![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6465666768 146> |
Автор | |
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Навидум живот да му се сневиди во навидниот невидниот... се шегувам, убав си е животот, треба човек да биде само добар вајар па да си го изваја по сопствен вкус. |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Ти
Твоите раце катаден ме молат од стихови да сочинам бајка. Па, знаеш ли дека од твоите очи сите неба ми станаа зелени? И песните поживописни и прегратките поцврсти и ластовиците непреселни. И знаеш ли, солзиве не знаат дека постои земја, оти ги научив да капат само на твоето рамо... Јас и надежта ја извајав со твојот лик и насмевка, а времето го мерев со биењето на твоето срце. Раскрсниците ги собирав во ќорсокак за да не ме измамат со нови лица, соништата со твое отсуство ги врзував во лудачки кошули, за да не ми ја гребат совеста. Немав компас, ниту мапа. Пловев со твоите раце. Немав воздишки. Дишев со твоите гради. Се немав ниту себе. Во тебе бев стопен. Во тебе безгранично постоев. И ако некогаш се изгубиш во светов, заборавиш за сите, за себе, па дури и името си го заборавиш, јас ќе чекам на некоја широка полјана. Дојди, ќе те потсетам. Твоето име ќе биде мој епитаф. Изменето од Quentin - 02.Мај.2008 во 03:29 |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Времето
Далечините ги измислило времето. Сакало да се раздели на две. Ете го времето... Ми тропа на врата. Сака од срцево да го избрише зборот "ЗАСЕКОГАШ". Ги молам патиштата да ги примат моите стапки, а месечината да го следи мојот од. Тргнувам. Во куферот спакував бакнежи, да ги потсетат твоите усни на мене. Наместо цвет на реверот закачив едно наше изгубено зајдисонце. Но, предоцна. Ене, гледам, стојат траги од денови и ноќи, испопаѓани лисја, запален камин, изгаснати свеќи, изврнати дождови... Времето веќе било кај тебе. |
|
![]() |
|
Блесава песна за љубовта
![]() Љубовта е навика облечена во балски фустан. Балот отпочнува со нејзиниот лелеав танц. Сите погледи на светот тогаш се коваат во тој лесен чекор и занесна убост. Игриво и лесно се врти убавицата, со нозете фаќајќи го секој такт. И така зашеметена, го губи чекорот, ја излудува ритамот, дланките се потат, шминката се растекува, фустанот се кине. Останува навиката. Гола. Расплакана го напушта балот и го фаќа првото такси кон дома. Пред својот дом ќе види младич како и пее серенада на љубената, која се топи, наведната на прозор. Ќе одмавне навиката со глава, горчливо ќе се насмевне и ќе викне: Close the f***ing window, honey! Изменето од Quentin - 02.Мај.2008 во 04:01 |
|
![]() |
|
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
![]() |
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
...bonjour, Quebocois, and well come to you... ![]() |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ПРЕДАВСТВО
Со каква стрела го рани Срцето на небото По кое наутро го пуштав сонцето На прегладнетите немирлики Да штрпка росни облачиња Што личлат на тебе. Птицата, што пееше арии Со глас надрочен од самосебе Во кафезот на мојата душа, Никогаш нема да сфати Како се нашла пред срцето на небото Истиот миг, кога бакнежот, Задишан од согорувањето на секундите, Што итаа роевито Кон огнот на твоите усни, Ја пронајде загубената формула За привлекување ненадејни громови. И небото, и птицата, и бакнежот Гнијат во пепелта на твоето предавство. |
|
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
THE RIGHT THINGS
Come on now baby ... and talk to me can't you see... I just can't be your enemy I don't want to ask you about the things unseen and I don't want to scream and shout You should know by now that's easier to get forgiveness, than permission we could keep on keepingthe distance spend our whole lives wishing, when its easier to get forgiveness than tenderness Honesty, sincerity, tenderness and trust... Is all I've got so say to you because you've touched my heart, right from the start I've had enough of all, so listen baby... I've got something to say... Honesty, sincerity, tenderness and trust... ...kisses each morning...and pure love at night...just like it meant to be...in paradise. |
|
![]() |
|
Сега и овде
(важен е мигот, иднината и минатото се илузија) Срони ги врз мене сите вистини, како созреани зрна од калинка. На сите до една, ќе им погледнам в очи. Ќе се разлетаат сите прозорци од мојата душа, ќе се здрмаат сите слоеви, што судбината ги гради врз тлото задржано од еден здив. Очиве ќе се одврзат од своите лежишта и ќе посакаат да потонат во мракот што е разум и сила за забранети погледи. Рацете ќе ги измешаат заровите што бројат почетоци и краеви, а еден нов изгрев ќе ми врати скриена сончевина, во која зраците лажат дека се истите од вчера. Будала сум штом прашувам од каде се и колку пропатувале. Најбитно е да ме згреат сега и овде. Изменето од Quentin - 03.Мај.2008 во 05:48 |
|
![]() |
|
ДЕЦА
Јас не сум поет, Од зборовите, саде, играчки си направив - За да останам дете. Песната со плач ја намирисав - За да останам дете Уште тебе да те научам Како да играш криенка со брчките Па обајцата да останеме деца... |
|
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Prelivi na boi pred oci mi svetkaat,
a kako da ti go objasnam vozvisenoto prosto, deka jas sum ti, a ti si jas kao polzavi vo kazan koga piskaat dur dusa ispustaat dur se varat ili kako maloto buvce mackite sto go izedoa, a probav da go zastitam koga cela nok go setav od granka na granka no kako da mi velese da go pustam zosto kako bitie na nokta bese rodeno, no kako zemjeno mu bese celta. Nautro se smeeme, popladne se obvinuvame, navecer ni se spie i so umorni misli sekoj po nekoj ucena smisluva koj od kogo poveke da zeme, a sepak toa bi trebalo patot da bide kon vozvisenata ljubov |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6465666768 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |