IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 81>
Автор
Порака Обратен редослед
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:34
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Докажавме дека Динев не е во право за годината, преку весникот "МАКЕДОНСКО ДЕЛО", зар не?

Не. Зошто јас ти покажав нешто слично од Панчо Михајлов, ама ти го отфрли.
А и Влахов и сие пишуваат во „Балканска федерација“ за Бугари во Македонија. „Македонскиот сфинкс“ се вика статијата. Немам ја фототипно и ти ја отфрли.
Да ги дополнам и спомените на Сматракалев. Периодот за освестување се потврдува.1931-2г.
А кристализацијата според Динев е 1935.
А и Михајловистите пишуваат за Македонци, дури имаат македонска парламентарна група во Бугарија.

Го отфрлив затоа што правам разлика меѓу "македонска национална гордост" и "македонско национално самосознание". Македонска национална гордост е и Ибе Паликуќа, која била Албанка, ама немала македонско национално самосознание.
Сматракалев можеби се освестил тогаш, ама тоа не значи дека сите се освестиле.
Михајлов јасно си кажал се, нема што да додавам, слушни го интервјуто, тоа е доволно.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:30

Јас членот го спомнав оној ден во врска со констатацијата дека некои се собудиле од сонот. А нашиот член сега пак повторна дремка го налегнала, сега сонува како неговиот предок од желба да си го зачува вистинскиот идентитет се запишал како поробувач, ама одржал си го идентитетот и не се запишал како шизматик.

Незнам доколку е свесен членот за тезите на грчката пропаганда во тој период. Најверојатно Чуварот на идентитетот навистина си го имал таквиот идентитет, нема шанси точно тој Чувар да се запишел како шизматик, поскору би се запишал како г. отколку како б..

Значи членот може спокојно да си се собуди, да си стане од креветот и да си оди по работите.
Неговото чисто минато во однос на шизматизам е докажано.
Тоа не може да се каже за некои други членови.

Ќе бидам директен, бидејќи ме спомена, а должен по тоа прашање не ти останувам! Нашиот член ти даде УПАТСТВО за како да се запишуваат Македонците, а може да ти приложи и доказ да видиш дека има бришени Македонци на бродот со кој истиот тој Чувар патувал.
И грешка си, не е тој дел од "игуменската фамилија", тие се од кај баба ми, а не дедо ми ( кога веќе толку те интересира ), а ниту се запишал како Грк, ниту како Бугарин, туку го запишале како нешто друго, многу добро знаеш што, според УПАТСТВОТО секако.
Ако ни сега не можеш да разбереш, жалам, проблемот не е кај мене.

А во однос на шизматизмот, Чакаларов јасно напишал за жртви од фамилијата на Чуварот, во текот на Илинден.

Толку од твоите теории...како и секогаш!намигнување

Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:12
Сите ние во Европа , а посебно на Балканот имаме некои заеднички нешта .

Македонските националисти напишале дело со наслов “ Зашто ние Македонците сме посебна нација “ и таму ги наведува разликите од другите на Балканот .

Тоа дело не е во прилог на бугарската политика во минаото ( денес ???? ) , на идејата за “ Санстефанска Бугарија “ и постојано настојуваат да ги прикријат разликите , и сепак доколку не успеат во тоа истите да ги именуваат како “ бугарски “ спацифики . Кога неможеш да ги победиш , ти им се придружи .

И сега , каква е улогата на бугарофилите , бугароманите во целата ситуација ?

Истите настојуваат постојано да ни држат лекции за тоа колку сме блиски со бугарите , лексички , верски , крвно , и сл. Тоа е мал чекор кон побугарчувањето но голем за бугарскиот шовинизам

Изменето од eptendosadno1 - 06.Април.2010 во 15:13
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:11
Originally posted by Македон Македон напиша:

Докажавме дека Динев не е во право за годината, преку весникот "МАКЕДОНСКО ДЕЛО", зар не?

Не. Зошто јас ти покажав нешто слично од Панчо Михајлов, ама ти го отфрли.
А и Влахов и сие пишуваат во „Балканска федерација“ за Бугари во Македонија. „Македонскиот сфинкс“ се вика статијата. Немам ја фототипно и ти ја отфрли.
Да ги дополнам и спомените на Сматракалев. Периодот за освестување се потврдува.1931-2г.
А кристализацијата според Динев е 1935.
А и Михајловистите пишуваат за Македонци, дури имаат македонска парламентарна група во Бугарија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:06
Јас членот го спомнав оној ден во врска со констатацијата дека некои се собудиле од сонот. А нашиот член сега пак повторна дремка го налегнала, сега сонува како неговиот предок од желба да си го зачува вистинскиот идентитет се запишал како поробувач, ама одржал си го идентитетот и не се запишал како шизматик.

Незнам доколку е свесен членот за тезите на грчката пропаганда во тој период. Најверојатно Чуварот на идентитетот навистина си го имал таквиот идентитет, нема шанси точно тој Чувар да се запишел како шизматик, поскору би се запишал како г. отколку како б..

Значи членот може спокојно да си се собуди, да си стане од креветот и да си оди по работите.
Неговото чисто минато во однос на шизматизам е докажано.
Тоа не може да се каже за некои други членови.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 15:01

Ама сите делови продолжиле да си го носат брендот се до 30те г. на 20 век, кога некои одлучиле да го сменат брендот.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 14:42

Пред повеќе од година тука му напишав на еден член на форумот ( сега е извисен во херархијата) за еден сон, па тој се налути. Изгледа сум бил во право за сонот. Сега гледам дека некои се собудиле, ама не им се станва од креветот.
Нека си лежат, ама барем да се во полно сознание. Да не ги мешат сонот и реалноста.

Тој член се налути оти чепкаше таму каде не ти е местото, а се сеќавам уште тогаш ти вети дека ке ти најде доказ за личностите за кои говоревте, а за кои се налути, па пред некое време црно на бело ти го презентираше доказот. Е сега сонот и реалноста не барај ги кај тој член, туклу на друго место. А тој член сеуште не заборавил некои работи, тоа и самиот ти го кажа!намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 13:54
Originally posted by Pat Pat напиша:

Е сега, зошто ти го зборувам ова? Јас сум Македонец, а повеќето во Пиринска Македонија како и потомците на бегалците од Вардарска и
Егејска се Бугари, а сепак јас ги сметам нив за свои. За тебе тоа е веројатно глупост, но за мене не е. Бидејќи колку и да не му се верува на некого, националната свест не е од Бога дадена, таа е само марка, етикета на еден збир вредности. Меѓутоа, поважни се вредностите од етикетата.

Одлично!

Сметај ја за своја Рондова, која јазикот кој го говориш го нарекува српскомакедонски, која измислува приказни и слични глупости, секако, немајќи факти, а и немајќи луѓе да потврдат, ама не пречи тоа некој да и верува.  Ако некој те понижува, а ти го сметаш за свој, секоја ти чест!

А кога си толку објективен, не ги заборавај и Словенофоните Елини да ги споменеш дека се твои.

П.С. Среќа што во Втората Светска војна кога се врати "ОХРАНА" не ги дочекаа како свои, туку зедоа пушка да ги гонат, инаку којзнае каде ќе им беше крајот на Македонците во Егејска Македонија!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 13:46
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Еве пример за премолчување на вистината:

“Ги објави делата "Зборник на народни умотворенија, наука и книжнина"….”
Зборник со таков наслов от Шапкарев никогаш не бил напишан ниту објавен. Оригиналниот наслов е: „Сборник от б'лгарски народни умотворениjа’’.

Се сложувам. Треба да се нагласи дека се родил Козмас Паскали, а не Кузман Шапкарев. намигнување
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 12:24
Демек твоите историски личности се Бугари но не ТуркоМонголи.И сега ти најде да пишуваш за туѓи желби кога твоите се потполно нереални,ама сепак убаво е да си фантазирашголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 10:43
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Мене птицо ми го навредуваш потеклото,а тоа е веќе лична работа.

Јас твоето потекло не го познавам и ништо за него не сум напишал.
Јас пишувам за историските личности, а тие се значајни за историјата.
Фактите си се факти. Тоа што тебе не ти се допаѓаат фактите и сакаш да имаш потекло директно од античките Македонци, сите твои предци да биле јасно освестени како етнички Македонци 2-3000 г. е убава желба, ама нема врска со реалноста.

Клучот кон твојот проблем е Мисирков. Таму се` е напишано.
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 22:02
Како се викала? А и немој сега да ми мрдаш многу, бидејќи кај вас се пее токму така, како „Билјана платно белеше“. А „Лихнида“ не е истата песна. Мислев на оваа:

http://www.youtube.com/watch?v=3ljmk3MqaNA&feature=PlayList&p=CA62DD9498487F02&playnext_from=PL&playnext=1&index=2

која што кај вас се нарекува:

http://www.youtube.com/watch?v=ROlBsPkVrvM

Кога нешто се преработува, се задржува оригиналното заглавје, Каснакоски намигнување
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:56
Originally posted by Pat Pat напиша:

не и на современ македонски? Ти сериозен ли си?Кој збор од Јовано јованке не е македонски, и тоа „современ“ македонски? Кој?А да не зборуваме и за тоа дека „Лихнида“ е авторска песна од повоена Македонија и не се вика  „Охридското езеро“ како што се именува во Бугарија.намигнување
дали да се вратиме кон Зборникот на Миладиновци па да видиме како се викала Билјана во оригинал?

Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:52

дали ќе ми одговорш зошто сите песни од старо време ми се на 100% разбирливи, ановокомпанираните на 80%?

Мислам дека тоа е психолошки ефект, нешто како кај оние Македонци кои велат дека подобро го разбираат српскиот од бугарскиот. Просто невозможни работи намигнување

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 21:52
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.