IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2016 во 13:16

Паста со брокула и туна


По напорните празнични трпези, мора да следи период во кој ќе јадиме полесна храна со цел да ги намалиме килограмите. Поради тоа, ви предлагаме вкусна туна и брокула во комбинација со вашите омилени тестенини, кои може да ги консумирате како појадок, ручек или вечера.


Потребни состојки:

  • 350гр шпагети (или тестенини по ваша желба)
  • 250гр брокули
  • 2 главици кромид
  • 2 лажички капари
  • 85гр зелени маслинки
  • Сок и реднана кора од лимон (количина по желба)
  • 200гр туна во масло
  • 1 лажичка маслиново масло

Начин на подготовка:

1. Ставете ги шпагетите да се готват во вода. Исечете ја брокулата на мали парчиња. Шпагетите треба да вријат 6 минути, а потоа додадете ја брокулата и оставете да поврие уште 4 минути.

2. Додека шпагетите и брокулата се готват, исечкајте го кромидот и помешајте го со маслинките, капари, туната, кората и сокот од лимон.

3. Исцедете ја водата од шпагетите и брокулата и додадете ги во чинијата со туната. Посипете со масло и добро измешајте.

4. Пред да послужите, посипете одозгора уште малку масло, додека на љубителите на лутиот вкус им се препорачува и бибер.

Bon apetit!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2015 во 09:02

Брз ручек: Тестенини со спанаќ, брзо и едноставно


Овој рецепт е едноставен и потребните состојки можат да се најдат во најблиската продавница.

testenini-so-spanak-brzo-i-ednostavno-01.jpg

Лесен и брз, може да го приготвите за ручек или вечера.

Потребни состојки за две лица:

  • 4 парчиња пилешки копани, исечкани на парченца
  • Маслиново масло
  • 1 чешне лук, ситно исечкано
  • Каранфилче, по желба
  • 200g тестенини
  • 400g спанаќ, чистен и измиен
  • Мајчина душичка, по желба


Подготовка:

Се ставаат два садови со вода да зовријат.

Пилешкото посолете го и зачинете го со малку каранфилче и со лукот. Пржете го додека не зарумени.

Во меѓувреме ставете го спанаќот да се вари неколку минути сè додека не омекне. Сварете ги и тестенините.

Измешајте го пилешкото со спанаќот (претходно исцеден).

Со така направениот сос прелијте ги сварените тестенини и додајте мајчина душица како зачин.

Уживајте во специјалитетот!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2015 во 17:19

ПОТПЕЧЕНИ МАКАРОНИ СО ТОПЕН КАШКАВАЛ

9

Потребни ќе ви бидат само 30 минути, а ќе добиете вкусен и сочен солен рецепт кој ќе му се допадне на целото семејство.

Потребни состојки:

  • 6 лажици путер
  • 6 парчиња леб
  • 5 ½ шолји млеко
  • ½ шолја брашно
  • 2 лажички сол
  • Лажичка бибер
  • 2 шолји кашкавал
  • 1 пакување макарони

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Во мала тава ставете го путерот да се растопи и на нив со брзо мешање додадете го брашното сè додека не добиете компактна смеса. На нив додавајте го полека со мешање млекото додека повторно не добиете компактна густа смеса како сос. Во неа ставете ги зачините.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-10.jpg

Во лонец 2 – 3 минути варете ги макароните на зовриена вода, а потоа процедете ги и додадете ги во сосот. Додадете ги и шолјите рендан кашкавал. Добро промешајте.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-12.jpg

На крајот додадете ги парчињата леб кои претходно сте ги исечкале на коцки.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-13.jpg

Вака подготвените макарони оставете ги да се печат во рерна 30 минути.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-14.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2015 во 19:20

Потпечени макарони со печурки, кашкавал и павлака


За да ја направите оваа вкусна тава со макарони, печурки и павлака потребни ви се:

  • 1 кисела павлака
  • 300 гр маринирани печурки
  • 1 јајце
  • 200 гр кашкавал
  • 1 помала главица кромид
  • 300 гр кравјо сирење
  • 500 гр макарони

Чекор 1: Макароните се варат во посолена вода со малку масло. Додека се варат, може да се спрема филот. Се загрева масло и се запржува прво ситно сечканиот кромид. Потоа се додаваат печурките (претходно сечкани) со постојано мешање. Пред да почне да потемнува кромидот, се посолува, се додава пола лажичка црвен пипер и се трга на страна.

Чекор 2: Сирењето и кашкавалот се рендаат. Јајцето се разматува со пола павлака, се додава малку сос од домати, 5 супени лажици млеко и 5 супени лажици од водата во која се вареа макароните

Тавчето, по желба, може да е округло или правоаголно.

Чекор 3: Се премачкува тавчето со масло и одозгора се реди еден ред од сварените макарони (половина од макароните). Се нанесува одозгора половина од филот со печурките, се става одозгора половина од ренданото сирење и малку од ренданиот кашкавал. Одозгора се става малку сос од домати. Повторно се реди останатиот дел од макароните, па останатиот фил со печурки, ренданото сирење и кашкавал. Повторно се става одозгора уште малку сос од домати. Се налеваат неколку супени лажици од водата во која се вареа макароните и спремно е за печење.

Рерната се загрева на 200С, па пред да ги ставиме макароните да се печат, рерната се намалува на 170. Се печат околу 15-20 минути, се вадат од рерна, се полеваат со смесата од матено јајце и павлаката, се наросува одозгора малку босилек за вкус (по желба, вкусно е и со оригано) и се враќа во рерна да се потпече уште 10 до 15 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2015 во 19:19

Сочна лазања со пилешко


Состојки:

  • 700g пилешко бело месо
  • Тесто за лазањи
  • 230g крем сирење
  • 1 коцка пилешка супа
  • ¼ чаша зовриена вода
  • 230g моцарела
  • 700ml сос од домати

Подготовка:

1. Во големо тенџере загрејте посолена вода и гответе го тестото за лазањи околу 10 минути. Потоа измијте го со ладна вода и оставете го на страна.

2. Во друго тенџерче варете го пилешкото со малку вода, колку да го покрие месото, околу 20-тина минути.

3. Во ¼ веќе зовриената вода изматете ја коцката супа, а потоа помешајте ја со исечканото пилешко, крем сирењето и половина моцарела.

4. Во плех ставете тесто за лазањи, па сосот од домати, одозгора додајте ја мешавината со пилешкото, а потоа повторно тесто за лазањи. Повторувајте го таквиот редослед сѐ додека имате материјал. Кога ќе стигнете до последниот ред на тесто за лазањи над него ставете го остатокот од моцарелата.

Лазањите печете ги во рерна загреана на 175 степени околу 45 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2015 во 19:18

Тофу „лазања“ и песто


Состојки потребни за маринада:

  • ¾ шолја маслиново масло
  • 6 ленити кора од лимон, плус 1/3 шолја свеж лимонов сок
  • 3 чесиња од лук, толчени
  • Сол и свежо мелен црн бибер, по желба

Состојки потребни за песто:

  • ½ шолја семки од бор, мелени
  • 1 мало чесне лук
  • 2 шолји свеж босилек
  • ½ шолја маслиново масло
  • Сол и бибер, по желба

Состојки потребни за „лазањата“:

  • 1 пакување (околу 400 грама) тофу, исечено по должина на тенки парчиња
  • 5 до 6 тиквички, исчистени и исецкани по должина на тенки парчиња
  • Маслиново масло за премачкување
  • Сол и бибер, по желба
  • 2 средни домати, исецкани на тенки парчиња
  • 18 големи листови од босилек

Чекор 1

Спремање на маринадата: Загрејте го маслото во мала тава, ставете ги парчињата од кора од лимон и лукот, оставте да се запржи и отсранете од огнот, оставете да се олади. Истурете го сокот од лимон. Посолете со ½ лажичка сол и ¼ лажичка бибер.

 

Чекор 2

Спремање на песто: Истурете ги семките од  бор и лукот во блендер и блендирајте. Додајте го босилекот и процесирајте, по тоа додајте масло и посолете со сол и бибер, блендирајте додека не се добие компактна смеса за песто.

 

Чекор 3

Загрејте ја скарата. Наредете ги парчињата тофу во фолија за печење и затворете ги., ставете нешто тешко на нив (две конзерви е доволна тежина), оставете така 20 минути.

 

Чекор 4

Премачкајте ги парчињата од тиквички со масло и посолете ги. Испечете ги на скара и од двте страни додека не омекнат, околу 8 минути. Отсранете ги од скара и прелејти со пола од маринадата.

 

Чекор 5

Истата процеура повторете ја и со парчињата од тофу и прелејте ги со преостанатата маринада. Оставете да се оладат парчињата.

 

Чекор 6

Поставете парчиња од тиквичките во поплиток сад, препорачано во правоаголна форма, премачкајте со песто и наредете парчиња тофу над тоа, посолете. Поставете ред од доматите, посолете. На крај ставете од листовите од босилек. Повторете ја истата процедура два пати. Се служи ладно на собна температура.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2015 во 14:17

ПОТПЕЧЕНИ МАКАРОНИ СО ПЕЧУРКИ, КАШКАВАЛ И ПАВЛАКА

3
За да ја направите оваа вкусна тава со макарони, печурки и павлака потребни ви се:
  • 1 кисела павлака
  • 300 гр маринирани печурки
  • 1 јајце
  • 200 гр кашкавал
  • 1 помала главица кромид
  • 300 гр кравјо сирење
  • 500 гр макарони

Чекор 1: Макароните се варат во посолена вода со малку масло. Додека се варат, може да се спрема филот. Се загрева масло и се запржува прво ситно сечканиот кромид. Потоа се додаваат печурките (претходно сечкани) со постојано мешање. Пред да почне да потемнува кромидот, се посолува, се додава пола лажичка црвен пипер и се трга на страна.

Чекор 2: Сирењето и кашкавалот се рендаат. Јајцето се разматува со пола павлака, се додава малку сос од домати, 5 супени лажици млеко и 5 супени лажици од водата во која се вареа макароните

Тавчето, по желба, може да е округло или правоаголно.

Чекор 3: Се премачкува тавчето со масло и одозгора се реди еден ред од сварените макарони (половина од макароните). Се нанесува одозгора половина од филот со печурките, се става одозгора половина од ренданото сирење и малку од ренданиот кашкавал. Одозгора се става малку сос од домати. Повторно се реди останатиот дел од макароните, па останатиот фил со печурки, ренданото сирење и кашкавал. Повторно се става одозгора уште малку сос од домати. Се налеваат неколку супени лажици од водата во која се вареа макароните и спремно е за печење.

Рерната се загрева на 200С, па пред да ги ставиме макароните да се печат, рерната се намалува на 170. Се печат околу 15-20 минути, се вадат од рерна, се полеваат со смесата од матено јајце и павлаката, се наросува одозгора малку босилек за вкус (по желба, вкусно е и со оригано) и се враќа во рерна да се потпече уште 10 до 15 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2015 во 09:56

Предлог ручек: Сочни шпагети - Карбонара


Пастата е вид на храна со најмногу варијации и различни рецепти. Карбонарата е рецепт на паста кој е од Рим, се базира на јајца, пармезан, сланина и црн пипер. Лесен е за подготовка и има одличен вкус.

recept-za-shpageti-karbonara-01.jpg

Потребно време: 25 минути

Подготовка: 15 минути

Готвење: 10 минути

Потребни состојки:

  • 1 пакетче шпагети                                                                                                                                                        
  • 2 кафени лажички маслиново масло                                                                                                                            
  • 500 грама сланина, ситно сечкана на коцки                                                                                                         
  • 4 чешниња лук, истолчени                                                                                                                                              
  • 2 јајца                                                                                                                                                                                       
  • 1 шолја рендан пармезан или пекорино кашкавал           
  • бибер


Подготовка: За 4 до 6 порции

Додека се варат шпагетите подготвувајте го сосот за потоа шпагетите да се топли и готови кога сосот ќе биде готов. Многу е важно пастата да е топла кога се додаваат јајцата за да се спојат како што е потребно.

Земете поширок сад и наполнете го со вода и сол. Оставете ја водата да зоврие и потоа додадете ги шпагетите да се варат од 8 до 10 минути. Исцедете ги добро шпагетите, но зачувајте дел од водата во која се вареле, ќе ви треба за подоцна.

Додека се варат шпагетите на тивок оган, на маслиново масло почнете да ја пржите сланината 3 - 4 минути додека не стане крцкава. Додадете го лукот да омекне, но не повеќе од 1 минута.

Ставете ги топлите, ицедени шпагети во тавата со сланина и лук на тивка температура. Во посебен сад скршете ги двете јајца и додадете го пармезанот или кашкавалот и мешајте ги се додека не се соединат и се изгубат сите грутки и меурчиња кои ги има. 

Тргнете го тавчето од оган и додадете ја смесата од јајцата и почнете да промешувате, додадете малку од водата (отприлика 1 или 2 мали чаши) во која се вареа шпагетите за да се разреди смесата, но и да стане кремаста. Ова никако не го правете на оган, бидејќи јајцата кје почнат да се пржат. Зачинете ги шпагетите со бибер и послужете.

Добар апетит!

recept-za-shpageti-karbonara-1.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2015 во 08:55

Лазањи ролнички во доматен сос

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* Главичка кромид

* 3 чешнина лук

* 500 грама домати

* 2 лажици маслиново масло

* Сол и бибер и шеќер

* 8 кори за лазањи

* 2 црвени пиперки и 2 жолти пиперки

* Малку магданос и мајчина душица

* 300 грама младо сирење

* Морков

* тиквичка

* 80 грама рендан пармезан

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Излупете ги и исецкајте ги кромидот и лукот. Измијте ги доматите пресечете ги на половина и изрендајте ги, а лушпата фрлете ја.

Загрејте го маслото и додадете ги кромидот и лукот. Малку пропржете па додадете го доматот. Гответе 10-на минути. Посолете, ставете бибер и малку шеќер.

Во големо тенџере варете ги корите за лазањи 5 минути. Изладете ги со ладна вода и оставете убаво да се исцедат.

Измијте ги пиперките исчистете ги од семките и исецкајте ги на коцки. Иситнете го и магдоносот и мајчината душица. Во посебен сад промешајте го сирењето, зачините и пиперките. Посолете ги и ставете малку бибер.

Тиквичките и морковот излупете ги и исецкајте ги на тенки долги траки.

Преполовете ги по должина корите за лазањи и на секоја трака ставете тиквичка и морков, па потоа од смесата со сирење и пиперка и замотајте ги во ролничка.

Ролните редете ги во плех за печење, прелијте ги со сосот од домати и посипете со ренданиот пармезан.

Печете во загреана рерна на 180 степени околу 25 минути.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2015 во 18:09

Брз ручек или вечера: Кремасти тестенини


Тестенините се секогаш одличен избор кога станува збор за избор на оброк, а со пристигнувањето на есента постојат нови и интересни начини на кои можете да ги подготвуваме. Доволно е да ги употребите производите кои се карактеристични за оваа сезона.

brz-rucek-ili-vecera-kremasti-testenini-01.jpg

За таа цел можете да подготвите еден сосема невообичаен рецепт – тестенини со сос од тиква.


Потребни состојки:

  • 4 лажици путер
  • 1 шолја исечкан кромид
  • 1 лажица рузмарин
  • 1 лажица жалфија
  • 3 шолји тиква исечкана на коцки
  • 1 шолја готова супа
  • 4 шолји млеко
  • 1 шолја пармезан
  • 2 лажици кафеав шеќер
  • ¼ лажица морско оревче
  • Сол и бибер по желба
  • Тестенини по желба
  • 2 шолји вода


Подготовка:

Ставете го путерот во голем сад. Откако ќе се стопи додадете ги кромидот, рузмаринот и жалфијата. Гответе ги додека не омекне кромидот.

Додадете ја сечканата тиква и готовата супа, измешајте и оставете ја смесата 15-ина минути за добро да се обари тиквата.

По 15-тина минути испасирајте ја тиквата, додадете ги шолјите млеко, пармезанот, кафеавиот шеќер, солта и биберот и малку промешајте.

Додадете ги тестенините, додадете ги останатите две шолји млеко и водата.

Гответе ги додека целосно не се обарат тестенините.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 21:16

Најбрзите лазањи готови за 6 минути


Доколку немате на располагање доволно време, а сакате да направите нешто вкусно, ви препорачуваме да го испробате омилениот италијански специјалитет во експресно брза варијанта - лазањи во тегла од микобранова печка.


Пред да почнете со подготовката, ставете ги живите кори за лазањи ги да омекнат во топла вода пред да почнете со подготовката.

Состојки:

  • 1 лажичка маслиново масло
  • ½ чешне лук
  • 1 голема лажица свежо оригано или ½ мала лажичка сушено
  • 1 шолја сос од домати
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка бибер
  • 2 кори за лазањи
  • ¼ шолја рикота сирење
  • 3 до 4 парчиња моцарела
  • 1 лажица пармезан
  • 1 лажица свеж босилек
  • готов болоњезе сос
  • печурки по желба

Подготовка:

Подгответе чиста тегла и во неа измешајте ги маслото, исечканиот лук, печурките, доматниот сос, болоњезе сосот, солта и биберот. Ставете ги во микробрановата печка на 2-3 минути. Земете друга шолја па ставете еден ред искршено тесто за лазањи, ред сос, па ред сирење. Завршете со редењето така што горниот слој биде од пармезан. Ставете ја теглата во микробранова на 30 до 60 секунди. Уживајте во инстантните и вкусни лазањи!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2015 во 14:44

Вкусно и едноставно: Најбрза паста во три чекори


За подготовка на овој вкусен ручек вам ви се потребни неколку состојки една кеса макарони.

Потребни состојки:

  • 3 лажици маслиново масло
  • 4 чешниња лук
  • 1 помал кромид, исецкан
  • 800 мл. конзервиран домат
  • Една шака свеж босилек
  • 500 гр. тестенини по желба
  • 4 шолји вода (960 мл.)
  • 100 гр. рендан кашкава
  • Сол, бибер

Подготовка:

1. Во голем сад загрејте малку масло, па на него издинстајте ги лукот и кромидот околу 3 минути. Потоа додадете ги сите преостанати состојки, прелијте со 4 шолји вода, ставете зачини, посолете и почекајте да зоврие.

2. Кога ќе зоврие, продолжете да варите онолку колку што пишува на пакувањето од тестенините, повремено мешајќи. Кога е готово, нема потреба било што да цедите, бидејќи макароните ќе ја впијат сета течност, а пастата ќе биде готова за служење.

3. Додадете рендан кашкавал и уживајте во брзата вечера. Ако сакате оваа вечера да биде малку покалорична тогаш додадете 150 гр. исецкана и испржена сланина.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јули.2015 во 08:12

Кремасти шпагети со авокадо и спанаќ


Еден, два, три и ручекот е готов. За следниот рецепт ви се потребни неколку состојки и блендер. Можете да го направите во секое време и
 пријатно да го изненадите како семејството, така и вашите пријатели.

Потребни состојки:

  • 300 гр шпагети или фетучини
  • 1 чешне лук
  • 1 авокадо
  • 200 гр спанаќ
  • 100 гр. ореви
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 шолја од водата во која се вари пастата
  • Неколку ливчиња сечкан босилок
  • Сол и бибер по потреба
  • Рендано сирење или пармезан

Подготовка:

Додека се вари пастата, сите преостанати состојки ставете ги во блендер. Блендајте до оној момент кога сите состојки не се соединиле во една убава кремаста целина, па потоа започнете да додавате од водата во која се вари пастата додека не ја добиете посакуваната густина. 

На крај убаво измешајте ги варената паста и сосот. Од горе ставете од сирењето или пармезанот и уживајте во јадењето додека е топло.



Изменето од Valerija - 19.Јули.2015 во 08:13
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2015 во 12:27

Топ 8 рецепти за вкусни тестенини

Идејата дека се може да се подготви на многу едноставен начин со само еден подлабок сад произлезе од домовите на сончевата Италија, а сега рецептите се проширени ширум светот.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-01.jpg

Не е ни чудно што тоа е така. Прилично едноставен процес без многу мачење, трошење на садови за готвење, време, сјај за садови и што ли уште не. Дома можете веднаш да имате топло зготвен и што е најважно вкусен оброк од тестенини.

Еве неколку предлози:


1. Капрезе макарони

Овој рецепт за еден сад е инспириран од класичниот летен оброк кој се подготвува од моцарела, домати, босилек и поголеми количини на лук.

Овој оброк е лесен и свеж. Во себе ги сочинува сите солени вкусови кои можат како главен оброк, така и вкусно предјадење кое сите во семејството ќе го сакаат. Аромата на босилекот и доматите е одлична комбинација за топлите летни денови, а и нема да ви биде потребно многу време за да го подготвите рецептот.

Започнете со готвење на тестените со лукот и потоа додадете ги доматите и моцарелата. На крајот, откако тестенините се добро сварени додадете го и босилекот.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-1.jpg


2. Тестенините полни свеж зеленчук

Овој рецепт во главно се состои од сите свежи зеленчуци кои во моментот можете да ги сретнете по пазарите и големите супермаркети, па комбинациите се бесконечни. Ова е една брза идеја. Во садот со тестенини ставете: шери домати, виолетов кромид, брокула, кељ и модар домат.

Концептот е едноставен. Сè што имате од зеленчуците ставете го во вода заедно со тестенините во веќе зовриена вода и по 9 минути сте готови.

Од целата комбинација добивате сочен сос кој можете да го надополните со рендан гауда кашкавал или пармезан по желба.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-2.jpg


3. Пилешки ригатони

Во фрижидерот имате свежи парчиња бело месо? Еве вкусна и сочна идеја како можете да ги употребите. Во само еден сад ставете ги ситно сечканите парченца пилешко месо, свежите шери домати, лукот, пармезанот и доматниот сос.

Оставете сите состојки добро да се сварат и готови сте, а верувале или не нема да ви биде потребно многу време пред да почне да се шири беспрекорниот ароматичен мирис од куната кон сите останати делови од домот.

Веројатно најмалите веднаш ќе дотрчаат до вас да проверат што вкусно им приготвувате оваа недела.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-3.jpg


4. Тестенини со домати и босилек

Нема ништо сложено. Потребен ви е секако, еден сад со загреана вода, доволна количина на шпагети за целото семејство, свежи шери домати, неколку лукчиња и малку спанаќ.

Што е најважно за неколку минути имате здрав и вкусен оброк за кој не треба премногу да се грижите ниту пак мачите. Го земавте лонецот?

Одлично. Зовриена е водата? Одлично. Сега ставете се во него и оставете 15 минути добро да се свари.
Готови сте. Звучи едноставно нели?

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-4.jpg


5. Тестенини со брокула која се топи во уста

Веќе прилично јасно ви е дека станува збор за рецепт подготвен за час. Потребни состојки? Тестенини по желба, брокули, млеко, лук и по желба печурки како додаток. По 15 минути добивате тестенини со сочен кремаст бел сос.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-5.jpg


6. Шпагети во кремаст сос од домати

Забрзајте го процесот на приготвување на наједноставните маринара шпагети и сите состојки ставете ги во еден сад со зовриена вода.

Сирењето и доматниот сос добро ќе се измешаат со течноста во која се варат шпагетите и ќе добијат на густина.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-6.jpg


7. Тестенини со лук и пармезан

Ова е наједноставниот и најсочен рецепт кој некогаш ќе го пробате. Лукот и пармезанот се комбинација на боговите, тоа е сигурно, а уште поважно со нив можете да добиете готов ручек за кој нема да ви биде потребно многу време и секако никој не би го одбил.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-7.jpg


8. Тестенини со месо

Сè се фрла право во лонецот, вклучувајќи ги и несварените шпагети. Водата нека зоврие и готови сте. Колку е лесен процесот?
За овој рецепт потребни ви се неколку чешниња лук, босилек, сечкани колбаси, домати и малку пармезан.

brzi-recepti-vo-eden-sad-koi-morate-da-gi-probate-8.jpg


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.