![]() |
|
Мисирков |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2526272829 39> |
Автор | ||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Венко Марковски за делото на Мисирков.
![]() http://img412.imageshack.us/img412/5498/venko.png PS - Najubavata tema ispadnala na 6 str. |
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Тој нормално ке си интерпретира како што на него му одговара
![]() |
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Важен е почетокот зар не? Јасно кажал кој е кумот, од кого останало името, а ако го читаш неговото интерпретирање на историјата, тој јасно кажува што е и како е во текот на историјата. |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Toj drugo ime ne znae. Znae Ristijani, Gjavuri, Bugari, ama nikade ne spomenuva za drugo.
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Јас ти одговорив зошто точно Бугари. Тоа е така затоа што така решил кумот ( кај Мисирков тоа се Грците ), за кој "се словенцко беше бугарцкo". Според ова што пак го кажа за Патријаршисите, како да се обидуваш да не убедиш дека сите Патријаршисти се нарекувале Бугари пред Егзархијата или јас грешам? Може ли да ми посочиш каде такво нешто кажал Мисирков? |
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Ке повторам,Мисирков со нарекување Бугари не го декларира етничкото припаѓање на народот Македонски како Бугари туку пишува эа Македонци кои живеат во Бугарија
![]() |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Е ајде постави ги де, не притеснувај се. Можеби и слабо спиеш поради тоа
![]() |
||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||
![]() |
||||
|||
Не е вадење од контекст. Ја имам проучено целата книга. Што пишува за патриаршистите види дека требало да се нарекуваат Бугари, ако се признаат за словени, ама тие тоа не го сакале. Никој не ми одговори зошто точно Бугари? А тие „Срби“ пред да се наречуваат Срби како се нарекувале? Точно Мисирков го објаснува. Сите се нарекувале Бугари. По појавата на Егзархијата, патриаршистите веќе немало како да се велат Бугари, по заигравањето на српската пропаганда некои се нарекле Срби, ама некои пак се одрекувале од српството. А огромното мнозинство продолжиле да си го користат стародавното име. Читај го во целост Мисирков. Кога го прочиташ (ако веќе не си го сторил тоа) може да разговараме. Имам подготвени прашања, ама до сега гледам никој не ја читал малката книшка. |
||||
![]() |
||||
g-1 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 10.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 356 |
|||
1871 godina. - Primerot so ucitelot od Solun. Dragan Taskoski "Radjanje na makedonskata nacija". |
||||
![]() |
||||
|||
Јас пак ќе кажам, вадење од контекст е многу лесна работа. Зошто ако Македонците се велеле Бугари, тогаш говори за сепарирање од сите други нации? Патријаршистите ќе ги споменам во прв ред, затоа што некој да ми говори дека тие се велеле Бугари е смешно, исто ќе ги издвојам и оние кои се велеле Срби. И самиот знаеш дека тоа е под влијание на пропагандите, многу јасно е кажано тоа, па дури и самиот Мисирков во изложување на историјата неколку страни поназад кажува дека "за Грците се словенцко беше бугарцко". |
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Пак јас иэвртувам а ти си во право ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Абе ти невин си сеуште а ![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Нешто не ме разбра. Сакав да кажам дека пред да читаш што и да било за македонската историја треба да го читаш Мисирков. Т.е. пред Блаже Ристовски, пред Ангел Динев, пред Пулевски и било кој друг. Нели тоа е Библијата на Македонизмот. Таа книга треба да биде прва, а по тоа секакви други. Сега дали е појасно? Буги многу добро знае што сакав да кажам и намерно ми ги изврте зборовите и кој не чита внимателно се фати за наговото толкување. Изменето од Каснакоски - 12.Октомври.2009 во 15:38 |
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|||
Темата е эа Мисирков
|
||||
![]() |
||||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|||
не по врат туку по шија ...... |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2526272829 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |