![]() |
|
Од што зависи моралот? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4567> |
Автор | |||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Повеќето луѓе во светот веруваат дека Бог постои или некоја виша сила,но и покрај тие верувања одговорноста да се докаже постоењето на Бог ,паѓа врз оние кои веруваат во тоа.
Библијата укажува на тоа дека треба да се прифати фактот дека Бог постои со вера...е сега ако Бог посака да се појави и да не увери во неговото постоење,тогаш ќе нема потреба од вера. ![]() ''Поверува зошто ме виде.Блажени се оние кои не виделе ,а поверувале.'' |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
![]() |
|||
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
||
Јас не верувам во Бог, не затоа што го немам видено, туку затоа што верувањето во Него, се кочи со сите останати мои верувања, како и со филозофијата на мојот живот. Интересно, како можат верниците да знаат како се чувствуаат атеистите? |
|||
![]() |
|||
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
||
Abe ajde...pravis paralela na moralot so Biblijata....pa ne e toa pasteta za na lebce mackanje... |
|||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|||
![]() |
|||
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
||
Атеистите се неморални во очите на религиозните? ![]() ![]() Тогаш, ти немаш ниту еден другар атеист, или уште подобро, не би прифатил ниту еден атеист за пријател? |
|||
![]() |
|||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
||
Ова цитираното од Anthony беше наменето за тебе,а сега ти ми го упатуваш на мене со дополнително провокативно прашање. Па вака.... Религијата не учи на морал,но не секогаш е услов за постоење на морал,а општествените начела можат да ги обврзат луѓето да се однесуваат морално на ист начин како што религијата тоа го може. |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
![]() |
|||
||
Тогаш, има уште некој неморален спор помеѓу атеистите и верниците?
|
|||
![]() |
|||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
||
И сега ? ![]() Нема да наведам примери како е воведено верувањето во Бога .... на континетот наречен Америка , но ќе одговорам на прашањето “ Од што зависи моралот ? “ во дадениот случај . Веќе одговорив . ![]() Изменето од eptendosadno1 - 23.Јуни.2010 во 22:47 |
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
najvise od tekovnata godina
vo momentor e 2010 ta moralna norma moralot e dinamicka kategorija i e vo korelacija so momentalna sostojba na civilizacijata, kako prvo, so sostojbata na okruzuvanjeto, drzavata kako vtoro i kako treto i isto vazno so momentalna sostojba na religijata vo koja se naogja covekot... oti i religija diktira nekoi svoi moralni pravila a ne vrednosti nekogas pravilata se kosat so globalnite civilizaciski vrednosti Изменето од anakin - 23.Јуни.2010 во 23:08 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
||
Јас пак колку за да ти укажам колку е бесмислена и бесцелна дискусијата во "црно - бела" диоптрија ќе ти ги поставам прашањата - како можат атеистите да знаат како се чуствуваат верниците? - тогаш, ти немаш ниту еден другар верник, или уште подобро, не би прифатил ниту еден верник за пријател? Кога ги споменав библиските десет морални начела (1. не убивај, 2. не лажи 3. не кради ...) сакав да укажам дека тие се стожер на денешната западна цивилизација - и дека родителите ги воспитуват своите деца во нивниот дух - биле тие атеисти или верници. Потенцирам - современите атеисти ( за разлика од оние Античките) својот личен морален вредносен систем го градат врз основа на дессете Божји - и покрај тоа што не веруваат во теизмот.Атеизмот во философијата се поврзува со рационализмот ( Декарт, Спиноза , Лајбниц). Сепак едно е сигурно - човековиот ум во состојба на силни емоции (љубов - особено ако е силна и невозвратена, загуба на некој од најблиските итн)не размислува рационално - и во тие моменти сите се прашуваат "зошто"и бараат помош од "небото". Уште повеќе - сум слушнал за една научна студија која докажува дека во човечкиот ум постои мозочен центар за "Бог" (центар за слух, центар за вид...центар за Бог!) - што ќе рече - такви сме создадени. Но тоа не ми беше поентата. Поентата ми е дека и атеистите во својот морален систем на вредности ги вградуваат библиските десет.Друга работа е што во актуелниот момент живееме во време со изразена криза на моралот - некои аналитичари причините за актуелната економска глобална криза ги лоцираат токму во кризата на моралот потенцирајки ја преголемата човечка алчност изразена токму во оние поединци кој ги контролираат светските ресурси итн , да не го тупам и понатаму Изменето од Anthony - 24.Јуни.2010 во 08:59 |
|||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|||
![]() |
|||
Hedonistka ![]() Сениор ![]() ![]() Shapeshifter Регистриран: 17.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 282 |
||
Јас пак колку за да ти укажам колку е бесмислена и бесцелна дискусијата во "црно - бела" диоптрија ќе ти ги поставам прашањата - како можат атеистите да знаат како се чуствуваат верниците? - тогаш, ти немаш ниту еден другар верник, или уште подобро, не би прифатил ниту еден верник за пријател? Кога ги споменав библиските десет морални начела (1. не убивај, 2. не лажи 3. не кради ...) сакав да укажам дека тие се стожер на денешната западна цивилизација - и дека родителите ги воспитуват своите деца во нивниот дух - биле тие атеисти или верници. Потенцирам - современите атеисти ( за разлика од оние Античките) својот личен морален вредносен систем го градат врз основа на дессете Божји - и покрај тоа што не веруваат во теизмот.Атеизмот во философијата се поврзува со рационализмот ( Декарт, Спиноза , Лајбниц). Сепак едно е сигурно - човековиот ум во состојба на силни емоции (љубов - особено ако е силна и невозвратена, загуба на некој од најблиските итн)не размислува рационално - и во тие моменти сите се прашуваат "зошто"и бараат помош од "небото". Уште повеќе - сум слушнал за една научна студија која докажува дека во човечкиот ум постои мозочен центар за "Бог" (центар за слух, центар за вид...центар за Бог!) - што ќе рече - такви сме создадени. Но тоа не ми беше поентата. Поентата ми е дека и атеистите во својот морален систем на вредности ги вградуваат библиските десет.Друга работа е што во актуелниот момент живееме во време со изразена криза на моралот - некои аналитичари причините за актуелната економска глобална криза ги лоцираат токму во кризата на моралот потенцирајки ја преголемата човечка алчност изразена токму во оние поединци кој ги контролираат светските ресурси итн , да не го тупам и понатаму[/QUOTE] I jas mislam taka ![]() ![]() ![]() |
|||
If you are reading this, get a life!
|
|||
![]() |
|||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
||
Јас се извинувам поради молкот , но несмеам да се изјаснам , несмеам да ве дематирам , поради “ бирократски “ ( фрустрации ) причини .
Само една асоцијација . Каде е најголемата концентрација на НУКЛЕАРНИ БОМБИ , СРЕДСТВА ЗА МАСОВНО УБИВАЊЕ НА ЛУЃЕ ? |
|||
Тишината е гласникот на почетокот , пссс...т .
|
|||
![]() |
|||
Marko Polo 1 ![]() Сениор ![]() ![]() venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
||
Che, znaes kako vikaat: Najgolemata izmama koja gjavolot uspeal da ja napravi, e da gi ubedi lugjeto deka ne postoi...
Taka i ovie na koi celis - Se prikazuvaat deka se najgolemi vernici u svet... |
|||
![]() |
|||
||
И сега , каков е моралниот КОДЕКС во тие општества , “ западни “ ? Не е како што се декларираат , нели ? Попот , потпаролот на Бога , божјата администрација и другата западна филозфија велат , “ Не гледај што правам , туку прави што ти велам “ П.С. Ова не се однесува на друга администрација , и не се земени како пример во “ ВАКВИ ТЕМИ “ ![]() |
|||
Тишината е гласникот на почетокот , пссс...т .
|
|||
![]() |
|||
||
Ќе говорам за мене, -Знам како се чувствува верник, затоа што и јас бев, едно време. Додека верував, бев колку што можев посветен во тоа што верував. И, сигурно знаеш, дека никој не те тера да веруваш или не, тоа доаѓа однатре, од тебе. Никој не може да те научи како да веруваш и како да се посветиш на твојата религија, Бог. Така, после поголеми промени во мојот живот, едно утро кога станав, фалеше еден дел од мене, кој и ден денес фали. Затоа прашав, но не добив одговор "- како можат атеистите да знаат како се чуствуваат верниците? "
Ги испреврте прашањето. Јас те прашав, дали би прифатил атеист за пријател и дали воопшто имаш пријател атеист, откако ти се изјасни дека атеистите се неморални во очите на верниците. - А јас живеам со верници, сите од мојата фамилија се верници, така да немам никаков морален или било каков проблем со верниците.
Јас се сложувам дека тие 10 Божји заповеди треба да се следат, без разлика кој од која религија е и дали воопшто е верник. Ама, тоа не значи дека ако некој ги нема прочитано, слушнато тие заповеди, дека ќе прекрши некое од нив. Изменето од Anarchy - 24.Јуни.2010 во 20:26 |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |