![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7576777879 184> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
На Грција не и’ се брза!...a ,zoshto pa , da i se brza kpga nejziniot problem,...tebe ti stvara problemi! ![]() |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Робин О Нил: Прашањето за името е најбизарниот спор денес во Европа ![]() - Спорот за името меѓу Грција и Македонија е најбизарниот и најнесфатливиот дипломатски спор денес во Европа. Никој надвор од Грција не може да сфати зошто Македонија би требала да го смени своето име. Заради кој национален интерес се прави ова? Грција на ниту еден начин не страдала од постоењето на Македонија под актуелното име во изминативе 20 години и Грција никогаш не се противела на постоењето на Република Македонија во рамките на Федералната Република Југославија..., вели О Нил во интервју за МТВ. Според него, конзистентното противење на Грција да се согласи во врска со приемот на Македонија во НАТО или ЕУ е посебно тешко да се разбере. - Тешко е на ова да се гледа поинаку од тоа оти всушност станува збор за желба на Грција да ја ослаби или дури и да ја уништи Македонија. Но, националниот интерес на Грција изискува таа да има стабилни и успешни соседи, како за безбедноста така и за трговијата. А услов идната стабилниот и успех на Балканот во целост е сите држави во регионот да станат членови на двете најважни европски организации, НАТО и ЕУ, кои меѓусебно би обезбедувале безбедност, пријателски односи, блиска соработка и економски и комерцијални предности од единствениот пазар, вели британскиот дипломат. ....Навраќајки се на неговото лично искуство во обидите да го реши овој проблем, во 1992 како претставник на Европската заедница потсетува дека претседателот Глигоров бил подготвен да бара одобрување од Парламентот да ги измени името од Република Македонија во Република Македонија (Скопје) за меѓународни цели. Понудата Грција тогаш ја одби со образложение дека зборот Македонија се уште е присутен, а и се уште се противи на ова решение. ... Интересно интервју од дипломатот кој беше директно вклучен во преговорите, што секако му дава тежина на зборот. А и не му е прв пат. Проблемот е само што обично касно им проработува совеста кога треба да се каже вистината: кога ќе сменат позиција или на залез од кариерата. |
||
![]() |
||
marsovec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
|
Гујо прифати промена на имети во Бук*решт а и сега се разбира дека ќе прифати, само ги замајува партиските членови...Инаку за десетина дена оди на уши тегнење во Америка...Мерите му ги (ушите)
![]() ![]() |
||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||
![]() |
||
aLkINOr ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 16.Јануари.2011 Статус: Офлајн Поени: 76 |
|
grujebski ce go reseti problebat so grcista na nasi kobneke i zlobnice i ce se si vikame makedonja edna e makedoji najdobr a e na balkanita
|
||
![]() |
||
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
|
...проблем немаме ние со Грците,вистинскиот е со ЕУ!таа е таа што не може да се справи со реалната криза околу ова!
така да знаете..нека не ве лажат,а ова дека со Грците ...e тоа треба да оди во онаа "паметна работа" во темата на brza...20 години паѓаме и добиваме на таа фора. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Денеска слушав ама не дослушнав што зборуваше Срџан Ќерим нешто околу тоа дека Македонија требало да истапи со барања од 45 наваму и да ја заборави антиквизацијата
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
тогаш извини за недоразбирањето
![]() |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
Marko Polo 1 ![]() Сениор ![]() ![]() venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
|
![]() Se soglasuvam so tvoeto mislenje. Vo slucaj da ja dobieme taa - kako ti ja narekuvas - "izolacija", sto vsusnost kje izoliraat? Teritorija od Evropa, koja nikako ne saka a i ne moze po nikakov osnov da ja zagrozi taa ista Evropa. Sakav samo sarkasticno da kazam deka vo slucaj i da ostaneme posledni na listata za evrointegracii, na kraj pak kje ne integriraat. ![]() |
||
Incredible Blue
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
да работеше всушност некој од нашиве идиоти на државата, таа „изолација“ никој немаше да ја осети, а кога-тогаш, овие сојузи ќе се распаднеа се имам многу пати изјаснето, единствената причина поради која не поддржувам тртење и давање да ни прават што сакаат, е дека немаме доволно придовки од тоа, едноставно немаме, освестете се, ни го перат мозокот цело време дека влаз во сојузиве било нешто неопходно! |
||
|
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
...odnapred gi zalam !
![]() |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
Marko Polo 1 ![]() Сениор ![]() ![]() venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Incredible Blue
|
||
![]() |
||
|
и доколку ова воопшто не профункционира, барем да им кажеме е**те си матер и да завршиме со ова, да не влагаме во тие глупи сојузи, и да си бидеме мирни како и да е, најлош избор е промена на уставното име |
||
|
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Убаво ја кажа поентата Јанев: повеќе од очигледно е дека спорот немаме капацитет да го решиме политички (а да биде во наша полза). Затоа ни преостанува да ги искористиме сите правни можности кои ни се на располагање. Изменето од Анастеа - 26.Јануари.2011 во 18:23 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7576777879 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |