IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Сопствена себичност vs. блиските пријател
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Сопствена себичност vs. блиските пријател

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
sunshine_baby Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 256
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sunshine_baby Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Сопствена себичност vs. блиските пријател
    Испратена: 31.Март.2009 во 00:11
Не знаев како да ја поставам темава,можеби и постои ваква,не знам...
Сакав да ве прашам колку сте ја ставиле на тест сопствената среќа во позиција на себичност во однос на чувствата и очекувањата на блиските околу вас?!Дали во име на сопствената среќа сте напуштиле луѓе кои до тогаш ви го чинеле животот?!Дали некогаш сте се покајале за некоја направена работа која ги повредила вашите најблиски (роднини,пријатели,партнер) меѓутоа во дадениот момент ви се чинела исправна нерационализирајќи ги нештата?!Или можеби сте имале искуство со таква личност која пред вашето пријателство без никакви скруполи и лице тргнала во наводна потрага по среќата,секако нереално?!
Секако по темава не можеме да очекуваме објективни размислувања,но најчесто сепак како следачи на ситуацијата од страна можеме да пресудиме за моментната импонираност на личноста од нешто што може да трае неодреден период,а потоа магично да го снема.

Ме поттикна искуството со мојот пријател кој подоцна се испостави дека грешел,но веројатно го направи тоа од горчина и некоја завидливост и покрај напорите да му удоволиме,него не му беше доволно(немам проблем со кажувањето работи отворено).Под изговор ме гушите,јас немам ништо заедничко со вас и слично,замина на друга страна,со девојка која го внесе во друго друштво и целосно се изгуби од нашиот живот,а претходно сме имале прекрасна комуникација и дружење.Но,еве денес по цели 3 години магичниот меур пукна и се појави повторно со каење дека згрешил.Неговиот живот одново треба да почне и одново да бара пријатели,вистинските ги загуби пред 3 години кога се одлучи да ги остави во име на нови без една реално прифатлива причина.Се разбира работите никогаш повеќе нема да бидат исти.

Колку и да делуваат инфантилно ваквите муабети и те како се случуваат во реалниот живот и те повредуваат.И другарската рана боли,не мора да се работи за љубов кон дечко,девојка.Пријателските рани многу повеќе болат.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:27
Имав пријателка со која делевме лошо и добро. По некое време нејзиниот брак тргна прудолу. Запозна друг човек кој и ветуваше брда и долини. Замина со него, ги остави сопругот и децата, нас пријателите. Цели 7 години ја немаше. Ова лето најпрво ми пушти меил дека сака да се сретнеме, потоа од некаде го докопа мобилниот па ми се јавуваше иако не и одговарав. Една вечер се најде пред мојата врата. Плачеше и бараше да ја примам на неколку минути само да ми објасни колку згрешила.
Не ја примив. Наши заеднички пријатели ми кажаа дека и нив им се јавувала и им барала пари бидејки сегашното либе ја заглавило и на крај ја напуштил.
За тие 7 години, на многу од нас ни се случија и добри и лоши работи, таа не се јави ни за добро ни за лошо. Дојде кога нејзе и беше тешко. Нејзиниот егоизам исплива на површина. Мажите од нашето друштво велат дека таа од секогаш била таква, само ние заради женска солидарност секогаш застанувавме на нејзина страна.
Горко е искуството кога ќе дознаеш дека со некој си изгубил премногу време.
Кон врв
Spirit Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Јануари.2009
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Spirit Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 09:45
Имав слична ситуација и јас . Јас одлучив да простам . Мојот начин е Прости но не дозволи пак да бидеш повреден од иста личност .
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 02:52
eve edna moja situacija na sebicnost koja traese 5 godini

Imav problemi so kockanje i slicni raboti 5 godini. Zborot kockanje za tie sto nikogas ne se kockale zvuci kako najkatastrofalna rabota sto i vsusnost e samo mene mi trebase vreme toa da go svatam. Licno za mene toa bese satisfakcija, adrenalin, mnogu emocii sto mislam gi nemam doziveano na drugo mesto, nikogas ne se rabotelo za pari, no se se vraka se se plaka. Znaci imase denovi koga ne se kockav, imase denovi koga se kockav 24 casa na den. Imase denovi koga dobivav, imase denovi koga se zadolzuvav po ne znam kolku pari. Imalo mnogu beli denovi, imalo i mnogu crni denovi, sto mislam deka e normalno, no ne e normalno da imas losi momenti ti i tvoite najbliski poradi taa rabota. Materijalnite raboti ne se bitni.

Za tie 5 godini sigurno go imav iznevereno celoto semejstvo i site moi drugari milion pati , i se skarav so devojkata sto najmnogu ja sakav. Situacii koga nekoj ke pobaral pomos, a jas ne sum pomognal zs sum bil zafaten so taa "rabota".

Taka se dodeka eden den ne mi pukna filmot i resiv da im kazam na moite kakov problem si imam i deka poke taka ne odi i moram da prekinam. Sega ne se kockam 6 meseci i daj boze da ostane taka.

Ne znam kako me trpele moite od doma i moite drugari i sreken sum sto nitu edno drugarstvo ne rasipav. Nemase da prestanam bez bezrezervnata pomos na moeto semejstvo i drugari.

Mislam deka na sekoj treba da mu se pruzi vtora, treta sansa zs site se ucime na greskite. Znam kolku imam zgreseno no imam 22 god. i mislam deka cel zivot e pred mene za da popravam kaj sto moze da se popravi, zs sepak nekoi raboti ne mozam da gi promenam.

Izvinete za referatot ama imav potreba ova da go napisam.
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 02:58
тие што се храбри за да си ја признаат кривицата
Имаат една лекција плус во животот
Се надевам дека уште подобро ќе се чуствуваш.
отприлика знам како изгледа овој проблем
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 16:51
Најпрвин никогаш не сум се колнела дека за пријателите би сторила се, дека би се жртвувала без да размислам.
Имам такви пријатели кои навистина би се потрудила да сторам колку можам повеќе за нив,но не по секоја цена.
Сум сфатила една работа-луѓето доаѓаат и си одат од твојот живот. Немам високи очекувања од никого и затоа кога ќе се деси некое срање само си викам- се наместила шанса особата да си ги покаже вистинските бои.
Мојата резервираност ме штити од разочарувања а јас лично откако увидов дека доколку безрезервно им се даваш на луѓето па и на најблиските, тие ќе те црпат се додека можат.
Таков е случајот со мене, бидејќи отескогаш сум имала одвишок време и разбирање и неутрален пристап сум била злоупотребувана во емоционална смисла.
Во име на сопствената среќа морав да отсечам некои луѓе од мојот живот, буквално како конец со ножици и не погледнав ни напред ни назад кога ја донесов таа одлука.
Не знам дали ќе ми боде криво еден ден, можеби да, можеби не, но само едно нешто ќе кажам: никој повеќе не ми ја црпе позитивната енергија, никој повеќе не ме храни со сопствениот душевен смет и за првпат се чувствувам сама на сопствената животна патека по која чекорам во неизвесност но многу посигурна во себе и со јасно дефинирани мисли. Мислам дека погрешив со некои детали но времето ќе покаже дали сум донела исправна одлука.
На луѓето понекогаш тоа им е дел од личната трансформација и начин да научат нешто за себе и другите.
Знам само дека не сме безграшни и што и да чиниме си има своја повратна реакција.

Изменето од GlenKlouz - 03.Април.2009 во 16:52
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2009 во 21:22
Еден ден пред врата ми се појавува човек кој сака да ме тепа затоа што сум зборела лоши работи за ќерка му. Тие „работи„ му биле од сигурни извори т.е. ги кажала мојата најдобра другарка....

Се разбравме со човекот што дојде да ме тепа, па пиевме кафе дома кај мене....

Јас правец кај другарка ми...да видам зошто зборувала такви нешта.......Не ми се веруваше....ми се сруши светот....

На крај видов каење во нејзините очи и и простив......

Но да си ДОБАР и да си ГЛУП не е исто.......се што ќе побара од мене сега ќе добие.....но никогаш нема да ме има мене како што ме имаше.....ништо веќе за мене не знае....ни моите емоции, ни планови, ни замисли, ни желби, аспирации.......повремено комуницираме само на ниво „леле колку е убаво(лошо) времето надвор„

МИР со сите
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2009 во 02:48
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

тие што се храбри за да си ја признаат кривицата
Имаат една лекција плус во животот
Се надевам дека уште подобро ќе се чуствуваш.
отприлика знам како изгледа овој проблем

Fala veke se osekam podobro...samo toa da potrae
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2009 во 07:59
Се по длабоката социјална криза, осиромашувањето на многу луѓе кои ’’некогаш’’ живееле добро, брзото збогатување или стекнување позиција на другите како да го стави на испит пријателството односно на површината исплива себиќноста на луѓето. Кога еден ден човек се врти назад и врши ретроспектива на својот живот заклучува дека многу давал, а малку земал во име на пријателството.
- Срце си утре прави писмена, тапа е. Ај види што не знае. Јас на враќање од фризер, педикир, маникир ќе поминам да го земам! Немам јас нерви да работам со него, а и он/она повеќе сака со тебе да работи.тага
- Леле те разбудив, извини молимте ама ми гори под нозе, прави писмена а не знае да почне. Земи жити леб напиши му некој состав па нека го научи напамет колку да не добие единица. И остај сега тие твои филозофии дека треба да научи како се пишува, немам време да се бавтам со него/неа, чкртни  неколку зборатага
-Слушај срц, излезе една многу убава прилика за патување Рим, Верона, Париз, .....јас си земав денови од одморот и одам. Ај да не мрчи оној мојон дај молимте причувај го/  ја 7 дена. Да споевте и вие школите ќе го/ја однесев кај баба му, вака мора во училиште. Еј и да не заборавам, вторник и петок е на англиски, понеделник и среда на кошарка четврток и сабота на каратетага
-Слушај ај кажи му/кажи и на онаа колешката/колегата  ти да не се занесува многу нека му/и пиши 5. Мореее 4 саати работите, џабе плата земате, на децата душа извадивте!!!!Сте се испозанеле  ко да сте некој фактор во државава бреее!!! Со 1 телефонски можам да ја избркам од работа па ќе се чеша кај не ја/го јадетага
--------------------------------------------------------------------------------------------
- Срциња мои на кои ви пишував состави, ви чував деца додека шетавте, вежбав математика додека се фризиравте, маникиравте, детето ми дипломира па сака на поздипломски да оди, му требаат 2000/3000  евра. Враќам на еднакви месечни ратиголема%20насмевка
Штама. Мртва тишина.Сите се разбегаа, телефонот не звони, немаат потреба од состави, подготовки за писмена, чување деца.
 Леле колку било убаво да си го планираш сама денот, слободното времетрепкање да си седиш на Идивиди, да си разговараш на скајп, фејсбукцрвенеење
Не ми требаат тие пари, ке си земам кредитнамигнување, ама морав еднаш да расчистам.
Сопствена себичност...проштевање на блиските пријатели... изненадување
Има ли блиски пријатели...ни требаат лизбунетост

Изменето од mamamd - 04.Април.2009 во 08:26
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2009 во 14:23
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

]Има ли блиски пријатели...ни требаат лизбунетост

Има Мама и требаат ама што побрзо откриеш колку се корисни за вашето пријателство-толку подобро.
За муабет кафе, да ти го трошат времето сите се тука ама кога стварно ти ги треба за нешто важно-сите се отперуваат како ова било она.
Јас може ќе звучам себично и дрско, ама не си го трошам времето на никого од кој имам поише зијан него ќар.
Понекогаш толку многу правиш, се трошиш а за тебе никој не мрда со мал прст. Абе тури им пепел! И такви пријатели не ти ги треба, барем на денешницава има разни к*рсеви, забава од секаков тип, интернет па можеш комотно да си го трошиш слободното време креативно и конструктивно

Изменето од GlenKlouz - 04.Април.2009 во 14:25
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2009 во 15:29
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

]Има ли блиски пријатели...ни требаат лизбунетост

Има Мама и требаат ама што побрзо откриеш колку се корисни за вашето пријателство-толку подобро.
За муабет кафе, да ти го трошат времето сите се тука ама кога стварно ти ги треба за нешто важно-сите се отперуваат како ова било она.
Јас може ќе звучам себично и дрско, ама не си го трошам времето на никого од кој имам поише зијан него ќар.
Понекогаш толку многу правиш, се трошиш а за тебе никој не мрда со мал прст. Абе тури им пепел! И такви пријатели не ти ги треба, барем на денешницава има разни к*рсеви, забава од секаков тип, интернет па можеш комотно да си го трошиш слободното време креативно и конструктивно

големо%20гушкање
Кон врв
Lady Blue Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Октомври.2007
Поени: 8431
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lady Blue Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2009 во 00:13
E jebiga ...... se umeam da bidam samo sebicna ne ..... mnogu licnosti se na pozicija pred mojata vo mojot zivot .....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.