![]() |
|
Индивидуи на изминатите 2 милениуми |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2021222324 217> |
Автор | |
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
4 Karel Soucek
![]() Karel Soucek бил познат каскадер кој ја измислил „капсулата“(само едно модифицирано буре) и се спуштил со неа по Нијагарините водопади. Преживеал, со неколку повреди. Во 1985 тој убедил една компанија да го финансира неговото спуштање со „капсулата“ од врвот на астродомот во Тексас. Специјален водопад беше креиран од врвот на 180 стапки долгата структура, со базен долу. Но, точката тргнала наопаку и наместо во базенот, Soucek удрил во рамката на базенот, предизвикувајќи „капсулата“ да се распука и имал неколку повреди на него. Умрел следниот ден. Evel Knievel изјавил дека тоа е најопасната точка што некогаш ја видел. „Капсулата“ се наоѓа во музејот во Њујорк. 5 Franz Reichelt ![]() Franz Reichelt бил австралијански кројач кој станал познат по тоа што креирал чуден палто/падобранес со кој тврдел дека дури и може да лета. Тој се обидел да го направи тоа на Ајфеловата кула, пред набљудувачи и пред камера. Тој паднал право надолу. Умрел веднаш од ударот. 6 Otto Lilienthal ![]() Otto Lilienthal бил пионер во човечката авијација. Тој бил првиот човек кој направил повеќекратни(успешни)летови со параглајдер. Од сликите како тој лета, кои биле објавени по списанијата по цел свет, научниците ја добиле идеата дека има можност за нешто како летачки машини. На 9 август 1896, Lilienthal при еден лет паднал 17 метри, кршејќи го р'бетот. Умрел следниот ден. Неговите последни зборови биле: „Мали жртви мораат да бидат направени!„ |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Десет пронаоѓачи кои биле убиени од своите изуми кои придонеле за човештвото
1 Henry Winstanley ![]() Henry Winstanley бил познат англиски архитект за светилиници и бил првиот кој го конструирал Eddystone светилникот. Winstanley сакал да ја тестита издржливоста на светилникот и барал да биде внатре во него за време на бура. Светилникот колабирал, убивајќи го Winstanley и 5 други луѓе. 2 Alexander Bogdanov ![]() Alexander Bogdanov руски физичар, филозофер, економист, сф писател, и револуционер. Еден од неговите многу научни екперименти ја вклучувал идеата за можно забавување на процесот на стареење, односно reverse стареење, преку трансфузија на крвта. Давајќи трансфузија на многу познати луѓе(меѓу кои и сестра му на Ленин), тој се решил и на самиот себеси да го направи истото. Тој го направил тоа со крвта на еден од неговите пациенти кои имал маларија и туберколоза. Умрел од инфекција набрзо. 3 Cowper Phipps Coles ![]() Cowper Phipps Coles бил познат капетан во Кралската Морнарица кој што ја измислил ротирачката кула(издигнат дел) на бродовите. Тој го патентирал овој изум и решил да самиот да изгради брод користејќи го овој револуционерен дизајн. Неговиот брод „HMS Captain“ барал неколку необични и опасни измени, вклучувајќи т.н.„палуба за урагани“, која го поместила центарот за гравитација на бродот. На 6 септември 1870 бродот потонал, убивајќи го Coles и повеќето од неговата 500 члена екипа. |
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
С Е Н К А ![]() Сенка.... па баш и не е некоја индивидуа... а? ... иако постојано ги следи сите индивидуи, па може да се каже дека е нивни “составен дел”... (ама само кога има светлина)... ![]() Само.... во овој случај не мислам на индивидуа СЕНКА, туку на ИНДИВИДУИ ВО СЕНКА.... Тоа се оние луѓе кои делуваат одзади... задскриено, притаено... додека во исто време некој друг се експонира и оддава впечаток како тој самиот да си ја врши работа... со што ужива и поголем углед и слава во општеството, за разлика од индивидуата во сенка, која е малку позната.... Па... имаме - претседатели во сенка, премиери, разноразни министри, функционери и раковдители.... но и музичари... (ама за тоа, во друга прилика)... ![]() Се надевам дека на овие што се во сенка не им е ладно.... ![]() Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 13:14 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
![]() Изменето од zabegan - 03.Јануари.2010 во 15:14 |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
МASKI ZVUCI klik ( 3 sekundi) shuuuuuuu klik ( 3 sekundi) shuuuuu klik ( 2 sekundi) shuuu 2.PLOP 3. HUAAAAAAA 4. UP |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
В И К И Н Г ![]() Викинг.... тоа е оној страшен чичко со голема брада, рогови на главата и секирче во раката, облечен во крзнен кожув и кожни чизми.... Ха, ха.... не е Хогар Страшниот... ликот од забавниците.... ![]() ![]() Вистинските Викинзи или Нормани (северните луѓе) живееле на просторите на денешна Скандинавија и Данска... во текот на VIII и IX век. (Старо-норвешки víking - оној кој оди на експедиција. Тие се првите морепловци кои пловеле на север и запад и ги откриле Гренланд и Америка (цели 5 векови пред Колумбо) ![]() ![]() ![]() Најпознат бил Ерик Црвениот и неговиот син Лаиф, кој пловејќи кон Гренланд го утнал патот и стигнал до денешна Бафинова Земја (ја нарекол Хелуланд - каменеста земја), а потоа стигнал и до денешен Њу Јорк (го нарекол Винланд).... ![]() Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 13:15 |
|
![]() |
|
![]() ![]() Tim Berners-LeeСер Тим Бернерс-Ли ( Tim Berners Lee) во 1989 година од Европската лабораторија за нуклеарна физика во Швајцарија CERN, пишува предлог за изработка на единствен хипер текстуален програм за дистрибуција на податоците помеѓу луѓето, т.е. сѐ уште само на научниците бидејќи 1989година суште немало голем број на домашни компјутери и имало многу мал број на корисници на интернет. Овој англиски научник на Божиќ во 1990 година ја воспостави првата врска помеѓу http клиент и сервер преку интернет, со што влезе во историјата како креатор на World Wide Web. Сер Бернерс е и еден од основачите на W3C, телото кое го надгледува развојот на WWW. Вработен е на MIT, најценетиот технички универзитет во САД, а иднината на интернетот ја гледа во семантичкиот веб - паметен систем на организација на податоците на интернет, кој на машините ќе им овозможи подобро сфаќање на човековите потреби, а со самото тоа и ќе даде подобар одговор на нив....... |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
КRISTOFOR COLUMBUS Zhabar koj neznalel da si sedi madro doma tamu vo Portugalija nego setal po Spanija i mu tekna deka treba da patuva i da stigne do Indija, ne kako site normalni lugje nego sasim na pogresna strana. Toa taka mi objasnija vo uciliste
pa toj mister porugal so tri brodovi santa i santa i nekojasi santa trgnal vo sasim pogresen pravec i ja otkril tova Amerika i ako pojma nemal za toa od druga strana bil nekoj trgovec so jajca i taka ostanala izreka KOLUMBOVO JAJCE izgleda bile mnogu dobri so 3 omega more i 4 omega inaku so bi se zboruvalo za negovite jajca ili pak sega mi teknuva mozna pricina za negovite jajca e deka bil dosta potenten- no vekje nepostojat metresi od negovoto vreme koi bi mozele da ja potvrdat ova teorija za negovite jajca ako imate nekoj poavtenticen podatok za negovite "jajca" bi bilo dobro tuka vo temata da razjasnime taa misterija i taa se vika- kolku stari se Jajcata na Krishtof? |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Значи темава е Индивидуи,почна чисто за познати ликови кои се докажале во некоја област од животот но подоцна се прошири тоа на се што би можело да има некое влијание во и околу животот на луѓето и стана доста интересна и читана тема,со многу квалитетни постови.
Нема да дозволам постирање оф топик тука без разлика од кого е.
Критики од типот не е темава за тука,постот е за тамо или вамо нема да има.
Доколку сакате да пишете нешто и да кажете ја својата индивидуа слободно повелете,доколку не сакате не пишувајте ништо и почитувајте ги постовите на било кој член.
Се што ќе биде оф топик ќе бришам одма и без пардон.
Ви благодарам на разбирањето
![]() |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Не сум заборавил дека "ти борчам" една... таква индивидуа.... ![]() Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 13:15 |
|
![]() |
|
to se vika lepi dogagjaj
![]() |
|
|
|
![]() |
|
КРИГЛА ПИВО ![]() Не е баш индивидуа, пошто е составена од капки пиво... ![]() ![]() ![]() Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 13:16 |
|
![]() |
|
ERICH WEISS alias HARRY HOUDINIVo 1874 vo Budimpesta se rodil eden dzuish so glupo ime Erich Weiss. Bil eden od shest deca, i toa ne e mnogu, oti vo tova vreme se kotija kako macinja, pogotovo vo dzuishkite familii, kade tatko bil rabin. Cela taa dzuishka familija se preselija vo Amerika i taka stanaa amerikanci , gordost na planetata zemja. Maliot Erich bil postojano gladen i sekoj moment koga mozel drpal od tova skafovive hrana i sve izel po spisku, taka da familijata Weissovi bile postojano gladni. Roditelite izmislija dobar izum i go vrzuvale so lanci i trakatanci, da moze bre a prezivee tova celata familija. No toa bila glupa idea, oti toj Erich sekogas se izmolkuval ot tova lancite i pravel popara po tive shkafovine. Tolku ja naucil taa tehnika da so svojot brat Teodor pocnaa da nastapuvaat kako HUDINI BROTHERS . Si go smenil imeto vo Harry po toj magionicat Poter. Kako mlad se ozenil so Wilhelmina no svrljal ko lud i mu nabil rogovi i na poznatiot pisatel Jack London, koj posle, vo svoite dela go daval da go izedat tova volcite, no taka da nieden citadel ne primetil, tolku mozel, nemal sila da go prebie koto machku. Taka zarabotuval vo cirkuzive so bratmu i zenamu. Ednas mu tekna deka kje nauci da leta so tova aeroplano i bil prv covek koj letal od Amerika do Avstralija po vozduhu, tojest po prava linija. No bil golem magionicar i nikoj ne mu bil ramen vo tive lancite, so koi negovite go vrzuvaa, demek da preziveat. Na kraj, vo 1926 pri edna tocka , Udar vo stomakot.. demek moze da izdrzi najsilen udar od bilo kogo, eden kanadski drvoseca poznat po urlanjeto TANBEEEEEEEER go plesnal na leva strana i mu go puknal slepoto crevo, za nesrekja na Harry, koj imal slepo crevo na pogresna strana, a ne kako site normalni lugje. Negovata smrt bila so godini propratena so polemiki i nejasnotii , demek bil otruen so arsen, se dodeka toj od CIS toj de Grisom, ne ustanovil po ekshumacijata deka Hari e pogresnoslepocrevec..
SEKOGAS PRAVETE GO TOA, STO GO UCEVTE KAKO DETE GLADUVAJKI, TOA NAJDOBRO GO ZNAETE.. A DA.. PROVERETE SI NA KOJA STRANA VI E SLEPOTO CREVO. |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2021222324 217> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |