![]() |
|
Занимливости околу исхраната |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 20> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Џем од круши
![]() Ладен сос од домати Шесто грама домати излупете ги, исечете ги на коцкички и ставете ги веднаш во подлабока чинија. Излупете четири чешниња лук и ситно исечкајте ги со десетина ливчиња босилек, па измешајте ги со дома ![]() Сирење на скара ![]() |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сок за добро утро
![]() ![]() Ако со денови се чувствувате заморно, а не знаете поради што, стручњаците за исхрана укажуваат оти причината би можела да биде недостиг на железо, хром или на двата елементи. Железото можете да го надоместите со продукти како што се дропчињата, меѓутоа, ако не ги сакате, спасот побарајте го во тиквата и семките од тиква, магдоносот, копривата, гравот, грашокот, леќата, оревите, лешниците и сончогледот. А, хромот го има во интегралните житаки, печурките, сувото грозје и во ренот. ![]() Со оглед на тоа дека е богат со селен, лукот не служи само за намалување на притисокот, туку се покажа и како голем пријател на жените. Зашто, најновите истражувања потврдија оти овој минерал е важен заштитен фактор во случаите кога постои ризик од ненамерен абортус. Освен тоа, доколку се внесува во количество поголемо од нормалното, селенот за 40 отсто го намалува ризикот од некои облици на тумор. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Портокалите го спречуваат стареењето
н Го јакнат одбранбениот систем. Го содржат витаминот Ц, но и многу други квалитетни состојки ![]() Два портокали ја задоволуваат дневната потреба на организмот за витамин Ц, во него се наоѓаат и витаминот Б1, бетакаротин, фолна киселина. Во сто грама има 34 калории. н Зошто се добри Се борат против слободните радикали, го спречуваат стареењето, ги јакнат крвните садови и имунитет на организмот. н Им се препорачува на Пушачите, зашто никотинот го намалува нивото на витаминот Ц во организмот. н Дозволено количество Еден портокал дневно. Најдобро е да се земе наутро, пред појадок. н Се подготвува Најдобро е да се јадат свежи и излупени. Ако сакате повеќе сок од портокали, треба да се испие веднаш по цедењето, затоа што винаминот Ц се намалува во воздухот. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Спанаќот - лек против изгореници
![]() Капината во детската исхрана Плодовите од капината се широко застапени и во народната медицина и во детската исхрана, благодарение на составот. Плодот е богат со ![]() Сокот и свежите плодови се природни мултивитамински препарати. Со конзумирањето свежи капини се нормализира нивото на хемоглобин во крвта, зашто содржи железо. Шампињоните како зачин ![]() |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Подготвување
Не пржете ги долго, ниту пак не варете ги долго, зашто така ги губат мирисот и вкусот. Динстајте ги во загреан путер, најмногу осум минути.
Сувите печурки имаат јак вкус и мирис, па внимателно додавајте ги во јадењата. Кога ги купувате, проверете дали се суви, крцкави. Пред да ги употребите, треба да ги потопите во млака вода од 15 до 30-тина минути.
Можете да ги киселите или да ги подготвите во масло, како и да ги замрзнете - цели ако се мали или исечени на помали парчиња. Најпрво кратко проварете ги во благо солена вода. Рок на употреба: 6-7 месеци. Варете ги неодмрзнати.
