IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Макробиотика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Макробиотика

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 25>
Автор
Порака
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 14:44
Makrobiotika

Makrobiotikata i vegetarijanstvoto

CELTA NA MAKROBIOTIKATA E DA SE STANE VEGAN-MAKROBIOTICKI-VEGETARIJANEC

“Ako e ZELBATA-Meso…
ZAMENATA ke bide-Riba,rakovi,skolki…
a CELTA ke bide-Zitarki,mahunarki,seitan,tempeh,tofu…”
,Michio Kushi,
‘So ishrana protiv rakot’

Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 13:10

Од мрсната исхрана потешко размислуваме

Секојдневното уживање во калоричната исхрана, освен на телото делува и на работата на мозокот.

Чувството на омалаксаност, нервоза или забавеност можат да бидат последица од лоша исхрана. Континуираното уживање во колачите и исхраната која содржи маснотии може да предизвика дебелеење, дијабетес па дури и престанок на срцето, пишува „Вечерњи лист“.

Храната богата со маснотии ја намалува физичката издржливост кај поединци и способноста да размислува и по неколку дена по консумирањето, објавено е во својата студија на Универзитетот Оксфорд.

Истражувањето спроведено врз стаорци покажало дека после девет дена мрсна прехрана можеле да истрчаат 50 проценти помалку од оние што се хранеле здраво, исто така и правеле повеќе грешки во задачите што покажува на влошување на когнитивните способности.

-Со внесување на масна храна неуротрансмитерите говорат дека немаме потреба од фанатично барање на храна и мозокот се одмара. Инстинктот за преживување се исклучува на некое време, а со него и моќта за размислување, ги објасни своите заклучоци др.Алан Мајрон-Давис.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 19:02
GORKA ISTINA O VJEŠTAČKOM ŠEĆERU

Aspartam, vještaćki šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao bezbjedan dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.

Autor orginalnog teksta: Mark D. Gold

Aspartame je tehničko ime za vještački šećer koji je takođe poznat pod fabričkim imenima - NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Aspartam je otkriven slučajno 1965.g. kada je James Schlatter, hemičar G.D. Searle kompanije testirao jedan lijek protiv čira na želucu.

Aspartam je odobren za upotrebu u hrani 1981.g. a u napitcima 1983.g. Ta supstanca bila je prvi put odobrena za konzumiranje još 26 jula, 1974, međutim, u augustu 1974.g. bila je uložena jedna žalba od strane Dr John W. Olney, naučnika na polju neurologije i James Turner-a, advokata američkog Zavoda za Zaštitu Potrošaća, što je zajedno sa rezultatima istrage istraživačkih procedura kompanije G.D. Searle dovelo do toga da FDA povuče dozvolu za upotrebu aspartama, u decembru 1974.g. Kasnije, 1985. g. kompanija Monsanto je kupila firmu G.D. Searle koju je nakon toga podijelila na dvije odvojene, supsidijarne kompanije, Searle Pharmaceuticals i The NutraSweet Company.

Aspartam je daleko najopasnija supstanca na tržištu koja koja se nalazi u hrani i napitcima (i tzv. “sugar-free” žvakaćim gumama, prim. prev.)   On je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u februaru 1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services).(1) Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Prema naučnicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata aspartama, sljedeće hronične bolesti mogu da budu prouzrokovane, podstaknute ili pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:(2)
tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora, (chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorođenčadi, fibromijalgija i dijabetes.

Aspartam se sastoji od tri hemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol. U knjizi, Prescription for Nutritional Healing, (autori James i Phyllis Balch), aspartam je svrstan u kategoriju “hemijskih otrova.” Kako ćemo vidjeti, to je upravo ono što on i jeste.

ASPARTIČNA KISELINA (40% ASPARTAMA)

Dr Russell L. Blaylock, profesor neurohirurgije na Medical University of Mississippi, nedavno je objavio knjigu u kojoj je detaljno opisao poremećaje koji nastaju ingestijom aspartične kiseline koja se nalazi u aspartamu. [devedest devet posto od natrijum glutamata (monosodium glutamate - MSG) je glutamična kiselina. Oštećenja koja ona prouzrokuje takođe su dokumentirana u Blayloc-ovoj knjizi (natrijum glutamat, kojeg mnogi od nas svakodnevno unose u svoj organizam uz pomoć Vegete i sličnih dodataka jelima, osim što poboljšava njihov ukus, istovremeno i uništava naše nervne ćelije, jer spada u grupu nervnih otrova, prim. prev.)] Blaylock nam u svoj knjizi, uz pomoć od skoro 500 naučnih bilješki pokazuje kako suvišne ekscitativne amino kiseline kao što su aspartična kiselina i glutamična kiselina, koje se nalaze u u našoj hrani, prouzrokuju veoma ozbiljne hronične nervne poremećaje kao i cijelu jednu pletoru drugih akutnih simptoma.(3)

KAKO ASPARTAT (I GLUTAMAT) UZROKUJU OŠTEĆENJA

Aspartat i glutamat djeluju kao neurotransmiteri u mozgu omogućavajući prenos informacija od jedne nervne ćelije do druge. Ukoliko se u mozgu nalazi prevelika količina ovih supstanci, to dovodi do smrti određenih nervnih ćelija usljed stvaranja uslova za ulazak povećanih količina kalcijuma u te ćelije. Ulaskom kacijuma u ćelije, u njima dolazi do oslobađanja većih količina slobodnih radikala koji onda prouzrokuju smrt ćelije. Oštećenja nervih ćelija mogu biti izazvana od strane suvišnog aspartata ili glutamata i zbog toga se ove supstance nazivaju – “ekscitoksinima”. Oni “nadražuju” ili stimulišu nervnu ćeliju sve dok ona ne umre.

Aspartična kiselina je jedna amino kiselina. U svojoj slobodnoj formi (kada nije vezana za proteine) ona prouzrokuje značajno povećanje nivoa aspartata i glutamata u krvnoj plazmi. Suvišna količina aspartata i glutamata u krvi, kratko nakon ingestije aspartama ili glutamične kiseline (prek*rsora glutamata) dovodi do visoke koncentracije ovih neurotransmitera u određenim dijelovima mozga.

Krvna moždana barijera, koja normalno štiti mozak od suvišnog glutamata i aspartata kao i drugih toksina 1) nije potpuno razvijena za vrijeme djetinjstva, 2) ne pruža potpunu zaštitu svih dijelova mozga, 3) može biti oštećena posljedicama mnogih hroničnih i akutnih oboljenja, i 4) čak i kad je neoštećena, može ponekad da dozvoli da suvišni glutamat i aspartat “procure” u mozak.

Taj suvišni glutamat i aspartat polako počinju da razaraju neurone. Velika većina (75% i više) nervih ćelija u određenom području mozga biva usmrćena prije nego što bilo kakvi klinički simptomi hroničnog oboljenja dođu do izražaja.

Neke od mnogih hroničnih bolesti za koje je dokazano da su potpomognute ili uzrokovane dugoročnim izlaganjem ekscitatornim aminokiselinama su:

-Multipla skleroza (MS),
-Alchajmerova bolest,
-sindrom nedostatka pažnje kod djece (Attention Deficit Disorder,.),
-gubitak memorije,
-hormonalni problemi,
-gubitak sluha,
-epilepsija,
-parkinsonova bolest,
-hipoglikemija,
-AIDS demencija,
-oštećenja na mozgu i
-neuro-endokrini poremećaji.

Ekscitoksini predstavljaju veliku opasnost za novorođenčad, djecu, trudnice, starce i ljude koji pate od određenih hroničnih bolesti. Čak je i Federacija Američkih Društava za Eksperimentalnu Biologiju (FASEB), koja inače zastupa sličnu ‘partijsku liniju’ kao i FDA, nedavno saopštila u jednom svom izvještaju da "bi gravidne žene, novorođenčad i djeca trebali izbjegavati korištenje dodataka za hranu koji sadrže L-glutamičnu kiselinu. Postoji mnogo dokaza o potencijalnim endokrinim poremećajima kao npr. povečanje nivoa kortizola i prolaktina, kao i različiti efekti kod muškaraca i žena, koji potvrđuju tu vezu sa endokrinim sistemom i sugerišu da dodatno unošenje L-glutamične kiseline treba da se izbjegava od strane žena sposobnih za trudnoću i individua sa afektivnim poremećajima."(4) Aspartična kiselina iz aspartama ima iste štetne osobine kao i glutamična kiselina.

O istinskom mehanizmu nastanka akutnih reakcija na suvišni glutamat i aspartat još uvijek se vodi jedna debata. Prema izvještaju FDA, te reakcije uključuju simptome kao što su:(5)
glavobolja/migrena, mučnina, bol u stomaku, zamor (blokira ulazak glukoze u mozak), nesanica, problemi kod vida, napadi nemira, depresija, i astma/bol u grudima.

Jedna od najčešćih žalbi ljudi koji pate od štetnih posljedica aspartama je gubitak pamćenja. Ono što je ovdje ironično, to je da je kompanija G.D. Searle još 1987.g. poduzela jedno opsežno istraživanje čiji je cilj bio otkrivanje sredstva koje je trebalo liječiti gubitak memorije usljed ostećenja prouzrokovanih od strane ekscitativnih aminokiselina. Blaylock je samo jedan od mnogih naučnika i doktora koji su posvetili pažnju poremećajima nastalim usljed konzumiranja aspartama i MSG-a (natrijum glutamata). Među one eksperte koji su glasno upozoravali javnost na štetnost uzimanja aspartata i glutamata spadaju i Adrienne Samuels, Ph.D., eksperimentalni psiholog, Olney, profesor psihijatrije na School of Medicine, Washington University, koji je ujedno i jedan od najvećih svjetskih autoriteta što se ekscitoksina tiče. (On je još 1971.g. obavjestio kompaniju Searle da aspartična kiselina prouzrokuje rupe u mozgu kod miševa.) Tu takođe uključujemo i Francis J. Waickman-a, M.D. (Doktor Medicinskih Nauka, prim. prev.), dobitnika priznanja the Rinkel and Forman Awards, koji je priznati stručnjak na području pedijatrije, alergije i imunologije.

Tu su takođe i: John R. Hain, M.D., forenzički patolog, i H.J. Roberts, M.D., FACP, FCCP, specijalista za dijabetes, koji je od strane jednog nacionalnog medicinskog magazina svojevremeno bio proglašen i za “najboljeg doktora u USA."

John Samuels je takođe jedan od onih koji su posvetili ovom problemu više pažnje. On je sastavio i jednu veliku listu naučnih radova koji pružaju više nego dovoljno dokaza o opasnostima vezanim za unošenje u organizam dodatne glutamične and aspartične kiseline.

A postoje i mnogi drugi koji mogu biti stavljeni na ovu listu.

FENILALANIN (50% ASPARTAMA)

Phenylalanine je aminokiselina koja se normalno nalazi u mozgu. Ljudi koji pate od fenilketonurije, nisu u stanju normalno da metaboliziraju fenilalanin. To dovodi do velike koncentracije fenilalanina u mozgu, što ponekad može biti smrtonosno. Dokazano je da kod ingestije aspartama, pogotovo zajedno sa karbohidratima, može doći do porasta nivoa fenilalanina u mozgu, čak i kod ljudi koji ne pate od fenilketonurije. Ovo nije samo teorija, jer je dokazano kako ljudi koji koriste aspartam kroz jedan duži vremenski period, imaju povećanu količinu fenilalanina u krvi. Višak fenilalanina u mozgu dovodi do smanjenja nivoa serotonina što onda izaziva emocionalne poremećaje i depresiju. Dokazano je da je nivo fenilalanina u krvi znatno povećan kod ljudi koji koriste aspartam.(6) Čak i kada čovjek samo jednom unese u sebe aspartam, količina fenilalanina u krvi se poveća. Prilikom svog svjedočenja ispred američkog Kongresa, Dr Louis J. Elsas je pokazao kako povećan nivo fenilalanina u krvi može da dovede do njegove povećane koncentracije u određenim dijelovima mozga i koliko je to opasno, pogotovo po novorođenčad i fetuse u majčinoj utrobi. On je takođe pokazao kako glodari metaboliziraju fenilalanin mnogo bolje i brže nego ljudi.(7)

Jedan slučaj veoma visokog nivoa fenilalanina prouzrokovanog aspartamom nedavno je opisan u jednom magazinu pod naslovom "Aspartamska noćna mora." John Cook je pio svakodnevno 6 do 8 ‘diet’ - napitaka. Njegovi simptomi su počeli kao gubitak memorije i česte glavobolje. Nakon toga njegovo stanje se pogoršalo u smislu naglih promjena raspoloženja sa napadima bjesnila. Rezultati analize njegove krvi pokazali su prisustvo fenilalanina u koncentraciji od 80 mg/dl. Kod medicinskog pregleda pokazale su se smetnje u radu mozga kao i oštećenja na mozgu. Nakon što je prestao sa konzumiranjem vještački zaslađenih pića uz pomoć aspartama, njegovo zdravstveno stanje dramatično se popravilo. (8)

METANOL (10% ASPARTAMA)

Methanol je smrtonosan otrov. Mnogi od nas znaju kako su se mnogi ljudi otrovali nepravilno proizvedenim alkoholnim pićima koja su u sebi sadržavala metanol, koji kod ljudi može da prouzrokuje sljepilo i smrt. Metanol se postepeno oslobađa u tankom crijevu kada metilna grupa iz aspartama dođe u kontakt sa himotripsin enzimom.

Apsorpcija metanola u tijelu je mnogo brža kod ingestije slobodnog ili čistog metanola. Slobodni metanol se stvara iz aspartama kada se ovaj zagrije na temperaturu veću od 30ºC. To se događa kada se namirnice ili napitci koji sadrže aspartam nepravilno skladište.

Metanol se u tijelu razlaže na mravlju kiselinu i formaldehid. Formaldehid je smrtonosan nervni otrov. Prema podacima Zavoda za Zaštitu Prirodne Okoline (EPA) metanol se smatra tzv. “kumulativnim” otrovom jer se veoma sporo eliminiše iz organizma nakon što je u njega unesen. U čovjekovom tijelu, on se oksidacijom razlaže na formaldehid i mravlju kiselinu; oba ova metabolika su toksični. Prema podacima iste organizacije, čovjek ne bi smio unositi u svoj organizam više od 7.8 mg/ na dan. Jedan litar pića koji je zaslađen aspartamom sadrži oko 56 mg metanola. Tako neki koji piju ili jedu malo više aspartamom zaslađenih produkata mogu dnevno da unesu u sebe oko 250 mg metanola, što je 32 puta više od onoga što EPA propisuje.(9)

Simptomi koji ukazuju na trovanje metanolom su: glavobolja, zujanje u ušima, mučnina, problemi u gastrointerstinalnom traktu, slabost, nesvjesnica, problemi kod pamćenja, utrnulost ekstremiteta kao i probadajući bol u njima, promjene u ponašanju, upala nerava. Najčešći i najpoznatiji simptomi trovanja metanolom su u vezi čula vida. Maglenje i treperenje pred očima, slab vid, oštećenja na mrežnjaći i sljepilo. Formaldehid je poznat kao kancerogena supstanca, oštećuje mrežnjaću oka, ometa replikaciju DNA, uzrokuje deformacije kod novorođenčadi.(10)

DIKETOPIPERAZINE (DKP)

DKP je sporedni produkt kod metabolizma aspartama. DKP je impliciran kao uzročnik tumora na mozgu. Olney je primjetio da DKP, nakon procesa nitrozacije u probavnom traktu stvara jednu komponentu vrlo sličnu N-nitrosourei, koja je vrlo kancerogena. Neki autori tvrde da se DKP stvara odmah nakon ingestije aspartama. Ja nisam siguran da li je to tačno. Ono što je sigurno to je da se DKP stvara u tečnim produktima koji sadrže aspartam nakon dužeg uskladištenja.

Kompanija G.D. Searle je sprovela istraživnaje na temu sigurnosti upotrebe DKP-a. FDA je kasnije tu otkrila mnoge eksperimentalne greške, neke od njih su bile pripisane “lošoj administraciji”, a kod drugih se radilo o “slučajnom mješanju životinja, životinje nisu dobijale propisanu količinu određene supstance, izgubljeni patološki uzorci usljed nepravilnog rukovanja,” i mnogo drugih grešaka.(12)

Takode se smatra da DKP uzrokuje i materične polipe kao i promjene u nivou holesterola u krvi, što je javno priznala i Dr Jacqueline Verrett, toksikolog koja radi za FDA, u svom svjedočenju ispred američkog Senata.(13)

Kraj izvoda

* [Ovo je bio jedan kraći izvod iz orginalnog teksta čiji je cilj bio samo da svrati pozornost čitalaca na neke otrove u hrani i piću, kojima smo svakodnevno izloženi. Čitaocima se preporučuje da pročitaju cijeli tekst koji se može naći uz pomoć gorenavedong linka, kao i da poduzmu jedno šire istraživanje na ovu temu. Aspartam je samo jedan od zvanično odobrenih sredstava za trovanje narodnih masa i on po opasnosti za zdravlje vjerovatno zauzima drugo mjesto, odmah iza fluora, koji nam se servira u zubnim pastama, vodi za piće itd. pod izgovorom da sprečava kvar zuba (što nema nikakve veze ni sa istinom, niti sa zdravom pameti. (O fluoru ćemo reći nešto više nekom drugom prilikom).

Danas postoji već nekoliko stotina proizvoda koji u sebi sadrže aspartam. U svakom slučaju, mi ga najčešće unosimo u sebe pomoću tzv. “diet” proizvoda (kobajagi dijetalnih) kao što su Diet Coke, Diet Pepsi, i druga “diet” pića, pudinzi, jogurti…‘sugar-free’ žvakaće gume i bomboni, sladoled itd. itd. Zbog opšte korumpiranosti političara, naučnika, zdravstvenog sistema, medija itd. itd., kao i nevjerovatne ignorantnosti “normalnog” čovjeka, za očekivati je da će se ovi biološko-hemijski agensi zadržati u našoj ishrani sve do poslednjeg živog ljudskog bića.

~~~***~~~
Na kraju, postavlja se pitanje, - da li je današnji čovjek, koji je pod jednom stalnom i redovnom dozom fluora, aspartama i cijele pletore drugih sredstava koja mu regulišu rad mozga i sužavaju svijest i percepciju, - još uvijek u stanju da kritički i nezavisno razmišlja?!?

Da li je već sada kasno, - ili još uvijek imamo vremena za – buđenje?!?].
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 19:13
флуор-Легално (озаконето) труење

Повеќе од половината жители на Соединетите Американски Држави пијат флуорирана вода која доведува до рак и артритис. „Ракот на крвта води до флуоридот во десетгодишното истражување од Националната Токсиколошка Програма од УС Департментот (Министерството) за Здравје и Човечки Услуги“.

Оваа сензационална вест е откриена во ексклузивниот извештај на Медицинскиот Гласник (?Medical Tribune?), на 28. Декември 1989., но постојано се занемарува/пренебрегнува (игнорира) од јавните гласила (медиумите). Исто така, Проктер и Гембл изработувачот на Крест (флуорната паста за заби) преставил студија на U.S. Public Health Service, покажувајќи дека флуорот е тестиран позитивно како предизвикувач на рак употребен и во најмала концентрација. Чарлс Елиот Перкинс истражувач хемичар пратен во Германија за да се погрижи за I.G. Farben Chemical Industries после Втората Светска војна, кажува дека доза на флуор е употребена да ги направи луѓето послушни, смирени и покорни на владата.

Тој пишува: „Од десната страна на тилот од левата страна на мозокот има мала зона на мозочно ткиво кое е одговорно за индивидуалната сила на спротивставување на доминација. Повторувајќи ги дозите на флуор со време, малку по малку ја намалува индивидуалната сила за отпор со бавно труење, опијанувајќи ја оваа зона на мозочно ткиво и правејќи го потчинет на оние кои сакаат да владеат со него. Овој план ми го кажа германски хемичар кој беше службеник (официјален) во I.G. Farben Chemical Industries и во врвот на Нацистичкото движење од тоа време.

Извадоци од книгата „Контрола на свеста“ од Џим КИТ     

"Consciousness control"of Jim Keith, edition J. M.

„Внимвавајте при користење на флуорот“

Треба да се забележи нешто интересно, подоцна на научниците од ЦИА, од одделот КОНТРОЛА НА СВЕСТА, употребуваат како нацистите сигурни целни групи за нивните експерименти. Тие се спроведувани на етничките малцинства, странците, душевните пациенти, затвореници, луѓето со сексуални пореметувања, зависници и неизлечиви болни. Се забележува врската на нацистите и Британската хемиска контрола на свеста.

Чарлс Елиот Перкинс е еден од најпознатите индустриски хемичари во САД. Тој е пратен од Владата на САД да помогне во преземањето на германскиот индустриски џин И.Г. Фарбен после Втората Светска војна. Во писмото кое Перкинс го напишал на 2. Октомври 1954. година до Ли донацијата за здравствена заштита и истражување во Милвоки, Висконсин, тој вели: „Идејата за флуорирањето на водата е донесена од рускиот комунист Креминов од Русија во Англија.

Во триесетите години Хитлер и германските нацисти ја гледале иднината на светот контролиран од нацистичата филозофија и Пангерманизмот ... Германските хемичари направиле план на долг период за масовна контрола, тој е предаден на Германскиот генералштаб и прифатен од нив. Овој план ја разгледува можноста за контрола на населението на сите полиња преку додавање на хемикалии во водата за пиење.. На овој начин тие може да го контролираат населението во сите подрачја, како психолошка, здравствена и контрола на раѓање (жените ги прави јалови, неплодни, стерилни) и т.н. Во овој план на масовна контрола, натриумфлуоридот зазема значајно место.

За да биде прифатена флуоризацијата, најдобро е да се посочи дека таа е за доброто на децата и нивните заби. Ако постои вистинска мамка, полесно ќе биде прифатена. Вистинската причина за флуоризацијата е да се намали отпорот кај масите против контролата и губењето на слободите...

На тилот на левата половина (хемисфера) од мозокот постои мал дел на мозокот, кој е одговорен за силата на индивидувалниот отпор за доминација. Повторувани дози на многу мали количини на флуорид после некое време го намалуваат отпорот за доминација со бавно труење и анестезирање на овој дел од мозокот. Човекот го прави подложен на контрола ...

Овој план ми го раскажа германски хемичар кој во тоа време бил соработник во хемиската индустрија и почитуван член на Нацистичката партија. Го забележав ова заради неговата сериозност и искреност на научник кој зад себе има 20 годишен период на истражување во областа на хемијата, биохемијата, психологијата и патологијата на флуоридите. Секој кој ќе пие флуорирана вода една година или повеќе, никогаш повеќе нема да биде истиот, ни ментално ни физички.“

Prof. Dr. Abderhalden:

„Најголемиот број на болести се резултат на неправилната работа на ензимскиот систем. Флуорот може докажано да направи штета кај 24 ензими. „

Dr. W. Oelschlaeger, Universitaet high home:

„Концентрацијата на 1,2 ппм планираната концентрација на флуор кај питката вода е многу висока. Оштеување на здравјето, особено кај децата, кај старите и кај болните, не може да биде исклучена, затоа треба да се отфрла флуоризацијата на водата за пиење.

Научни факти за Биолошките Ефекти на Флуоридот

1.Флуоридите ја попречуваат синтезата на колагенот што доведува до негово разложување во коските, тетивите, мускулите, кожата, ‘рскавичното ткиво, белите дробови и трахејата.

2.Флуоридите го стимулираат создавањето на гранули и потрошувачката на кислородот во белите крвни клетки, но го спречуваат тој процес кога белата крвна клетка е изложена на дејството на некоја туѓа супстанца во крвта.

3.Флуоридите ги намалуваат енергетските резерви и способноста на белите крвни зрнца да ги уништуваат туѓите материи со процесот на фагоцитоза. Дури и микро-моларните количини на флуорид, под 1 ppm (1-от дел на милион делови) можат сериозно да ја спречат способноста на белите крвни зрнца да ги уништуваат патогените микро-организми.

4.Флуоридите го збунуваат имунолошкиот одбрамбен систем и го поттикнуваат да ги напаѓа ткивата на своето сопствено тело и ја зголемуваат брзината на раст на туморите кај луѓето кои се подложни на рак.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 22:14
SMEENJETO E LEK - SMEENJETO GO POTTIKNUVA ZDRAVJETO

Smeenjeto ima pozitivno vlijanie vrz nasiot duh i telo:

-go jakne imunitetot
-ja jakne koncentracijata na kletkite koisto gi unistuvaat tumoruite i bakteriite,virusite i drugite mikroorganizmi, predizvikuvaci na mnogu bolesti
-smeenjeto e korisno i za funkcioniranjeto na srceto i krvotokot
-gi reducira hormonite na stresot i adrenalinot
-ja pottiknuva cirkulacijata i snabdenosta so kislorod i taka go namaluva holesterolot vo krvta,zatnuvanjeto na arteriite i visokiot krven pritisok, a so toa opasnosta od infarkt
-go zgolemuva kapacitetot na belite drobovi i nivnoto snabduvanje so krv bogata so kislorod
-smeenjeto e priroden anelgetik bidejki, so ogled na toa sto za vreme na smeenjeto se lacat i hormonite na srekata - endorfini - koi megu drugoto gi ublazuvaat bolkite.

Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 20:24
Makrobitika
INTEGRALEN ORIZ

Od aspekt na Jin i Jang INTEGRALNIOT ORIZ e NAJURAMNOTEZEN od SITE vidovi ZITARKI. Toa e izrazeno vo negovata PRIRODNA RAMNOTEZA na minerali, proteini i slozeni jagleni hidrati. Ova e edna od pricinata zosto integralniot oriz e NAJPRIKLADEN vid zitarka ZA SEKOJDNEVNA UPOTREBA. Bidejki e covekot bioloski najrazvien vid vo zivotinskto carstvo, potrebno e da se hrani so onoj vid na hrana koj predstavuva nejzin pandan vo rastitelniot svet.

Za da bideme enrgicni i zdravi, zitarkite vo zrno treba da se socineti so 50-60 % vo nasata sekojdnevna ishrana, a inegralniot oriz treba da bide GLAVNA i OSNOVNA ZITARKA vo nasiot obrok. Integralniot oriz treba da go jademe sekojdnevno, dodeka ostanatite zitarki gi trosime kako dopolnitelna hrana, odnosno kako prilozi na jadenjata. Ako sekojdnevno jadete integralen oriz, vasata zdrastvena sostojba naglo ke se podobri i vie avtomatski ke stanete srekni, zdravi i zadovolni so toa sto go rabotite. Marobiotikata e pat do srekata preku zdravjeto a nacinot na ishrana ne e nisto drugo osven sredtsvo za da se postigne toa.

KUVANJE VO EXPRESS-LONEC

Kuvanjeto vo express-lonec e NAJDOBRIOT NACIN na podgotovka na integralniot oriz, zasto taka brzo i temelno ke se skuva i ke ima sladok vkus.

Integralniot oriz skuvan vo express-lonecot, KE GO ZABRZA vasiot FIZICKI, MENTALEN i DUHOVEN RAZVOJ vo takvi razmeri koj ne go dava nieden drug nacin na podgotovka.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 00:04
Makrobiotika-CAEVI

ZELEN CAJ

Zeleniot caj e najpopularen vo Japan. Od site japonski caevi, zeleniot caj ima najveke kofein. Od druga strana, zeleniot caj sodrzi poveke vitamin C od drugite vidovi caj.3-4 solji od ovoj caj imaat poveke vitamin C otkolku edno jabolko.

Kofeinot od cajot go stimulira centarot vo mozokot koj ja sprecuva pospanosta i umorot. Toj istotaka go pottiknuva izlacuvanjeto na urinata od teloto.

zeleniot caj predstavuva mnogu silen antioksidans.(Antioksidansite ja sprecuvaat oksidacijata vo vnatresnosta na keliite ). So usporuvanjeto na procesot na oksidacija vo vnatresnosta na keliite avtomatski go otklonuva umorot i go usporuva procesot na stareenje.

KUKICHA

Kukicha se pravi od grancinjata na bilkata na cajot. Poradi svojot iznenaduvacki dobar vkus, omilen e megu makrobioticarite. Kukica se razlikuva od site ostanati cajevi po toa sto recisi voopsto nema kofein. Poradi toa e pogoden duri i za decata i za novorodencinjata.

kukicata ima posebna sposobnost da gi neutralizira i kiselinite i bazite.

Kukicata sodrzi tanin i efikasno gi unistuva bakteriite i gi otklonuva otrovite. Go otklonuva otrovnoto dejstvo na nikotinot, a istotaka ja vpiva i otklonuva radioaktivnosta. Otkrieno e deka postarite listovi na caj, kako onie odgleduvani na sonce, sodrzat poveke tanin od pomladite, i onie koi se odgleduvani pod senka. Od site cajevi, kukicata sodrzi najveke tanin.

BANCHA

Bancha e napitok koj se dobiva od fino przeni listovi na cajot. Ima isklucitelno prijaten vkus.

bancata go pomaga varenjeto i sodrzi golem procent na kalcium - 3 pati poveke kolicestvo otkolku mlekoto - , taka sto , kako izvor na kalcium moze da go koristat licata koi imaat zgolemena potreba za kalcium, ili licata koi ne upotrebuvaat kravje i drugo zivotinsko mleko.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 13:04
ZITARKITE I ZELENCUKOT I KUVANJETO GO ZABRZUVAAT FIZICKIOT, MENTALNIOT I DUHOVEN RAZVOJ

ZOSTO INTEGRALNITE ZITARKI SE TOLKU VAZNI ZA COVESTVOTO ?
NAJOSNOVNIOT ODGOVOR lezi vo PRIKAZNATA za EVOLUCIJATA. Poveketo prifateni teorii za EVOLUCIJATA zasnovani se nasledstvoto i okruzuvanjeto, no go izzema SUSTINSKIOT FAKTOR - VAZNOSTA na ISHRANATA.

HRANATA e SREDSTVO za EVOLUCIJATA. So MENUVANJE na NASATA HRANA se MENUVAME SAMITE SEBE. ZITARKITE I ZELENCUKOT ja ZABRZUVAAT NASATA EVOLUCIJA za MILIONI GODINI. Sprotivno od toa; ISHRANA so ZIVOTNI ja NAZADUVAAT NASATA EVOLUCIJA so MILIONI i MILIJARDI GODINI.

Niz GENERACIITE se RAZVIL nov vid na VEGETACIJA i RASTENIJA za ISHRANA, prilagodena ENERGETSKI spored USLOVITE kade RASTE za da se PRILAGODIME na NOVATA SREDINA, kako lugeto taka i zivotnite. RASTITELNIOT SVET koj brzo i efikasno, se prilagoduva na promenite na klimata, AVTOMATSKI ni POMAGA da NAPRAVIME RAMNOTEZA koga JADEME HRANA koja USPEVA vo NASETO PODRACJE.

COVESTVOTO vo PROCESOT na EVOLUCIJATA mnogu pati ja MENUVALO ISHRANATA. ZITARKITE bile POSLEDNATA KARIKA vo toj LANEC i ZITARKITE go OSPOSOBILE COVESTVOTO da ;

- RAZVIE MOK na RAZMISLUVANJE;
- DA SE ISPRAVI i
- DA stane POTPOLNO HUMANO
- DA go PRODOLZI ZIVOTOT i
- DA go PRODUHOVI SVOETO POSTOENJE
- DA SPRECI I IZLECI BOLESTI.

POSLEDNIOT STEPEN dosol koga sme POCNALE da ja KUVAME NASATA HRANA. KUVANJETO ne OSLOBODILO od STUDOT i NAGLITE PROMENI na KLIMATA, takasto sme MOZELE da ZIVEEME BILO KADE i da RABOTIME BILO KADE, i BILO STO. Toj NOV VID na HRANA - kuvani zitarki - istotaka ja PROMENIL nasata FIZICKA KONSTITUCIJA, pravejki ne POAKTIVNI i POSAMOUVERENI. ZITARKITE i ZELENCUKOT a potoa i VESTINATA na KUVANJETO so PRIRODEN OGAN - GO STVORILE COVESTVOTO. ( kuvanje na elektricna toplina sozdava neramnoteza vo i najzdravite produkti i sozdava haoticni vibracii kaj konzumentot na taa zgotvenata hrana )
ZITARKITE i ZELENCUKOT i VESTINATA na KUVANJETO - ZAEDNO mozat da ni ja pruzat TAJNATA na NOVATA IDNINA ( oslobodena od bolesti, glad , siromastija, nesreki, konflikti i vojni )


Koga JADEME ZITARKI - EDNOSTAVNO go KORISTIME ZDRAVIOT RAZUM. " Wa ", Japonski zbor za "MIR ", socinet e od zborovi za " USTA" i " ORIZ ". Mnogu luge sirum svetot, denes, otkrile preku sopsttveno iskustvo deka KONZUMIRANJETO ZITARKI gi pravi POSREKNI i POMIRNI ( i POZDRAVI i POAKTIVNI i POINTELIGENTNI...)

Za SOZDAVANJE NOV SVET - bez NASILSTVA, BOLESTI, VOJNI, SIROMASTIJA, GLAD itn - OVA e NAD SE NAJVAZNATA PRICINA - da se VRATIME na TRADICIONALNATA HRANA na COVESTVOTO - na ZITARKITE i ZELENCUKOT.

KUVANJE VO EXPRESS-LONEC
-----------------------------------------------

Kuvanjeto vo express-lonec e NAJDOBRIOT NACIN na podgotovka na integralniot oriz, zasto taka brzo i temelno ke se skuva i ke ima sladok vkus.

Integralniot oriz skuvan vo express-lonecot, KE GO ZABRZA vasiot FIZICKI, MENTALEN i DUHOVEN RAZVOJ vo takvi razmeri koj ne go dava nieden drug nacin na podgotovka.

ZITARKITE go OSPOSOBILE COVESTVOTO da ;

- RAZVIE MOK na RAZMISLUVANJE;
- DA SE ISPRAVI i
- DA stane POTPOLNO HUMANO
- DA go PRODOLZI ZIVOTOT i
- DA go PRODUHOVI SVOETO POSTOENJE
- DA SPRECI I IZLECI BOLESTI.

Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2009 во 13:33
INTEGRALNI ZITARKI - GLAVNA HRANA na CELOTO COVESTVO

Se do pocetokot na 19. vek, GLAVNA HRANA na CELOTO COVESTVO bile INTEGRALNITE ZITARKI: oriz, jacmen, proso, rz, psenica. Megutoa, so pronaoganjeto na mlinot i nacinot brasnoto da se odvoi od mekinjite, vo opsta upotreba vlegle RAFINIRANITE ZITARKI i tnr. "belo brasno". Ova belo brasno osven skrob ne sodrzi nisto drugo, nikakvi vitamini i minerali. Da se jadat sekojdnevno proizvodi od belo brasno znaci NEPREKIDNO da se IZGLADNUVA svojot ORGANIZAM vo pogled na esencijalno vaznite sostojki koe gi sodrzi celoto zrno zitarka. Coveckiot organizam uste ne se prilagodil na ishrana so belo brasno i NIKOGAS nema da se prilagodi.ISHRANATA so BELO BRASNO NEMINOVNO VODI VO BOLEST.

DA SE JADAT CELI ZRNA ZITARKI

Da se hranime so integralni zitarki znaci da jademe celi zrna zitarki - bilo vo kuvan ili pecen oblik. Celite zrna zitarki sostaveni se od slozeni jagleni hidrati, belkovini, masti, vitamini, minerali VO IDEALNA KOMBINACIJA koja mu e potrebna na organizmot.Vo makrobiotickata ishrana, bi trebalo da VNESUVAME 7 PATI poveke SLOZENI JAGLENI HIDRATI otkolku proteini. Celite zrna zitarki sodrzat jagleni hidrati i proteini vo toj odnos, a zgora na toa se izvonreden izvor na rastitelni vlakna, vitaminot od B kompleksot, vitaminot E i fosforot ( koj e eden od klucnite minerali za funkcioniranje na mozokot ).

Rastitelnite vlakna i mekinjite vo zitarkite, koj vo procesot na proizvodstvo na belo brasno celosno se eliminiraat, a koi integralnite zitarki gi sodrzat vo izobilstvo - efikasno go snizuvaat holesterolot vo krvta, a nivnata osobina da ja vrzuvaat vodata isklucitelno e dobra za procesot na varenje. Ako covekot jade dovolno rastitelni vlakna, ne moze da ima zapek. Rastitelnite vlakna pomagaat duri i vo prevencijata na srcevite zaboluvanja i rakot na debeloto crevo, a pomagaat i vo regulacijata na nivoto na sekerot vo krvta kaj zabolenite od sekerna bolest. ( Da imame na um deka mekinji i rastitelni vlakna , npr. vo beloto psenicno brasno, ili glaziraniot bel oriz - VOOPSTO NEMA )

Znaci, ako se hranime so integralni zitarki, se hranime pravilno, taka kako sto toa na nasiot organizam mu odgovara.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2009 во 22:03
АСПАРТАМОТ - замена за шеќер или перфидно оружје?      


Едно од оружјата на Новата светска влада на Илуминатите е аспартамот. Тој денес се користи во илјадници прехранбени производи, во слатките, во гумите за џвакање, во безалкохолните пијалаци. Дали први на удар на несаканите последици од аспартамот треба да бидат децата? Дали навистина тоа е начин да се контролира нивниот ум, нивните постапки?

Аспартамот е „синтетички засладувач“ и се нуди како алтернативно решение, односно како замена за природните шеќери кои се обвинуваат за многу несакани последици по здравјето на луѓето. Во светот на трговијата аспартамот се нарекува "натура свит" (природен шеќер).
Аспартамот, кој е за околу 200 пати посладок од природниот шеќер, беше откриен, односно промовиран и употребен во 1981 година. Тој беше обвинет за 75% од поплаките за несаканите реакции при мониторинг системот на американската ФДА (Food and Drug Administration). Имено, биле регистрирани голем број на главоболки, потешкотии во концентрацијата на луѓето, губиток на способноста за памтење, нејасен говор и проблеми со видот. Сите тие знаци заедно сега се познати под името „аспартамска болест“.

Д-р Џон Олни (Dr. John Olney) од Медицинската школа од Сент Луис, при Вашингтонскиот универзитет, верува дека постои поврзаност меѓу аспартамот и појавата на мозочни тумори. Во написот за "Списание за неуропатологија и експериментална неурологија" (Journal of Neuropathology and Experimental Neurology), тој тврди дека во опитите правени со лабараториски стаорци што биле хранети со аспартам, регистрирани се мозочни тумори. Д-р Олни додава дека аспартамот е супстанција која предизвикува мутации на клетките и дека е карцином-провоцирачка супстанција, па затоа неговата употреба не случајно коинцидира со висок процент на тумори кај експерименталните животни. Дури и американската морнарица и американската авијација во "Военоморнаричка физиологија и безбедност при летањето" (Navy Phisiology and Flying Safets) предупредуваат:
„Неколку научни истражувања предупредуваат дека аспартамот го зголемува ризикот од заболувања, или во најмала рака делува поттикнувачки за појава на болеста. Тоа значи дека пилотот кој пие „диетална сода“ има многу поголеми шанси да страда од вртоглавица или да страда од епилептични проблеми. Исто така тоа значи дека сите пилоти се потенцијално ризични да страдаат од изненаден губиток на меморијата, вртоглавици за време на летањето и различни степени на губиток на видот“.

Аспартамот ја пореметува биохемијата на мозокот и го снижува прагот на растројство, предизвикувајќи депресија и промени во однесувањето, а обвинет е и за многу други пореметувања на нервниот систем. Исто така, создава зависност. Затоа луѓето кои се „навлечени“ на оние пијалоци што содржат аспартам, многу тешко можат да се ослободат од навиката да ги консумираат често. Од друга страна, познато е дека симптомите на мултиплекс склероза, реуматоиден артритис, хроничен замор, депресија и друго, во голема мера исчезнуваат кај луѓето кои престанале со консумирање на овие пијалаци кои содржат аспартам.

Аспартамот се состои од три хемикалии:
Аспартатска киселина, фенилаланин и метанол. Во книгата "Рецепт за лекување преку исхрана" (Prescription for Nutritional Healing) (автори - Џејмс и Филис Белч), аспартамот е ставен во групата на „хемиски отрови“.

АСПАРТАТСКА КИСЕЛИНА (40% ОД АСПАРТАМОТ)

Д-р Расел Л. Блеилок (Dr. Russell L. Blaylock), професор по неурологија на Медицинскиот универзитет во Мисисипи, објави книга во која детално го опиша пореметувањето што настанува како последица од консумирањето на аспартамот, односно на аспартатската киселина која се наоѓа во него.
За подобро разбирање на проблемот, да потсетиме дека 99% од натриум глутаматот (моносодиум глутамат – МСГ) е глутамична киселина. Авторот во својата книга укажува на оштетувањата кои настануваат во организмот како резултат на консумирањето на голем број зачини преку исхраната, кои го подобруваат нејзиниот вкус. Така натриум глутаматот, кого го користиме преку зачините, е обвинет за уништување на нервните клетки, бидејќи и тој исто така спаѓа во групата на нервни отрови.
Во својата книга авторот Блеилок, со помош на скоро 500 научни забелешки, покажува како аминокиселините (како што се аспартатичната и глутамичната киселина) кои се наоѓаат во исхраната, предизвикуваат сериозни нервни пореметувања, како и низа други тешки акутни симптоми.

НАЧИН НА КОЈ АСПАРТАТОТ И ГЛУТАМАТОТ ПРЕДИЗВИКУВААТ ОШТЕТУВАЊА

Аспартатот и глутаматот се неуротрансмитери во мозокот и на тој начин овозможуваат пренос на информации од една нервна клетка на друга. Ако во мозокот се наоѓа преголема количина од овие супстанции, тоа води до смрт на одредени нервни клетки, како последица на преголем внес на калциум во внатрешноста на клетката. Со внесот на калциум во внатрешноста на клетката се создаваат поголеми количини на слободни радикали кои потоа предизвикуваат нејзино изумирање. Оштетувањето на нервните клетки може да е директна последица на присуството на аспартат и глутамат, и затоа овие супстанции се нарекуваат со името „ексцитотоксини“. Тие ја иритираат и вознемируваат клетката сè додека таа не умре.
Аспартичната аминокиселина е една аминокиселина. Кога се наоѓа во слободна форма, односно кога не е врзана за протеините, таа предизвикува зголемено ниво на аспартат и глутамат во крвната плазма. Вишокот на аспартат и глутамат во крвта, кратко по консумирањето на аспартамот или на глутамичната киселина (која е прек*рсор на глутамат), доведува до високо ниво на овие неуротрансмитери во одредени делови на мозокот.
Крвно-мозочната бариера која го штити мозокот од вишокот глутамат и аспартат, како и од други токсини, за време на детството не е потполно развиена и не овозможува потполна заштита на сите делови од мозокот. Истовремено, таа може да биде оштетена од последиците на некои хронични и акутни заболувања, па дури и кога не е оштетена, понекогаш може да не е во состојба да го оневозможи прекумерното делување на глутаматот и аспартататот врз мозокот. Така вишокот на аспартат и глутамат постепено почнуваат да го разоруваат мозокот. Околу 75% од одредени делови на мозокот , па и повеќе, можат да бидат разорани дури и пред да се манифестираат какви било клинички симптоми. Некои од многуте хронични болести за кои се мисли дека се поврзани со делувањето на овие супстанции се:
Мултиплекс склероза, Алцхајмерова болест, синдром на недостаток на внимание кај децата (Attention Deficit Disorder), губиток на меморијата, хормонални проблеми, губиток на слухот, епилепсија, Паркинсонова болест, хипогликемија, АИДС деменција, оштетувања на мозокот и неуро-ендокрини пореметувања.
Ексцитоксините претставуваат голема опасност за новороденчиња, деца, бремени жени, постари луѓе, особено оние кои страдаат од некои хронични заболувања. Дури и Федерацијата на американското здружение за експериментална биологија неодамна соопшти дека „бремените жени, новороденчињата и децата треба да избегнуваат храна или додатоци за храна кои содржат Л-глутаминска киселина". Постојат многу докази за потенцијални ендокрини пореметувања, како што е зголемено ниво на кортизол и пролактин, како и други ефекти и кај мажите и кај жените, кои ја потврдуваат врската на токсинот со ендокринолошкиот систем. Затоа се сугерира дека внесот на Л-глутаминската киселина треба да се избегнува од страна на жените кои се способни за бременост и репродукција и од страна на луѓето со афективни пореметувања. Аспартинската киселина од аспартамот има исти штетни особини како и глутаминската киселина.
Вистинскиот механизам по кој настанува оштетувањето на организмот од страна на аспартатот и глутаматот сè уште со сигурност не е познат, и тоа е тема на многу дебати. Според извештајот на ФДА, симптомите од оштетувањето се: главоболка, односно мигрена, мачнина, болка во абдоменот, замор (се блокира влезот на гликоза во мозокот), несоница, проблеми со видот, напади на немир, депресија, астма, болка во градите.
Губитокот на памтењето е еден од симптомите на кој луѓето најчесто се жалат.
Многу иронично, но во 1987 година една компанија, Г. Д. Сиарл (G.D. Searle), се заложи за лекување на негативните ефекти од аспартамот и од другите ексцитативни аминокиселини.
Меѓу експертите кои гласно предупредуваа на штетното дејство од аспартатот и глутаматот се и Адриен Семуелс (Adrienne Samuels), експериментален психолог, д-р Олни, професор на Медицинската школа на Универзитетот во Вашингтон, кој уште во 1971 година ја предупреди компанијата Сиарл дека аспартинската киселина предизвикува дупки во мозокот кај експерименталните глувци.
Уште многу други светски познати и признати научници од областа на медицината, психологијата и др. науки, укажале на штетното дејство на аспартамот.

ФЕНИЛАЛАНИН (50% ОД АСПАРТАМОТ)

Фенилаланинот е аминокиселина која нормално се наоѓа во мозокот. Луѓето кои страдаат од фенилкетонурија не можат нормално да го метаболизираат фенилаланинот. Тоа води до голема концентрација на фенилаланинот во мозокот, што понекогаш може да биде смртоносно. Докажано е дека при консумирање на аспартам, поготово во комбинација со јаглехидрати, може значително да се зголеми нивото на фенилаланинот во мозокот, дури и кај луѓе кои не страдаат од фенилкетонурија. Луѓето кои подолго време користат аспартам имаат зголемено ниво на фенилаланин во крвта. Вишокот на фенилаланин доведува до смалување на нивото на серотонин што е причина за емоционални пореметувања и депресија. Но кога човекот и само еднаш внесе аспартам со храната, нивото на фенилаланин во крвта се зголемува. Д-р Луис Ј.Елсас (Dr. Louis J. Elsas), за време на своето сведочење пред американскиот Конгрес, покажа дека покаченото ниво на фенилаланин во крвта доведува до негова зголемена концентрација во одредени делови на мозокот, што е многу опасно кај новороденчињата и кај неродените фетуси во мајчината утроба. Но, тој го покажа и тоа дека глодарите можат многу побрзо и полесно да го метаболизираат фенилаланинот за разлика од луѓето.

Во еден магазин, под наслов „Аспартамска ноќна мора“, опишан е случајот на Џон Кук (John Cook), кој пиел по 6 – 8 „диет“ пијалаци дневно. Неговите симптоми почнале како губиток на меморијата и чести главоболки. Потоа симптомите се влошиле со напади на депресија кои се менувале со напади на раздразливост. Резулататите од анализата на неговата крв покажале присуство на фенилаланин во концентрации од 80 мг/дл. Со клинички преглед било покажано дека постои пречка во работата на мозокот како резултат на мозочни оштетувања. Откога пациентот престанал да консумира од тие пијалоци, неговата здравствена состојба била драматично подобрена.

МЕТАНОЛ (10% ОД АСПАРТАМОТ)

Метанолот е смртоносен отров. Многу често во јавноста се слуша за масовни труења од метанол кои настануваат при конзумирање на неправилно произведени алкохолни пијалоци. Последиците од таквите труења се слепило и смрт.
Метанолот се ослободува постепено во тенкото црево кога метилната група од аспартамот ќе дојде во допир со ензимот химотрипсин.
Апсорпцијата на метанолот во организмот е многу побрза при консумирање на чист метанол. Слободниот метанол се создава од аспартамот кога тој ќе се загрее на температура поголема од 30 степени целзиусови. Тоа се случува кога пијалаците и другите производи кои содржат аспартам се чуваат непрописно.
Метанолот во телото се разложува на мравја киселина и формалдехид. Формалдехидот е смртоносен нервен отров. Метанолот се смета како „кумулативен“ отров затоа што многу бавно се елиминира од организмот после неговата ингестија.
Еден литар на пијалак кој е засладен со аспартам содржи околу 56 мг метанол. Така некои луѓе кои пијат повеќе или јадат повеќе производи што содржат аспартам, дневно внесуваат и до 250 мг метанол, што е и до 20 пати повеќе од „пропишаното“.
Симптомите што укажуваат на труење со етанол се: главоболка, зуење во ушите, мачнина, проблеми со дигестивниот тракт, слабост, несвестица, проблеми со памтењето, трнење на екстремитетите и болка во нив, промени во однесувањето, воспаление на нервите. Најчести и најпознати симптоми при труење со етанол се симптомите на проблеми со видот: замагленост, треперење пред очите, намален вид, оштетена мрежница на очите и слепило. Формалдехидот е познат како канцерогена супстанција, исто така ја оштетува очната мрежница, ја пореметува репликацијата на ДНК, предизвикува деформации на фетусот.

ДИКЕТОПИПЕРАЗОН

Дикетопиперазонот (ДКП) е спореден продукт при метаболизмот на аспартамот. Тој се наведува како причинител на тумор на мозокот. Д-р Олни забележал дека ДКП, после процесот на нитрозација во дигестивниот тракт, создава една канцерогена материја. Според некои автори, ДКП се создава веднаш по конзумирањето на аспартамот, но сепак тоа не е сосема потврдено како точно. Сигурно точно е тоа дека ДКП се создава во течните продукти кои содржат аспартам по подолго време на нивно складирање.
Компанијата Г.Д.Сиарл спроведе истражување околу безбедноста од употребата на ДКП. Подоцна ФДА откри многу грешки околу тие истражувања, кои биле објаснети со „лоша администрација“ или „случајно мешање на експерименталните животни“, односно животните не добивале од пропишаната количина на одредена супстанција, или патолошките примероци биле наводно изгубени при лошо раководење со истражувањето, како и многу други грешки и оправдувања.
Се смета дека ДКП предизвикува полипи на маткината слузница како резултат на промена на нивото на холестеролот во крвта. Ова неодамна, при едно свое сведочење пред американскиот Сенат,
го признала и Д-р Жаклин Верет (Dr. Jacqueline Verrett), токсилог што работи за ФДА.
(Изводите за овој напис се преземени од книгата на Дејвид Ајк „Најголемата Тајна“, како и од текстот на Марк Д. Гол од Нексус магазинот
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2009 во 22:09
ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ          
Напишано од Др. Јадранка Бибан - Спец. гинеколог акушер   

Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.
За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ

Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.

За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

ОСТЕОПОРОЗАТА И МЛЕКОТО

Главна поента врз која се одвива рекламата и продажбата на млекото како храна е наводната изградба на цврсти коски кај луѓето, особено кај децата, и превенција на остеопорозата. Една студија, чии резултати беа публикувани во „Педијатрикс“ („Pediatrics“) во 2005 година, покажа дека од млекото нема таква корист за градбата на детските коски. Слично на таа студија, и едно друго истражување покажа исти резултати. Имено, „Д Харвард нурсес хелт стади“ („The Harvard Nurses Healt Study“), која истражувала на околу 72 000 жени, и која траела 18 години, покажала дека млекото нема заштитен ефект врз коските на жените и не го намалува ризикот од фрактури на коските. Така, консумацијата на калциум во количини од 600 мг на ден (количина која може да се обезбеди и без консумирање на млеко или калциумски суплементи), не ја подобрува коскената цврстина.

Наспроти ова, кај децата и жените е покажано дека вежбањето е многу поефективна метода за јакнење на коскената цврстина.

Ризикот од остеопороза може да се намали во многу голем процент ако се намали консумирањето на натриум, но исто така и ако се намали консумацијата на животински протеини со исхраната. Од друга страна, треба да се зголеми консумацијата на овошје и на зеленчук, да се зголеми спортската активност. Потребите од калциум исто така треба да се задоволат, но само преку растителната храна, како што е кељ, брокула, грав и некои други зелени зеленчуци. Исто така, може да се консумираат и некои житарки кои се збогатени со калциум, иако таквите производи знаат често да содржат и многу поголеми концентрации на калциум отколку што се навистина потребни.

Токму затоа, оние народи кои во својата исхрана традиционално имаат вклучено многу повеќе растителна храна, а многу малку млеко и млечни производи, имаат далеку поцврсти и поздрави коски од некои други кои млекото го пијат толку многу што им служи и како замена за водата

МАСТИТЕ, МЛЕКОТО И СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

Млечните производи, вклучително сирењата, сладоледите, млекото, путерот, јогуртот и други, содржат значителни количини на холестерол и други заситени масти. Исхраната богата со масти и заситени масти води до заболување на крвните садови, срцеви болести и други сериозни пореметувања. Вегетаријанската храна која е ослободена од таквиот вид на масти, а е во комбинација со вежби, контрола на стресот, престанок на лошите навики, како што е пушењето, не само што спречува таков вид на заболувања, туку придонесува за оздравување на веќе заболениот организам. Така, ако мислите дека вашите заболени крвни садови се лекуваат само со операција, тогаш грешите. Тие можат да се излечат многу побезболно и поевтино, само со здрава храна.

КАРЦИНОМИ И „БАУКОТ“ ПОВРЗАН СО НИВ

Карциномот на простата и на дојка е тесно поврзан со консумирањето на млеко и млечни производи заради присуството на ИЛГХ-1 во млекото. Овој хормон се содржи во големи количини во кравјото млеко. Но покрај хормонот, тука се присутни и други штетни материи. Една студија покажа дека кај мажите кај кои се регистрирани високи нивоа на ИЛГХ-1 во крвта, има за четири пати поголем ризик да заболат од карцином на простата, за разлика од оние мажи каде нивото на овој хормон во крвта е мало. Од друга страна, истражувањата исто така покажаа дека консумирањето на обезмастено млеко има придонес за зголемен ризик од појава на карцином на простата, затоа што и високата концентрација на калциум во млекото придонесува за тоа.

Консумацијата на млеко исто така е во корелација со појавата на оваријален карцином кај жените. Млечниот шеќер лактоза во текот на метаболизмот се разградува до еден друг шеќер, наречен галактоза. Галактозата, според истражувачките резултати, е многу штетен за клетките на јајниците. Една студија која е работена во Шведска, потврди дека постои тесна врска меѓу галактозата и карциномот на јајници. Една слична студија, „Студија за здравјето на жените“ од Ајова („The Iowa Women`s Health Study“), покажа дека кај жените кои консумираат повеќе од една чаша млеко, за 73% е поголем ризикот да заболат од карцином на јајници, за разлика од од оние жени кои консумираат помалку од една чаша млеко дневно.

ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗА

Интолеранцијата на лактоза е позната кај многу голем број на луѓе и кај цели популации, и тоа кај приближно 95% од ,Американците со азиско потекло, 74% домородни Американци, 70% кај Афроамериканците, 53% кај Мексиканските Американци, и 15% кај Кавказите.

Симптомите од интолеранцијата на лактоза се:

- гастроинтестинални тегоби;
- пролив;
- метеоризам, односно подуеност на стомакот.

Интолеранцијата на лактоза се јавува заради непостоење на ензимот лактаза кој треба да ја разгради лактозата. Оние кои го имаат таквиот ензим, можат да ја разградат лактозата на глукоза и галактоза. Кај децата обично постои таквиот ензим, но со текот на возраста може да се изгуби. Ако се толерираат симптомите на „лактаоза интолеранција“, подоцна во животот скоро со сигурност ќе се јават потешки заболувања на организмот.

ВИТАМИН Д – СОНЧЕВ ХОРМОН

Многу луѓе пијат доста големи количини млеко со оправдување дека тоа е неопходно за да се внесат адекватни количини на витамин Д. Дали тие луѓе не знаат дека витаминот Д е всушност хормон кој се создава во организмот на човекот под дејство на сончевата светлина?

Природен извор на витамин Д е сонцето. Пет до петнаесет минути се доволни за да се изложат некои делови од телото на сончева светлина (рацете, нозете, вратот, лицето) за да се создадат потребните количества на витаминот. Луѓето со потемна кожа имаат потреба од подолготрајно изложување на сончева енергија. Но исто така, при долготрајни и облачни зими можеби нема доволно сонце за да се создаде доволно витамин Д во организмот кај луѓето. Тогаш навистина е потребен дополнителен внес од витаминот со храната. Тоа најдобро се прави ако се консумираат житарки кои се збогатени со витамин Д, леб, сок од портокал, оризово млеко или соино млеко и сл.

КОНТАМИНАЦИЈА СО МЛЕКО

Млекото содржи контаминирачки супстанции, започнувајќи од пестициди па до лекови. Млекото и природно содржи хормони и фактори за раст кои се продуцираат во телото на кравата. Но, истовремено во некои фарми, на кравите им се додава и таканаречениот синтетички хормон (recombinant bovine growth hormone (rBGH), за да се поттикне млекодајноста на кравата. Бидејќи на тој начин доаѓа до воспалување на млечната жлезда на кравата, тогаш истовремено кравите се под терапија со антибиотици. Овие антибиотици и нивните метаболити се излачуваат со млекото од кравата.

Пестицидите, полихлоринираните бифенили, и диоксините се исто така отрови кои се наоѓаат во млекото од кравите. Овие токсини се акумулираат во организмот на човекот до количини кои можат сериозно да го нарушат имунолошкиот систем, како и репродуктивните органи кај човекот. Овие токсини го оштетуваат и нервниот систем, а се обвинуваат и за појавата на карциноми кај луѓето.

Затоа, за да го обновите нарушениот имунитет, најдобро е да го избегнете со храната она што го уништува имунитетот, наместо да барате некаков препарат за подигање на имунитет, кој всушност и не постои.

МЛЕЧНИТЕ ПРОТЕИНИ И ДИЈАБЕТЕСОТ

Дијабетесот тип 1 кој се јавува во детската возраст се поврзува со консумирањето на млеко и на млечни производи. Во 2001 година заврши таканаречената ФИНСКА студија која опфати околу 3000 деца со генетски ризик од добивање на дијабетес. Таа студија покажа дека раното отпочнување на консумација на кравјо млеко кај децата допринесува за појава на дијабетес тип 1.

ПОСЛЕДИЦИ ПО ЗДРАВЈЕТО КАЈ ДЕЦАТА

Млечните протеини, млечниот шеќер, маснотиите и заситените масти во млечните производи придонесуваат за појава на дебелина кај децата, дијабетес и срцеви болести.

Американската педијатриска академија препорачува кај децата до една година да не се дава кравјо млеко. Кравјото млеко е многу сиромашно со железо. Ако кравјото млеко заземе голем процент во исхраната кај децата, тогаш обично тие деца стануваат анемични. Истовремено тие деца имаат почести проблеми со болки во стомакот, односно „колики“. Исто така и оние деца кои цицаат мајчино млеко, имаат потешкотии и стомачни „колики“, ако мајката доилка пие кравјо млеко. Кравјите антитела навлегуваат преку крвта од мајката и се излачуваат со нејзиното млеко. Исто така, тоа е причина и за многубројните алергиски реакции кај децата. Кравјото млеко е причина и за опстипација кај децата.

Млекото и млечните производи воопшто не се неопходни во исхраната на луѓето, а напротив, тие можат да бидат и многу штетни по здравјето на човекот. Наместо нив, многу поздраво е да се консумира растителна храна, и тоа житарка, мешунки, овошје и зеленчук. Со таквата храна нема никогаш да ви недостасува калциум, витамини, минерали и што било во исхраната.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2009 во 22:14
КОНЗЕРВИРАНОТО МЕСО ГИ ПОВРЕДУВА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

Во написот за „Американ журнал оф респиратори енд критикал кеар медисин‘‘ („American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine‘‘) од 15 април 2007 година, под наслов: „Конзервираното месо, белодробната функција и хронична опструктивна пулмонална болест во УСА“, д-р Руи Јанг пишуваше:

„Честото консумирање на конзервирано месо е поврзано со појавата на хронична опструктивна пулмонална болест ХОПБ“.
Луѓето кои често јадат конзервирано месо (околу 14 пати месечно), имаат два пати поголем ризик да развијат ХОПБ за разлика од оние кои не јадат месо. ХОПБ е хронична болест на белите дробови која е позната како емфизема.

Коментар:

Конзервираното и преработено месо како што се конзервите со месо, преработената сланина, колбасите, шунките, и некои таканаречени специјални меса, се богати со нитрити кои се користат како конзерванси, антибактериски препарати, и бои. Нитритите се посредници во создавањето на нитроген - реактивни компоненти, кои се штетни по ткивото на белите дробови, предизвикувајќи емфизема. Така, не само чадот од цигарите, туку и многу други токсини кои се внесуваат со чадот од цигарите, може да предизвикаат оштетување на белодробното ткиво. Од другата страна на спектарот од храна стојат разните овошја и зеленчуци, кои спротивно на месото, придонесуваат за здрави бели дробови.

Храната може да е многу важен фактор во превенцијата на белодробните заболувања и здравиот начин на исхрана може да придонесе за заздравување на болните бели дробови на три начини:

прво, храната која нема масти придонесува за подобрување на крвотокот низ белите дробови.

АЛИМЕНТАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПОТЕКНУВААТ ГЛАВНО ОД МЕСОТО И ОД ЖИВИНАТА   

Според резултатите од истражувањата кои ги направија научниците од Ленкастер Универзитетот во Велика Британија, најголем број случаи на гастроентеритис кај луѓето се предизвикани од бактерии од пилешкото и од телешкото месо кое го консумирале. Студијата покажала дека 97% од болестите на цревниот тракт кај луѓето предизвикани со бактеријата C. jejuni, потекнуваат од фармите за месо и живина. Научниците ја анализирале ДНА од 1231 случај на инфекции со C. jejuni во Ланкшир, Англија. Само 3% од нив биле инфекции кои имале друго потекло - од надворешната средина или од дивите животни.

Според овие резултати, можело да се донесе заклучок дека најголемиот процент на гастроентеритиси кои се јавувале во САД кај 2 до 3 милиони луѓе годишно, потекнуваат од фармерското производство и консумирање на месо.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2009 во 14:46
Зависност од шеќер
--------------------

Шеќерот може да предизвика зависност како кокаинот или хероинот, тврдат американските научници.

Истражувањето спроведено врз животно покажа дека после внесување поголеми количини шеќер доаѓа до промени во мозокот кои се особено слични на оние кои се јавуваат после консумирање хероин или кокаин.

Консумирање поголема количина шеќер се поврзува и со промените во однесувањето на животните, како и појава на долготрајни последици кои наликуваат на очајничките потреби за дрога.

Шеќерот предизвикува зголемено ниво на неуротрансмитерот допамин, чие присуство во мозокот се зголемува и при користење хероин и кокаин.

Животните кои после извесен период биле лишени од шеќер почнале да покажуваат симптоми на анксиозност и повлекување. Ваквото однесување се среќава кај лицата кои се откажуваат од алкохол, цигари или дрога, велат научниците.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2009 во 21:22
ПРИКАЗНАТА ЗА „ЗДРАВАТА РИБА“ ПРОДОЛЖУВА:         
Напишано од 8ка   

Живата и загадувањето со жива преку рибата, повторно не е целата приказна. И доколку таканаречената „чиста риба“ е достапна за јадење, а сигурно не е во овој современ свет, дури и таа не е здраво јадење. Ништо не е добро, ако е премногу.

Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

Рибата, исто така, содржи големи количини на сулфурни соединенија, односно аминокиселини, како што е метионинот, кој го зголемува нивото на хомоцистеин во крвта.

Хомоцистеинот исто така придонесува за зголемена инциденца на срцеви заболувања, дисфункции на крвните садови. Дури и рибиното масло самото по себе може да го зголеми нивото на хомоцистеинот во крвта. Рибата го зголемува нивото на холестеролот во крвта слично како и другите видови на месна храна, како што е свинското месо или говедскотo.

Рибата не содржи „фибер“ влакна или комплексни јаглехидрати, со што негативно делува врз работата на дигестивниот тракт и физичката издржливост. И повторно, ништо не е добро ако е претерано. А луѓето знаат да претеруваат и во доброто и во злото. Ако слушнат за позитивното дејство на омега―3 масните киселини, настојуваат да се „затрупаат“ со нив.

Иако масните киселини омега – 3 ја разредуваат крвта, и можеби ја превенираат срцевата тромбоза, од друга страна го зголемуваат ризикот од компликации од крварења од други места, како хеморагични компликации при сообраќајни несреќи. Мрсната риба, која се препорачува за срцевите болни, го зголемува ризикот од појава на дијабетес.

Омега – 3 мастите го намалуваат дејството на инсулин и водат до зголемено ниво на шеќер во крвта. Прекумерното јадење риба во време на бременост, според некои истражувања, го продолжува времето на бременост, ја зголемува феталната тежина, со што се зголемуваат родилните ризици и за мајката и за плодот.

Високата цена на рибата од природните водени басени, како што се океаните, реките и езерата, натера многумина да се занимаваат со фармерско одгледување на риба во рибници. Но и тоа не е невина работа во однос на здрави особини на рибата како храна. Во многу големите и бројни рибници во светот, како храна за рибата се користат рибини масти и рибино брашно, кои се добиваат од мали риби од загадени и контаминирани води, и кои во себе содржат големи количини на контаминирачки материи. На пример, лососот кој е фармерски одгледуван, содржи поголеми количини на контаминација, за разлика од морскиот лосос.

Фармерското одгледување на рибата е поразително и многу штетно за животната околина. Отпадните материи од рибниците, вклучително фекалиите, хемикалиите кои се користат како пестициди, хербицидите и антибиотиците, се испуштаат во природните водни басени и реките.

Сакаме да јадеме здрава храна? Дали е возможно тоа, покрај сето она што и го правиме на природата и на целиот жив свет?

Рибите, кои се во многу тесни рибни базени, се подложни на меѓусебно заразување со различни инфекти. Во многу случаи рибите од рибниците се месојади и нивната храна доаѓа од природните води, од езерата и океаните. Таквиот процес го нарушува природниот еколошки баланс. Секојдневно се исцрпуваат огромни улови на ситна океанска риба која ќе стане храна на рибата одгледана во фармерските рибници, кои пак треба да станат наша храна.

КАКО ГО ЗАСАКАА ЛУЃЕТО ОДВРАТНИОТ ВКУС НА РИБАТА?      
Напишано од 8ка   

Што се однесува до вкусот на рибата, многу луѓе не го сакаат. Мирис на риба е синоним за непријатен мирис, за нешто што всушност смрди, нешто што потсетува на непријатниот мирис на сулфур. Мирисот на рибата зависи од тоа на кој начин одреден вид на риба се храни.

Многу видови популарни риби се месојади, и тоа туната, лососот, сабјарката, и тие се хранат со помали риби и водни животни. Но, луѓето имаат способност да го „подесат“ својот критериум за вкус и да го обожаваат дури и одвратниот мирис на сулфур од рибата.

Расипаното јајце и скапаната риба смрдат толку многу заради гасот, и тоа сулфурните гасови кои се ослободуваат како резултат на работата на бактериите. Сулфурот се раствора во вода многу добро. Лошиот мирис на телото, мирисот кој се ослободува преку подригнување, гасови, потење, е резултат на сулфурот и сулфурните соединенија.

Овие соединенија потекнуваат од сулфурот кој е содржан во храната што ја јадеме, односно во аминокиселините кои содржат сулфур, како што е метионинот.

Луѓето мислат дека рибата е нивен основен извор на омега-3 масни киселини. Затоа луѓето мислат дека ако не јадат риба, ќе имаат сериозни нутриционистички проблеми. Продавачите на рибино масло одат дури до таму што нагласуваат и предупредуваат дека „ надокнадувањето на исхраната со рибино масло е неопходно за да се обезбедат соодветни количини на тие важни масни киселини“.

Повеќе здравствени организации во светот, вклучително и Американската асоцијација за срцеви болести и Американската медицинска асоцијација, Американската дијабет асоцијација, Британската диетолошка асоцијација, исто така препорачуваат луѓето да јадат риба, првенствено за да обезбедат доволно застапеност на омега -3 масните киселини. Но истовремено, истите овие организации предупредуваат на опасноста од штетното дејство на живини соединенија и други загадувачи од животната средина кои може да се најдат во рибата.

Процентот на заболени од срцеви болести кај луѓето кои претежно јадат риба, како што се Јапонците, е многу мал, и така таа храна доби епитет дека е храна богата со „добри масти“. Но, испитувачите направиле превид и не направиле добра разлика меѓу вкупниот начин на исхрана кај западните нации и кај Јапонците.

Примарна храна кај Јапонците е оризот, и заради тоа тие имаат подобро здравје, послаби се и се поактивни. Малите количини на риба кои ги јадат не се нивна примарна и процентуално најзастапена храна.

Теоријата дека „рибата е добра храна“ најверојатно е повеќе прифатлива и попрактична за многу луѓе кои имаат срцеви проблеми, затоа што попрактично е да се додадат две парчиња масна риба два пати во неделата како главен оброк, отколку да се согледаат вистинските причини за срцевите проблеми. Но овде има една друга вистина, а тоа е дека ако вие навистина сакате да внесете добри масти, тогаш треба да знаете дека добрите масти се од растенијата.

Можноста да се оштети мозокот, особено кај неродените деца, мозочните и срцевите удари, некако се маскирани и превидени со теоријата за тоа дека морската храна воопшто е главен извор на есенцијални масни киселини кои ќе го штитат срцето и мозокот кај луѓето.

Само растенијата можат да синтетизираат масни киселини омега – 3, а рибите не можат да ги синтетизираат, а не можат ниту луѓето, ниту говедата.

Дури и африканскиот слон со големина на мозокот од 3000 до 4000 см3, во споредба со човечкиот мозок кој е околу 1400 см3, нема проблеми со набавка на есенцијални масни киселини за неговиот мозок и за остатокот на неговото тело, а се храни исклучиво со растителна храна.


ЧУВАЈТЕ СИ ГО МОЗОКОТ, ЌЕ ВИ ТРЕБА ЗА ДА РАЗМИСЛУВАТЕ...           
Напишано од 8ка   

Дали мислите на безбедноста на вашиот мозок? Кога зборуваме за здрав развиток на мозокот и неговата поврзаност со јадење риба, немојте да заборавите на живата. Дали и колку пати ви се случило да почувствувате дека рибата која ја јадете има метален вкус?

Живата е природен елемент кој се наоѓа во земјата, но често е и загадувач на околината кој се ослободува од индустриските капацитети за време на индустриското производство.

Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

Големи количини од оваа жива се наоѓаат во водите на реките, езерата и океаните. Таа се конвертира во загадувач кој се концентрира во ланецот на исхрана преку процесот на биоакумулација. Рибата, особено онаа риба која е најчесто употребувана како храна за луѓето, и тоа туната, пастрмката, скушата, станува контаминирана со жива. Консумирањето на риба е најголемиот извор и најчестиот начин на контаминација, на труење на човечкиот организам со жива.

Скоро целото количество на жива кое се внесува, се апсорбира преку гастроинтестиналниот тракт. Бидејќи нашето тело нема можност да ја екскретира, односно да ја исфрла живата, таа се акумулира во текот на животот, покажувајќи го својот штетен ефект. Сериозни можат да бидат оштетувањата на нервниот систем, срцето, бубрезите, имунолошкиот систем, и тоа особено кај младите, децата но и кај фетусот. Последиците од загадувањето со жива се оштетување на мозокот со моторна дисфункција, губење на меморијата, потешкотии во учењето, депресии.

Организациите кои се занимаваат со заштита на животната околина, ги советуваат мајките, бремените жени, децата, доилките, да јадат риба која е незагадена со жива. Две значајни студии укажаа дека луѓето кои имаат поголеми количини на жива во организмот, која е резултат на јадење на загадена риба, имаат повеќе срцеви проблеми.

Првата студија објавена во „Њу Ингланд журнал“ (New England Journal) од 2002 година, покажа дека поголемата количина на жива, која е најдена во дел од нокотот на ножниот палец, е во позитивна корелација со срцевите заболувања подоцна во животот. Следната студија ја истражувала количината на жива во косата, при што се констатирало дека поголемото количество на жива во косата е ризик фактор за срцево заболување и заболување на крвните садови, како причина за зголемена смртност кај средовечните мажи од Финска.

Живата ја поништува или ја намалува заштитничката функција на рибата како храна спрема срцевите заболувања. Уште појасно кажано, живата го поништува таканаречениот заштитнички ефект на „добрите“ рибини масти врз крвните садови и врз срцето.

Тие луѓе кои имале големи количини на жива во косата, како резултат на јадење многу риба што е контаминирана со жива, истовремено имале и поголемо количество на тотален и лош ЛДЛ холестерол во крвта, поголем процент од нив заболувале од дијабетес и имале проблем со зголемен крвен притисок. Зголеменото количество на холестерол кај оние кои јадат риба не е изненадувачки, бидејќи некои видови риба имаат скоро двојно повеќе холестерол за разлика од свинското, говедското и пилешкото месо. Резултатите од 48 испитувања, кои опфаќале 36 913 испитаници што земале рибино масло или мрсна риба, не покажале бенефиции во смисла на подобрување на здравјето како резултат на поголемата консумација на таканаречените „добри масти“, па е констатирано: „омега – 3 мастите немаат јасно потврден ефект во смисла на намалување на смртноста кај пациентите со кардиоваскуларен проблем или со карцином“. Но, зошто омега – 3 масните киселини се претставени како поволни за лекување на срцевите болести?

Омега – 3 масните киселини имаат способност да ја разредуваат крвта и да спречуваат нејзина коагулација и затнувањето на крвните садови. Но, оваа приказна за поволниот антикоагулативен ефект на „добрите рибини масти“ е само еден дел од приказната за „рибината вистина“. Многу поголемо внимание треба да му се посвети на делувањето на живата како загадувач на човечката околина.

Оштетувачкото дејство на живата врз крвните садови е резултат на оксидирачките процеси, или таканаречениот оксидативен стрес, или создавањето на слободните радикали, воспалителните процеси, кои повторно резултираат со создавање на крвни коагулуми, мускулна дисфункција на ѕидот на крвните садови.

ШЕПОТОТ НА РИБИТЕ            
Напишано од 8ка   

Дали сте помислиле колкав дел од планетата земја имате во своето тело? Кој е оној кој себеси се смета за нешто што е надвор од целата оваа природа која нè опкружува? Кој има толку стеснет поглед?

Ако мислите дека сте надвор од телото на земјата, тогаш вие себеси се прогласувате за страно тело. Медицината знае дека секој организам се бори против страното тело во себе. Така и природата, се бори против страните тела, ги уништува и ги отстранува од себеси.

Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

Секој човек е клетка од организмот на природата. Кога сите клетки се здрави и функционираат беспрекорно, организмот е здрав и во хармонична рамнотежа. Но, секој болен човек е истовремено и болна клетка на планетата земја. Неговата болест е поврзана со дисбалансот на целата планета.

Оздравувањето на телото е победа над болеста. Но не само над болеста на човекот, туку над болеста на целата планета. Оздравувањето значи враќање на силата, на убавината. Оздравувањето значи повторно раѓање на животот. И тоа е причина за воодушевување кон силата на истрајноста и силата на постојаноста. А постојаноста е особина на природата, постојаноста е особина на севкупноста на природата и сите нејзини убавини кои сите ние ги чувствуваме, уживаме во нив, ги посакуваме.


Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.