![]() |
|
Македонски дијалекти |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 12> |
Автор | ||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ujdeh da vidm su r´coko so biva i ka gleem se zagurelo..i sporo, i tavata, a u natre t´va stanalo lom, ne sa puznava ni cuska, ni frenka, ni buranii..crno katran...vonka duri smrdase..imi saa so praam..kam r´cok na decta, su so kii naranam.. ki im sa sviit k*remeto limpitki ki stanat.. aj na varkanik turih malko bizel da z´przm i nekoo patata..edvaj sá iskubah da ne iskrkam kutek uti ka ki si doo t´j mojo moze i da ma napluska..dec´ta sa nakrkaa i trcanik dole u maalta da si igraat na miznicka su drugaarto..
Razbravte?..
![]() |
||
![]() |
||
nikita ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
|
nasive dijalekti se malce slozeni,samo kumanovskiot i ohridskiot mozam da gi poznaam!!!
![]() |
||
She sells seashells by the seashore...
|
||
![]() |
||
Biba_G ![]() Сениор ![]() ![]() Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
|
Kako i red drugi okolni mesta ![]() |
||
![]() |
||
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
|
![]() ![]() |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
![]() |
||
Гостин ![]() Гостин ![]() |
|
мило,... со велешани не можете,...... ![]() |
||
![]() |
||
KaLiNa ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 8416 |
|
i Lazorovci
![]() ![]() |
||
kuliraj
|
||
![]() |
||
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
|
ех Мона многу лесно се распознаваат..... Че си ом (ќе си одам) - прилепски Си одвам -битолски Во битолскиот дијалект се вметнува В во глаголите : одвам,јадвам,вервам,зборвам...итн итн.. Во прилепскиот (како што кажа и blackeye) се употрбува Т на крајот на глаголот а Ќ се заменува со Ч а и многу зборови се скратуваат.Битолчани повеќе се "држат" до литературниот отколку Прилепчани.. И друго без навреда за другите ние прилепчани можеме најчисто и најлесно да говориме литературен македонски ![]() |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
![]() |
||
Biba_G ![]() Сениор ![]() ![]() Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
|
Originally posted by oblachinja
roka-raka moka-maka pot-pat crkov-crkva krosta-karpa..... Ist izgovor imaat i galicani.Znom so sigurnost ![]() Изменето од Biba_G - 02.Април.2008 во 15:42 |
||
![]() |
||
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14599 |
|
текна ми уште еден пример :
Ке излаваме ли вечер ? .... вака викаат во Штип Ке излагаме ли вечер?......скопски дијалект , населба Ѓорче Петров Ке изкачаме ли вечер ?.....и ова е скопски дијалект,само не знам која населба ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
invader ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
|
cuski?!
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14599 |
|
blackeye мила, па тоа т ми9 прави проблем
имав цимерка од Кичево и они исто користат, пример: Ќе ода до супермаркет да купа цигари . А значи прилепчани само користат ч, леле ја мислеше дека и у Кавадарци зборат на ч хмммм ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
blackeye ![]() Сениор ![]() ![]() The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
|
ќе ги сетиш верувај...по нашето прилепско Ч
![]() битолчани не зборуваат на ч и редовно ставаат т
![]() |
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
прв пат го читам овој говор него, да не е долнодупенски или се имаш нешто помешано ? ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
јас никако не можам да ги разликувам битолскиот и прилепскиот дијалект
ма нема шанси да погодам кој од каде е , ако ми збори на некој од овие 2 дијалекта |
||
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 45678 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |