![]() |
|
Факти , документи за Рускиот полк |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Автор | ||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Се смета, ама тоа го смета Матковски. Кои му се аргументите? Нема никакви, само претпоставки. Основното што треба тука да се знае во темата е ШТО СЕ РАЗБИРАЛО ПОД ЗБОРОТ „НАЦИЈА“ ВО РУСИЈА ВО 18 ВЕК. Терминот „нација“ тогаш не покажува етничка припадност, току местожителство. Примери можам да дадам со документи, ама ќе почекам да видиме што ќе кажете па тогаш. Изменето од Македон - 22.Октомври.2009 во 19:24 |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Од извештајот на И. Хорват до рускиот Сенат од 1 декември 1754 година.
![]() колона 1 ОД КОЈА НАЦИЈА колона 2 ВО ХУСАРСКИОТ ПОЛК а. од машки пол б. од женски пол колона 3 ВО ПАНДУРСКИОТ ПОЛК а. од машки пол б. од женски пол колона 4 ОПШТО НОВОЗАСЕЛЕНИ а. од машки пол б. од женски пол в. општо и м.п. и ж.п. по редовите српска македонска болгарска полска, мунтјанска, арнаутска покрстени од католичка и лутеранска вероисповед, излезени од Цесарија (тоа е Австрија) општо Изменето од Македон - 21.Октомври.2009 во 16:06 |
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
![]() Horvat mu go doveril formiranjeto na Makedonskiot polk na Simen Piscevic ama bil nedoverliv i izmamnik zatoa preporacal vo potpolkovnicki cin vo Makedonskiot polk da se unapredi Aleksej Kostjurin odnosno ne e iskluceno deka Horvat imal poveke doverba vo sogragjanite od negovata stara tatkovina Изменето од ADVISOR - 21.Октомври.2009 во 14:28 |
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
![]() Selenjeto vo Rusija go zapocnal polkovnikot na Moriskata policija Jovan(Ivan) Horvat za koj se smeta deka e e po poteklo Arm'n od Makedonija. Изменето од ADVISOR - 21.Октомври.2009 во 14:23 |
||
![]() |
||
|
Interesena tema
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Не заборавај дека според Петровиќ и другите црногорски митрополити Македонија е многу поголема од денешната, па и самите тие често се именуваат како да се од Македонија. Имаше доста за ова, побарај, говоревме. ![]() Изменето од Македон - 21.Октомври.2009 во 02:47 |
||
![]() |
||
|
"улогорила у Македонији на ријеци Марици" napisano od Vasilije Petrovic Tuka treba da se zaprasame kade e Makedonija spored Petrovic!!! |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Погледнете што открив. Сметам дека ова многу ќе докаже!
Во книгата на Мирка Здравева за преселниците Македонци во Русија, најдов нешто многу значајно, што ќе ни разјасни некои работи и за списоците, а и за луѓето. Еве и линк до дел од книгата на Мирка Здравева ( не можам да поставувам слики ![]() ![]() Во погорниот текст, станува збор за формирањето на "Македонскиот полк" и неговиот состав како и молбата на Митрополитот, кој и самиот бил дел од "Македонскиот полк", за формирање засебен "Црногорски полк". Сета книга на Мирка Здравева ја има на следниов линк http://www.rastko.rs/rastko-ukr/istorija/2003-ns/mzdraveva.pdf Заедно со Македонците, Србите, Бугарите и други, во Русија емигрирал и Митрополитот Василиј Петровиќ, кој во својата книга споменува Македонци ( Македонјани ), а и во книгата на Здравева се споменуваат Црногорци кои биле дел од "Македонскиот полк", а подоцна Митрополитот побарал да бидат издвоени во посебен полк. Од тоа произлегува дека Македонците споменати таму, се оние кои ги познавал Митрополитот, односно тие биле Македонци од Македонија, кои дошле со самиот Митрополит. Еве и дел од неговата книга ![]() Изменето од Македон - 20.Октомври.2009 во 21:11 |
||
![]() |
||
|
Прво треба да ја видиме положбата. Штотоку Русија ги победила Татарите и усвоила опширни територии во денешна Украина, а таму немало население. Русија ги привлекува Србите кои биле во Австрија и им дава земји во така наречената Новаја Сербија на територијата на денешна Украина. По тоа е создадена и СлавјаноСербија. Таму имале правото да се населуваат и да добиват земја само претставници на 4 нации. Тоа што го очекувале Русите да се преселат многу емигранти не се исполнило. Многу Руси и Малоруси биле запишувани од една од тие нации, вклучувајќи ја и македонската. Навистина од листата има и од Македонија, но тие се малцинство. Меѓу нив има Македовласи - Никодим Пешеја, веројатно Грци - Јаманди Јанаки, и од „другите“ како Анто Добринов например.
литература Изменето од Каснакоски - 20.Октомври.2009 во 21:00 |
||
![]() |
||
|
Не говорев за сите, можеби не сите се Македонци,меѓутоа тоа не значи дека ако еден не е Македонец сите не ќе се Македонци. Меѓутоа една добра и детална анализа може да помогне, па и да расветлиме за сите, кои од тие се Македонци, кои не се. Инаку во однос на претпоставката ( за некои ) ми е на место, дома докази имам, црно на бело, па и не сум само јас, многумина има, а такви чинам има и на списокот. |
||
![]() |
||
|
Темата за македонската нација во Русија од 18 век беше првата која ме запали по Идивиди, тогаш се пошуваше во „Македонскиот полк“. Ја имам разработено и знам многу подробности и од руски и од македонски и од српски источници. Знам зошто тие неРуси се запишани како припадници на македонска нација.
А твојата претпоставка не е на место. Кјарјала Небрикаев никако не личи на руско или малоруско (украинско) име. Таква фамилија најдов единствено кај КИРГИЗИТЕ. Едвај ли некој Македонец ќе се преправа на Турк. Од листата со имињата јасно се види кои може да се од Македонија. Ако сакаш прегледај го преписот на документот кој го има на Интернет па тогаш да зборуваме. |
||
![]() |
||
|
Каснакоски, иако го разбираш рускиот, очигледно некои работи не ти се јасни. Кога Македонците доаѓале таму, тие биле запишувани, односно нивните имиња биле правени да личат на руските. На пример, мојата мајка е родена во Ташкент, кога побарале да и стават македонско име, тоа не било дозволено, па морале да одберат друго, слично со нивните имиња. Дури кога се вратиле во Македонија добила македонско име. Дури ни презимето не им било македонско, туку биле напишани со грчко презиме. НЕ случајно на еден од овие списоци еден изјавил дека говори грчки. ![]() П.С. Одлично е тоа што се сети да ја воскреснеш темава, јас истото мислев да го сторам деновиве. Изменето од Македон - 20.Октомври.2009 во 19:26 |
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
И вие носите имиња кои не се ТуркоМонголски па сте уверени дека сте Бугари - дали сите Филиповци и Александровци во Англија се Македонци - секако не но има многу и што се
![]() |
||
![]() |
||
|
Мене ми е јасно, ама сакам на сите да им се пројасни зошто следните луѓе, дојдени на 24 февруари 1755 од македонската нација носат имиња за кои не може да се каже на никој начин дека се македонски. ![]() Изменето од Каснакоски - 20.Октомври.2009 во 18:48 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |