Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
чоли
Сениор
Регистриран: 15.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2973
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:39 |
|
 |
Platenik
Сениор
Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:36 |
Boogie напиша:
Тоа и јас прашав,эапоэнав такви луѓе преку нашето друштво на стрелци - во Бугарија стрелците и нивната школа претставуваат вистинско културно наследство од Аэија,тие тврдат дека се ТуркоМонголи и дури многу од нив не приэнаваат христијанство туку се горди на Танграта,носат такви симболи и вршат такви обреди.
Никој не ми објасни кои Бугари се тоа,не дека ме иэненадува  |
Ги има доста, се туристички атракции!
Тангристи
Багатур
Бугари: Неизвесна историја на многу извесен народ
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
 |
чоли
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:36 |
eptendosadno1 напиша:
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
За која целна група се прават тие номадски населби , кореографија , амајлии, привезоци , разгледници , односно , кој би платил за такво нешто и секако , кого представуваат , бугарската култура , потекло , традиција ?
|
Бизнис и само бизнис... Варна е на морето... Ежегодно има милион или два туристи од сите делови на Европа. Тие сакат атракции. Штом сакат - ке ги получат... Те ти атракционен парк "Фанагориjа". Се разбира входот не е без пари. |
Тоа ми е јасно , но зашто изборот за сценографијата да падне токму на номадите , зашто тоа да не е Тракијска тврдина , Словенско селиште и сл.
Тоа ме интересира . |
"Номадите"???? Тие "номади" са сградили ова:
Плиска - првата престолнина на Бугариja |
Малку сум писмен во таа област , НО , архитект би ти го прочитал секој камен , секој столб, , секоја кривина , темел и.т.н. и би ти кажал за таа “ бугарска градба “ колку е она бугарска .  |
Личи што си малку писмен. Општоприфатено е за цел свет. Само у вас не е:
Pliska
|
 |
eptendosadno1
Сениор
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ
Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:31 |
tanas_1902 напиша:
Што ке дири у Фанагориа тракииска тврдина бе многудосадно??? |
Имам пари , плаќам за да видам тракијска тврдна .
И сега ?
|
 |
eptendosadno1
Сениор
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:30 |
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
За која целна група се прават тие номадски населби , кореографија , амајлии, привезоци , разгледници , односно , кој би платил за такво нешто и секако , кого представуваат , бугарската култура , потекло , традиција ?
|
Бизнис и само бизнис... Варна е на морето... Ежегодно има милион или два туристи од сите делови на Европа. Тие сакат атракции. Штом сакат - ке ги получат... Те ти атракционен парк "Фанагориjа". Се разбира входот не е без пари. |
Тоа ми е јасно , но зашто изборот за сценографијата да падне токму на номадите , зашто тоа да не е Тракијска тврдина , Словенско селиште и сл.
Тоа ме интересира . |
Плиска - првата престолнина на Бугариja |
Малку сум писмен во таа област , НО , архитект би ти го прочитал секој камен , секој столб, , секоја кривина , темел и.т.н. и би ти кажал за таа “ бугарска градба “ колку е она бугарска .
Изменето од eptendosadno1 - 07.Април.2010 во 14:30
|
 |
чоли
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:25 |
eptendosadno1 напиша:
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
|
Тоа ме интересира . |
Плиска - првата престолнина на Бугариja
|
 |
tanas_1902
Сениор
Регистриран: 22.Октомври.2009
Поени: 346
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:25 |
Што ке дири у Фанагориа тракииска тврдина бе многудосадно???
|
 |
eptendosadno1
Сениор
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:20 |
чоли напиша:
eptendosadno1 напиша:
|
Тоа ме интересира .
Изменето од eptendosadno1 - 07.Април.2010 во 14:21
|
 |
tanas_1902
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:17 |
Зар има по чиста и древна нациа от македонската????
|
 |
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
|
Испратена: 07.Април.2010 во 14:13 |
|
|
 |
Platenik
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 13:57 |
tanas_1902 напиша:
Мешане му е маjката! Генот ке биде по убав! |
Така е! сега разбрав зошто сте вие многу убав народ, сте се мешале!
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
 |
чоли
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 13:53 |
eptendosadno1 напиша:
|
Бизнис и само бизнис... Варна е на морето... Ежегодно има милион или два туристи од сите делови на Европа. Тие сакат атракции. Штом сакат - ке ги получат... Те ти атракционен парк "Фанагориjа". Се разбира входот не е без пари.
|
 |
Platenik
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 13:44 |
чоли напиша:
Platenik напиша:
чоли напиша:
Platenik напиша:
чоли напиша:
Platenik напиша:
Искрен да бидам, навистина сум разочаран од интелектуралното рамниште и капацитет на пошироката бугарска јавност и нејзината елита која се презнетира преку медиумите. Моите очекувања беа многу поголеми со оглед дека бугарската држава сепак имала безмалку еден век повеќе да постигне позавидно ниво.
|
Е, не можем да се мерим со твоjата космополитична визиjа платениче. Ти си надраснал времето и пространството. Па ние сми си обични Бугари, како беше рекол Гоце Делчев |
За да не испаднам нескромен би ти препорачал да не се занимаваш со мене. Концентрирај се на твојата непосредна околина, верувам дека само таму е решението за моите констатации/дилеми. Ако може, се разбира.
Од обичен, може да се стане необичен, само треба добра волја. Ја имаш ли ти и дали средината ќе ти дозволи да бидеш над неа? Се сомневам!
Гоце: „Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите“ |
Че коj се занимава со тебе? Само забелезвам тоталната липса на на самооценка. Тоа е характерно за тие дето витаjат во облаците далеку од деjствителността... Аjде разшифроваj ми поентатата :
"...Имајќи ги во предвид концентрираниот напор на застапниците на бугарската, грчката и српската државна стратегија и пробелмите со кои Македонија и ден денс се соочува како резултат на тие стратегии, успехот на Македонија е една светлосна година понапред во споредба со тековните состојби во бугарското општество..."
---
За каков успех стаа дума? За клипот со Македоноидите - предци на сите човешки раси?
Обjасни со прости думи на простите луге како мене.
|
Јас кажав што имав да кажам, а твое еда читаш и да препрочитуваш се додека не разбереш што авторот сакал да каже.
Мојот космополитизам нетреба да ти биде цел, туку прерогатив треба да ти бидат последиците кои ги оставил бугарскиот општествено-политчки систем по втората светска војна. Зачауреноста е сериозен проблем.
Зошто и по укажаната доверба Бугарија да стане дел од западните демократски општества таа избира и понматаму да талка по премрежијата од 19 век? Дали траумите се толку трајни што, дури и по 20 години по колапсот на тој систем, еноставно секоја промена во менталниот склоп е практично неизводлива?
Некој што се излагал по рускиот морков и станал поборник по бугарштината е процес кој е завршен. Подгревањето на такви стратегии може да делува само интерно, а секој обид да таа стратегија се шири надвор од границите на руската творба е само докажан рецепт за пропаст. Таквите кои сонуваат ребугаризација веќе јасно покажале на кое ниво се и каде треба да останат.
Меѓутоа има една болна вистина за таквите, постои поголема веројатност да бугаризираните конечно сватат дека сепак биле само бугаризирани. Треба само да созреат условите, а црното семе пак ќе никне. |
Извини ме, ама ти не си за овоj форум... Оди на форум "Психологиjа" |
ОК, јас би ги пратил сите бугаризирани во Демир Хисар или Бардовци, ама не е до мене.
|
|
 |
tanas_1902
Сениор
|
Испратена: 07.Април.2010 во 13:42 |
Мешане му е маjката! Генот ке биде по убав!
|
 |