата на банани во Уганда беше погодена од бактериска болест која предизвика изумирање на растенијата, научниците развија генетска модифицирана варијатна која може да помогне во ублажувањето на 500,000,000 долари годишната загуба.

Забраната за GMO кај посевите беше поништена со цел да се отвори патот за верзијата за GMo како главна прехранбена индустрија во Уганда.

Генот од слатки пиперки беше вметнат во бананите, кои пак ги направи отпорни на ваквата бактерија. Култивираните банани речиси и да немаат генетски диверзитет, така што поддржувачите на ваквата одлука тврдат дека воведувањето на GMO во овошјето, всушност ќе помогне во битката на бананите со бактериите.



Изменето од Valerija - 02.Април.2014 во 14:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
sanja-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Only God Can Judge Me!

Регистриран: 12.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 13457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sanja-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2014 во 18:50
Монсанто се главни фраери во ова...
она што би треба да помогне, всушност предизвикува повеќе негативни ефекти...
штета што кај нас ретко може да се види дали некој производ има ГМО продукти во себе..
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2014 во 22:15

КАКО ДА ЈА ПРЕПОЗНАЕТЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНАТА ХРАНА?

9

За сега , не постои вистински начин и универзални решенија за тоа како може да се идентификува генетски модифицираната храна.

Ние мораме да се потпиреме на својот здрав разум, логиката и инстинктот, како и на своите сопствени истражувања кои се добавувачите на суровини, кои се производителите на храна , да се информираме од медиумите и весниците.
Принципи:
ГМО Храната е поубава, позаоблена , посветла , униформна во големина и изглед, со светли бои , без чукнатини и оштетување , без гниење и лузни

Во природата, ништо не е исто. Некој е повисок, некој низок, некој дебел, а некој слаб. Истото важи и за природното овошје и зеленчукот. Купувајте неправилно овошје и зеленчук , дури и со лош изглед. Погледнете го овошјето и зеленчукот кој е во различни бои, големини и форми. Ништо нема да ви наштети ако овошјето и зеленчук малку удрено, и да покажува знаци дека е живо, дури и да е малку скапано. На полиците каде што има такво овошје и зеленчук, големи шансите е да не е ГМО.

Купувајте од земјоделците што сами одгледуваат и користете ја погорната препорака
И селаните сеат ГМО од незнаење и ги хранат животните со ГМО производи (главно пченка). Месото од таквите животни , во принцип, треба да изгледа исто како нормалното, но обрнете внимание на изгледот на црниот дроб и бубрезите. Ако ви изгледаат болни, подобро откажете се од купување, бидејќи овие животни можеби се хранат со ГМО храна за животни. Многу лесно се препознава болно, од она што е здраво. Заболеното е бледо, сиво, жолто, лошо васкуларизирано, оштетено и не делуваат нормално. Здравото месо е со розова и црвено боја.

Игнорирајте убаво пакување
Профитабилноста со ГМО растенијата, овошјето и зеленчукот им овозможува на производителите да потрошат повеќе пари на убававо пакување.

Информирајте се на интернет кои се земјите кои одгледуваат ГМО
Ако е нештото од земја во која се одгледува ГМО, и најверојатно е ГМО. Биде двојно внимателни. Следете ги вестите од земјите во кои се забранува производство и увоз на ГМО, како што се Франција и Унгарија. Така барем малку ќе бидете сигурни дека производот е ГМО. Истото важи и за земјите кои се најголеми производители на ГМ храна – САД , Аргентина, Бразил, Кина, и Индија , во која се произведува ГМ памук.

Обидете се да го исклучите од својата исхрана се она што најверојатно можеда биде ГМО

За жал, тоа е обично месо од животни кои јадат храна од ГМО. Тоа се популарни грицкалки, како чипс и слично, бидејќи големите компании одговорија дека нивните суровина е униформа во големината и составот .

” Монсанто ” работниците не јадат храната што ја произведуваат, лекарите кои ги вакцинираат децата на другите луѓе своите деца не ги вакцинираат

Производителите го игнорираат и го прикриваат присуството на ГМО. Треба да дознаете да начинот за идентификување или само информации за она што е или не е ГМО. Затоа, внимателно кога сте во продавница. ГМ храната е најевтина , а здравата храна по правило е скапа, која често е недостапна за посиромашните делови на населението. Старотото правило е дека за да го чуваме здравјето нашата исхрана треба да биде со сезонско овошје и зеленчук. Ако во продавниците гледаме овошје и зеленчук што не е сезонско, тоа е обично увезено ( обрнете внимание на земјата на потекло) или е произведено во оранжериите со користење на био- технологија, подобрување на квалитетотот на раст и пестициди.

92 % од сојата во светот е ГМО !

Според ISAAA ( Меѓународната служба за набавка на агро- биотехнолошка документација), како и податоците на Европската унија од 2007 производство на (ГМО ) сојата во светот беше 58,6 %, во 2010 преку 80 %, а денес – ГМО сојата е 92 % од вкупното светско производство на житни култури . Овој факт зборува за себе. Многу се мали шансите дека вие ќе дојдете до 8 % од сојата која не е ГМ. Колку што е можно поддржете ги малите производители и фармери , кои одгледуваат и продаваат сопствена храна, но секогаш гледајте какви се производите и применете ги правилата од првата точка .

ГМО памук!!!

Симптомите на заболувањето morgelons се забележани масовно кај кинеските работници , а често и децата работат со ГМО памукот. И Кина, заедно со САД , Бразил, Аргентина и Индија , се најголемите производители на ГМО. Во контакт со ГМ памукот може да се дојде со купување кинески производи , постелнина , ткаенини, играчки, па дури и облека на позбати брендови чии производи се направени во Кина.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2014 во 23:07
    ма ајде
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2014 во 23:28

Што се смееш, брза? размислување
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2014 во 23:33
ма ајде...ne se smeam .

....izgleda ne si si gi stavila naocharite.голема насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.