|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1234 30> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Турли таваЗеленчукот насецкајте го на коцки. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јарешко месо со макалоСе става јагнешкото да се обари откако добро ќе се измие. Откако месото ќе се обари малку го ставаме во тавичка, се реди, се полива со виното и водата. Одозгора се посолува сол и мешан зачин, а ситно исечканиот лук се додава на крај. Се покрива со алуминиумска фолија и во загреана релна се става да се пече. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Капама со лозови листови
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Осоговска тава1. Претходно посоленото месо се реди во тава намачкана со зејтин. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шведска тава со пилешки стекПилешкиот стек го сецкаме на парчиња и го пржиме со 1 лажица маргарин. Додаваме сол, пипер и мајцина душица. Свинскиот врат го сецкаме на парчиња и го пржиме во посебно тавце со 1 лажица маргарин, се додаваат печурките и откако ќе се испржат се додава сецканиот кроимид и се заедно се пржи. Во тавата се додава пилешкиот стек, коцката за супа и се дотурва вода да повари малку. Морковите и компирите(претходно сварени) ги пасираме и им го додаваме кашкавалот и млекото. Мешаме со миксер се додека се убаво не се соедини како пире. Во тепсија се става половина од пирето над него се става месото и најгоре останатото пире и се печи. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Растурена сармаЗелката се дроби на ситни делчиња. Се става во огноотпорен сад премачкан со масло. Меленото месо се запржува со ситно сецканиот кромид и откако ќе се запржи се додава оризот.. Се додава вегета и црн пипер мелен. Потоа се става врз зелката и се промешува со лажица. Се тура млака вода колку зелката да се покрие. Се става во релна да се потпечи на 180 с околу половина час |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СУСАМКИ – СОЛЕНИ СТАПЧИЊАБрашното се одсејува и се помешува со пецивото. Квасецот со шеќерот се потопува во млако млеко и се остава да надојде. Сирењети се дроби со вилишка /нека биде понакрупно/и се меша со јајцата. Маргаринот се дроби со раце во брашното,па му се додаваат останатите состојки од кои се меси средно меко тесто/по потреба се додава усте малку млеко-тоа зависи од врстата на брашно,бидејки секое брашно има различен процент на влага/. Тестото поделитего на два дела. Едната поповина малку развлечете ја во правоаголна форма ,па работната плоча посипете ја со сусам,ставете го развлеченото тесто од горе и развлечете го до дебелина од 1 см. Развлеченото тесто ,со остар нож или алатка за сечење тњсто,пресечете го на ленти од околу 2 см ширина и уште еднаш во должина на околу 5-6 цм. расеченото тесто посипетего со сусам и пофторно со благо притискање со сукалото или оклангијата поминете врз тестото да се залепи сусамот. Готовите стапчиња ставете ги во подмацкан плен /немора да се многу раздалечени едно од друго/и пецете на умерена температура се додека не се заруменат. Температурата за печење зависи од самиот шпорет,кај мене тоа е околу 220C. Истото пофторете го и со останатат половина тестото Изменето од емил - 27.Февруари.2014 во 12:25 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вкусен ручекВо тава ставаме зејтин и исецканиот кромид да се пропржат,се додаваат меленото месо и доматното пире и се зачинува,се динста десетина минути.Се додава златната мешавина се пропржува и се додава оризот.Малку се пропржува и се додава вода убаво да се покрие целата содржина во тавата.Релната се загрева на 220 степени.Кога ќе зоврие се префрла во тава за печење и се става во релна да се пече околу 30-40 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Суфле со спанаќ1: Спанаќот се сечка и се обарува околу 2 мин. во врела вода. Потоа се цеди. 2: Се матат јајцата и во нив се додаваат сите останати состојки, на крај сирењето и спанаќот. Смесата се истура во тава со средна големина (може и овална и правоаголна) и се пече 20мин. на 200С во загреана рерна. Совет: Најдобро е ако се стави половина гриз половина палента. Исто така може да се измеша сирење и урда. А наместо спанаќ може блитва, зелје и сл. По желба може горе да се попрска сусам, ким и сл. Децата го обожаваат :) |
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАШНИ ВАРЕНИ ЃЕВРЕЧИЊАЗошто да купувате кога едноставно може да приготвите супер вкусни домашни варени ѓевречиња на кои ќе ви позавидат и големите мајстори.Домашно си е домашно. Ова е начинот на подготовка. СОСТОЈКИ 540 г брашно 280 мл вода 1 лажица сув квасец 2 лажици маслиново масло 1 лажичка шеќер 2 лажички сол 2 л вода ½ лажица сода бикарбона ПОДГОТОВКА
|
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Запечен карфиол со мелено месо и грашокИскинете го карфиолот на цветови и обарете го во посолена вода. Кромидот ситно исецкајте го и заедно со меленто месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај, додадете ги зачините и грашокот. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарен солен ролатВо три посебни садови се мати секој дел за кората. 1. И тоа за првиот пенасто се матат јајцата со малку сол, па се додава маслото, се намалува брзината на миксерот, па се додава павлаката, пецивото помешано со брашното (претходно просеани) и на крај ренданото сирење, вмешувајќи го со лажица. 2. Смесите се ставаат наизменично врз намрсена хартија за печење, започнувајќи дијагонално. 3. Се печи на 180Ц. степени 25-30 мин. или во зависност од вашата рерна. Се витка во влажна крпа и се остава да олади. 4. Го спремаме фил од зденките и крем сирењето, така што зденките се матат, па се додава сирењето и убаво се соединува со лажица. 5. Изладената кора се премачкува со филот.Се редат листовите шунка и се витка ролат. Јас го украсив вака, а вие по ваша желба. 6. Се остава готовиот ролат во фрижидер убаво да се стегне, па се сечи со остар нож. Моето првенче, кое Ви го препорачувам да го подготвите и пробате, одличен е за секоја свечена пригода. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат од мелено месо и палачинкаПригоден ролат и за слави - ништо помалку вреден да се спрема и за дома како прилог. ФИЛ МЕСНАТАТА КОРА ПАЛАЧИНКА Оформување Совет |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнето свинско кареКомплетен ручек заедно со зеленчук приготвен во еден сад, за посебни прилики како оваа денешна Божиќна приказна. |
|
Внеси реплика | страница <1234 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |