![]() |
|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 205206207208209 256> |
Автор | |
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Да, владата и премиерот велат така како што викаш. И јас велам така. Верувам и многу од нас го мислат и велат истото. Но, факт е дека има некои кои не мислат како нас. Кои мислат дека подобро за нас ќе биде да си го смениме името. Е, за тие кои многу убаво ги знаеме сите (како и за оние надворешните „демократи“) е овој референдум. Да им се докаже дека сепак (иако сиромашни со пари) мнозинството од граѓаните во МК имаат богато (големо) национално достоинство и нема да се согласат со таа налудничава идеја за менување на столбот на националниот идентитет. Барем така се надевам т.е. посакувам. Мислам дека со овој пост истовремено му одговорив и на Зајцеф. |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Баш така!.. И пред избори беше јасен дека е за референдум и дека ќе го послуша народот. И пред некој ден кажа, дека ако грците го прифатат предлогот на Нимиц, што не е веројатно, и ако предлогот биде прифатен и од нашата опозиција, тогаш прашањето ќе го дадат на референдум. И околу карактерот на референдумот (консултативен или задолжителен) да се бара заедничко решение и согласност од останатите партии.
Според мене најдобро е да се прекинат преговорите, па нема да има потреба ни од компромиси ни од референдуми... А кога веќе е дојдена до тука работата, да не кочат од сите страни, нема да не примеле во ЕУ и НАТО, тогаш најдобро е вака народот да им каже, ако не им веруваат на политичарите, дека не сака да се вика поинаку, освен МАКЕДОНИЈА!!!
Политичарите идат и си одат, народот останува да ги сноси последиците. А против волјата на народот не смее никој да оди!
Ако пак решиме да прифатиме некое си ново име, да се продадеме и ние и историјата, за да бидеме во друштво на оние кои не не сакаат... тогаш стварно друго и не заслужуваме!...
|
|
![]() |
|
Zajcef ![]() Сениор ![]() ![]() TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
И едно прашање до премиерот:ЗОШТО не кажуваш кој е твојот став-го немаш или сакаш мистериозност?!
Ќе го кажел ставот ако дојде до референдум-а убо! |
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
![]() |
|
Zajcef ![]() Сениор ![]() ![]() TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Е така златник-леб ако е во прашање можеби и така е!Е сега ако груевски реќе НЕ на промена на име и ги прекине преговорите КОЈ Македонец кажи ми ќе рече нешто лошо за груевски-освен нормално СДСМ кој сакаат да ја свикаат(да даде госпот да им ја скршат) кичмата и да го спорат ВМРО-ДПБНЕ?Кој е тој што ќе рече груевски е ваков или таков? |
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
... zarem treba da mislime deka ne znae...pa toj od pocetok e jasen deka samiot nema da reshi...deka narodot kje glasa...koj ne e siguren vo gragjanite na ovaa zemja...koj se plashi deka lugjeto bi se izjasnile poinaku od ona..deka imeto NE treba da se promeni...ocigledno ne gi poznava lugjeto koi ziveat ovdeka... a pak dokolku bi se izjasnile poinaku od ova shto go velam..togash kje dobieme ona shto zasluzuvame... drugo nema...
Изменето од mamamd - 04.Ноември.2008 во 12:50 |
|
![]() |
|
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Kako ke glasi i na koe ime?
Dali ste za otkazhuvanje od Imeto Makedonija...? Dali ste za prifakanje na predlogot od medijatort? Dali ste za imeto Makedonija ili...? ...ili pak ke bide povtorno dvosmisleno kako ona referendumskoto pri osamostojuvanjeto...? ...kako...? ...hmmm...ima tuka mnogu za mislenje, a premierot dokolku se zalaga za referendum, treba da e dobro upaten i da znae kako celiot toj proces bi se odvival i koe bi bilo referendumskoto prasanje?...ne treba da znae tuku mora da znae...ili pak sega ne e vreme za toa da go znae...?! |
|
![]() |
|
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
И референдум би бил големо предавство,и тоа е нешто незамисливо,нема менување на името па и да испоцркаме сите до еден.е веке тогаш ко ќе нема Македонци,нека менват што сакаат.
|
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
... pa sigurno deka premierot nema da go sostavuva referendumskoto prashanje... a i shto treba mnogu da se misli...jasno e... deka kje se odnesuva na edinstvenoto neshto...ne promena na imeto...
|
|
![]() |
|
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Затоашто нема одговор.
И премиерот кога го прашаа не даде одговор, не сакал предвреме да збори! не постои одговор за референдумските прашања, и секој референдум по однос на ова прашање за Името е излишен и секако податен за манипулација! |
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
јас тоа прашувам цело време,ама ми одговараат политички-околу на околу и ништо конкретно
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Ќе сака некој да ми објасни како тоа премиерот го замислува референдумот околу Името? И кои ке бидат референдумските прашања?
Та нели Владата и премиерот имаат единствен став за Името а тој е дека Името Не Го Даваме!!!! Чуму тогаш референдум??? |
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Zlatnik , мило ми е што имам истомисленик... Родена сум пред нешто повеќе од 30 години, па знам добро што зборуваш. И денес е така, едноставно, тоа ни е во менталитетот. Има луѓе што секое сабајле кога ќе станат, или им е криво оти пече сонце, или им е криво оти врне дожд... Ем не знаеме што сакаме, ем мора да има дежурен кривец за се во државата и пошироко... Не мора да бидеш партиски војник или симпатизер за некого да поддржиш или да критикуваш за нешто. И јас Груевски не можам да го смислам заради повеќе работи, но таму кај што е во право, во право е, и тоа треба да се каже.
Неговиот став за името ми изгледа најчесен. Граѓаните треба да се свесни дека со гласањето му дале право да одлучува, место нив, за многу работи во државата, но не за се. За вакви работи, со кои се менува историјата, со кои би се сменил личниот ни опис како народ, нема право никоја индивидуа да одлучува самостојно, па нека е кој сака. И да сум му дала право да одлучи наместо мене, што ако утре стане на лева нога и му текне да не прекрсти така како што ќе му текне?
|
|
![]() |
|
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Во времето кога многумина од вас и не биле родени (пред едно 30-тина години) имаше можност да се бира каков леб сакаш да јадеш. Имаше бел и црн леб. Белиот беше поскап и го имаше во секое време, додека црниот, бидејќи беше поевтин, беше дефицитарени и за него се чекаа редици и редици пред лебарите (продавниците за леб). Кога после неколку часа ќе пристигнеше лебарката која носеше црн леб, уште нерастоварена, народот почнуваше со она негово својствено туркање, газење, пцуење... само да се фати подобра позиција за да се дојде до саканото лепче ...
Во таква ситуација, еден тогашен директор, во разговор со татко ми, му рече дека тој воопшто не купува леб, бидејќи ако отиде да купи бел леб, народот кој во редици стои и чека, веднаш ќе почнел да мрмори: „ете го, директор, краде пари и има да купува бел леб, а ние ќе јадеме црн ... “; а доколку пак се наредел во ред со нив да чека за црн леб, повторно истиот тој народ велел: „ ете го, скржав, не му се даваат пари за бел леб...“ или „ и шО сака овој да каже сега, дека и тој е како нас сиромав, па стои со нас во ред за црн леб, како божем ние не знаеме колку пари зема ...“ Некој од вас сигурно веќе мисли, „што му е на овој златников“ што треска овде“...! Не е на темата, оф топик е ...! Муабетот ми е, било што да се направи кај нас, ние ќе најдеме одличен начин тоа да не го прифатиме, да го оспориме, негираме, осудиме ... Го окривуваме Бранко Црвенковски (& Соmpany) дека самиот (без референдум) го смени Уставот, знамето и името во ООН. Го осудуваме Никола Груевски дека сака конечното име на државава да го реши по пат на референдум. Знаеме ли ние што сакаме? Меѓу овие „две копи сено“, јас би се определил за оваа второво, на Груевски, по пат на референдум народот да се изјасни какво име сака. За да не се добие впечаток дека сум нечиј партиски војник, би навел дека воопшто не сум член на ниту една политичка партија. И не само што не сум член, јас не сум дури ни симпатиззер на било која од нив. Едноставно, сеуште нема некој кој (доброволно) би го нарекол „мој лидер“. Напротив, Груевски неможам да го смислам поради неговите настојувања за приближување на религијата во световниот живот и воведување веронаука во училиштата, но тоа е веќе друга тема. Во овој случај, сметам дека тој има апсолутно право. Неможе некоја индивидуа да превзема таква одговорност. А, зошто впрочем постои таа институција референдум? Затоа во целост ја поддржувам Анастеа во нејзиниот став за името! |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
![]() |
|
nelson ![]() Сениор ![]() ![]() НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
koj dava seker i maslo?
![]() |
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 205206207208209 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |