![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6162636465 242> |
Автор | |
Miki_P ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Поздрав до (НЕ)Православен, кој премногу го употребува зборот лажете, кога се обраќа кон соговорници, членови на Црквата Христова. Во овој случај тоа го прави во преписка со Zidarski и ana_t. Мене тоа не ме зачудува, зашто тој, и сличните на него, од сите родови и видови на протестантизмот, веќе го „обезбедиле“ спасението, и немаат дополнителни обрски. Пред некој ден ги потсетив како изгледаат нивните добри дела. Еве како одговараат со „добри дела“, на оние кои имаат потреба од помош. За несреќа, овој човек наишол на отворена уста, ама на затворено срце. Пријателу, немам ништо со тебе, ти не си предмет на мојата грижа, тоа Бог од мене не го бара - јас сум спасен(а) по благодат. Tоа не ми требa, а тоа што ми е потребно (секојдневно) го правам - читам Свето Писмо и Му се молам на Бога! Оди тропај на врата на оние што не го познаваат „нашиот бог“. |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
ahmar1, кажи му на попот што те лажел со горните приказни да ти ги врати парите пот итно!!!
![]() Извините пријателе, ама навистина е многу незрело да се напише на овој форум дека настанот со блудницата во ев. Јован е уфрлен во 10ти век. Такво нешто можеш да проповедаш на оние тинејџерски форуми, но не и тука.
Доволно ќе биде само една реченица за да се разобличи горната твоја лага:
Вулгатата е латински превод на Библијата кој датира од 4ти век и во тој превод се наоѓа случката со блудницата на истото место како и во современите Библии. Каков 10ти век какви бакрачи ![]() Изменето од Pravoslaven - 21.Јануари.2009 во 18:08 |
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
Marko sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
...
Изменето од Marko sk - 21.Јануари.2009 во 17:43 |
|
![]() |
|
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
за овој пост ме поттикна тоа што (NE)pravoslaven го напишал:
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо ! Епа ај сега да видеме..настанот со блудницата и со оние што го прашале Христа што да направт со нејзе е еден од најпознатите во евангелието по јован. е што е сега интересното...па во толкувањето на светото писмо до 10 век од многу автори од тоа време воопшто не се среќава овој дел!!се сеќавам како читав како еден руски епископ се јадосувал зашто неможел никаде да го најде тој настан во толкувањата на многуте свети оци пред 10 век. чаре?!! епа многу е едноставно.тој дел навистина не постоел во изворното евангелие по јован.но настанот се чувал во светото предание на Црквата и потоа бил вметнат во евагелието по јован(некаде околу 10 век)а зашто баш во тоа евангелие? епа поради последниот стих од истото: Исус направи уште многу други работи, но кога сите Негови дела би се запишале во книги, ми се чини дека ни во целиот свет не би ги собрало. . е сега за вистинските православни тоа не никаков проблем бидејќи светото писмо произлезено е од светата црква и за црквата.но што праиме сега со баптистите и со сите еден куп протестански групации за кои /Библијата/(пак и ова е протестански термин,православните го користа терминот свето писмо) е као падната од небо?! зачудувачки е тоа колку слично протестантите го сметаат светото писмо како муслиманите к*ранот. |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
![]() |
|
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
И што сега НЕправославен?!
Ќе земеш стап и ќе им одржиш лекција на сите кои се заблудуваат и тоа доброволно(со народно обичаи за сметка на верата). Христос(кого велиш дека го следиш) не правеше така. туку кој е без грев прв нека фрли камен на нејзе!ти во кого се пронаоѓаш,во младите или во старите или во оној кој го нема во евангелиете т.с некој што зема камен и фрла?! поздрав и секое добро |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
![]() |
|
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Navistina se rodi! i Navistina se javi!+
A za obikolkata blazesi ti, polno srce Radost. |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Добре дојде макариос
![]() ![]() ![]() |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Здраво на сите. Бев отсутен од форумот некое време, а тоа е дека бев во обиколка на струмичките манастири.
![]() Гледам дека имам многу испуштено, но се надевам ќе се вклопам во дискусиите. Христос се роди и Бог се јави! + |
|
![]() |
|
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Ne lazheme,"Pravoslaven" zborime od iskustvo, a ti si toj koj vo nedostatok na bilo kakvo iskustvo, si sklon sekogash da gi generalizirash rabotite, da se prikazhuvash deka ti go znaesh EDINSTVENIOT nachin za site raboti, i da ne ostavash da si go kazheme i nie svojot stav, tuku vednash da napagsh i da provocirash, i diskusijata sekogash da ja vlechesh vo drug pravec.
Go pochituvam tvojot odnos so Boga, do tolku shto ednostavno ne se drznuvam da navleguvam vo nego i da go komentiram. Od tebe go baram istoto. Pozdrav. |
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Не е "и тоа" ефективен начин, туку во наведените два начини тоа е ЕДИНСТВЕН начин детето да го научиш на давање милостина. Не сум видел јас дете после вртењето на лепче со париче да излезе со поука дека треба да дава милостина, дека треба да помага на сиромашните или сл.
Напротив, ако сме искрени ќе признаеме дека сите деца, возрасни, големи и мали, сите излегуваат со суеверието дека тој/таа што му се паднала паричката е среќен и дека ќе го прати среќа целата година.
Мислам, да бидеме искрени, а да не си правиме бајрам со паметот и да не живееме во свет на утопија и илузија. Престанете да лажете и да се обидувате да го охристијанизирате и морализирате овој суеверен идолопоклонски обичај. Ич, ама ич не Му вршите услуга на Бог, туку само помагате овој народ да тоне во своето суеверие и идолопоклонство. Бог ќе бара сметка и за тоа еден ден.
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Госпел се согласувам дека и тоа е ефективен начин. Но - има многу начини да се изрази едно исто нешто. Симболиката на обичајот е мошне интересна и според мене корисна. Сепак - секој си има свој поглед на работите и свое разбирање.
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Marko sk i gospel imate opomeni za javno megjusebno prepukuvanje i diskutiranje von ramkite na temata. Za takvi raboti koristete LP.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
gospel ![]() Сениор ![]() Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Јас мислам дека најдобар начин да му се покаже на детето како треба да се практикува Милостињата е да се наполни корпата со производи, да се земе детето за раче и да се појде кај некое бедно семејство, да се подари корпата со производи. Од ова мислам дека нема поубава лекција за детето да научи како да ја практикува Милостињата во својот живот. Ако ова не го научи, нема да го научат уште илјада вртени лепчиња или мазничиња, САМИ СУКАНИ - САМИ ОФУКАНИ. поздрав. |
|
![]() |
|
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Значи православните се подучуваат со помош на храна, а не преку Светото Писмо. Многу интересен начин на подучување. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6162636465 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |