![]() |
|
Во туѓа кожа |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 02.Септември.2009 во 23:20 |
дали сте помислиле нешто такво? дали ве засега воопшто како му е на оној на другата страна од разговорот? како е да се биде таа личност и како би се осеќале на нејзино место?
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
![]() |
|
ana sk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
mnogu e lesno da navredis nekoj,da povredis
da kazes zborovi koi ke go zdobolat drugiot i da si reces "Ako i e taka i treba" ama koga ke pocuvstvuvas na svoja koza takvo nesto togas boli dali togas ke ti bide pojasno kolku bolelo ili nema voopsto ni da razmisluvas za toa ![]() site taka pravime a mozebi treba da se rece "STOP kako mene sto me boli istoto go cuvstvuva i taa od drugata strana" nikoj ne razmisluva za tugite cuvstva ama nekogas treba da se razmisli i toa dobro |
|
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
da. cesto se slucilo da se stavam na tugjo mesto...za da mozam da dolovam nekoj moabet sto mi go pravi.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
често пробував да влезам во туѓа кожа....секогаш кога некоја моја пријателка е потиштена,има некаков проблем...пробувам да разберам..ама не е здраво...многу често бев оптеретена со туѓо олеле...а кога ќе ме стигне некоја мака ретки се оние кои пробуваат да ме разберат...не мора да ми помогнат,само да разберат...тогаш добивав коментар во стилот-ај ма па ти,многу сериозно сваќаш се...од ништо правиш нешто...сватив дека треба да се грижам само за себе и за еден минимален круг на луѓе околу мене...помалку ме боли главата..помалку проблеми...поздраво е...не секој заслужува да влезеш во негова кожа...да му го понесеш теретот...
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Сосема си во право. |
|
![]() |
|
lotus flower ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Edna od podobrite raboti vo mojot karakter e sposobnosta da procenam covek t.e. za relativno brzo vreme da znam so kakva licnost imam rabota.
Nikoj od nas ne e sovrsen,megutoa postojat krupni nedostatoci i sitni nedostatoci.Postojat raboti koj se brzo reslivi,postojat raboti koj se tesko reslivi ili nereslivi vo necij karakter/zivot. Koga ke primetam deka nekoja licnost e zla (takvi gi ima dosta,so dijagnoza pogolemo zlo/pomalo zlo) se trudam da ja trgnam sto podaleku od mene.Nivnata funkcija e sekojdnevno da ti nanesuvaat zlo,bidejki tie od toa se hranat.Da ti ja crpat energijata.Nivnite zivoti se mizerni/mracni i kade sto gledaat sreka napagaat za da rasipat. Najgolemite psihijatri krevaat race od niv,svesni deka pred se tie bi bile unisteni,otkolku sto bi mozele da i pomognat na taa licnost. So moite bliski ljuge imam isklucitelno dlaboki vrski,taka sto skoro se delime. Sekogas postoi socuvstvo,pomos,radost za drugiot koga toa e potrebno. Изменето од lotus flower - 04.Септември.2009 во 08:37 |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Indijancite toa kaj mene go velat "da odish vo mokasinite na drugiot chovek".
Sochuvstvo i razbiranje se golemi doblesti koi prethodat na milosrdieto. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
DDarko ![]() Сениор ![]() ![]() Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
nitu vo kozata na nekoj sto mu e prekrasno nitu vo koza na nekoj sto mu e se preku glava, sakam samo da sum si jas...
|
|
![]() |
|
dejanpp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
ovaa tema e blisku povrzana so verata pa taka verskiot odgovor e vo sekoja koza da e eden ist-isus
|
|
![]() |
|
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Се трудам да ги ислушам луѓето и да ги разберам но после серија негативни искуства со обиди на „преземање на туѓиот крст„ поставив граница на својата емпатичност бидејќи почнав да се чувствувам лошо.
Сега се служам со метода „ можам да замислам„ или пробувам да замислам како би можело да му биде на оној во другата кожа и барам решенија кои би биле корисни и од помош.
Од луѓето кои не „биле во моја кожа„ и не очекувам да ме разберат а оние кои не се ни трудат да разберат искрено и не трошам енергија на нив. Изменето од GlenKlouz - 06.Септември.2009 во 22:51 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
сакам да сум во тебе...
многу сакам... ма не знам како да избегм од тоа што премногу се сакам... |
|
![]() |
|
MaRgRini ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 06.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 70 |
мислам дека сите си го поставуваме тоа прашање .. Што би направила да сум на нејзино место?но да се чувствуваш како што се чувствува таа треба блискост ,значи да е во кругот на твоите најблиски.Потоа можеш да даваш совет или што и да е потребно.
|
|
![]() |
|
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Многу слични искуства и ставови споделувам со погоре - веќе напишаните од Глен и Анџелина.
Во германскиот јазик има два збора:
mitleiden - да страдаш со некого,
и mitfühlen - да сочувствуваш.
Уште како дете сум се ставала на местото на другиот, сум се обидувала да го разберам, и тоа ми помагало да сум во мир со светот. Со текот на годините се учам да разграничувам - што значи некого да го разбереш во маката или грешката (кон тебе или кон друг) и истото да не го поистоветувам со страдање „заедно со него/неа“.
Што има тој некој (а и јас?) од тоа ако ме повлече и мене во неговата мака, невоља, дупка? И обратно?
Секој треба да „си го носи својот крст“ или судбина или - да ги сноси последиците (одговорноста) на сопствените дела и да учи од тоа што го направил. А јас, само ако останам „кај себе“, во мојата лична ( во моментот посилна) состојба, значи не „се поистоветувам“ со неговата мака, но му ја разбирам ситуацијата, ќе имам сила евентуално да помогнам да се извлече (извлекува) од проблемот во кој се наоѓа.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |