IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - HOMO HOMINI LUPUS EST
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

HOMO HOMINI LUPUS EST

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 11:10
Nesto malku 'filozofsko' za volciteнамигнување:

Volkot ima dvojna simbolika. Od edna strana simbolizira smrt i povtorno ragjanje, inteligencija i semejni vrednosti, a od druga toj e simbol na zloto, besot i lakomosta, i e pridruznik na starite bozestva na smrtta.

Vo acteshkata kultura , e simbol na bogot na tancot.
Vo keltskata e tatko na neboto.
Vo kineskata prestavuva lakomost.
Vo hristijanskata toj e zlo, necesnost i lukavost.
Vo Rimskata (mitot za brakjata Romul i Rem) prestavuva hrabrost i junastvo.
Vo evrejskata e simbol za krvodzednost i surovost.

Homo homini lupus est, koga go rekle ova, mislele na temnata strana na volcjata priroda, koja ja otelotvoruva negativnata strana na covekot vo relacijata so drugite lugje.

Изменето од Kali - 28.Декември.2008 во 11:12
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 07:39
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

HOMO HOMINI LUPUS EST - човек на човека е волк

..za moja srekja sekogash za namerite  na lupusite da mi nashtetat, sum doznavala mnogu kasno i toa od niv licno. Zalni tie koga mi se izvinuvale zoshto sakale da mi storat losho ama nekoj drug gi sprecil vo toa bidejki i ne se site lupusi tuku ima i pravedni lugje.
Koj se lupusite?
Lugje koi imaat nekoi nedostatoci, falinki i mesto da rabotat na nadminuvanje na svoite nedostatoci se nasocuvaat da mu nashtetat na onoj koj toa go nema odnosno na onie koi si teraat vo zivotot bez da se zamaraat . Niz istorijata se pokazalo deka lupusite na kraj se udavile vo lajnariite shto gi pravele za drugite. Ednash eden moj prijatel mi kaza deka ...negativnata energija koja se upatuva kon nekoj drug kako bumerang se vrakja nazad, samo pojacana i mu pravi mnogu pogolemo zlo na onoj shto ja pratil otkolku na onoj komu mu bila pratena.

zatoa  lupusi...ne volkuvajte... covekuvajte...
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 16:46

Се прашувам како јас во однос на другите не сум јагне, а очекувам тие во однос на мене да не бидат волци, а?
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 11:24
se soglasuvam i so Kejt D Grejt i so Marko Antoni...Takvi primeri srekjavame sekoj den, a i celo vreme se sluchuvaat niz istorijata kadeshto koga kje opadnat imperiite, mnogu cesto se sluchuvaat vojni... izjavata chovek na choveka mu e volk e staromodna i proizleguva od mnogu faktori na pogreshni veruvanja...
sega kje vi prevedam eden citat od knigata "Pobedete go stresot, anksioznosta i depresiite bez lekovi i psihoanaliza" na poznatiot francuski Nevropsihijatar David Servan - Schreiber:
...smisolot na zhivotot koj go naogjame vo povrzuvanjeto so drugite, ne e nikakov diktat na kulturata vo koja zhiveeme ili sme porasnale, ne e diktat na nekakov izvesen opshtoprifaten opshtestven moral. Toa e potreba na nashiot mozok. Vo poslednite 30 godini sociobiologijata dokazhuva deka nash*te geni se altruistichki (chovekoljubivi).Orientacijata kon drugite i vnatreshniot mir (kaj sekoj od nas) koj preku toa go barame se del od nashata genetska osnova. Gledano vo ova svetlo, ne e vekje iznenaduvachki deka altruizmot stoi vo centralnoto svetlo na site golemi duhovni tradicii na choveshtvoto. Se raboti najprvo za edno TELESNO dozhivuvanje, edna emocija, koja i taoistichkite i hinduistichkite Mudreci, kako i evrejskite, hristijanskite i muslimanskite misliteli - ja dozhiveale, kako i milioni anonimni lugje, cesto ateisti....
Кон врв
torlak Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2008
Локација: Bulgaria
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај torlak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 09:19
@kejt-d-grejt Секогаш имало таква разлика на мислења- во две крајности. Едната група ја заштитуваат тезата, дека луѓето се лоши изначално (и таа сентенца, за која пишеш, го изразува тоа сваќање). Другата група- според тие луѓето се изначално добри. Тие се познати како хуманисти и погледите им се ми по интересни, особено во лицето на теориите на Карл Ренсм и на Гордон Олпорт како представници на хуманизмот во психологијата. Според нив, ако човекот станал лош, тоа е поради надворешна причина и води до дисхармонија за неговата суштина, што од своја страна влече неблагопријатни последици на личен план за човекот. Ја прифаќам за вистинита позицијата на хуманистите, до колкото истражувањата во областа на биологичната психологија откриваат врска меѓу испитувањето на агресија и појавата на чисто физиолошки заболувања (при агресија во организмот се намират химии, кои попадат во мускулите и во срцето како мускул и ги повредуваат). Воопшто психосоматските заболувања сами по себе са доволно за размисла во таа насока на хуманистите. Како мислиш ти по прашањето?

Од анастеа: преведи ги или објасни болдираните зборови.

Изменето од torlak - 02.Јануари.2009 во 12:13
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 04:02
Da odi, ne da gazi, ne pa da marshira... so seta sila...
Dostoinstvo, covecnost... Pripagjame na vid so svest, razum... ili se lazam
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 00:23
Не ме загрижува околу мене Homo homini lupus (est), туку она Homo homini homo (est), оти “ЧОВЕК КОЈ ОДИ, МОРА И ДА ГАЗИ“.  тага
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 23:32
браво марко, одлична поентаголемо%20гушкање
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 21:24

LUDJETO NE SE VOLCI ...
TUKU DRUGO E VO PRASANJE ...

KOGA ODAM NA RABOTA ...
IMAM ZABELEZANO ...
DEKA SE TRESAT UTRINSKI GLUPOSTI ...
- LELEEEE... NESTO MI SI BLED UTROVO
- ABE .... TI POBELELA KOSATA
- AAAAAAA.... ONOJ ZNAES GO FATILE SO ONAA
- EEEEEEE.... ARAMII ... NOKESKA FATIV EDEN VO VIZBATA
- KAKO SI ? PAK TE BOLI GLAVATA ...

TRESIME GLUPOSTI ...
A VSUSNOST CEKAME AVTOBUS ZA NA RABOTA ...

I EDNO VREME ...
AVTOBUSOT IDI ...
SE ZNAE ...NIKAKOV ...
VRATITE NE ZATVORAAT ...
PROZORITE ISTO ..
DUVA OD SEKADE ...
SOFEROT NEBRICHEN ...

KOGA KE VIDIME TAKOV AVTOBUS ...
ODMA SITE STANUVAME NERVOZNI ...
SE TURKAME VO VRATATA ...
KOJ DA FATI SEDISTE ...

I VIKAME:
MAJSTORE POLEKA ... DA TI EB* .... NE SME KOMPIRI

I VO AVTOBUSOT KAVGI ...
NA RABOTA PRODOLZUVAME ...

UZAS !!!

A AKO DOJDE UBAV AVTOBUS ...
ODMA SITE SME KULTURNI I FINI I ELOKVENTNI I VNIMATELNI
I NASMEANI
- POVELETE ...
- NE NEMA PROBLEM ...

VLEGUVAME SITE KULTURNO ....
SEDNUVAME VO UBAV AVTOBUS ...
PARNOTO RABOTI ...
SOFEROT DOTERAN SO KOSTUM ....
IZBRICHEN ...
KULTUREN - FIN- ELOKVENTEN ...

TOA E ...

KAKOV E AVTOBUSOT !!!

AKO AVTOBUSOT NE CHINI ... STANUVAME VOLCI ...

A AKO AVTOBUSOT E UBAV ... STANUVAME FINI GOSPODA !!!

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
DAC23 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Поени: 357
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAC23 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 18:28
MISLATA NA HOBS COEVEK NA VOVEKA MU E VOLK NEMILOSRDNATA BORBA KADE NE SE BIRAAT SREDSTVA VOJNA NA SITE PROTIV SITE KADE NEMOZETE DA KAZETE KOJ E PRAV A KOJ KRIV KOJ E DOBAR KOJ E LOS KOLKU I DA GO POZNAVATE COVEKA SEPAK NE GO POZAVATE DOVOLNO DOBRO,A KOJ E VAHIOT VOLK I DALI STE VIE VOLK NEKOMU?

Изменето од DAC23 - 26.Декември.2008 во 18:30
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 10:26

ИМА ВОЛЦИ ВО ЈАГНЕШКА КОЖА ...

ОНОЈ КОЈ ШТО НЕ УСПЕАЛ ДА БИДИ ЧОВЕЧКА ПРИРОДА ...
ЌЕ МОРА ДА СЕ РЕИНКАРНИРА ПАК НАНОВО И НАНОВО ...
СЕ ДОДЕКА НЕ СТАНИ ЧОВЕК ...

ТАКА ДА АКО СЕ ОДНЕСУВА КАКО ВОЛК,
А ГЛУМИ ЈАГНЕ ...
МОЖЕ ДА СЕ РЕИНКАРНИРА ...
НА ПРИМЕР ВО КАЛИМЕРО ... И ДА ВИКА НЕМА ПРАВДА ...

ИЛИ ВО КРАВА ... ПА ЦЕЛ ЖИВОТ ДА ГО МОЛЗАТ ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 06:50
Ako si volk i zhiveesh vo glutnica volci, togash tvojot svet e tokmu takov.

Ednostavno ne znaesh za drugo.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 01:40
Originally posted by fragola fragola напиша:

Gladniot volk nema milost ,bioloskite potrebi se silen motiv da se dojde do hrana na bilo koj nacin...covekot kako najrazvieno zivo sustestvo ima i mnogu drugi potrebi,pred se intelektualizirani,potreba za potvrduvanje,za pocit,za ugled,za ljubov itn. koi sozdavaat isto tolku silni motivi da se dojde do niv borejki se i unistuvajki gi poslabite...znaci covekot e sekogas gladen za nesto

...epa ako e taka, aj sea da zememe da se raskineme sve...nema vrska, ne se site takvi kao lakomi zivotinji...голема%20насмевка
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2008 во 00:05
Koe bebe e loso Toa nevino dusice ne bi povredilo nikogo se dodeka ne bide poduceno od postapkite na okolinata,sooceno so frustracii i brojni nezadovoleni potrebi...i taka eden den se pretvora vo dzver.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.