IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - што се случува со фото идивиди?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

што се случува со фото идивиди?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 20>
Автор
Порака Обратен редослед
safra Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 54
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај safra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2008 во 13:37
Здраво до сите после подолг период од мое не учество на форумот. Можеби и не забележавте дека ме немаа и немав зошто да бидам.
Многу ми е криво што не можете да дојдете до соодветно решение како и што со фото идивиди...мислам на онаа тема каде се препукувате што и како со бодувањата на фотките.
Учесници има еден куп и секој не е соодветен да каже што е ок а што не на една фотка. Еве јас како сосем голем аматер и страм ми е да оставам коментар. Некогаш знам да кажам за соодветна фотографија дека генерално ми се допаѓа тоа што го гледам, но колку фотката има навистина естетска и уметничака вредност...е тоа не знам. На почетокот сакав да ми ги бодуваат моите фотки но видов дека тоа не ме храни. Посакувам коментари. Така ќе знам во кој правец сум тргнал. Мили односно поучни ми се коментарите од Mire, Aleksandar A и некои други. На почетокот признавам дека малку залетав во стилот “дајте поени, ова-она“ но видов дека тоа не ме прави подобар во никој случај.
Ви посакувам да дојдете до соодветно решение нешто во стилот кога некој ќе остави коментар тоа да биде видлив само за оној што постирал слика и да може авторот да му врати со прашање или искажување благодарност до тој што ја прокоментирал фотката.
Бодувањето нека биде сосема друга прикаска еве да речеме само по еден бод...мислам или бодуваш или не, а не да се бодува во стилот ми се допаѓа ама еве ти 2...
Така мислам дека ќе се постигне подобар ефект во стилот
“сликава е добра, ми се допаѓа од кој агол си сликал и која е прикаската...затоа и давам зелено светло односно ја бодуваш со поен.
Поздрав од SAFRA 3.2MP
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=9239
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:26
Originally posted by aboskovski aboskovski напиша:

Ne mi e do shega, tuku mi e smaceno i odvrateno da diskutiram/citam za ova. Istiot muabet go praveveme pred 2-3 godini so Mire,Janus,Bobi,Trcilot, Dimi i uste nekoj.

Sto se odnesuva do namaluvanjeto na poenite na top fotografiite, smetam deka e pozitiven presvrt vo korist na inicijativata/akcijata na Sasho, Janus, Dimi i ostanatite da go spasat brodot sto tone. Nekoi pak smetaat deka brodot povekje ne moze da se spasi, deka e polesno dokolku si zaminat - i tie se vo pravo, sekoj po svojot pat so svojata srekja.
Sto se odnesuva do mene, jas nemam  energija/vreme/zelba/interes da se zanimavam so bilosto nastrana od procesot na sozdavanje fotografija. Zatoa i se vozdrzuvav od bilokakvi izjavi dosega (a kje se vozdrzuvam i vo idnina).
Net-ot e dovolno golem za site. Na krajot, sekoj ke si go najde mestoto kade sto najdobro se custvuva. No, bez razlika za sto se zalagate, obidete se da se vozdrzite da im sugerirajte na lugjeto sto da pravat, im ja navreduvate intelegencijata.

Uste nesto, kako ilustracija na zabeleskite za "noviot" trend na bodovno saldo na top fotografiite:
Vo vremeto koga jas pocnav tuka i koga nemav pojma sto e blenda a sto ekspozicija (fala na nekoi decki od sajtov sto nauciv!), se "pobeduvase" so 60na poeni.
Eve, videte i sami, ima duri i nekolku korisni komentari.
Veruvam deka nekolkumina i slatko ke se nasmeat. ;-)
http://www.foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=3461

PS
Inaku, ne smetam deka davanjeto na petki na se' i seshto ne bilo mnogu strasno, naprotiv....

A kaj otide covekot, Zoran T?
Koga ke prosetas po nekoi komsiski sajtovi ke zabeliz deka ima dosta luge kako Zoran T a kaj nas kako trgna, ke izbegaat i tie sto postiraat kradeni fotografii, koj saka nepopularen sajt.
Angel i sega se pobeduva so 60 poeni ama razlikata e ocigledna.
Se sekavam na edno spisanie (i imam eden kup  od nego doma), SAM svoj majstor, na poslednite strani imase rubrika za fotografija, mene najmnogu tie strani me interesiraa, znaete li od koja republika imase najmalku isprateni i odbrani fotografii?
ne vi kazuvam, pogodete sami.
Sekogas sme bile posledni vo se,posebno vo oblasta na fotografijata.
Vo eden grad kako Veles, koj bese grad na kulturata prethodnata godina, nema fotoklubзбунетостзамисленост.
Pocnav so nesto tuka, na idividi, nesto sto sekoj den raste i ne zapira, ne sakam da plukam po nego, znam deka ovaa sostojba nema da trae vecno, veruvam deka bez razlika dali ke se smeni nesto tuka, ke ima novi "foto.idividi",podobri,ama toa ne e najvazno,  sajtot go pravat clenovite, se nadevam deka i ponatamu ke se druzam i dobivam iskreni soveti i kritiki, i deka interesot i zelbata za fotografija se poveke ke se zgolemuva vo ova malo drzavice a za toa e najvazen odnosot pomegu lugeto, pred se iskrenosta.
Кон врв
Flix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Регистриран: 14.Септември.2005
Поени: 9229
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 15:57
Знам дека не сум баш нај нај на фотоидиви ама од време на време го посетувам , многу повеќе обврски имам сега .
Ама од ова што прочитав гледам дека треба да се направат некој промени општо на сајотот, ај едно време се додаде тоа тематска фотографија, крена малку, ама сега пак се помалку и помалку, со сложувам дека е тоа баш така 5 или 0. Коментари ретко некој салам нема како порано, а благодарение на тие коментари на времето најучив се што знам од фотографија денес. Да не беше фотоидивиди, кузнеј дали ќе држев денес фотоапарат во рака.
Мислам дека треба да се направи еден план еден концепт, како да се живни малку сајтот, оти мислам не вреди вака да оди надолу по толку години.
Да се седни да се одели малку време да се разгледаат некој идеи, и да им се речи на админите таму на дизајнерите да подсменат нешто.намигнување
Поздрав
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 13:56
Filip, pa procitaj malku de ... ti sakas od poslednite 2 strani od postot da sfatis za sto stanuva zbor голема%20насмевка
Epten ne otkaci majkata размислување
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 04:49
најверојатно фотографираат! намигнување

Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Flix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Регистриран: 14.Септември.2005
Поени: 9229
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 03:51
А што е последно време некое мртвило има на фотоидивиди, слабо се коментира слабо се бодува. збунетост Кај се луѓето?

Изменето од FLipsi - 05.Март.2008 во 03:51
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 15:29
Zatko, toa bese predlog pred 3 godini, ako ne i povece.
Licno sum protivnik na elitizam.

Spored mene, koga ce ja postiram fotografijata, pred da se "natalozat" komentari na nea, taa ima ista tezina kako bilo cija fotografija. Komentarite i reakcijata na onie sto ce ja poglednat go definiraat nejzinoto mesto na sajtot. Velam na sajtot, bidejci toa ne znaci deka taa fotografija i na drugo mesto ce vredi tolku.

Samo za da dobiete slika kolku se e relativno, "Gottcha" ne uspea da projde ni vo izlozbeniot del na izlozbata vo Kumanovo, "Temnata strana esenta" im licese na goblen... I sega?
Sega nikomu nisto, ostavete gi egata na strana ...

Moj licen stav e deka treba da se odi kon balans na kolicinata na komentari i kvalitetot na istite. Ova sto vo momentov se slucuva e isto taka problem. Opadna interesot, a toa ne ni e celta.

Igor e vo pravo deka natprevarot gi privlekuva ludjeto. Pa osnova na coveckoto dejanie e stremezot kon nesto podobro, kon napredok, a toa e polesno dokolku se ima i nekakva cel pred sebe.

Sakale da priznaeme, ili ne, na mnogumina od nas sajtov ni znaci mnogu. Mene mi znaci, fotografskiot del od mojot zivot e povrzan so nego i ne go davam. Promeni se potrebni i ce gi ima. Mozebi zadocneto, no nestata sigurno ce se pomrdnat.

Mojot pristap da gi boduvam po labavo fotografiite, a da gi komentiram seriozno e moj pristap. Se soglasiv slednite 2-3 meseci da ne boduvam, samo da komentiram (iako i za toa nemam bas mnogu vreme), no toa ne znaci deka smetam deka pristapot mi bil pogresen, nitu pak tvrdam deka na sekogo bi odgovaral.
Mojata cel se ispolnuvase ... ludjeto gi prifacaa zabeleskite. Nekoi ucea od niv. Nekoi povece, nekoi pomalku. Pozitivniot efekt go gledav i toa mi bese dovolno.

Licno bi pretpocital da imam na izbor na bodovi od 1 do 8, ili nesto slicno. Ova go trubam povece od 2 godini, no sega za sega toa e toa.

Ce bide se, bez sekiracija. So zadocnuvanje, no ce bide.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 14:11
Jas ednas dadov predlog,koj da bide od postarite a koj od pomladite (mislam kako stalno ziri) no se ostana na toa nikoj ne reagirase

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 14:06
ok, ocigledno komunata e pogolema a segashnata postavenost i resursi ostanale na ona nivo. nadvladuva masata. ima reshenie za se.  imase poveke ponudeni. moeto mozete da go vidite nekade pogore ili kako posebna tema http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12248, istoto e, jas ponudiv predlog i ocekuvav razrabotka.
ako pogore bev povikan deka i jas sum se odnesuval po "pravilata/normite" koi gi kritikuvam, jas samo ke kazam deka ne go negiram toa, ama za mene ne znaci deka ne smeam da "se pokajam" ili da kazam shto mi smeta, da go promenam mislenjeto
ajde luge
da ne se zakacuvame na bukvalnosti, da ne si svakjame licno, znam deka ima mnogu kreativni umovi koi ako ne gi zafati ego trip mozat da iskristaliziraat neshto asalno na forumov/sajtov
ne e poentata vo zajadlivosta niti vo baranje na krivci ili raspnuvanje na krst, mene barem poentata mi e da ja otvorime temata za zaedno da najdeme/definirame poadekvatni pravila na igra, as simpe as that
aj da ne tupam
b good
ps-i spored mene i samava tema evoluira i ima progres, isto taka i sajtot, taka shto ne bidete pesimisticni...
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 13:09
Glecin kakvi predlozi kakvi baranja mnogu clenovi imaat pregolemi ega,nemozi da mu se dokaze,... tolku se arogantni sto mene mi e nezgodno da gi citam nivnite komentari i objasnuvanja,si mislat deka posle niv svetot ke propadne

www.blissvp.com
Кон врв
Glecin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Февруари.2007
Поени: 450
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 12:26
Nemashe raspravii Bobs?

ako imshe dali tie raspravii pridonesoa za promeni i dali tie promeni se pozitivni ili negativni od ovaa distanca gledano?.....!!!

pozdrav!

P.S 12 stranici tekst bez konkretni baranja i predlozi.....!!

Aj vaka: od prethodnite postovi izvadete shto e razgovarano za nachin na reorganizacija na boduvanjeto i komentiranjeto....pa da vidime do kaj sme....!!
There is more in life than books you know, but not much more!
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 12:00
Originally posted by zatko zatko напиша:

Ke se navratam edno 3-4 godini nanazad koga bese sosema mala komuna
najredovni togas bea: Mire, Zdenko, Angel,Bobi posle izvesno vreme se priklucija Stole,Dimi,Zarko i mozda uste nekoj neka ne mi se lutat tie sto gi zaboraviv.
E sega sto se slucuvase togas ako nekoj sakase da nauci nesto slobodno prasuvase,kolku sto mozese mu se objasnuvase,site zaedno diskutiravme natrapnicite gi ignoriravme,zaedno se raduvavme na ubavi fotografii,zedno se smeevme na smesni fotografii,zaedno kritikuvavme kaj sto trebase da se krituikuva se vosh*tuvavme na top gotografii,sekako imase i dosta sprotivni razmisluvanja ke kazam deka koga prvpat pocnav da go posetuvam sajtot imavme edno nedorazbiranje so Janus no odma bese reseno isto taka i so Angel koe isto taka brzo se resi.
Sto mi e poentata,se imase RESPEKT se pocituvavme megu sebe nikoj na nikogo ne mu kazuvase dali trebalo vaka ili onaka se rabotese kako edna familija

Тоа беа бремиња ... времиња кога дискусијата за фотографијата беше на прво место, а се друго споредно и небитно
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 05:33
Izgleda site pogresno donesuvame zaklucoci zosto e dojdeno do ova teredze,posle dolgo vreme razgleduvanje i analiziranje na poveketo postovi,fotografii,komentari,karanici i sto uste ne moe gledanje e deka sepak problemot e od druga priroda,nakratko ke go kazam sto e moeto mislenje sto se razbira ne mora da bide ispravno i sosema pogresno:
Ke se navratam edno 3-4 godini nanazad koga bese sosema mala komuna
najredovni togas bea: Mire, Zdenko, Angel,Bobi posle izvesno vreme se priklucija Stole,Dimi,Zarko i mozda uste nekoj neka ne mi se lutat tie sto gi zaboraviv.
E sega sto se slucuvase togas ako nekoj sakase da nauci nesto slobodno prasuvase,kolku sto mozese mu se objasnuvase,site zaedno diskutiravme natrapnicite gi ignoriravme,zaedno se raduvavme na ubavi fotografii,zedno se smeevme na smesni fotografii,zaedno kritikuvavme kaj sto trebase da se krituikuva se vosh*tuvavme na top gotografii,sekako imase i dosta sprotivni razmisluvanja ke kazam deka koga prvpat pocnav da go posetuvam sajtot imavme edno nedorazbiranje so Janus no odma bese reseno isto taka i so Angel koe isto taka brzo se resi.
Sto mi e poentata,se imase RESPEKT  se pocituvavme megu sebe nikoj na nikogo ne mu kazuvase dali trebalo vaka ili onaka se rabotese kako edna familija
No sega mnogu clenovi koj sto kupile aparat i edvaj imaat slikano nekolku meseci  se dovolno hrabri da kazuvaat kako tie znaele ,kazuvaat bez trunka stram deka vaka i vaka treba,zboruvaat za kompozicija,osvetluvanje,procesiranje aso nivnite fotografii sosema sprotivnoto se pokazuva.
Ako slucajno gi boduvas so pomalce od petka odma te pravat mat maskara stanuvas neprijatel broj eden i ne samo na niv tuku na cela nivna tajfa.
Vo pocetokot davav i po eden poen i toa na Janus Mire,no tie ne se lutea prasuvaa zosto i kade e greskata e tuka se poznava goleminata na covekot prifaka kako si go boduval i prasuva za da moze sledniot pat da ne ja povtori greskata.
Denes ako stavis cetvorka nedaj boze pomala ocena odma te teraat vo trista majcini i ti velat koj si ti da mi dades 4 ili 3 boda arogantno ti kazuva deka"Toj znae kako treba i gotovo" i nekako ke pomines pograj tie raboti ama najtragicno e koga ke gi podrzi nekoj od poiskusnite clenovi pa ke go poduva so 5 poena i ke pocne da prodava demagogija kako treba so mladite vnimatelno i ako demek fotografijata e losa treba da mu se dadat 5 poei bedejki ako ne ke sme go izgubele .
Znaci po moe jas gi okrivuvam postarite koj sto pocnaa so ligavenje i so umilkuvanje kaj novopecenite fotografi
Tolku od mene se izvinuvam ako nekogo navrediv ili nalutiv ama toa e toa,mozam da pisuvam uste mnogu za problemite tuka ama znam deka i ova nikoj nema da go prifati
Da ste zivi i zdraviголемо%20гушкање
www.blissvp.com
Кон врв
Glecin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Февруари.2007
Поени: 450
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 00:44
OK imalo razgovor vo minatoto.......no nishto ne proizvel, sega ima pak....Dali toa znachi deka ne treba da ima?....ili pak... IAKO go ima, pak nema da vrodi so plod!?....ili pak....ne talasaj tehnika....Da nema mnogu mnogu muabet i da tera kako shto kje tera pa kje se opravi nekako sam od sebe....!
Jas mislam deka treba da se razgovara i pak i pak i pak se dodeka ne se promeni neshto....evidentno e deka ima raboti shto prechat i treba da gi promenime.
Mene ne mi e seedno koga nekoj kje postira fotografija shto lichno mene me ismejuva i da nema koj od nas prisutnite da ja izbrishe!..moderatori...
Ne mi e seedno koga ubava fotografija kje mi se prikazhe neubavo!...nov podobren algoritam...
Ne mi e seedno shto postoi nachin na boduvanje shto ni pravi problemi!...da promenime neshto...
itd..itd...!!
Inaku se izvinuvam ako nekoj pomislil deka sugeriram i navreduvam intelegencija. Nemam takvi intencii...!!
i za kraj dali preku glasanje i komentiranje na se neshto ili pak glasanje i komentiranje na ona shto vredi, kje se postigne podobar efekt pa i nema golema razlika.....!!

pozdrav,

P.S Ne se chuvstvuvam ubavo koga nekoj kje pokazhe so prst na mene deka " misli deka nema spas" i zaradi toa go " napushta sajtot ", toa e navreda na intelegencija i krivokolchenje na realnosta. Go napushtiv sajtot za da predizvikam promena, a kako shto mozhesh da primetish tuka sum...!
P.P.S Umoren sum
There is more in life than books you know, but not much more!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.