![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5455565758 146> |
Автор | |
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Se taka kratko
se e kako mig, promeni se kako reka brza, cas toplo, cas ladno, planirajki nesto sto ke te nasmee do solzi ili samo do solzi |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
СМРТТА НА СВЕТУЛКИТЕ
На А.К. Умираат ли светулките на радоста Како риби во река со испуштени фекалии Или ти им пресудуваш на поилото на надежта Со отровите на самопрезирот во твоите вени Мракот ти е бедем на боиштето Со сите непресметани маски на времето Што го величаш и толчиш истовремено На дланка од сончева преѓа Со толчникот на неспознатата радост Гаснат фенерчињата на мртвите светулки Во морето миризби на раната пролет А ти со завеси од црн драпер го сопираш сопственото дишење Во бесмислената игра на желбата да ја зачуваш хармонијата На песна на најцрниот Орфеј, Ќе побара ли некој отчет за чувствата, Во зората. во која сонцето ќе помине Покрај твојот прозорец како случаен патник, Без интерес за твоето отсуство во мислите на соседите, Или се ќе заврши како евтина хумороска СО безимен лик Што се чита од немајкаде во автобус на кратка релација? Изменето од majstorce62 - 30.Март.2008 во 21:32 |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Gi mislam sekavanjata
onaka bledi i izedeni od molci, ne mi se gleda veke tamu kade nema nisto, a i tamu kade bozem ima ribin pogled nasocuvam. Temninata i gladnite lesinari me cekaat, znaea deka ke se vratam mi se raduvaat dodeka ligi im kapat od nivnite nastrveni ocnici i toa e vistina edinstvena realna i stalna, vreme e da odam bez lagi i iluzii dosta bese za denes se potrosiv |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ВРАЌАЊЕ НА ЈАНЅАТА
Здив не здивнал - водовртина... Одоздола нагоре И пак удолу... Врти, сучи - конец недосучен Во умот црево развлечено Од стравот, Од немирот, Од неспокојот... Јанѕата двоглава, Јанѕата троглава, Јанѕата стоглава... Умот никој не ми го варди Умот штукнат Од мисла обезличена Умот недоумици што таи - оскоруши зелени на радоста... Ме глоѓа, Ме саклетисува, Ѕемнеж змијолик - стутулнница, Змијокот во грмушка исушена Од коренот фиданка што и рти Без бликнеж на сокови зелени... Јанѕата двоглава, Јанѕата троглава, Јанѕата стоглава... Изменето од majstorce62 - 31.Март.2008 во 00:12 |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Pravi i siroki
iako nisto ne pravime patista napreduvaat, ti kazav, mi kaza i posrani si zaminavme sekoj na svoja strana obezliceni i prazni bez lica i grev sto se lazevme i prikaski si kazuvavme vo stilot onoj ama pazi sega deka da disam ne mozam bez tebe, ama te supcam taka od ljubov i na obvrski da ne mislam. A nas ne ceka naudrenost dur tapani lupaat za tuga radost da proslavime. |
|
![]() |
|
super babicka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 348 |
Preubavi pesni gi procitav najnovite vi blagodaram !mi ja hranite dusata a so sekoe zborce ispisano kako da mu davate den poveke na mojot zivot.
![]() ![]() ![]() ![]() Изменето од super babicka - 31.Март.2008 во 00:29 |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Трговец
Под расплакана лоза стојам, и солзи ја молам да ми позајми. Оти сум им макро на чувствата и одамна ги продадов за да си купам парче леб. На пазарот каде се препродаваат, лесно ќе ги препознаете, оти се блескави како кинеска стока, а смрдат на расипано. Не палам веќе на фини зборови. На намигнување – око вадам. Насмевките ги чувам во канта за ѓубре измешани со шамивчиња влажни од пцости. Душата ме мрази оти не клекнувам да ја извадам, додека ме довикува од една гробница што целиов свет со крвави раце ја копа. |
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Како мастило потроши ме
како приказна раскажи ме како сонце погледни ме како пријател повреди ме како мрак засакај ме како солза избриши ме пушти ме но не оставај ме имај ме и не давај ме преклопени чуства како облаци се судрија вечерва е напната душава полека тоне тоне како паричка во бунар пуштена тоне како изневерена. Дај јави се, или пак запеј ми појави се, или пак пиши ми или ништо од тоа не прави само поглед дај ми само поглед полн лукавост и сила очај и нежност да изгубам тло под нозе. голема наслада криевме премногу страсти разменивме а кружеа празнини.... |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Многу добра причина
("Не фрлајте ја трската во морето на минатото, оти секогаш ќе извлекувате стари чевли од недоодени патишта. А реката на сегашноста му е главна притока на морето на минатото...") Ах, еден ден ќе ја пронајдам иконата пред која баба ми се молеше барем на сон еднаш да ги расплиска нозете во далгите на Белото море. И сите млечни запчиња што завиткани во лепче му ги фрлав на штркот во замена за нови. И тетратката по краснопис ќе ја најдам, одново да ги прецртам несигурните линии на првите напишани букви. Дури и искинат чевел да извлечам од морето на минатото, во него нека има барем една школка, со илјада бои и чудесни шари. Сакам да ја доближам до уво, и утешно да ми прошепоти дека на светов сум постоел барем со една многу добра причина. Изменето од Quentin - 31.Март.2008 во 23:53 |
|
![]() |
|
eurydice ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 429 |
Rainbow
We are two fools, Oblivious to all, Painting our own Rainbow on the clouds. A rainbow from me to you A rainbow from you to me Although we have no clue Although we cannot see What good comes out of it. The clouds are getting heavy And they are bound to burst And rain is bound to wash The colours of our thirst. We welcome best and worst As long as we can match Our craves to reach again And start it from the scratch. Изменето од eurydice - 01.Април.2008 во 07:46 |
|
![]() |
|
eurydice ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 429 |
Трепет
Трепетот се шири ко кружен бран на својот пат до него; каде и да ме тагува збран, ќе знае дека доаѓам и ќе ме чека на брегот. Изменето од eurydice - 01.Април.2008 во 00:59 |
|
![]() |
|
Big
Big words Are not my cup of tea; I’d rather sit under a big tree And talk small 'n' sweet In a low voice, because big and loud Grows my heart Every time I think of you. Изменето од eurydice - 03.Април.2008 во 21:38 |
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Разгоруваш пламен во мене
а јас се плашам да не изгорам, пепелот да биде однесен некаде во темнината од ветрот. Скриена тајна зад планините од сено ѕирка, ги бара моите очи, а страста како темен облак со своите капки ја натопува мојата душа. Што сум јас? Талкач кој открива нови планети, страдница која секогаш бара нешто туѓо или пак само човек кој се плаши од сопствената вистина? |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
Tupanici i kloci po iskrseni rebra
dodeka vodoskok blika od puknata arkada crveniot svet go gledam onakov kakov go znam so kuki javni i gmizavci vo kose sekoe, a veke umoren sum i neosetliv na udari tapi niti so za blagodarnost cuvstvo za ona sto nikogas i sum go nemal. Tropam na vrata sto lici na domot moj iako sum daleku od nego baram poznati lica megu opsednata tolpa sto kucinja vodat, nuzda da vrsat kade detelina ima so cetri lista. A ti mi velis deka da mi veruvas ne mozes, no sepak jas mozam zosto seedno mi bidnaa prijatelstvata i predavstvata. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5455565758 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |