![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4849505152 81> |
Автор | ||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|
П.С. Не треба некој голем напор за да се видат некои работи, како и да се рабере дека „препростејшим и не книжним“ не значи „простачки“ туку- дијалектно, колоквијално, народски- наспроти „литературно“, „книжовно“
Изменето од Pat - 30.Март.2010 во 23:36 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|
Ха, е многу си елементарен тогаш, бидејќи имаме уште многу што да дискутираме. Јас не сум припаднк на македонизмот- звучи како некоја секта- туку сум Македонец, меѓутоа одбивам да се правам дека не сум видел она што го гледам. Мисијата тебе секогаш ќе ти биде неуспешна бидејќи не си чесен и не си искрен. Што да ти правам, не мора секогаш македонизмот да биде поврзан со српската википедија ![]() |
||
|
||
![]() |
||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
![]() |
|
п.с. Кај Пејчиновиќ не пишува простачки јазик-„ препростејшим и не книжним јазиком болгарским“ не значи ни најмалку тоа што сакаш ти да значи. Ќе се поправиш или јас да те поправам?
Во ред , ете се извинувам , погрешно преведов ...... Но мора да се признае , многу си трудољубив , може да се каже и премногу упорен и дека јас не ја знам причината за тоа . Не дека не сакам полемика пријател , не дека не прифаќам сугестии , критики и сл. него , не е возможна таа мисија поради “ бремето “ кое го носат “ царевоселците “ во кожа на припадник на македонизмот ![]() Јас го кажав моето , ти твоето , други нека судат ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
|
Инаку, не е убаво да се гледа анахроно на нештата
http://en.wikipedia.org/wiki/Moesia А за, „двајца без тројца“- Кирил Пејчиновиќ, Теодосиј Синаитски, Јоаким Осоговски, Јоаким Крчоски, Партениј Зографски, Методиј Кусев, Теодосиј Гологанов итн. не се баш двајца без тројца, повеќе се ![]() Меѓутоа, еве бидејќи ти знаеш повеќе од мене, дали можеш да ми кажеш нешто повеќе на пример за Петар Делјан. Еве што пишува на српската википедија: http://sr.wikipedia.org/wiki/Петар_Дељан Меѓутоа на илустрацијата на Скилица која таму ја навеле, види што пишува во горниот лев агол: ![]() Изменето од Pat - 30.Март.2010 во 20:48 |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
п.с. Кај Пејчиновиќ не пишува простачки јазик-„ препростејшим и не книжним јазиком болгарским“ не значи ни најмалку тоа што сакаш ти да значи. Ќе се поправиш или јас да те поправам?
![]() |
||
|
||
![]() |
||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
![]() |
|
Неумеам да ти појаснам подобро за генезата на бугароманите , бугарофилите и.т.н. Тоа е : Бугароман,Бугарофон,МакедоноБ`лгарин како појава во Македонија почнува многу рано , во самиот период на национал романтизмот , таканаречените “ Србомани “ ( според стандардите на “ царевоселците “) тоа го лоцираат уште во 18 век кај двајца без тројца “ Македонски преродбеници “ ( како што се именувани од “ Србоманите “ ) и како такви величани истите се славени имаме патрони празници , споменици и сл . Таквите патриоти со големо “ М “ се Кирил Пејчинович , Теодосиј Синаитски и др. Изменето од eptendosadno1 - 30.Март.2010 во 19:54 |
||
![]() |
||
![]() |
|
И пак некако конфузно колега. Нема нешто да се каже тоа било вака вака и вака затоа што тоа било така, така и така. Никој ниту коле ниту беси тука, само банира
![]() Еве јас ти давам предлог, конкретизирај ги нештата, дај им завршен облик и точни термини, етноними бидејќи вака звучиш како да се извинуваш за тоа што го мислиш, нешто како Мисирков во „За македонцките работи“, а од такво нешто нема потреба, без притоа да го омаловажувам Мисирков, бидејќи во моите очи тој си е тоа што си е, еден човек кој умеел да фрли поглед „за нанапред“.. Ниту јас, а ниту ти, како Македонци (доколку искрено се сметаш за таков) немаме причина да се срамиме од историските процеси и развојот на нашата нација, која што можеби малку подоцна од останатите земји, ама почнала да се развива точно тогаш- во периодот на национал-романтизмот. Значи, дај конкретно мислење, потоа јас ќе го дадам моето видување на нештата и да видиме кој од нас двајцата ќе биде баниран ![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Така , да , да , да продолжам за “ царевоселците “ . Бугароман,Бугарофон,МакедоноБ`лгарин како појава во Македонија почнува многу рано , во самиот период на национал романтизмот , таканаречените “ Србомани “ ( според стандардите на “ царевоселците “) тоа го лоцираат уште во 18 век кај двајца без тројца “ Македонски преродбеници “ ( како што се именувани од “ Србоманите “ со мало “м“ или лажно големо “ М “ ) и како такви величани истите се славени имаме патрони празници , споменици и сл . Таквите патриоти со големо “ М “ се Кирил Пејчинович , Теодосиј Синаитски и др. Нема да навлегувам подлабоко туку само ќе напоменам дека , од нив прочитаното , односно од термините кои се користени во нивните дела јас дознавам кои им се изворите за таквото сознание , односно дали истото е домицлно или е дело на “ научните “ книги кои циркулирале низ Македонија . Закључокот го извлекувам од неколку примери . Немало и сеуште нема термин “МИЗИЈА“ кој се корист кај обичниот жител на Македонија . Терминот “Простачки јазик “ е последица на терминот “ Градската азбука “ и.т.н. И да напоменам дека истите Македонци си го барале идентитетот , потеклото , додека поновите го потврдувале идентитетот и ги барале причините зашто се тоа што мислеле дека се - Бугари , додека НАЈНОВИТЕ под влијание на “ антисрпското “ движење од 1885 год. го бранат од србизми , Белград , српскиот империјализма , србокомунизам и сл, односно се агресивни , неморални , дрски и никогаш не одговараат на конкретни прашања и дилеми , само и само затоа што немаат одговори . Изменето од eptendosadno1 - 30.Март.2010 во 19:40 |
||
![]() |
||
![]() |
|
Воопшто не ме засегаат твоите инсинуации, и не знам за какви комисии зборуваш, арно ама како што реков, за нечија жал, а за моја среќа, Македонците не пијат нафта, и тоа се почесто го манифестираат, иако можеби сега за сега тоа изгледа како да е под површината. За некој да биде Македонец, треба да се однесува како Македонец, со големо М, а не со мало, како што се пишува на пример „шумадинец“ ![]() ![]() Ако сакаш да се вратиме на темата.... Изменето од Pat - 30.Март.2010 во 16:24 |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Етимолошки “ комунистот “ произлегува од commune а “ Царевоселците “ од Делчево ![]() ![]() ![]() А токму е темата за “ царевоселците “ и нивните фобии , аргументи , активности , начин на однесување сл. Јас само ги посочив идентичностите со одредени персони , пишман Македнци со оние кои владеат со техника и методика за начинот како треба да се однесува еден вистински Македонец . Мислам дека едно време на “ царевоселците “ им падна на ум да се полага за МАКЕДОНЕЦ пред комисија , но тоа не помина . ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
|
Забележав дека на тебе делењето квалификации ти оди многу лесно. Што би рекол „Бугарот од Царево Село“, кога недостигаат аргументите, започнуваат навредите. Тоа за Обама, што сакаш да кажеш? Би било интересно да се направат споредби на некои историско-политички процеси во Америка при нивното осамостојување со оние кај нас и во периодот пред втората светска војна, како и во оној после истата, како и во 1991. Ќе се изненадиш од фактот дека родољуби- Македонци биле токму оние кои ти најверојатно би ги ампутирал од македонскта историја. ![]() А пак за „детето“, ако тој е Македонец, тогаш нека се однесува како таков. Никој не пие нафта во Македонија.. Абе што да ти кажам, сакале некои или не, нештата полека се придвижуваат во Македонијава. Само ние Македонците треба малку да се напрегнеме да разбереме на пример некои уметници, кои секогаш се најсуптилните критичари на општеството. Како на пример Милчо Манчевски. Интересни работи, интересни..... Изменето од Pat - 30.Март.2010 во 15:55 |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Тебе ти е “интересно“ што дете кое го родила Македонка , кое е родено во Македонија и таму е школувано , раснело , твори , плаќа данок и.т.н. и себе се идентификува со Македонците ? Приказната е нешто како онаа на прецедателот на САД , нели , но тоа не ти е интересно ? Мислам , не си на форумов да ти давам дијагнози или квалификации и сепак е темата Бугароман,Бугарофон,МакедоноБ`лгарин , па со истиот “ интересен “ феномен би ја отворил дилемата , колку во Бугарија има Македонци воопшто и дали истите се Македонци Бугарофили и сл. ? |
||
![]() |
||
![]() |
|
Всушност, мене ми е многу интересно кога Драган ПавловиИЌ- Латас вели „ние Македонците“ и потоа го тупи со српски филмови, српска музика, со приказни за тоа како Македонците најмногу ги сакале Србите, а јас како нели, бугарофил, не можам да изгледам ниту еден бугарски филм на некоја телевизија. ![]() А пак за азбуката- и јас сум за фонетска азбука бе, ама за таква во вистинскиот смисол на зборот, каде што секој глас ќе си има своја соодветна буква, а не да не лажат со бесмислици дека сме имале вокално Р, а кое ние го немаме. ![]() P.S. Турбофолкот ми е одвратен- ама тоа затоа што сум србофоб ![]() Изменето од Pat - 30.Март.2010 во 12:08 |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Ми наликува како сценарио на некој футуристички евтин источно германски филм од 50 - сетите со наслов “ НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ “ . Демек добрите не му дозволиле на злобниот Цар да прави нешто што не требало , нели ? Незнам дали си приметил од поновата македонска историја дека бугароманите и бугарофилите секогаш се криеле позади легалната општествена активноста наречена “ заштитата на македонската слобода , култура и посебност од србоманите “ - Белград . Па во недостаток на србомани во заедницата во која живеат , односно во недостаток за постоење причина за нивната “ патриотска должност “ они ги “пленат“ и јавно ги прозиваат фановите на фонетската азбука , Брена , Цеца , Партизан , Ж. Јоксимовиќ , Десанка Максимовиќ , Дивац и.т.н. . Сум ги читал Србиновски и другите од “ Наше Дело “ , сум го гледал своевремено тој филм , и што е најважно , го разбрав филмот ![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4849505152 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |