![]() |
|
Дали она што го сакаме е она што ни треба? |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 02.Февруари.2010 во 22:04 |
Разговарајќи со сестра ми денес, дојдовме до еден муабет за нашите желби и потреби.
...... јас: “Она што го сакаме, што ни е желба да го имаме, не значи секогаш и дека ни` е потребно!“ сестра ми: “Грешиш! Штом нешто сакаш да го имаш значи дека ти е потреба! Не можеш да посакуваш нешто што не ти е потребно!“..... И така јас си останав на своето мислење, она на нејзиното.... ![]() Значи, дали сметате дека желбите се исто што и потреби? Дали желбата да поседуваме нешто произлегува од нашата потреба за тоа? Или тоа се сосема два различни поими? Колку вие успевате да ги компензирате желбите со потребите? |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
![]() |
|
Senzor ![]() Група ![]() ![]() Ин ту ит ивен Регистриран: 31.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 85 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Не
![]() ![]() |
|
Живеј, и остави да живеат.
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
јас највише сакам тоа што не прави пари
ако ми треба не го сакам, него го купувам сакам само тоа шо не треба... тоа е барем нормално нели? |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Sekako deka imame nesporedlivo povekje zhelbi otolku potrebi.
Vo sushtina, imame mnogu malu potrebi... za seto ostanato samo mozheme da mislime deka ni treba. Se sekjavam, koga sin mi beshe okolu 3 godini star imashe obichaj da me prashuva: - Ova ti treba? - kje se fateshe za nekoja moja rabota, koja najchesto povekje nemashe nikakva vazhnost za mene. - Ne mi treba - kje mu odgovovorev. - E, mene mi treba! - kje ja zemeshe so nego. ![]() Seto onoa od koe ne ni zavisi opstanokot i bez koe ne bi ni bil zhivotot zagrozen vo bilo koja smisla... ne ni treba navistina. Onoa shto obichno velime deka "ni treba" najchesto e udobstvo, luksuz, ekstra zadovolstvo, prestizh, ljubopitlivost, kolku da se najde, moda... Zastanete doma, na sred soba, i pochnete da gledate naokolu prashuvajki se za sekoja rabota shto kje ja zdogledate: - Dali mozham bez ova? Dali ova navistina mi treba? Ako ste iskreni so sebe, kje vidite deka najgolemiot broj raboti ne vi trebaat. Obichno onoa shto ste go kupile e napraveno od emotiven impuls koj podocna ste go racionalizirale so nekakvo "trebanje". ![]() |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Зависи за кого како. Воглавном се обидувамда си ги задоволам потребите, зашто ако си ускратам за нешто, ми се јавува незадоволство.
Не сакам да се сведам само на основните потреби зашто тие се за мене надминати работи. Веројатно оние работи што ги сакаме и мислиме дека имаме потреба од нив се најчесто повеќе „храна за нашата душа„ отколку само насушна потреба.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
![]() |
|
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
.. Se ona sto navistina ne pravi srekni ili bi mozelo da ne napravi srekni barem za mig e opravdana zelba .... ama samo ako bideme iskreni kon samite sebe i da sogledame dali realno toa nesto navistina ne pravi srekni ....
A site onie nesta koi ne opkruzuvaat i veke ja pominale ulogata na "potreba" se del od nekogasna "potreba" i nekogasna sreka .... ubavo e da se tuka za da ve potsetat na toa vreme .....
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
![]() |
|
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
тоа што го посакуваш чувствуваш дека и ти е потребно, кога-тогаш ќе ти затреба
![]() |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
![]() |
|
Senzor ![]() Група ![]() ![]() Ин ту ит ивен Регистриран: 31.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 85 |
За предмети слушај си го паметот, не срцето ![]() Твојата соба е преполна со плишани мечиња...за што ги чуваш.. (Хипотетички) ![]() |
|
Живеј, и остави да живеат.
|
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
nekogash,toa shto go sakash,...duri koga ke go imash,...uviduvash deka , ustvari i ne ti trebalo!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Zelbata cesto poteknuva od azdis, a potrebata od nagonite. Ides po ulica i imas zelba da im ripnes na sekoja vtora i da ja onadis, a u stvari ti treba samo edna koja ke ja sakas pri onaduvanjeto.
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Jas se soglasuvam so tebe, Lithium. Moze posakuvam brod, ama ne sum moreplovec pa da mi e potreben koj znae kolku ili pak da ziveam od nego.
Covekot moze seshto da posakuva, a se znaat najbitnite i najskromnite potrebi. Skromni finansii za da se istera mesecot, skromna ljubov no topla i iskreni prijateli. Se drugo vekje e luksuz i ne e koj znae kolku potrebno. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Skromnite zelbi nikogas ne se ostvaruvaat! |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
|
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Kolku povekje zelbi ima chovekot povekje strada . Osnova na budizmot .
|
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
![]() |
|
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Da dobies malku,sekogas treba da baras mnogu!
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |