IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Карамел рецепти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Карамел рецепти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2018 во 15:38
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;» &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;


Карамел торта со банани

Состојки
За пандишпан
4 јајца
4 лажици шеќер
100 мл масло
1 лажичка цимет
1 пециво
250 гр брашно
100 гр сечкани ореви
2-3 банани
За фил
300 гр шеќер
200 мл слатка павлака
150 гр путер
200 гр шлаг во прав
250 мл ладно млеко

Слатка торта, карамел, банани, ореви, цимет...Кој може да и одолее секоја му чест!
Подготовка
1. Пред да почнеме да го правиме тестото ја вклучуваме рерната на 190 степени.
2. Бананите ги лупиме и ги сечкаме на кругови. Ги ставаме на дното од тавче бр. 26 кое сме го намрсиле со 2-3 капки масло.
3. Пенасто се матат јајцата со шеќерот, па се додаваат останатите состојки.
4. Смесата ја истураме врз бананите и ја ставаме да се пече во загреана рерна на 190 степени околу 15 минути. Оставете ја да се лади, па превртете ја во тањирот во кој ќе ја филувате, со тоа што бананите ќе дојдат од горна страна.
5. На тивок оган ставете го шеќерот да се топи, а слатката павлака загрејте ја. Кога шеќерот ќе се карамелизира го тргаме на страна и постепено ја додаваме слатката павлака со постојано мешање. Го враќаме тенџерето на оган и мешаме на тивок оган додека карамелот добие одредена густина, а тоа се околу 10-тина минути. Го тргаме на страна и го додаваме во него путерот, па добро мешаме за да добиеме хомогена смеса. Го оставаме карамелот да се лади.
6. Шлагот во прав го матиме со ладното млеко. Половина од карамелот го мешаме со шлагот.
7. На превртената торта прво го ставаме карамелот, па карамелизираниот шлаг. Ја ставаме во фрижидер да се стегне и да се соединат вкусовите.

Забелешка
Ако немате Делимано тава, во тој случај најдобро е да печете на намрсена хартија за печење.
За да видите дали е печена тортата проверете со чепкалка, ако е сува чепкалката, тортата е печена , ако е влажна оставете ја уште некоја минута.
Шлаг во прав ви треба околу 4 кесички, зависи која е грамажата во кесичките.
Филувањето може да го правите и со обрач за да не ви истече карамелот при филување.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2017 во 13:16

Чоколадни колачиња со карамела



Во средината на овие крцкави колачиња ве очекува слатко изненадување…

Состојки:

  • 380 гр брашно
  • 230 гр омекнат путер
  • 230 гр шеќер + 1 лажица
  • 230 гр кафеав шеќер
  • 2 јајца
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 90 гр какао
  • 130 гр исечкани ореви
  • 48 карамел бонбони

Начин на подготовка:

Добро разматете го путерот и постепено додавајте 230 гр бел шеќер и 230 гр кафеав шеќер. Додајте ги и јајцата и екстрактот од ванила и сè добро разматете.

Измешајте го брашното, содата и какаото и постепено додавајте ја мешавината со путер. Сè добро разматете и додајте половина од оревите. Покријте ја смесата и оставете ја во фрижидер околу 2 часа.

Рерната загрејте ја на 190 степени.

Измешајте ги останатите ореви со една лажица шеќер.

Смесата извадете ја од фрижидер и поделете ја на 4 дела. Обликувајте дел по дел, а остатокот чувајте го во фрижидер. Секој дел од смесата поделете го на 12 мали делови. Растегнете ги малите делови, па во средина на секој ставајте карамела и околу неа обликувајте круг со смесата. Облкуваните колачи потоа извалкајте ги во мешавината од ореви и шеќер (наместо сечкани, можете да измешате шеќер со мелени ореви). Редете ги колачите во плех обложен со хартија за печење.

Печете ги колачињата во загреана рерна околу 8-10 минути. Оставете ги да се изладат, па послужете.
Уживајте!



Изменето од Valerija - 20.Февруари.2017 во 13:16
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:01

КАРАМЕЛ КОЛАЧ СО ЈАБОЛКА

27

Состојки:
• 300 бисквити
• 1 кг јабо­лка
• 500 гр шеќер
• 100 гр мар­га­рин
• 100 мл вода
• мелени оревчиња

Подготовка:
Излу­пете и изрен­дајте ги јабо­лката. Дода­дете им 2 големи лажици шеќер и варете ги сѐ додека не испари теч­но­ста која ја пуштиле јабо­лката. Бискви­тите наре­дете ги во пра­во­а­го­лен сад. Потоа, ста­вете поло­вина од прже­ните јабо­лка, наре­дете втор ред бисквити и вто­рата поло­вина од јабо­лката. Завр­шете со уште еден ред бисквити. Нај­до­бро е да се остави да отстои преку ноќ во фрижидер.

Оста­то­кот од шеќе­рот исто­пете го за да доби­ете кара­мел. Вни­ма­вајте да не ви загори. Треба да има златна боја. Потоа, дода­дете 100 мл вода и варете сѐ додека не се рас­топи кара­ме­лот. При крај, дода­дете го мар­га­ри­нот и варете уште 5 минути.

Изва­дете го кола­чот од фри­жи­дер. Исе­чете го на коцки или три­а­го­лници и секое парче пре­лијте го со кара­мел. На крај, поси­пете со мелени орев­чиња. Пред серви­рање, оста­вете кола­чот да се излади.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2012 во 09:40

Крем пита со карамела



Потребни состојки:

2 дл. млеко

0.5 дл. вода

200 гр. густин

6 јајца

6 лажици брашно

100 гр. шлаг

250 гр. шеќер

3 лажици ванилин шеќер

Уште 150 мл. млеко

400 гр. бисквити

За прелив:

200 гр. шеќер

1 лажица сок од лимон

Припрема:

Во голем сад ставете 2 дл млеко, водата, жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер, густинот и брашното, па изматете со миксер. Потоа загрејте ја смесата и постојано мешајте се додека смесата не стане хомогена и не се згусне.

Изматете ги белките и шлагот додадете го во смесата па повторно промешајте и оставете ја смесата да се излади.

Бисквитите потопете ги во млекото, па наредете ги во калап за торта. Премачкајте ги со филот, па одозгора ставете уште еден ред бисквити потопени во млеко. Премачкајте ги со шлагот и ставете ја крем питата во фрижидер да се излади и стегне.

На тенџере растопете го шеќерот и сокот од лимон и почекајте смесата да се карамелизира. Исечете ја крем питата на коцки и секоја коцка прелијте ја со растопената карамела. Добар апетит!



Изменето од емил - 15.Март.2012 во 09:40
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,171 секунди.