Во современата кујна, место запршка, се препорачува да се сварат шампињони, па да се испасираат во пире. Така подготвени ќе го згуснат секое јадење. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Дињата посилна од никотинот
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Со боровинки против грчеви во стомакот
Вообичаените летни тешкотии - грчеви во стомакот и повраќање - најчесто не се опасни и траат само ден-два, но треба што полесно да се пребродат. Боровинките изобилуваат со танин кој ја стега столицата, така што и чајот е едно од решенијата. Во 5-6 филџани вода 10 минути варете 1-2 лажици плодови или суви лисја, оставете го да отстои 15 минути, прецедете го и испијте го. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Оревите чувајте ги на студено место
Ако оревите долго време се чуваат на топло место, во нив може да се создаде супстанцијата афлатоксин, која е мошне опасна за здравјето. Афлатоксинот се таложи во црниот дроб и може да предизвика цироза. Затоа, веднаш по берењето, оревите треба да се сушат на студено место, каде што има провев, а никако на сонце. Исчистените ореви најдобро е да се чуваат во фрижидер, во пластични ќеси, а во визбите или на таваните може да се чуваат само во текот на зимските месеци. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Смоквите хранливи и калорични
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Измијте пред да гризнете
Уште еднаш ве предупредуваме: пред да навалите на овошјето или зеленчукот добро исперете го и исушете го. Извештаите на светските центри за контрола и превентива на болести велат дека бројот на труења со храна од конзумирање на заразено овошје и зеленчук во последниве 10 години е зголемен за повеќе од двапати. Главните причинители се салмонелата и ешерихија коли, заедно со вирусите на хепатитисот А и норвок, кои можат да ги нападнат речиси сите видови на овошје и зеленчук. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Тостот му дава енергија на организмот
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Витамин Б3 за намалување на холестеролот
![]() Ниацин припаѓа на групата на витамините од групата Б комплекс и доста поволно делува на нашето севкупно здравје. Доста е ефикасен кога станува збор за намалување и контролирање на нивото на холестерол во крвта. Самиот ниацин претставува витамин со терапевтски одлики и може да ни помогне за лечење на многу тегоби и болести. Едноставно кажано, ниацинот е витамин Б3, кој е исклучително важен за правилно функционирање на нашиот организам. Што се однесува на обликот во кој е застапен, посебно се истакнуваат два начини, а тоа се: никотинската киселина и ниацинамид. Кога станува збор за одржување на правилниот метаболизам на ќелиите и апсорбција на јаглехидратите, се смета дека ниацинот е еден од пресудните супстанци. Позитивни ефекти Овој витамин е најмногу застапен во млечните производи, живината, рибата, оревите и не масното месо. Доколку сте вегетаријанец, треба да внесуавте што поголема количина на ореви, за да немате проблеми со недостатокот на ниацинот. Ниацинот го има уште во компирот, пченката, авокадото и грашокот. Кога станува збор за бројните позитивни влијанија на овој витамин на општото здравје на особите, треба посебно да го напоменеме подобрувањето на циркулацијата, одржување на здравјето на кожата и поттикнување и јакнење на менталните способности и помнење. Исто така, ниацинот е силно корисен фактор во процесот при кој доаѓа до создавање на додатна енергија неопходна за работа на ќелиите и телото. Ефикасен е и при лечење на респираторните, како и васкуларните пореметувања и заболувања. Варење на храната и зголемување на лачењето на стомачните тегоби Уште една во низата позитивни каракеристики на овој витамин е и неговиот потенцијал функционирањето на системот за варење да го направи уште подобар, а познато е и дека унапредувањето на варењето, води и до поубав и сјаен изглед на кожата. Ниацинот игра важна улога за нормализирање на лачењето на стомачните течности, што додатно допридонесува за подобро варење. Покрај тоа, го поттикнува и апетитот, како и работата на нервите. Регулирање на холестеролот во крвта Познато е дека голем број на особи кои страдаат од срцеви пореметувања и срцеви заболувања им се препорачува поголема доза на ниацин, бидејќи тој помага при намалувањете и регулирањето на лошиот холестерол во крвта. Ниацинот, исто така помага во превенцијата на нивото на корисниот холестерол, кој може да спречи заболување на ѕидовите на артериите. Останати позитивни ефекти на ницинот Освен споменатите позитивни ефекти, овој витамин е пресуден и во лечењето на палегра, како и бројните кожни и нервни пореметувања. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Црниот ориз подобар од боровинките
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |