![]() |
|
Исто ли е завидливост и љубомора? |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345> |
Автор | |
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
НЕМААТ НИТУ ПРИБЛИЖНО СЛИЧНО ЗНАЧЕЊЕ. ЕДИНСТВЕНО РАЗГОВОРНИОТ СТИЛ ИМ ГО ИЗЕДНАЧУВА ЗНАЧЕЊЕТО. ЉУБОМОРЕН Е ЧОВЕК КОГА ИМА УБАВА ЖЕНА И ВО НЕА МНОГУМИНА СЕ ЗАГЛЕДУВААТ. ИЛИ ЕДНОСТАВНО СЕ ЈАВУВА КАКО РЕЗУЛТАТ НА НЕЈЗИНАТА ПРИЈАТЕЛСКА НАКЛОНЕТОСТ КОН ЛИЦА ОД СПРОТИВНИОТ ПОЛ. ЗНАЧИ, ЕДЕН ВИД СТРАВ ДЕКА МОЖЕ ЈА ИЗГУБИ. ЗАВИДЛИВ ЧОВЕК Е ОНОЈ КОЈ НЕ МОЖЕ ДА СО ПОМИРИ СО ФАКТОТ ДЕКА НЕКОЈ ДРУГ ИМА НЕШТО ПОВРЕДНО ОД НЕГО И ПОТАЈНО ГО ПОСАКУВА ТОА НЕШТО, ПА ДУРИ ПРАВИ И КОНКРЕТНИ ОБИДИ ДА ГО ПРИСВОИ. |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Ако бараме етимолошки разлики помеѓу двата термини, сигурно дека ќе ги најдеме. Но во суштина, се работи за модалитети на едно исто чувство: фрустрација создадена од потребата да имаш нешто што многу го посакуваш, а никако не можеш да го имаш!
Обично љубомората се поврзува со романтични чувства, а завидливоста се вади надвор од контекстот на односите помеѓу двајца луѓе и и' се дава генерален предзнак за да се означи погоре спомнатата фрустрација. |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ МОДАЛИТЕТИ НА ЕДНО ИСТО ЧУВСТВО БИДЕЈЌИ ЉУБОМОРАТА КАКО ЧУВСТВО СОДРЖИ СТРАВ, А ЗАВИДЛИВОСТА -АЛЧНОСТ, |
|
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Како што реков, љубомората повеќето ја врзуваат со романтичните чувства, т.е интимниот однос помеѓу двајца, па затоа за неа како поим врзуваат страв. Но, постои љубомора и на работно место (во врска со постигнувањата на другиот колега), на факултет (исто кога некој колега добил повисока оцена од твојата), во семејството (велиме дека едното дете му љубомори на другото зошто родителот му посветува повеќе внимание) итн. Истиве овие примери можат да бидат супституирани и со завидливост. Што значи, дека многу е бледа границата помеѓу двата поими, а од нашето секојдневно искуство знаеме дека љубомората како чувство не може да биде ексклузивно резервирана за љубовните врски, односно браковите.
Изменето од Quentin - 06.Февруари.2008 во 19:15 |
|
![]() |
|
ТОА СО ОЦЕНКАТА, ОДНОСНО СО ПОВИСОКАТА ОЦЕНКА НЕ ДРЖИ. ТОА Е ЗАВИДЛИВОСТ. ИСТО И СО РАБОТНОТО МЕСТО. ЉУБОМОРАТА ПРЕД СЕ ИМПЛИЦИРА СТРАВ. ДЕТЕТО ВО ЕДНО СЕМЕЈСТВО МУ ЉУБОМОРИ НА СВОЕТО БРАТЧЕ БИДЕЈКИ СЕ ПЛАШИ ДА НЕ ГО ИЗГУБИ ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ. А ТОА ШТО КОЛЕГАТА ДОБИЛ ПОВИСОКА ОЦЕНКА НЕ Е НИКАКОВ СТРАВ ДЕКА НЕ4МА ДА ГО ЗАБВРШАМ ФАКУЛТЕТОТ. МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ ВО ЉУБОМОРА, ЕДИНСТВЕНО АКО ПРОФЕСОРОТ МИ БИЛ НАКЛОНЕТ, ПА ТАА НАКЛОНЕТОСТ ПОЧНАЛ ДА ЈА ПРЕНЕСУВА НА КОЛЕГАТА ИЛИ КОЛЕШКАТА.
|
|
|
|
![]() |
|
Значи според примерот, љубомората не оди секогаш во пакет со стравот, туку во неа има и елементи на она што го кажав - фрустрација од нешто што немаш, а сакаш да го имаш (во опишаниот пример од тебе тоа е наклонетоста на професорот).
Завидливоста пак не е секогаш поврзана со алчност, туку во неа има и елементи на страв (на пример, дека ќе го изгубиш работното место бидејќи во услови на пазарна економија и приватизација се цени твојата ефикасност). Така да, мислам дека не држи твоето дуално комбинирање на љубомората со стравот и завидливоста со алчноста. Човечките релации се премногу комплексни за да може да се направи таква стриктна и остра дистинкција меѓу чувствата и нивната екстерна манифестација. Изменето од Quentin - 06.Февруари.2008 во 23:18 |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
zavidlivost e koga mislis deka sakas neso so go nemas ljubomora e koga mislis deka gubis toa so go imas |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
kako i da e bilo koj sto ne znae da gi sokrie e obicen gomnar
|
|
![]() |
|
ПОДОБАР ТЕРМИН Е КОНТРОЛИРА, оТИ АКО ГИ КРИЕШ ВО СЕБЕ ЌЕ ТЕ НАГРИЗААТ СО НИВНАТА КИСЕЛИНА И ПАРАМПАРЧЕ ЌЕ ТИ ЈА НАПРАВАТ ДУШАТА. |
|
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Mi kazuva slucka eden koga mu priklucile telefon, a vo toa vreme bese 1000 marki priklucokot i sea se javuva po rodnini da im go kaze brojot i koga edna tetka namesto so sreka, mu veli :
- Aaaa, a nemas pari, a ? |
|
![]() |
|
аКО ЈА СЛЕДИШ ТЕМАВА ОД ПОЧЕТОК, НАПИШАВ ВО ПРВИОТ ПОСТ ДЕКА ЗАВИДЛИВОСТА МОЖЕ ДА БИДЕ ПОТИКНАТА И ОД ВОСХИТ. СИГУРНО ТИ СЕ СЛУЧИЛО НЕКОЈ ИЛИ НЕКОМУ ДА МУ КАЖЕШ „ИСКРЕНО ТИ ЗАВИДУВАМ НА ТВОЈОТ ПОСЛЕДЕН УСПЕХ...БИ САКАЛ И МЕНЕ ДА МИ СЕ СЛУЧИ ТАКВО НЕШТО“ ЗНАЧИ ПОДЛОГАТА НЕ МОРА ДА БИДЕ АЛЧНОСТ, КОЈА ТЕ РАЗЈАДУВА ВНАТРЕ ВО ДУШАТА, ТУКУ ЕДЕН ПОЗИТИВЕН МОТИВАТОР ДА НАПРАВИШ И САМИОТ НЕШТО ПОВЕЌЕ. НО ОВА Е ВЕЌЕ НАДВОР ОД ТЕМАВА. ФАКТ Е ДЕКА ОВИЕ ДВА ТЕРМИНА ВО СУШТИНА СЕ МНОГУ РАЗЛИЧНИ И ПОГРЕШНО СЕ УПОТРЕБУВААТ ВО СЕКОЈДНЕВНИОТ РАЗГОВОР, ЧИЈ СТИЛ ИМ ОВОЗМОЖУВА ИЗЕДНАЧУВАЊЕ. ПОНЕКОГАШ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ВО ДЕЛ ОД СЕКУНДАТА ДА ОДЛУЧИ ДАЛИ СЕ РАБОТИ ЗА ЊУБОМОРА ИЛИ ПАК ЗА ЗАВИД... |
|
|
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
...НЕ ЗНАМ ..АМА НЕ Е...СИГУРНО!!!...А ,ШТО ТОА???
![]() Изменето од zagor - 07.Февруари.2008 во 00:03 |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
Сеедно е како овие поими ќе бидат оквалификувани бидејќи и онака се многу нејасно одделени еден од друг.
Битно е, таквите чувства да не ја нагризат суштината на човечкиот карактер и да не станат предводници во нечиј живот. |
|
![]() |
|
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
zavidlivost i ljubomora....i dvata siroki poimi
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |