![]() |
|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8687888990 146> |
Автор | ||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Јас незнам што напишал во предговорот, ако знаеш ти кажи. Која точно од колоните на Четиријазичникот е на македонски јазик? ![]() Ete i od tebe neshto nauchiv, baz da mi go kazhesh. Околу крајот на XVIII век, свештеникот по име Даниел - Влав се зборува роден во Москополе - Составувач е четиријазичен лексикон на грчки, влашки, бугарски и на албански јазик, со цел помагање на говорници на влашки, бугарски и на албански јазик да се научат грчки јазик. Ова дело, кое прво беше објавен во 1793-4 и реобјави во 1802 година Изменето од Македон - 03.Август.2010 во 00:28 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Убаво во текстот си пишува, се обиделе ама неуспеале. Јазикот бил македонски кој ја завладел туркомонголската држва. Значи јазикот не бил бугарски, мислам на онај јазик кој за завладеал државата. Очигледно е дека корумпираните нема да имаат проблем со тоа, ама чесните кои си останале не корумпирани и со векови си го бранеле своето, имаат голем проблем кога некој се обидува да го нарече нивниот јазик бугарски. Ако ти можеш да живееш со таа корупција и истата да ти претставува прва радост, јас неможам. Неможеш да очекуваш од некого твоите заблуди да ги прифати, само ради тоа што некој тебе така те образувал. Читај го она потцртаното со црвено во првиот праграф, па види како се размислува во своремниот свет. Романтизмот бил популарен во 18-19 век, по се изгледа дека сеуште е популарен во Бугарија и Грција. Има ли нешто друго што навистина ви тежи?! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Ајде сега да дадеш примери за некои честни! Јас освен корумпирани, други не знам. Примерите да се за времето пред вториот Илинден, ако е возможно од 9 до 19 век. |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Од нечесни и корумпирани, неможат да излезат чесни. Значи мора да имало многу чесни штом денеска има Македонци. Од ништо не се прави нешто, нели? Најголемата корупција не настанува во 9 век, туку во почетокот на 19 век односно по руско-турската војна и фомирањето на словенобугарското кнежевство. Соочи се со вистината. Патем зборот корупција, корумпираност има лошо значење. Незнам дали некој би бил горд доколку е прогласен за корумпиран. Уште помалку постои можност да сретенш некого која засебе ќе рече дека е корумпиран или јавно да изјави, јас сум корумпиран. Изменето од Platenik - 02.Август.2010 во 10:14 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
|
Vo Skopskiot minej izgleda se gordi so bugarskite knigi lugeto shto go pishuvale. 13 vek.? Totalna korupcija!!!
![]() |
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
Каснаковски и што научи од предговорот???
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
|
Научив тоа што го пишува. Ме заинтересира со овој твој пост.
Каде точно македонскиот народен говор е наречен македонски во сите тие напишани од тебе да го најдам. Најдов нешто интересно. Разумник-указ во кои има елементи од македонските народни говори. Chitaj vnimatelno i pravi zakluchoci. ![]() ![]() ![]() Изменето од Каснакоски - 02.Август.2010 во 14:20 |
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
Е па види кој му ја напишал графата за бугарски,од каде е човекот и каков говор користел.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
|
Што сакаш да кажеш не ми е јасно. Од каде и да е му кажал дека јазикот е бугарски.
|
||
![]() |
||
|
"Ви испраќам со овој Димитрија еден краток речник за да го Преведеш на словенски, мислејќи да ги употребиш сите сили за да го завршиш за една недела бидејќи зи Велигден сакам да го испратам за Венецији да се печати."
Е како потоа стана бугарски тоа друг ќе ти одговори ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Дај да го видиме цитатот од каде точно е.
|
||
![]() |
||
|
Ќе се снајдеш ти имаш акал,користи го
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Најдов го и ми е многу сомнителен.
Писмото е публикувано од Снегаров, како и првото цитирано. Какошто е возможно „Блгарските народни песни“ да станат „Зборникот“ така може и „бугарски“ да стане „словенски“. Кој пак сега во 1793г. ќе го прекрштева бугарскиот јазик на словенски? |
||
![]() |
||
|
Абре мене и живото на Марс ми е сомнителен ама некој вели дека постои.
![]() |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8687888990 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |