IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Макробиотика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Макробиотика

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 25>
Автор
Порака Обратен редослед
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2014 во 23:35
Makedonskata kujna ako e sostavena od meso,belo brasno,mlecni proizvodi,seker,jajca i slicno e kancerogena...Makrobiotickata hrana e skapa zatoa sto ja jadat mal broj na luge...Mesoto e skapo a sepak go kupuvaat golem broj na luge a plus e nezdravo i kancerogeno!
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13900
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2014 во 22:23
,,,stevo a što misliš za ekonomskata isplatlivost na makrobiotikata ,,bidejki ne site proizvodi rastitelni,se eftini,,,,te algi,,te mekoi drugi raboti se od drugi podnebja nespecifiĉni za našata makedonska kujna,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2014 во 09:34
1. Генетиката ја спомнав не во контекст на природната генетска предиспозиција на некој организам кон одредени болести (како што Стеве ја разбрал, па прави споредба со нашите стари), туку како причина која доведува комуникацијата со другите луѓе да ја остваруваат на овој начин:
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

...  TI NEMA SPAS-TI SI TOTALNO MENTALNO POREMETEN I BOLESEN TIP...ne ti pomaga tebe ni makrobiotika ni vegetarijanstvo ni michio kushi...rano ke obolis od nekoja bolest i ke crknes...se somnevam deka redovno sexas;mi izgledas dosta iskomplexiran!!!
Реков, познавам и други вегетаријанци, ама тие не навредуваат никого, не комуницираат на овој начин. Значи оваквиот начин на однесување не е од начинот на исхрана туку е од генетската природа на дотичната индивидуа, која не најде за сходно ниту да се извини!

2. Читајќи ги следниве редови ...
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

Nasite stari ziveele vo ekoloski cista sredina,zivotnite ne gi kljukale so hormoni i ne pusele cigari so 4000 otrovi...se potele po cel den,rabotele taka sto visokot masti go trosele so rabota...
... помислувам дека сакаш да кажеш дека ако живееме во еколошки чиста средина (како нашите стари), ако животните не ги клукаме со хормони, ако пушиме тутун без додавање отрови, ако работиме со пот ... тогаш можеме да јадеме и животинска храна? Бидејќи, нели, таа тогаш ќе биде здрава и нашиот организам (во текот на работата) ќе ја искористува за енергија и ќе ја исфрла преку потта!
Јас така го сфатив ова, дека во таков случај и ти би јадел од оваа здрава храна! Дали правилно те разбрав или ...?
Доколку е ова така, значи доколку твојата ориентација за макробиотика се базира врз основа на здравост на храната и животната средина, тогаш ми се наметнува една друга помисла.
Имено, без оглед колку ти да се трудиш да живееш здраво со твоите мешунки, житарици и други тревки, ти (сакал тоа или не) живееш во нездрава, загадена околина.
Исто така, ако ја гледаме здравствената исправност на твоите растителни видови (што ги конзумираш во убаво спакувана амбалажа), дали ти навистина мислиш дека тие се здравствено исправни?
- Почни од амбалажата. Од каков материјал е таа направена, низ кој процес на обработка таа поминува?
- Потоа самите семиња. Мислиш дека тие (заради нивната трајност) не се третирани со разни додатоци, конзерванси, па и инсектициди и фунгициди?
- што правиме со ГМО (Генетски Модифицирани Организми)? Мислиш дека тие не се такви? Сигурен си дека користиш „органски“ производи? Знаеш ли како се добиваат новите хибриди кои  имаат поголема родност, кои се отпорни на разни болести, штетници, климатски услови ...?
- Ами земјата на која растат, мислиш дека и таа не е третирана со такви пестициди (инсектициди, фунгициди и хербициди)?
И каде ти овде ја гледаш здравоста на твојава храна? Мислиш дека од тоа не се добива рак?
Дали твојот Мичио некогаш ти спомнал за ова? Или ти кажува дека денес има таква чиста еколошки исправна и здрава околина и храна и, ти му веруваш, а? ма ајде

А доколку твојата ориентација кон макробиотиката е од филозофски побуди (не убивање на животни), тогаш би те запрашал што би правел ти во некоја хипотетична ситуација!
Еве на пример се наоѓаш на некоја снежна планина, пустелија. Останат си без твојот ранец со храна, а наоколу никаде ниту тревка, ниту мешунка, ниту зрно жито. Ама има по некое зајаче или по некоја птица. Ти нема да се обидеш да уловиш нешто од тоа? Ќе ги сожалуваш ти животинчиња и ќе цркнеш од глад?
Поентата ми е дека се додека човек убива за да се прехрани, тоа е дозволено. Сосема друго е ако тоа го прави од забава.

Конечно, доаѓаме до тоа што јас цело време (во претходните мои постови) ти го велам, а тоа е дека треба да јадеме се, да се користи разновидна храна, бидејќи на човечкиот организам му се потребни разни хранливи елементи кои ги нема во еднородната храна.
Е сега, не се согласуваш со ова што јас го велам, а се согласуваш и го прифаќаш тоа што го вели Ошава.
А што вели тој ... :
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

“Ima onih koji misle da makrobiotika nudi pravila ishrane. Kakva velika greška. Ima drugih koji veruju da to znači jesti integralni pirinač, koren čička, šargarepu i kombu algu. Ovo nije inteligentno. Ima, takođe, onih koji misle da to znači ne jesti šećer, kolače ni voće. Glupost. Makrobiotika je proces menjanja nas samih kako bismo mogli da jedemo sve što volimo bez ikakve bojazni da ćemo se razboleti, ona nam omogućava da ostvarimo naš poslednji životni san, a da se u isto vreme zabavljamo i živimo radosno. Makrobiotika znači upoznati beskraj, živeti u beskraju, diviti se velikoj prirodi i beskraju-apsolutu kao deca koja uzdišu za svojom nežnom majkom.”

Georges Ohsava (Nyoiti Sakurazava) (1893- 1966)

Јас овде никаде не видов Ошава да ја потенцира растителната храна!
А ти виде, прочита некаде такво нешто?
Напротив, зарем не прочита што тој вели за интелигенцијата на тие кои мислат дека макробиотиката е исхрана со интегрален ориз, со корен од чички, морков, комбуха ... :
Зошто тогаш упорно велиш:
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

Za da funkcionira umot kako sto treba,treba da se jade visoko kvalitetna rastitelna hrana...

Или со други зборови повторно сакаш да ни’ кажеш дека доколку не јадеме само растителна храна, „нашите умови нема да функционираат како треба“ или со други зборови
„ќе бидеме ментално пореметени“, како што спомна претходно.

Е токму поради овие навреди што постојано ни’ ги пласираш јас велам дека за оваа твоја состојба е виновна генетиката во тебе, а не макробиотиката.
Се надевам дека овој пат правилно ќе сфатиш што подразбирам под генетика.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2014 во 00:22
човекот има разум по кој се разликува од останатите живи суштества.
"Koga covekot jade zitarki,ednostavno go koristi zdraviot razum"-Michio KUSHI
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 23:49
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

Човекот не е дизајниран да јаде месo

Нашите тела се дизајнирани да јадат жита и растенија. Тоа е факт, но зошто ние и покрај се јадеме месо? Зошто сме започнале да го правиме воопшто тоа? Дали би било поздраво да станеме строги вегетаријанци или некој подвид?

Доколку тврдите дека луѓето се месојади, направете мал експеримент. На мало дете пуштете му зајаче и оставете му јаболка. Набљудувајте ги постапките на детето. Тоа ќе си игра со зајакот и по некое време ќе ја изеде јаболката, доколку до стори спротивното човекот е месојад.


Од каде знаете дека човекот не е дизајниран да јаде месо. Се држите до тоа дека нема секачи и остри канџи, но го занемарувате основниот факт дека човекот има разум по кој се разликува од останатите живи суштества.

А експериментот може да го направите и со мало лавче. Пуштете му зајаче и тоа нема да го изеде. Ќе си игра со него. И ако неговата мајка не му донесе плен ќе умре од глад.
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44574
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 21:03
Еве ти го и четивото може ќе ти се најде...
http://www.baytallaah.com/bookspdf/187.pdf
А ова за дишењето почнува од 27-ма страница.
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44574
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 21:02
Ај да ја легнеме топката stevesatriani,не е се во исхраната,
Мичио Куши многу добро пишал за начинот на дишењето.
Како би доминирало јасното тумачење,објективното размислување
и хармонијата со околината потребно е да се дише побавно.
Односно со бавното дишење се постигнува Jin ефект.
Тоа е според Куши немој да се расправаме,ја најдов и книгата.
А тоа што сакаш да се извадиш дека е на база на генетиката и го
интерпретираш Jang ефектот е само поради брзото дишење.
Кое допринесува за зголемување на срцевото отчукување,циркулацијата
на крвта и останатите течности во телото.Како и зголемување на
телесната температура.
Ментално предизвикува нестабилност,возбуденост и чести емоционални промени.
Само ако ме навлечеш на салати...Има да те обврзам на нотар да ме
снабдуваш со анестезија.
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 01:21
Стеве не си ми одговорил што те прашав??? и друго
Колку луѓе околу тебе блиски живеат вака?

Изменето од mrzla - 14.Јули.2014 во 01:22
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 17:58
Човекот не е дизајниран да јаде месo

Нашите тела се дизајнирани да јадат жита и растенија. Тоа е факт, но зошто ние и покрај се јадеме месо? Зошто сме започнале да го правиме воопшто тоа? Дали би било поздраво да станеме строги вегетаријанци или некој подвид?

На вистинските месојади "им течат лиги", односно лачат плунка од идеата да го изедат штом ќе видат некое животно кое може да им биде потенцијален плен. Луѓето не.

Ние сме заинтересиран за месото дури откако посебни делови од животното ќе бидат одвоени, обработени и сервирани. Ние јадеме животни само бидејќи така не израснале и воспитале, што тоа на нас ни изгледа совршено нормално.      

Доколку тврдите дека луѓето се месојади, направете мал експеримент. На мало дете пуштете му зајаче и оставете му јаболка. Набљудувајте ги постапките на детето. Тоа ќе си игра со зајакот и по некое време ќе ја изеде јаболката, доколку до стори спротивното човекот е месојад.
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 16:51
И Стеве....според се што сакаш да ни кажеш околу ова...

Хранење здраво,без вештачки хормони и никакви штетни оброци според тебе
Колку долго живеат ,која е нивна старосна граница?
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:56
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

ти благодарам Стеве
може да се направи, само уште да знаев што е тоа кантен размислување
Некоја глупост за да стане желе-асто, затоа што нели желатинот им е забранет.


Agar (pronounced /ˈɑːɡər/, "ah-gər") or agar-agar (/ˈɑːɡərˈɑːɡər/, "ah-gər-ah-gər") is a gelatinous substance, obtained from algaeand discovered in the late 1650s or early 1660s by Minoya Tarozaemon (美濃屋 太郎左衛門) in Japan, where it is called Kanten
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:48
Moze i bez kanten
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:25
ти благодарам Стеве
може да се направи, само уште да знаев што е тоа кантен размислување
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2014 во 23:23
PITA OD ŠLJIVA

šljive
kafa od žitarica
pšenični griz
pšenično brašno
malteks
kokosovo brašno
kanten

Šljive očistiti, iseckati, malo posoliti, staviti u lonac bez vode, poklopiti i staviti na vatru. Povremeno promešati. Kuvati dok šljive ne omekšaju. Rastvoriti kanten u malo vode, dodati u šljive i kuvati još 5 min. Skuvati kafu od žitarica i ostaviti je da se ohladi. Napraviti testo od griza, brašna, ulja, malteksa i kafe. Ostaviti ga da se odmori 15 min. Testo staviti u nauljen pleh i peći 20 min. u rerni zagrejanoj na 180 °C. Preko ispečene kore staviti šljive, posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se ohladi.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.