IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2015 во 21:09

Пилешки копани во сос од павлака


Специфичен вкус



Подготовка

Во сад измешајте ја киселата павлака, сенф, малку масло, сол, бибер и рендан лук и добро измешајте. Копаните и подкопаните ставете ги во смесата и потоа ставете ги во намрсена тава. По желба додадете и компири исечени на парчиња. Тавата покријте ја со фолија и печете околу 50 минути на 200 степени. Потоа извадете ја фолијата и вратете ја тавата во рерна уште 10 минути. Пријатно!

Време на подготовка од: 80
Време на подготовка до: 100
Kомплицираност: 3

Состав

4 пилешки копани со подкопани
450 гр. кисела павлака
4-5 лици сенф
малку лук
масло
сол 
3-4 компири по желба

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2015 во 12:02

Рецепт на денот: Сочно пилешко во сос од рендан компир


Речиси и да нема човек кој не ужива во вкусно зготвено пилешко, посебно ако е приготвено во сос кој ги надополнува вкусот и аромата на пилешкото.

recept-na-denot-socno-pileshko-vo-sos-od-rendan-kompir-01.jpg

Овој рецепт претставува одлична идеја за брз и едноставен ручек кој на сите ќе им се допадне.

Потребни состојки:

  • 1kg пилешко месо по желба
  • 100g лук
  • 700g компири
  • 3 јајца
  • 200ml млеко
  • 250g брашно
  • 200g павлака
  • 10ml масло
  • Вегета, бибер и црвен пипер по желба


Подготовка:

Пилешкото зачинете го со вегета и црвен пипер по желба и кратко испржете го на масло од двете страни.

Компирот изрендајте го и на него додадете ги јајцата, млекото, павлаката, брашното, ситно исечканиот лук, маслото и добро измешајте ги сите состојки. Зачинете ги со вегета, бибер и додадете уште малку од црвениот пипер.

Во голем сад ставете ја смесата и на неа наредете ги парчињата пилешко.

Состојките ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени, 35 – 40 минути.

recept-na-denot-socno-pileshko-vo-sos-od-rendan-kompir-1.jpg

Послужете додека е топло.

recept-na-denot-socno-pileshko-vo-sos-od-rendan-kompir-2.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2015 во 10:01

Идеален викенд избор: Пилешко во бел сос



Споделете го овој рецепт и подгответе вистински неделен ручек! Вкусното пилешко во бел сос ќе ве воодушеви вас и вашите блиски.

Потребни состојки:

  • 1 гранче магдонос
  • 1 гранче млад кромид (или главица стар кромид)
  • 250 гр. јогурт
  • 1 лажица млеко
  • 1 лажица оцет
  • шеќер
  • 2 јајца
  • 300 гр. пилешки гради
  • 4 лажици брашно
  • 150 гр. презли
  • 4 лажици путер

Подготовка:

1. За сосот прво искинете ги ливчињата магдонос и исечкајте го кромидот. Потоа измешајте ги со 50 гр. јогурт и млеко, а на крај додадете го преостанатиот јогурт, зачинете со сол, бибер, оцет и шеќер.

2. Разматете ги јајцата. Исечете го пилешкото на танки парчиња, измешајте го во брашно, јајца и презла. Испржете ги на путер.

3.Сервирајте го местото и прелијте го со сос.

Пријатен апетит!



Изменето од Valerija - 23.Август.2015 во 10:02
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2015 во 13:36

Топ за со пиво: Маринирани пилешки крилца со ѓумбир


Нема потреба да нарачувате кинески специјалитети кога можете лесно да ги направите дома на многу вкусен начин.

Потребни состојки:

  • 16 пилешки крилца
  • 2 лажици мед
  • 1 згмечена лута пиперка со сок од лимон
  • 1 лажица ситно изрендан исчистен ѓумбир
  • 6 лажици соја сос
  • Масло
  • 2 кесички смрзнат зеленчук

Подготовка:

1. Медот спојте го со лутата пиперка, додадете сол, сок од лимон, изрендан ѓумбир, лажичка соја сос и малку масло и добро измешајте. Во маринадата ставете ги пилешките крилца, поклопете и оставете ги да отстојат три часа во фрижидер.

3. На преостанатото масло во тавата испржете го зеленчукот, па додадете го преостанатиот соја-сос. Зеленчукот распоредете го на чинија, додадете ги маринираните печени пилешки крилца и по желба послужете ги со тестенини. Секако отворете си едно пиво.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2015 во 18:31
2

Пилешки прсти во сос од лимон


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 2 пилешки стекови (поголеми)

* 1 јајце

* 2 кафени лажички соја сос

* 2 кафени лажички коњак

* 1 супена лажица маслиново масло

* 2 лимони (изрендана кора+сок)

* 100 г густин

* 150 мл супа од кокошка (коцка)

* 30 г шеќер

* сол (по вкус)

* масло за пржење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

1.Во подлабок сад, измешајте го јајцето, соја сосот, коњакот, маслиновото масло и изренданата кора од 1 лимон за да добиете маринада за месото.

2.Исечкајте ги стековите на подолги парчиња, додадете ги во садот со маринадата, добро измешајте и оставете ги во фрижидер да отстојат најмалку 1 час.

3.Ставете го густинот во плитка чинија и добро посолете го. Секое парче месо убаво измачкајте го во смесата за да го подготвите за пржење.

4.Пржете ги прстите во добро загреано масло на умерена температура, а потоа оставете ги врз кујнска хартија за да се упие вишокот од маснотии.

5.За да го направите сосот, изрендајте ја кората од вториот лимон и измешајте ја со сокот од двата лимони, супата од кокошка и шеќерот.

6.Ставете го сосот во тенџерче на умерен оган и мешајте додека не почне да врие, а потоа додадете уште 1/2 лажичка густин растворен во 1 лажичка вода и мешајте постојано.

7.Пред да ги послужите прстите, во тавче без масло, на умерен оган ставете ги прстите и истурете одозгора од сосот (правете го ова во неколку тури).

8.Испрскајте ги приготвените прсти со малку сусам испечен во микро печка или запржен во тавче без масло и со ситно исечкано младо кромидче. Ммммм!



Изменето од Valerija - 11.Јули.2015 во 18:31
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2015 во 08:32

Рецепт на денот: Половина час, 3 состојки и највкусниот ручек е готов


Ви досадија комплицираните ручеци кои ви земаат по најмалку 2 часа во кујната? Ова потпечено пилешко веројатно ќе биде супер замена за која сите ќе мислат дека сте потрошиле часови подготвувајќи го.

recept-na-denot-polovina-cas-3-sostojki-i-najvkusniot-rucek-e-gotov-01.jpg

Вкусниот ручек никогаш не бил поедноставен!

Потребни состојки:

  • 500g пилешки стек
  • 1l павлака за готвење
  • 2 кесички инстант супа од печурки

Подготовка:

Во сад за печење ставете го исечканиот стек, а потоа истурете ги супите од печурки.

Добро измешајте со раце и распоредете рамномерно. Потоа прелијте ја павлаката за готвење.

Ставете ја тавата во рерна на 200 степени околу половина час, додека горниот слој не порумени.

recept-na-denot-polovina-cas-3-sostojki-i-najvkusniot-rucek-e-gotov-02.jpg

Можете да комбинирате со печени компири или салата.

На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2015 во 21:47
Бело месо со печурки

7


Време на подготовка: 45 минути / ќе послужите: 4

  • 800 грама бело пилешко месо
  • 400 грама шампињони
  • 1 лажичка мелени пиперки
  • 2 дл павлака
  • 150 грама брашно
  • 150 грама кашкавал
  • 0,5 дл масло
  • Мешавина од зачини, сол и бибер по желба

За бешамел сос

  • 80 грама маргарин
  • 3 лажички брашно
  • 5 дл млеко
  • Оригано
  • Мешавина од зачини и бибер

Чекор 1

Пилешкото место исечете го на мали шницли и истенчете ги со толчник за месо. Зачинете ги по вкус и втријте ги од двете страни со брашно. Пропржете ги во врело масло, додека да поруменат.

Чекор 2

Шампињоните исечете ги на листови и пропжете ги во малку масло. Извадете ги од маслото и оставете да се оладат и по тоа измешајте ги со павлаката.

Чекор 3

Во огнотпорен сад ставете масло на дното и наредете го прженото пилешко во него, прелијте со печурките и павлаката. Печете во загреана рерна на 200 ºC 15 минути.

Чекор 4

Месото извадете го од рерната и прелијте го со башамел сос и посипете со кашкавал и запечете го додека не поцрвени.

Бешамел сос

  1. Во мало длабоко тенџере истопете го маргаринот и по тоа додадете брашно и кратко пропржете.
  2. Истурете млеко, додаете го ориганото и зачинете по вкус и по тоа гответе го сосо на умерена температура со мешање се додека не се добие потребната густина.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2015 во 21:30

Роловано пилешко со спанаќ

Роловано пилешко со спанаќ

Состојки:

500 г. пилешки гради

200 г. спанаќ

100 г. сирење

50 г. кашкавал

2 јајца

100 г. брашно

малку презла и сусам

по вкус, сол и бибер

Подготовка:

1 1. Пилешкото месо исечете го  на шницли и посолете го.

2. Спанаќот кратко  бланширајте го во солена  вода, потоа  исцедете го и  ситно исецкајте.  Измешајте го  со сирење.  Зачинете го со сол  и бибер.

 3. Секоја шницла  премачкајте  ја со фил, а врз него наредете  рендан кашкавал, а потоа  замотајте  како ролна.

 4. Ролованите шницли истапкајте ги во брашно,  потоа  во изматените јајца и во мешавината со презла и  сусам.

5. Пржете на врело  масло.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2014 во 09:59
8

    Пилешки ражничи со сенф и мед

    Состојки:

    4 парчиња пилешки гради
    120 мл. мед
    1 лажица масло за готвење
    60 гр. сенф
    1 лажичка кари
    сол и бибер

    Подготовка:

    Ако користите дрвени стапчиња, потопете ги во вода. Во сад додадете го маслото, карито, медот и сенфот и убаво помешајте. Тргнете малку од смесата за премачкување. Месото исечете го на крупни коцки и додадете го во садот. Убаво промешајте и ставете го садот во фрижидер 2 до 4 часа, за да се маринира месото. Половина час пред пржење извадете го месото од маринадата и набодете го на стапчињата. Зачинете ги ражничите со сол и бибер. Печете ги на скара (или пржете ги во тава на средна температура)  околу 15 минути, со вртење на секој 2-3 минути. Во последните неколку минути од печењето, премачкувајте ги ражничите со делот од маринадата кој го зачувавте.



    Изменето од Valerija - 07.Декември.2014 во 09:59
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2014 во 22:08

    Печено пилешко со лимон и фета

    Приготвување:

    Загрејте ја рерната на 220 степени. На дното на голема тава за печење наредете ги парчињата компир во еден слој. Попрскајте ги со маслиновото масло. Зачинете ги со сол и црн пипер.

    Измешајте ги лимоновата кора, сокот од лимон, сирењето и ориганото. Со прсти нежно поткревајте ја кожата од парчињата пилешко месо и под неа ставајте по 2 лажички од смесата со кора од лимон. Протријте ги парчињата пилешко за смесата да се распореди рамномерно. Наредете ги врз компирите и печете ги 30 минути.

    Извадете ја тавата од рерна и додајте ги доматите и маслинките врз пилешкото. Зачинете со црн пипер. Печете уште 10 минути, или додека пилешкото да биде готово. Одозгора украсете со листови свежо оригано и послужете.

    Состојки:

    4 компири, сечени на тенки кругови

    2 лажички маслиново масло

    2 лажички ситно рендана кора од лимон

    2 лажици сок од лимон

    100 г фета-сирење

    1 лажица оригано

    4 пилешки карабатаци

    4 пилешки копани

    250 г чери-домати

    100 г црни маслинки



    Изменето од Valerija - 31.Октомври.2014 во 22:08
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2014 во 09:54

    Во 3 чекори подгответе совршено печено пилешко


    Пилешкото подготвено во рерна е можеби највкусниот домашен ручек кој сигурно го практикувате еднаш во месецот.

    vo-3-cekori-podgotvete-sovrseno-peceno-pilesko-01.jpg

    Но, што ако можете да го направите уште посочно од вообичаено?

    Потребни ви се само овие 3 чекори:

    1. Посолете го пилешкото од внатре

    vo-3-cekori-podgotvete-sovrseno-peceno-pilesko-02.jpg


    2. Премачкајте го со сос од лук

    Во блендер направете смеса од лук, путер, мајчина душичка и маслиново масло. Со оваа смеса премачкајте ја целата површина на месото.

    vo-3-cekori-podgotvete-sovrseno-peceno-pilesko-03.jpg


    3. Додатоци

    Во пилето ставете насечкан лимон, рузмарин и лук, па заврзете со коноп за мирисот да не испари.

    vo-3-cekori-podgotvete-sovrseno-peceno-pilesko-04.jpg


    И пилешкото по 2 часа печење на 175 степени би требало да изгледа вака:

    vo-3-cekori-podgotvete-sovrseno-peceno-pilesko-05.jpg

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2014 во 16:47
    shiso-chicken-rolls_8292
      Ролнички со пилешко

    Состојки:

    -4 парчиња пилешко месо

    -3 парчиња леб

    -2 јајца

    -2 големи моркови

    -100 грама грашак

    -сол, бибер по вкус

    Подготовка:

    1. Парчињата пилешко месо изтенчете ги со помош на толчник за месо, а потоа посолете ги  и ставете бибер по желба.

    2. Изматете ги јајцата, додајте ја средина од лебот и соединете.

    3. Морковот исечете го на кругови и сварете го заедно со грашакот во солена вода.

    4. На парчињата месо првo нанесете од смесата со јајце и леб, а потоа ставете од сварениот морков и грашак.

    5. Парчињата месо замотајте ги и прицврстете ги со чепкалка.

    6. Така приготвените ролнички изпржете ги во заграно масло.

    7. Откако ќе се изладат, извадете ги чепкалките и послужете ги.



    Изменето од Valerija - 11.Октомври.2014 во 16:47
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2014 во 10:43

    Совршен летен ручек: Пилешко во сос од павлака


    Вкусното пилешко месо е совршен ручек во овој летен и топол период.

    Најчесто во лето ни се случува да не мрзи да зготвиме јадење, па на трпезариската маса завршуваме со некое лесно јадење од типот на пинџур, пржени пиперки и многу салата. Сепак, ние овојпат решивме да ви понудиме нешто брзо, лесно и вкусно. Ова пилешко месо во вкусен сос можете да го послужите со тестенини и свежа салата, како и да ја употребите вашата фантазија па да направите некоја интересна комбинација за ручек.

    Потребни состојки:

    • 300 гр. пилешко бело месо
    • 120 гр. кашкавал
    • 2 кисели павлаки
    • 2 лажици презла
    • Сол
    • Малку масло

    Подготовка:

    Пилешкото исецкајте го на коцки и испржете го на маслото.

    Додадете ја павлаката, кашкавалот исецкан на коцки, презлата и посолете по вкус.

    Останатото го оставаме на вашата фантазија, а доколку не сте многу гладни тогаш можете ова јадење да го искомбинирате со салата, помфрит и една чашка ладно бело вино.

    Пријатен апетит!

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2014 во 19:01
    1

    Пилешко тако во листови од марула


    • 300 грама пилешко месо без коски, исецкано на ситни пачиња
    • 2 лажички медитерански зачин
    • ¼ шолја Балсамико
    • 4 големи листови од марула
    • 50 грама ситно сецкан кромид
    • ¼ шолја вински оцет
    • ¼ шолја Цацики
    • 4 мали патлиџани, ситно сецкани
    • 50 грама фета сирење, ситно сецкано
    • 12 каламата маслинки, без семка, исецкани
    • 1 лажица ситно сецкан магдонос
    • ½ лажичка сушен босилек
    • ½ лажичка сушен оригано

    Чекор 1

    Загрејте на појака температура плотна за скара. Зачинете го пилешкото месо со 1 лашичка медитерасни зачин и поставете на скарата. Прелијте ги со балсамико и печете од секоја страна по 2 минути. Зачинете со уште 1 лажичка медитерански зачин и тргнете ги од плотната.

    Чекор 2

    Кромидот измешајте го со оцет, распоредете го на сите ливчиња од марула подеднакво и прелејте со цицки.

    Чекор 3

    Над тоа поставете парчиња од пилешкото, патлиџанот, маслинките и фета сирењето. Зачинете ги со магдонос, босилекот и оригано. Послужете.





    Изменето од Valerija - 17.Август.2014 во 19:01
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,203 секунди.