Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:12 |
BIBI_G_3 напиша:
пааа,не е лошо да тргнеш...дур стасаш-топли на маса ќе те пречекаат |
епа почни да ги правиш...ми требаат 30-40 минути додека стигнам... 
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
BIBI_G_3
Модератор
СТАРОСЕДЕЛЕЦ
Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:16 |
|
 |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:17 |
на две тркала сум..
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
BIBI_G_3
Модератор
СТАРОСЕДЕЛЕЦ
Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:19 |
е па тогаш-да станам веќе и да ставам кецелчето,ако не па,а?
|
 |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:22 |
а јас што да донесам за пиење...
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
BIBI_G_3
Модератор
СТАРОСЕДЕЛЕЦ
Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:26 |
денес од мене све... ептен нема време инаку и боза ќе ти направев ( домаќа направија,разбира се... нема да ми веруваш дека мои рачиња ја правеле  )
|
 |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:31 |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
BIBI_G_3
Модератор
СТАРОСЕДЕЛЕЦ
Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:39 |
|
 |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 13:41 |
ај...па ако не сака она, сам ќе ја направам...
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Септември.2013 во 14:01 |
Гиро
СОСТОЈКИ • 1 кг свинско месо • бел оцет за микс од зачини или зачин за гиро • 3 мали лажици сол • 1 ½ мали лажици црвен пипер • ¼ мала лажица бибер • ¼ мала лажица оригано за гиро пита • 6–8 парчиња пита леб • ½ шолја ѕаѕики • 1 среден кромид, исечкан • 2 домати, исечкани на тркалца • помфрит • маслиново масло ПОДГОТОВКА Измешајте ги црвениот пипер, солта, биберот и ориганото во мал сад. Исечкајте го месото колку можете потенко и потоа истапкајте го со помош на дрвен чекан. Наредете ги парчињата месо во сад со рамно дно и попрскајте со миксот од зачини и потоа со малку оцет. Распоредете го оцетот рамномерно по месото, покријте го садот и оставете да се маринира меѓу половина и 2 часа во фрижидер. Извадете го месото од фрижидер и исечете го на парчиња со ширина 1–1,5 цм или должина 5–6 цм. Испржете ги без масло во тава. Парчињата месо треба да добијат кафена боја и да бидат крцкави. Намастете ги гиро питите со маслиново масло и оставете ги во рерна неколку минути, за да се стоплат и да омекнат. Потоа, наредете 2–3 парчиња домати, малку кромид, гиро месо, 1 лажица ѕаѕики сос и помфрит 
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 23.Септември.2013 во 11:39 |
Шарен солен ролат
Потребни состојки:
- 4 јајца
- 1 шоља брашно
- 1 шоља јогурт
- 1 прашок за печиво
- 1 лажичка сол
За шарени кори на ролат:
- зелена боја 4 лажици сецкан сварен спанаќ
- портокалова боја 4 лажици ајвар
- жолто-црн ролат 3 лажици мак
Потребни состојки за фил:
- 200 мл. павлака
- 200 гр. сирење
- 2 лажици мајонез
- 200 гр. шунка
Подготовка:
Одвојте ги жолчките од белките и прво матете ги жолчките. Додајте сол,
брашно помешано со прашок за печиво, јогурт. По желба додајте 4 лажици
спанаќ/ајвар или мак, во зависност од тоа каква боја на ролат сакате да
добиете. Изматете ги и белките во цврст снеги, па потоа со лажица
измешајте ги со смесата со жолчки. Сипете во плехот од рерна на кој сте
ставиле хартија за печење и печете 10-15 минути на температура од 180
степени. Печениот ролат замотајте го во влажна крпа и оставете да се
олади. За тоа време подгответе го филот. Убаво иситнете го сирењето и
додајте ја павлаката и мајонезот. Намачкајте ја кората прво со оваа
смеса па врз неа ставете ја шунката и формирајте ролат.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |
Kastro
Сениор
Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Октомври.2013 во 21:20 |
Furnarinki (home made)
Testo zamrzanto za pica od prodavnica ,malku go odmrznuvate I go secete na lenti
lentite gi premackuvate so margarince ,potoa gi posipuvate so krupna sol , gi premackuvate so mateno jajce I potoa dodavate zacin po zelba (origano , kim ili susam ) ....Gi pecete vo rerna edno 20 min na 250 stepeni
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
 |
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 29.Октомври.2013 во 21:31 |
Kastro напиша:
Furnarinki (home made)
Testo zamrzanto za pica od prodavnica ,malku go odmrznuvate I go secete na lenti
lentite gi premackuvate so margarince ,potoa gi posipuvate so krupna sol , gi premackuvate so mateno jajce I potoa dodavate zacin po zelba (origano , kim ili susam ) ....Gi pecete vo rerna edno 20 min na 250 stepeni
|
Е јас правев пред некое време, ама со она лиснатото тесто што е од маркет. Лук во прав, оригано, поголема количина на сусам и крупна сол.
А на едните по желба на талибанецов дома им ставив малку доматно пире колку боја и вкус на домат да фатат и исто така мнооооогу сусам. На вториве јајца не ставив, на другите ставив.
Ама тестово треба многу добро да се засука, не е како пица тестото.
|
 |
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 30.Ноември.2013 во 15:16 |
Како до совршено тавче гравче?Тавче
гравчето е едно од омилените јадења на овие простори. Многу домаќинки и
кувари постојано експериментираат со цел ова јадење да го направат уште
повкусно.

За денеска се одлучивме да ви презентираме рецепт за малку посилен
„каубојски“ грав кој е одличен прилог за разни меса или риба.
Подготовка: 50 минути
- Тенџерето со масло ставете го на тивок оган. Кога маслото ќе се
загрее, додајте сланина на коцки, ситно сецкан кромид и зелена пиперка.
- Откако кромидот ќе се запржи, зачинете го со бибер и мелен
црвен пипер. Додајте брашно, потоа промешајте, па доаѓа времето за
гравот. Важно е да се напомене дека ако тој не е од конзерва, треба
претходно да се свари.
- Додадете вода за да го потопи гравот и варете 15-на минути додека малку не се згусне
- Зачинете со сол и додајте ситно исецкан магдонос.
- Варете 10 минути. Ако е премногу густо, додајте вода. Ако е
премногу ретко, држете го тенџерето на оган додека не испари течноста.
- Кога гравот ќе се зготви ставете го во сад за печење.
- Исчистете ги пиперките, ставете ги во гравот и садот ставете го во рерна на 180 степени и печете 20 минути.

Гравот е подготвен за послужување, ви посакуваме добар апетит.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
 |