IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали она што го сакаме е она што ни треба?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали она што го сакаме е она што ни треба?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дали она што го сакаме е она што ни треба?
    Испратена: 02.Февруари.2010 во 22:04
Разговарајќи со сестра ми денес, дојдовме до еден муабет за нашите желби и потреби.

......
јас: “Она што го сакаме, што ни е желба да го имаме, не значи секогаш и дека ни` е потребно!“
сестра ми: “Грешиш! Штом нешто сакаш да го имаш значи дека ти е потреба! Не можеш да посакуваш нешто што не ти е потребно!“.....

И така јас си останав на своето мислење, она на нејзиното....среќа

Значи, дали сметате дека желбите се исто што и потреби?
Дали желбата да поседуваме нешто произлегува од нашата потреба за тоа?
Или тоа се сосема два различни поими?
Колку вие успевате да ги компензирате желбите со потребите?
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Senzor Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)
Ин ту ит ивен

Регистриран: 31.Јануари.2010
Поени: 85
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Senzor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 22:07
Не
Живеј, и остави да живеат.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 22:36
јас највише сакам тоа што не прави пари
ако ми треба не го сакам, него го купувам
сакам само тоа шо не треба... тоа е барем нормално нели?
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 22:47
Sekako deka imame nesporedlivo povekje zhelbi otolku potrebi.

Vo sushtina, imame mnogu malu potrebi... za seto ostanato samo mozheme da mislime deka ni treba.

Se sekjavam, koga sin mi beshe okolu 3 godini star imashe obichaj da me prashuva:

- Ova ti treba? - kje se fateshe za nekoja moja rabota, koja najchesto povekje nemashe nikakva vazhnost za mene.

- Ne mi treba - kje mu odgovovorev.

- E, mene mi treba! - kje ja zemeshe so nego.

Seto onoa od koe ne ni zavisi opstanokot i bez koe ne bi ni bil zhivotot zagrozen vo bilo koja smisla... ne ni treba navistina. Onoa shto obichno velime deka "ni treba" najchesto e udobstvo, luksuz, ekstra zadovolstvo, prestizh, ljubopitlivost, kolku da se najde, moda...

Zastanete doma, na sred soba, i pochnete da gledate naokolu prashuvajki se za sekoja rabota shto kje ja zdogledate:

- Dali mozham bez ova? Dali ova navistina mi treba?

Ako ste iskreni so sebe, kje vidite deka najgolemiot broj raboti ne vi trebaat.

Obichno onoa shto ste go kupile e napraveno od emotiven impuls koj podocna ste go racionalizirale so nekakvo "trebanje".
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 23:07
Зависи за кого како. Воглавном се обидувамда си ги задоволам потребите, зашто ако си ускратам за нешто, ми се јавува незадоволство.
Не сакам да се сведам само на основните потреби зашто тие се за мене надминати работи. Веројатно оние работи што ги сакаме и мислиме дека имаме потреба од нив се најчесто повеќе „храна за нашата душа„ отколку само насушна потреба.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 23:22
.. Se ona sto navistina ne pravi srekni ili bi mozelo da ne napravi srekni barem za mig e opravdana zelba .... ama samo ako bideme iskreni kon samite sebe i da sogledame dali realno toa nesto navistina ne pravi srekni ....
A site onie nesta koi ne opkruzuvaat i veke ja pominale ulogata na "potreba" se del od nekogasna "potreba" i nekogasna sreka .... ubavo e da se tuka za da ve potsetat na toa vreme .....
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 23:59
тоа што го посакуваш чувствуваш дека и ти е потребно, кога-тогаш ќе ти затреба размислување
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Senzor Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)
Ин ту ит ивен

Регистриран: 31.Јануари.2010
Поени: 85
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Senzor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 00:58
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

тоа што го посакуваш чувствуваш дека и ти е потребно, кога-тогаш ќе ти затреба размислување

За предмети слушај си го паметот, не срцето
Твојата соба е преполна со плишани мечиња...за што ги чуваш.. (Хипотетички)
Живеј, и остави да живеат.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 12:09
nekogash,toa shto go sakash,...duri koga ke go imash,...uviduvash deka , ustvari i ne ti trebalo!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 12:48
Zelbata cesto poteknuva od azdis, a potrebata od nagonite. Ides po ulica i imas zelba da im ripnes na sekoja vtora i da ja onadis, a u stvari ti treba samo edna koja ke ja sakas pri onaduvanjeto. 
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:00
Jas se soglasuvam so tebe, Lithium. Moze posakuvam brod, ama ne sum moreplovec pa da mi e potreben koj znae kolku ili pak da ziveam od nego.
Covekot moze seshto da posakuva, a se znaat najbitnite i najskromnite potrebi. Skromni finansii za da se istera mesecot, skromna ljubov no topla i iskreni prijateli. Se drugo vekje e luksuz i ne e koj znae kolku potrebno.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 14:51
Originally posted by La Ninja La Ninja напиша:

Jas se soglasuvam so tebe, Lithium. Moze posakuvam brod, ama ne sum moreplovec pa da mi e potreben koj znae kolku ili pak da ziveam od nego.
Covekot moze seshto da posakuva, a se znaat najbitnite i najskromnite potrebi. Skromni finansii za da se istera mesecot, skromna ljubov no topla i iskreni prijateli. Se drugo vekje e luksuz i ne e koj znae kolku potrebno.

Skromnite zelbi nikogas ne se ostvaruvaat!

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 15:19
Kolku povekje zelbi ima chovekot povekje strada . Osnova na budizmot .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 15:33
Da dobies malku,sekogas treba da baras mnogu!
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.