![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4849505152 146> |
Автор | |
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ЗА МЕНЕ, ЗА ТЕБЕ, ЗА СИТЕ НАС
Исушен корен - име без значење, Лоза - ластерите, чиниш, на број се сите А никој не ги брои веќе Никој свенот не им го пули... Број нема да ги обележи Во светата книга на родословието: Воздишките, Солзите, Крволеанките... Сите прекинувања И обесчестувања на проодот Им ги запишавме на небото Оти место за темел не најдовме И могила не им изѕидавме Та коските в спокој да им се сплотат А старите, велат, наши Мајстори на глас биле... Сувиот ветер на срамот Сеуште не носи По пустите ниви белосветски - зарем некаде можеме да никнеме... Што ќе си си Што ќе ти е сјајот Ѕвездо неименувана Заре саде со прест да те покажуваат... Ако не можеш Ако не можеме Во самопочитта да те сочуваме Жива во себе закопај се - и јас со тебе, Срам да не теглиме... |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Поети
Крвави зборови наместо исечени вени во прегратот на дивовска жед за уметност, оставаат траги врз совеста на обично младешко себеспознавање, некогаш возвишено, некогаш скршено од ќотек. Со стихови ги изгреваме сонцата кои несигурно и скржаво ѕиркаат позади осоите, двоумејќи се дали не дошол денот да го изненадат човекот со своето отсуство. Оти и човекот веќе го нема, оти и адот веќе се пресликал на земјата, која едвај држејќи ги суетите се тетерави во празната вселена, осиромашена за еден восклик, за една мала оддишка. Нели сме само остаток од обично време, кога во просторот се препознававме по одекот на ѕвонлив глас, наместо по шушкање на банкноти? |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Димензија
Јас не знаев дека погледите си ги собирала во длапки од срцето. Сега кога тоа раскрвари со растечен сјај од моите очи помешан со развлечено сознание на немање, на недостигање, на отсуство, на недостижност... сега знам... Ќе има ли време да ги препокријам сите изгубени мигови со потреба и блискост? Ме обвиткуваш со заоблен копнеж составен од две раце, и тогаш знам дека сите мерки за време се излишни. Во отпад ги фрлам часовите, стрелките и календарите. Теориите за просторот, топка, плоча, кит... Ах, небитно... Ти си мојата димензија. |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Kolku li sega sum hrabar i silen,
sega koga me igras kako kutre malo, sto sansa demne da te izlize i da se istrca okolu tebe pratejki go mirisot tvoj. Kolku li sega so opaska maftam i lajam raduvajki se na momentot vecen dodeka si tuka dodeka si moja. No i mirisi neprijatni nasetuvam so losi misli zaedno zabi dur mi gledaat sepi dur mi merat dur cena se spomnuva dur pogled od mene trgnuvas bar edna solza da sokries bar edno kvicenje od mene da ne cues, dodeka me nosea vo kafez cesto grizen niz koj noseto go protnuvam bar uste edna mirizba tvoja da zapametam. |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ПОТКОЖНО БУБАЛЧЕ Моето поткожно бубалче има име што се римува со имињата на сите непрегорени пенушки на копнежот, на сите непресушени извори на надежта, на сите неизглодани коски на недосонот, на сите непремостени брегови на болот, на сите мои настојувања да ги разоткријам тајните на формулата по која прецизно се мешаат мирисите на окопнатите времиња со стравот што ме демнее од пештерите на темните планини... Моето поткожно бубалче ги прескокнува времињата со безгрижност на вљубена принцеза, во чија дијадема светат дијамантите на шегите со кои и ја скокоткам насмевката понежна од тулот на летните квечерини - необмислено со никаков концепт од книгите на војувањето на варварските племиња. Моето поткожно бубалче ги знае наизуст и на прсти, како молитва пред спиење, сите утоки во кои ги усовршував дарбите за ловење плашици во матно и ги сортира во класорите на недоиграните прескакулици од најскритите сокачиња на сонот за растење како монети од одамна исчезната цивилизација со истата важност како и тогаш, кога ги ковеле задоцнетите ковачите на среќата место клуч за митниците на големите победи. Моето поткожно бубалче... |
|
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Idiotskot del od denot
me obzema milo moe, onoj povrzan so opstanokot i titulite, onoj ligaviot i bezmilosniot, a potem veke ne mozam ist da bidam zosto izguben vo kalkulacii i kradenja tugi sonovi, zosto mi doaga da se ramnam so niv, kako da ne platam danok, kako da lazam i vo oci da gledam. I potem koga kaj tebe ke dojdam seuste so vojcja volna nepovlecena ti dogam ligav i bezmilosen bez trag od toj sto bi tebalo da bidam, zaguben vo kradenje na tvoi sonovi gledajki te kako nekoj so kogo bi trebalo da se ramnam, kako da ne ti kupam nisto bez da mi se isplati kako da te lazam i vo oci da te gledam, idiotskot del veke ne e samo del od mojot den. |
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Поделено јас
Прозорците се ширум отворени а јас длабоко вдишувам. Го вдишувам мирисот на расцветаните копнежи во мојата градина. Ги затворам очите и ги подавам рацете за да ја земам в прегратка силуетата која ме повикува подавајќи ги своите дланки. Низ шепот кој одѕвонува надалеку, со писмо кое спие во нејзиното сандаче ја замолив да дојде да лежиме на тревникот под ѕвезденото небо. Дојде и ми прости што бев глува додека таа ме довикуваше ми прости што бев слепа додека таа стоеше пред мене ми прости што бев нема додека таа бараше прошка а јас заминав дома вртејќи и го грбот не знаејќи дека е зад мене. Јас ја прегрнав зашто ја сакам. Со нашата сила ги поместивме границите и сега сме едно вгнездени во нашите прегратки. Изменето од ekszi88 - 21.Јуни.2008 во 13:28 |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
ОКОВАН ОПУЛ
Ми го однесе опулот во најдивите предели, Под високите планини на расчеречените мисли, кајшто волчјото ехо на твојата милност ги остри ножевите на тивката одмазда.. Го окова со клинците на неискажаните зборови За крстот липов на твојата простодушност - Твоја простодушност, мое вечно покајание. Клетва ли било, или писание клето Опулот очите да си ги бараа За да ги соберат во него растурените монистри Од тињакот на возгордените илузии... Тивка водо, чувствуваш ли како ме рониш! |
|
|
|
![]() |
|
ПРОКЛЕТСТВО Секое поистоветување со себе Во ведрото огледало на утрото Ми засекува парче од боцкилав тел Во набабрените мускули на мислата Што сака да ја отвори вратата на денот. Стара мисла во невестински дреи Бара ерген да ја раздевичи запечената тишина Во проколнатиот замок на многузборливоста Бродовите тонат пред да испловат - На дното на големиот океан на молкот Само душите на презрените морнари на болот Го бараат мечот од последната битка Да го докрајчат раскрвареното тело на зборот. Секое поистоветување со себе Во возљубените очи на ноќта, што ме прифаќа разгалено на сувата боска, Ги растатнува подземните врутоци на животот - Во коритата на себенадраснувањето бликоти огнената лава на воскреснатите страсти... |
|
|
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
The Hope
The hope of one... Equality, An impossibility The Unknown strength of unity Insanity-Standing between the light and Darkness The prophesy will be fulfilled Once blood drips from the seals Once dust is kicked up from their heels Then all things will be different... for me The wheel in the sky it's been turning... All the way, every night...every day ever since... Yet now,"What is my fate?" I wonder frightfully I shall one day learn to defeat both of you... Love and Hate... |
|
![]() |
|
МОСТОВИ
Недоглед во пајажина на летно сонце - Инсект горделив пливнат во бои, Мостот брег бара да се слее со идилата - мома невенчана, подмладена... Девица нераздевичена. Цврст брег мостот бара. Зелените пожари собрале душа Од последниот дожД - Зелен мирис во крвотокот плиска Со истата магија Со која ги задоивме препекнатите души Со зелените сокови на радоста... Зелените пожари на последниот дожд... Белиот крик на зашилените копја во далечините, Што ја бодат снагата на малаксаното небо како разјарени копјаници Врз кој се истурил гневот На поразениот војсководец, Ја отвора срамежливо пупката На твојата насмевка Што остана неотворена на последниот час во природа: кога учевме за лековитите моќи на тишината и ја затворавме со плашливото биење на дамарите на приот бакнеж многузборливоста на срцата.... Белиот крик на зашилените копја во далечините Изменето од majstorce62 - 18.Јуни.2008 во 01:38 |
|
|
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
NOT ME
Hell tempted me I never seen it coming with each flicker of it's fiery embrace it took me once again, to that forbidden sweet edge it's flames roared up around me consuming all my thoughts As battled my urges my mind danced across amber desires with a wild heart beating with life and lust my mind aflame with delirious arousal Surging trough my veins aching for th rapture that would be delivered from this hellish bliss not caring the consequences... ...and...letting it's sweetness drip from my lips... ...Give in ! Who says ? hold fast to what's right treasure those ideals don't give up without a fight There are always those who try, to take the easy route But I will still maintain, that's not what life's about. Don't give in to deceit, to betrayal of your friends remain true to yourself no need to make amends ! Sometimes it takes an effort, to stay on the right path especially if some we know are venting so much wrath. Give in ? Not this one...not me ! I love a good fight, a fair play...a good crusade...and winning over at the end. And I truly do believe, a difference can be made. |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
How desperate can he be?
What is he thinking pulling everybody’s leg then squeaking and barking and making a mess when kicked in the ass? Work in progress is what he loves to call making people hate him while sniffing for affection. ‘I enhance your erection!’ is his smug interpretation, but all the rest can see - it’s his painful maturation. |
|
![]() |
|
SOLDIER OF FORTUNE
Quageos fear grips a man The Ideals of promised land Fortune and fame for the survivor And glory for the sovereign Wine and females from silver and gold A land, as far as eyes can reach wide... Fight by sword, he'll be damned... Soldier of Fortune May be his life... Left behind, his family the child, and his wife Die for his Kingdom And of his Lord But all the Kings gold For his life can't afford. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4849505152 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |