![]() |
|
NIKONOV KLUB |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 8> |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Koga veke ja otfrli Sigma od opcija, kazhi mi koja e razlikata vo cenata megju Nikonovite i Metzovite blicovi od ista klasa? Ke ima nekoja zashteda so kupuvanje na Metz vmesto Nikon ?
|
|
![]() |
|
JANE971 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
DA, ako kupis i papuca za canon(10tina evra) togas ke mozat i nina i soprugot da koristat dvajcata vrven blic za cena na eden.
sakas da kazes deka imas metz 45? dali imas ttl adapter ili samo sinc kabel? |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Ne prashuvam dali eden blic ke bide koristen ili nema da bide koristen na edna ili na dve kameri.
Moeto prashanje e: koja e cenata na soodvetnite Nikon i Metz blicovi?
P.S. Metzot go upotrebuvav so medijum format kameri so sinc kabel. Sega upotrebuvam Nikon blicovi za site kameri.
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
znaci ti is se snasol so nikon blicevi, samo mislam deka rabotis i so drugi kameri osven nikon taka?
jas koga go kupuvav mz 54 vodev smetka deka mi treba blic koj ke raboti ettl so canon, ttl so nikon i attl so t90. vistinskoto resenie bese metz54 mz4i so dva modula zatoa sto so nego ne samo sto imav hotshoe mount blic za moite kameri tuku modulite gi iskoristiv za ttl rabota i na metz45 koj go imav i od porano. sega mi preostanuva da si kupam uste 2 slave modula za da gi imam i kako dopolnitelno svetlo koga ke koristam canonov ili nikonov blic, a ke imam potreba od poveke svetlo ili na teren kako podvizno studisko svetlo. |
|
Born to be alive...
|
![]() |
|
I sega, koi se cenite na Metz i Nikon blicovite od ista kategorija ?
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
mislam deka e 100tina evra vo korist na metz barem vo mkd. no pak ke ti kazam deka cenata vo odnos na nikonovite ili canonovite blicevi ne bese preesudna, tuku modularnosta na samiot sistem
|
|
Born to be alive...
|
![]() |
|
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Moeto iskustvo so blitzovi e skromno, no sepak da go dadam mojot zbor:
Sistemskiot blitz e sekogas najdobar izbor. No, dokolku koristis poveke kameri (nikon, canon, etc), metz-ot bi bil idealno resenie. Metz ima nekolku izvonredni modeli, posebno onie so dodaten fill-flash koga blitz-ot e vo bounce modus (Ne sum siguren deka site sistemski go imaat ova). Dokolku imas potreba od multisistem blitz, razgledaj gi dobro moznostite sto ti gi pruzaat nikonovite blitz-ovi vs metz-ovite, vo zavisnost od ona sto tebe ti e vazno. Jas retko koristam blitz (najcesto na pladne), no na primer, pri kupovinata mi bese bitno da podrzuva wireless bez posebni dodatoci, da ima HSS sinhronizacija i da ima fill flash koga glavniot blitz se koristi kako bounce. Snagata na blitzot i podrskata na specificni protokoli (napr. ADI kaj minolta) ne mi bese mnogu bitna, mnogu dobro mozam da ziveam i bez toa. Za malku ke zemev Metz, se otkazav prvenstveno poradi gabaritot, znacitelno e pogolem od Sony blitz-ot sto go imam. Vo odnos na cenata, Metz-ovite se visokokvalitetni napravi i nivnata cena gore-dole e slicna na cenite na sistemskite blitzovi. No dokolku se raboti za multisistem blitz, togas Metz e vistinskoto resenie. Vnimavaj, ne site Metz-ovi se 'multisistem' , ima i dedicated modeli. No, sekoj spored svoite potrebi... Изменето од aboskovski - 23.Декември.2007 во 12:17 |
|
![]() |
|
caki99 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 113 |
posle sinokesnata manifestacija vo mala stanica i probata na blicevite sb 800, i sb 600 Nina sigro ke si se odluci za SB.800,so zelba da si go zeme sto pobrzo
|
|
![]() |
|
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
![]() ![]() ![]() ![]() И јас мислам дека вистински избор е ЅВ800.
![]() |
|
![]() |
|
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Aj vaka, ako ne se lazam edinstveni funkcionalni razliki vo odnos na SB-600, a koga zboruvame za Nikon D40x se slednive:
So SB800 ima Auto Aperture (non-TTL Automatic control with selected apertures) Non TTL Auto (Automatic control mode - using built in flash sensor) Repeating Flash (valjda se misli na stroboskopska rabota na blicot) Od ostanatoto razliki se: SB800: GN 38m; recycle 2.7sec; Auto zoom 24-105mm; tezina 350gr SB600: GN 30m; recycle 3.5sec; Auto zoom 24-85mm; tezina 300gr Repeating flash moze da bide interesna igracka. Ostanative raboti ne se to-die for spored mene. Veruvam deka ima povece od napisanoto vo sb800, no dali toa ja opravduva extremnata razlika vo cena ne znam bas. Edno vreme bevme presrecni ako imase obicen TTL na blicot, a sega ni e potreben vgraden kompjuter za da bideme zadovolni? Kakov ni e planot ... da slikame, ili da si igrame so manual-ot od blicot v race, bidejci nema sansi da zapamtime sto se ima od setinzi? |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
I jas mislev deka SB600 bi bil dovolen, no ako vo realni uslovi i praktichna upotreba Nina zakluchila deka SB800 odgovara poveke na nejzinite potrebi, togash neka si zeme SB800.
![]() |
|
![]() |
|
zulu ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група ![]() ![]() Регистриран: 20.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 57 |
SB 800 ima a SB600 nema: razliki ne spomenati pogore a vazshni spored mene:
ima vgraden comander mode, vazshno za aparati kako D40 koj nemaat comander na in-camera blicot,
so nego doagja difusor (omni bounce mozshe da se dokupi i za SB600 za nekoi 30 USD) shto spored mene e vazshen aksesoar ako sakame meko svetlo,
so nego doagjaat gelovi (filtri) za prilagoduvanje na svetloto na drugite svetlosni izvor ili za efekti,
ima vlez za sync kabel.
jas lichno mislam deka za kreativec kako Nina, najdobro reshenie e
Nikon R1C1.
so nego najlesno kje dobiesh dobro osvetleni forografii koi ne lichat kako da se slikani so blic. Изменето од zulu - 25.Декември.2007 во 15:46 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Zulu R1C1 e fantasticna solucija no nakraj koga covek ke vidi deka za d40x e potrerben i komanderot i i dopolnitelni flash lampi pod uslov da sakame kompletna sloboda vo kreativnosta ili pak kvalitetot na sb 800, ke se dovedeme vo situacija da svetloto ni cini poveke od samata kamera. Za nekogo moze e i ok, no ne za mene. zatoa jas kako predlog go dadov metz, a ne zaradi negiranje na kvalitetot na sistemskite blicevi.
|
|
Born to be alive...
|
![]() |
|
caki99 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 113 |
DRUGARI site sakavme da i pomogneme na NINA mene mi bese po ednostavno posto se poklopi vremeto za vo mala stanica za prezentacijata di i pomognam na nina direkno da si gi proba blicevite sto mislam bese naj prakticno
inaku site na forumov ste dosta darezlivi so svoite predlozi i znaenja pa sekoj ke si najde po nesto ako saka da nauci PRODOLZETE SAMO TAKA |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |